ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λαχτάρα από πυρκαγιά στο ΚΑΤ

Φωτιά ξέσπασε στο ισόγειο διώροφου κτιρίου, αλλά η κινητοποίηση του προσωπικού και της Πυροσβεστικής αποσόβησε τον κίνδυνο επέκτασής της. Στο κτίριο αυτό δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση από τους δύο ορόφους στις τρεις εξόδους κινδύνου, που βρίσκονται στο ισόγειο

Μεγάλο κίνδυνο αντιμετώπισαν χτες οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο διώροφο κτίριο "Ηρώων Πολυτεχνείου" του ΚΑΤ, εξαιτίας πυρκαγιάς που ξέσπασε στο ισόγειο, στις 2.45 μ.μ. Ευτυχώς, η κινητοποίηση του προσωπικού του Νοσοκομείου, συγγενών ασθενών που βρίσκονταν στο χώρο, αλλά και της Πυροσβεστικής ήταν άμεση και γι' αυτό η πυρκαγιά δεν πρόλαβε να πάρει διαστάσεις. Πολύ περισσότερο, που το συγκεκριμένο κτίριο διαθέτει μεν τρεις εξόδους κινδύνου στο ισόγειο, στις οποίες όμως δεν έχουν πρόσβαση οι δύο όροφοι.

Η φωτιά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ξεκίνησε στο ισόγειο από τα αποδυτήρια του προσωπικού, δίπλα ακριβώς στην Αιμοδοσία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Νοσοκομείου, Τ. Βίγγλα,είναι πιθανόν να προκλήθηκε από αναμμένο τσιγάρο. Ο πρώτος όροφος του κτιρίου γέμισε, στην κυριολεξία, με καπνούς, με αποτέλεσμα τρεις ασθενείς που νοσηλεύονταν στη Θωρακοχειρουργική Κλινική να παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα. Με τη βοήθεια του προσωπικού και της Πυροσβεστικής, η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο. Κανείς, όμως, από τους ασθενείς δε γλίτωσε την ταλαιπωρία, αφού έπρεπε να "αγνοήσουν" τον καύσωνα και να περιμένουν στο δρόμο, ξαπλωμένοι στα φορεία.

Πρώτος αντιλήφθηκε τη φωτιά ο Γερ. Κουρούκλης,πατέρας ενός παιδιού που νοσηλεύεται στο τμήμα της γναθοχειρουργικής. Με δική του πρωτοβουλία έσπασε ένα τζάμι και μπήκε στο χώρο που είχε εκδηλωθεί η φωτιά, ενώ με τη βοήθεια του νοσηλευτή Γ. Δακάκη προσπάθησαν να την περιορίσουν. Οι ψύχραιμες και αποφασιστικές κινήσεις, τόσο του νοσηλευτικού προσωπικού, όσο και των ηλεκτρολόγων που τοποθέτησαν μια μεταλλική σκάλα προκειμένου να κατέβουν οι ασθενείς που μπορούσαν να περπατήσουν, ήταν καθοριστικές.

Ενα τέταρτο αργότερα, κατέφθασαν 11 οχήματα της Πυροσβεστικής και 50 πυροσβέστες. Αφού έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά (ώρα 3.55 μ.μ.), άρχισαν να κατεβάζουν τους ασθενείς, προκειμένου να απομακρυνθούν απ' το κτίριο για προληπτικούς λόγους. Για να μη δημιουργηθεί βραχυκύκλωμα, επί μία ώρα είχε διακοπεί το ρεύμα στο κτίριο και οι φιάλες αίματος μεταφέρθηκαν από το Τμήμα Αιμοδοσίας σε ψυγεία άλλων Τμημάτων που λειτουργούσαν.

Στο κτίριο "Ηρώων Πολυτεχνείου" στεγάζονται η Μικροχειρουργική, η Θωρακοχειρουργική, η Αγγειοχειρουργική και η Παιδο - ορθοπεδική κλινική, ενώ στο ισόγειο βρίσκονται η Αιμοδοσία, το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο, τα γραφεία των γιατρών, η βιβλιοθήκη, τα αποδυτήρια και τα χειρουργεία των εξωτερικών ιατρείων.

Παρατείνονται οι εκκρεμότητες στην οργάνωση της ψυχικής υγείας

Την ανησυχία τους για την παρατεταμένη καθυστέρηση της δημοσιοποίησης του νέου νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία, εκφράζουν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Ψυχική Υγεία, που διοργανώθηκε στην Αθήνα 12 - 13 Μάη, από την ΕΙΝΑΠ, την ΠΕΝΟΨΥ, την Επιστημονική Επιτροπή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και τα "Τετράδια Ψυχιατρικής", σε επιστολή που απέστειλαν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας. Σημειώνουν ότι κατά τις εργασίες του συνεδρίου ανακοινώθηκε από τον διευθυντή Ψυχικής Υγείας του υπουργείου, Π. Γιαννουλάτο πως το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο θα δινόταν στους φορείς στις 23 Ιούνη, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους, να αναπτυχθεί ο αναγκαίος προβληματισμός, ώστε να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό.

"Πρόκειται για μια εκκρεμότητα που σήμερα αποκτά δραματικές διαστάσεις, λόγω της παρατεταμένης απουσίας τομεοποίησης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, με κοινωνικό προσανατολισμό και στροφή στην Κοινότητα - συνεχίζει η επιστολή. Αυτή η απουσία, μαζί με τα συσσωρευμένα και χρονίζοντα προβλήματα του ψυχιατρικού χώρου, μεταθέτει στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο τον κύριο όγκο των αναγκών της ψυχιατρικής φροντίδας. Εναν όγκο που συνθλίβει, κάτω από το βάρος του, χιλιάδες ανθρώπινες υπάρξεις που εισάγονται στις εφημερίες, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, ως "υπεράριθμοι" - ακόμα και υπό καθεστώς αναγκαστικής νοσηλείας - στοιβάζονται σε τραγικές συνθήκες, που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στις περισσότερες περιπτώσεις εγκαταλείπονται στη μοίρα τους, αφού οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των κλάδων είναι τεράστιες και οι κίνδυνοι ακόμη και για την ίδια τη ζωή υψηλοί".

Βάσει των αποφάσεων του συνεδρίου, ζητούν να θεσμοθετηθεί άμεσα η τομεοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, να θεσμοθετηθούν θεραπευτικά κίνητρα, κίνητρα αποκατάστασης, στεγαστικές και εργασιακές δομές, να γίνει δυνατή η άμεση διακοπή των εισαγωγών στα Ψυχιατρεία. Επίσης, ζητούν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και να τους δοθεί το νομοσχέδιο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΙΚΠΑ
Ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου για την Πρόνοια

Την αντίθεσή τους με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου για την Πρόνοια, που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, επανέλαβαν χτες οι εργαζόμενοι του ΠΙΚΠΑ. Από καιρό έχουν ζητήσει, μαζί με τους συναδέλφους τους από το Κέντρο Βρεφών "Η Μητέρα" και τον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας (ΕΟΠ), καθώς και εκπροσώπους κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων, την απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου - αίτημα που δεν έγινε δεκτό από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας.

Χτες, οι εργαζόμενοι στο ΠΙΚΠΑ έδωσαν συνέντευξη Τύπου και διαμαρτυρήθηκαν για τον κατακερματισμό του Ιδρύματος, που επιχειρείται με το νομοσχέδιο, αλλά και για τις καταγγελίες περί αναξιοπιστίας που εξαπέλυσε προχτές εναντίον τους ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης.Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΠΙΚΠΑ Βούλας Σπ. Αντύπας δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται διαφορετικά το διάλογο, καθώς, όπως είπε, "σ' αυτές τις δύο συναντήσεις που έγιναν με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας συζητήθηκε η κατευθυντήρια γραμμή του νομοσχεδίου. Στο νομοσχέδιο, αν και δε μας το έχει δώσει, ξέρουμε ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί οι προτάσεις μας".

Οι εργαζόμενοι μίλησαν για τη σημαντική συμβολή του ΠΙΚΠΑ στην οικογένεια, τη μητέρα, το παιδί με κοινωνικά προβλήματα και ειδικές ανάγκες. Σημείωσαν ότι τα εθνικά προγράμματα, με εξαίρεση αυτά που αναφέρονται στους ηλικιωμένους, που σύμφωνα με το νομοσχέδιο πρόκειται να υλοποιήσει ο νέος φορέας (σ.σ. θα προέλθει από τη συγχώνευση ΠΙΚΠΑ, ΕΟΠ και Κέντρου Βρεφών "Η Μητέρα"), εφαρμόζονται στο ΠΙΚΠΑ 70 και πλέον χρόνια. Τόνισαν ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο δημόσιος οργανισμός στην κατεύθυνση αυτών των προγραμμάτων. Επίσης, εξέφρασαν την αμφιβολία τους αν θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν οι υπηρεσίες που πρόκειται να μεταφερθούν σε νέους φορείς (ΟΤΑ, ΕΣΥ).

Οι εργαζόμενοι χαρακτήρισαν ύποπτη τη διάταξη που επιτρέπει την εκμετάλλευση της τεράστιας περιουσίας των Ιδρυμάτων Πρόνοιας, με τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρίας και πρότειναν τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας μέσα στο φορέα, που θα στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό σε θέματα χρηματοοικονομικής φύσεως.

Οσον αφορά τα εργασιακά ζητήματα, θεωρούν ότι κανείς εργαζόμενος δε διασφαλίζεται "από τη στιγμή που θα επιλεγούν αυτοί που θα μείνουν στο δημόσιο φορέα".

Ζητείται οικογένεια για τον Ηλία

Ο Ηλίας, ένα συμπαθητικό παιδί, 5 1/2 ετών, με φυσιολογική ανάπτυξη, χρειάζεται επειγόντως μόνιμη οικογενειακή αποκατάσταση μέσω υιοθεσίας. Πάσχει από βαριά βαρηκοϊα νευροαισθητήριο (κωφαλαλία). Το Κέντρο Βρεφών "Η Μητέρα" αναζητά κατάλληλη οικογένεια που θα δεχόταν την πρόκληση να προσφέρει ευκαιρίες ζωής και αγάπης στον Ηλία. Περισσότερες πληροφορίες από τις κ.κ. Μιντίδου, Παυλίδου και Μπουφίδη, στα τηλέφωνα 2621.911, 2611.181 - 2.

Με ειδικά κλιμακοφόρα οχήματα της Πυροσβεστικής έγινε δυνατή η εκκένωση του κτιρίου από τους νοσηλευόμενους

Στο ισόγειο περιορίστηκε, ευτυχώς, η φωτιά



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ