Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσπαθούν να κρύψουν το νέφος!

Για να πείσουν ότι τα ανύπαρκτα μέτρα της κυβέρνησης το... καταπολέμησαν. Κι όμως το νέφος είναι εδώ και σκοτώνει

Η κυβέρνηση, και ειδικά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, όχι μόνο δε λαμβάνει οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά προσπαθεί με διάφορα "κόλπα" να... κρύψει το νέφος, καταδικάζοντας τα εκατομμύρια των κατοίκων της πρωτεύουσας στον αργό θάνατο!

Μόνη λογική εξήγηση για την προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης είναι ότι το κάνει, για να πείσει τους κατοίκους της Αθήνας ότι με την πολιτική της... μειώθηκε το νέφος και για να μην αναγκάζεται να παίρνει σε τακτά χρονικά διαστήματα έκτακτα μέτρα - ασπιρίνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις χτες το ΥΠΕΧΩΔΕ αρνήθηκε να λάβει έκτακτα μέτρα, αν και ο ρύπος του όζοντο είχε ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια, περιοριζόμενη μόνο σε ανακοίνωση συστάσεων! Την περασμένη, μάλιστα, βδομάδα οι τιμές για τον ίδιο ρύπο, που άγγιζαν το όριο επιβολής εκτάκτων μέτρων για τρεις συνεχόμενες μέρες, ανακοινώνονταν την επόμενη μέρα. Ετσι, ενώ στις 24 Ιούνη ανακοινώθηκε ως μέγιστη τιμή για το όζον τα 197 μικρογραμμάρια στην οδό Αθηνάς, την επαύριο ανακοινώθηκε ότι οι τιμές του ρύπου είχαν προσεγγίσει το όριο επιβολής εκτάκτων μέτρων, δηλαδή τα 360 μικρογραμμάρια, φτάνοντας τα 341 στο Μαρούσι. Και την επόμενη ακριβώς μέρα ο σταθμός του Μαρουσιού δεν είχε καμία τιμή στο καθημερινό δελτίο του ΥΠΕΧΩΔΕ!

Το ίδιο "κόλπο", όμως, είχε εφαρμόσει πέρσι από το Μάρτη και για 4 περίπου μήνες το ΥΠΕΧΩΔΕ, όταν είχε θέσει εκτός λειτουργίας τους σταθμούς των Λιοσίων και του Μαρουσιού, με πρόσχημα ότι στον μεν πρώτο είχε τελειώσει το ενοικιαστήριο του κτιρίου, στο οποίο ήταν τοποθετημένος, στο δε δεύτερο ότι είχε χαλάσει το... κλιματιστικό! Βεβαίως, οι σταθμοί ξαναλειτούργησαν όταν άρχισαν να πνέουν τα καλοκαιρινά μελτέμια...

Πέρσι, επίσης, το Φλεβάρη η κυβέρνηση, με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, αύξησε το όριο επιβολής εκτάκτων μέτρων για το όζον και το πήγε στα 360 μικρογραμμάρια, από 300 που ήταν. Ως πρόσχημα για την ενέργειά της αυτή μεταχειρίστηκε την εναρμόνιση της χώρας με αντίστοιχη οδηγία της ΕΕ. "Ξέχασαν", όμως, οι αρμόδιοι να πουν ότι η ΕΕ θέτει το ανώτατο αυτό όριο, αλλά δεν επιβάλλει να εναρμονιστούν με αυτό όσες χώρες - σαν την Ελλάδα - έχουν αυστηρότερο. Η κυβέρνηση, όμως, το έκανε προφανώς για να μη λαμβάνει συχνότερα έκτακτα μέτρα. Κι όλα αυτά τη στιγμή που πρόσφατη έρευνα (12/1/98) της Βρετανικής Επιτροπής για τις Επιπτώσεις των Αερίων Ρύπων στην υγεία έδειξε ότι στη χώρα αυτή το όζον μπορεί να ευθύνεται για 700 - 12.500 πρόωρους θανάτους και 500 - 9.000 έκτακτες εισαγωγές σε νοσοκομεία ετησίως! Η κυβέρνηση, επίσης, αρνείται επίμονα να αναπτύξει δίκτυο μέτρησης για δύο επικίνδυνους ρύπους, το βενζόλιο και τα αναπνεύσιμα μικροσωματίδια, κι ας υπάρχουν μετρήσεις άλλων φορέων που δείχνουν ότι οι ρύποι αυτοί πνίγουν την Αθήνα. Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών για λογαριασμό της Νομαρχίας Αθηνών έδειξε ότι στο βενζόλιο η Αθήνα διεκδικεί παγκόσμιο ρεκόρ, αφού οι μετρήσεις δείχνουν τιμές 20 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ στην ΕΕ συζητιέται η υιοθέτηση των 10 ή 15 μικρογραμμαρίων ως όριο για τη μέση ετήσια τιμή. Και το βενζόλιο είναι ένας ιδιαίτερα επικίνδυνος ρύπος ύποπτος καρκινογένεσης στον άνθρωπο.

Τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν και για τα αναπνεύσιμα μικροσωματίδια (PM10), που πρόσφατες μετρήσεις της "Γκρίνπις" έδειξαν ημίωρες τιμές που φτάνουν και τα 365 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, τη στιγμή που η ΕΕ σκέφτεται να υιοθετήσει ως όριο τα 50 μικρογραμμάρια, που ισχύει στη Βρετανία. Για το ρύπο μάλιστα αυτό πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι μια αύξησή του κατά 10 μικρογραμμάρια επιφέρει αύξηση της θνησιμότητας κατά 1%. Αυτό μάλιστα ισχύει ανεξάρτητα από τα αρχικά επίπεδα της ρύπανσης, αν δηλαδή πάμε από τα 25 μικρογραμμάρια στα 35 ή από τα 100 στα 110. Σύμφωνα μάλιστα με τη Βρετανική Επιτροπή για τις Επιπτώσεις των Αερίων Ρύπων στην υγεία, τα PM10 μπορεί να ευθύνονται για 8.100 πρόωρους θανάτους και 10.500 έκτακτες εισαγωγές στα νοσοκομία ετησίως στη χώρα αυτή.

Ολα αυτά όμως, όπως φαίνεται, πολύ μικρή σημασία έχουν για την κυβέρνηση...

Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καύσωνας και νέφος πλήττουν ξανά την Αθήνα(2000-07-12 00:00:00.0)
Το νέφος είναι πάλι εδώ!(1998-04-09 00:00:00.0)
Νέφος, ζέστη και κυβερνητική αναλγησία...(1997-06-20 00:00:00.0)
"Κρύβει" το νέφος το ΥΠΕΧΩΔΕ!(1997-05-28 00:00:00.0)
Φθινοπωρινό νέφος(1996-11-07 00:00:00.0)
Υπάρχει, τόσο το χειρότερο γι' αυτό!(1996-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ