Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ
Κάηκαν 2.000 στρέμματα δάσους

Μόνο από "ευτυχείς συγκυρίες" την άπνοια των ημερών και τον "πατριωτισμό" των συμμετεχουσών δυνάμεων της Πυροσβεστικής, του Στρατού και του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυρόσβεσης Ψαχνών, τη "γλίτωσε" ένα από τα πυκνότερα πευκόφυτα δάση της Εύβοιας, αυτό της περιοχής πάνω από τα Ψαχνά,που περικλείεται από τις Κοινότητες Κυπαρισσίου,Μακρυκάπας και του Δήμου Ψαχνών.

Επί δυο μέρες η φωτιά, που εκδηλώθηκε από εμπρησμό μόλις 300 μέτρα από τα πρώτα σπίτια της Κοινότητας Κυπαρισσίου, έκαιγε ανεξέλεγκτα και μέτωπα εμφανίζονταν σε διάφορα σημεία τουλάχιστον την Τρίτη (μέρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς) και την Τετάρτη.

Συνολικά πάνω από 2.000 στρέμματα δασώδους πευκόφυτης περιοχής έγιναν στάχτη, αλλά και ...εμπόρευμα ξυλείας. Για το τελευταίο, πολλές είναι οι μαρτυρίες των κατοίκων, όπως επίσης και για την αυθαίρετη οικοπεδοποίηση που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει διαστάσεις. Βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση, αμέσως και χωρίς χρονοτριβή, ο νομάρχης Εύβοιας πρέπει να κηρύξει τις καμένες εκτάσεις αναδασωτέες, κάτι, που όπως μας δήλωσαν, θα κάνει και ο Σύλλογος Εθελοντών Ψαχνών, η προσφορά του οποίου ήταν σημαντική και καθοριστική θα λέγαμε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ηταν αυτοί που οδηγούσαν τους πυροσβέστες και τα οχήματα από διάφορους αγροτικούς δρόμους, διόδους και σημεία για να καταφέρουν να ελέγξουν τη φωτιά.

Φάνηκε από την αρχή η έλλειψη της Δασικής Υπηρεσίας και του Δασαρχείου. Φάνηκε, επίσης, ότι ο ηθικός αυτουργός, η αντιδασική κυβερνητική πολιτική, όπως μορφοποιήθηκε με τον τελευταίο νόμο και το πέρασμα των αρμοδιοτήτων δασοπυρόσβεσης μόνο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, καταρρέει από την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά της σεζόν. Η άγνοια του χώρου, η έλλειψη συντονισμού επίγειων και από αέρα δυνάμεων ήταν τα επιπλέον χαρακτηριστικά που η πυρκαγιά δεν έσβησε στον τόπο εκδήλωσής της και χωρίς να υπάρχει το δικαιολογητικό του "αέρα" εξαπλώθηκε.

Το παρακάτω απόσπασμα από την επικοινωνία πιλότου αεροσκάφους και επίγειων δυνάμεων, το αφιερώνουμε στην κυβέρνηση και το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και στα κόμματα εκείνα που ψήφισαν τον καταστροφικό νόμο. Ρωτάει ο πιλότος του αεροσκάφους να τον καθοδηγήσουν πού να ρίξει νερό και η απάντηση: "Ρίξτε όπου να 'ναι".

Τελικά, η συγκεκριμένη περιοχή δεν έπρεπε να καεί σε αυτή την έκταση, για μια σειρά λόγους, για μια σειρά συσσωρευμένων θετικών στοιχείων, όπως υπήρχε νερό κοντά (Κυπαρίσσι, Μονή Αγίου Ιωάννη, Καλυβιώτη), υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες, υπάρχουν μικροί δρόμοι προσπελάσιμοι.

Η μεγάλη δύναμη πυρόσβεσης που συγκεντρώθηκε (20-25 αυτοκίνητα, 100 άντρες και αεροσκάφη) έδειξε πως δε φτάνει. Οπως δε φτάνουν και οι φιλότιμες προσπάθειες όλων των παραπάνω, αν δεν υπάρχει σχεδιασμός, συντονισμός και αν λείπει ο "έμπειρος" των δασών, η Δασική Υπηρεσία, αν δεν εφαρμοστεί η απόφαση της Διακομματικής για Ενιαίο Φορέα Δασοπυρόσβεσης, όπως μας είπε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασοπυρόσβεσης και Διάσωσης των Ψαχνών, Σπ. Ραπτάκης.

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φωτιά σε περιαστικό δάσος της Δεσκάτης(2023-08-03 00:00:00.0)
Νεκροί οι δύο πιλότοι του «Καναντέρ»(2007-07-24 00:00:00.0)
Υπάρχουν ευθύνες για τα θύματα στη δασοπυρόσβεση(2000-08-13 00:00:00.0)
Ποιος αρμόδιος θα απαντήσει;(1999-05-11 00:00:00.0)
Στάσεις εργασίας πιλότων(1998-11-08 00:00:00.0)
Το "τύφλωσαν" τα ΑΒΑΚΣ;(1997-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ