Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ"
Εργασιακός μεσαίωνας και στη Βοιωτία

ΛΙΒΑΔΕΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σε ρόλο "εργολάβων" της αντιλαϊκής, αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης επιδίδεται ο νομάρχης Γ. Σταμούλης,η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου και οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) των Εργατικών Κέντρων Λιβαδειάς και Θήβας.

Ετσι, μετά τις "αναπτυξιακές" πρωτοβουλίες και προτάσεις για τη μεταφορά 99 βυρσοδεψείων της Αθήνας στη Βοιωτία, χωρίς κανένα μέτρο περιβαλλοντικής προστασίας και καθαρισμού του Ασωπού ποταμού, το "παραγωγικό" έργο του αυτοκινητόδρομου Ορχομενού, την ανάθεση της ανάπτυξης του νομού σε αμερικανική εταιρία και την πρόταση ίδρυσης... νομαρχιακού Ιδιωτικού Πανεπιστημίου (!) έφτασε και η ώρα της εφαρμογής του αντεργατικού εκτρώματος της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων, των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης(ΤΣΑ), για τα οποία η Νομαρχική Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας και το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας πραγματοποίησαν διημερίδα στις 12-13 Ιούνη με θέμα:"Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης: Ενεργητικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας".

Οπως είναι γνωστό, η Βοιωτία μαζί με άλλους 6 νομούς της χώρας (Μαγνησία, Ημαθία, Αχαϊα, Δράμα, Κοζάνη, Φλώρινα, καθώς και τις δυτικές περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά) έχουν επιλεγεί για την εφαρμογή των ΤΣΑ ως περιοχές μαστιζόμενες από την ανεργία.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΣΑ Βοιωτίας περιλαμβάνει 20 προτάσεις έργων, προϋπολογισμού 2,5 δισ. δρχ. και εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωσή του θα έχουν δημιουργηθεί 289 προσωρινές θέσεις εργασίας με την προϋπόθεση ότι την επιλογή του τρόπου και του χρόνου απασχόλησης την έχει ο εργοδότης, ο οποίος δε θα είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τις κλαδικές συμβάσεις.

Τις συναινετικές ενέργειες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ για την επιβολή εργασιακού μεσαίωνα και τη βοήθεια που προσφέρουν στην αντιλαϊκή πολιτική, με την ψήφιση κατ' αρχάς και τη συμμετοχή τους στο νομαρχικό όργανο στήριξης των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή της ΕΣΑΚ.Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα καταδίκης των φιλεργοδοτικών και συμβιβασμένων ηγεσιών και όσων συνειδητά πλέον, σφραγίζουν και υπογράφουν για τους εργαζόμενους την ανεργία και υποαπασχόληση, ενώ για τους εργοδότες ασυδοσία, ελαφρύνσεις, υπερκέρδη.

Η ΕΣΑΚ επισημαίνει ότι έγκαιρα και αποφασιστικά προειδοποίησε και κατήγγειλε την πλειοψηφία του ΕΚ, γιατί συνεργεί και βάζει "πλάτη" συμμετέχοντας για να περάσουν τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα που στοχεύουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Και υπογραμμίζει:"Είναι όμως σίγουρο - και η φιέστα που συνδιοργάνωσαν (με νομάρχη, ΤΕΕ και Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας) το αποδεικνύει - ότι δε θα διστάσουν για μια ακόμα φορά να βάλουν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους και να δεχτούν "προς χάριν της απασχόλησης" την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την κατάργηση του 8ώρου και εργασιακών σχέσεων, για να προσφέρουν γη και ύδωρ στους εργοδότες και το κεφάλαιο".

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους σε συσπείρωση και ενωτικό αγώνα, για να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές και οι εκφραστές τους, να αλλάξουν οι συσχετισμοί υπέρ των ταξικών δυνάμεων και να δοθεί συντονισμένος αγώνας από εργάτες, υπαλλήλους, συνταξιούχους, άνεργους, αγρότες, μικροεπαγγελματίες, για την προστασία τω δικαιωμάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ