Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λαχτάρα από πυρκαγιά στο ΚΑΤ

Φωτιά ξέσπασε στο ισόγειο διώροφου κτιρίου, αλλά η κινητοποίηση του προσωπικού και της Πυροσβεστικής αποσόβησε τον κίνδυνο επέκτασής της. Στο κτίριο αυτό δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση από τους δύο ορόφους στις τρεις εξόδους κινδύνου, που βρίσκονται στο ισόγειο

Μεγάλο κίνδυνο αντιμετώπισαν χτες οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο διώροφο κτίριο "Ηρώων Πολυτεχνείου" του ΚΑΤ, εξαιτίας πυρκαγιάς που ξέσπασε στο ισόγειο, στις 2.45 μ.μ. Ευτυχώς, η κινητοποίηση του προσωπικού του Νοσοκομείου, συγγενών ασθενών που βρίσκονταν στο χώρο, αλλά και της Πυροσβεστικής ήταν άμεση και γι' αυτό η πυρκαγιά δεν πρόλαβε να πάρει διαστάσεις. Πολύ περισσότερο, που το συγκεκριμένο κτίριο διαθέτει μεν τρεις εξόδους κινδύνου στο ισόγειο, στις οποίες όμως δεν έχουν πρόσβαση οι δύο όροφοι.

Η φωτιά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ξεκίνησε στο ισόγειο από τα αποδυτήρια του προσωπικού, δίπλα ακριβώς στην Αιμοδοσία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Νοσοκομείου, Τ. Βίγγλα,είναι πιθανόν να προκλήθηκε από αναμμένο τσιγάρο. Ο πρώτος όροφος του κτιρίου γέμισε, στην κυριολεξία, με καπνούς, με αποτέλεσμα τρεις ασθενείς που νοσηλεύονταν στη Θωρακοχειρουργική Κλινική να παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα. Με τη βοήθεια του προσωπικού και της Πυροσβεστικής, η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο. Κανείς, όμως, από τους ασθενείς δε γλίτωσε την ταλαιπωρία, αφού έπρεπε να "αγνοήσουν" τον καύσωνα και να περιμένουν στο δρόμο, ξαπλωμένοι στα φορεία.

Πρώτος αντιλήφθηκε τη φωτιά ο Γερ. Κουρούκλης,πατέρας ενός παιδιού που νοσηλεύεται στο τμήμα της γναθοχειρουργικής. Με δική του πρωτοβουλία έσπασε ένα τζάμι και μπήκε στο χώρο που είχε εκδηλωθεί η φωτιά, ενώ με τη βοήθεια του νοσηλευτή Γ. Δακάκη προσπάθησαν να την περιορίσουν. Οι ψύχραιμες και αποφασιστικές κινήσεις, τόσο του νοσηλευτικού προσωπικού, όσο και των ηλεκτρολόγων που τοποθέτησαν μια μεταλλική σκάλα προκειμένου να κατέβουν οι ασθενείς που μπορούσαν να περπατήσουν, ήταν καθοριστικές.

Ενα τέταρτο αργότερα, κατέφθασαν 11 οχήματα της Πυροσβεστικής και 50 πυροσβέστες. Αφού έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά (ώρα 3.55 μ.μ.), άρχισαν να κατεβάζουν τους ασθενείς, προκειμένου να απομακρυνθούν απ' το κτίριο για προληπτικούς λόγους. Για να μη δημιουργηθεί βραχυκύκλωμα, επί μία ώρα είχε διακοπεί το ρεύμα στο κτίριο και οι φιάλες αίματος μεταφέρθηκαν από το Τμήμα Αιμοδοσίας σε ψυγεία άλλων Τμημάτων που λειτουργούσαν.

Στο κτίριο "Ηρώων Πολυτεχνείου" στεγάζονται η Μικροχειρουργική, η Θωρακοχειρουργική, η Αγγειοχειρουργική και η Παιδο - ορθοπεδική κλινική, ενώ στο ισόγειο βρίσκονται η Αιμοδοσία, το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο, τα γραφεία των γιατρών, η βιβλιοθήκη, τα αποδυτήρια και τα χειρουργεία των εξωτερικών ιατρείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ