Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιασασίν Μπαρίς

Θέλουμε ειρήνη. Σύνθημα, που ακούστηκε ξανά, αντήχησε στους δρόμους του νησιού. Συνοδοιπόροι, Ελληνες και Τούρκοι φιλειρηνιστές, που ανταποκρίθηκαν, όπως και πέρσι, στο κάλεσμα της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης. Ηρθαν από τη Σμύρνη, την Αλικαρνασσό, το Κουσάντασι...

Πορείες ουσιαστικές, ιστορικές στιγμές της ελληνοτουρκικής φιλίας, με περιεχόμενο αντιιμπεριαλιστικό, με ψήφισμα που θίγει ακριβώς τους ενόχους για το αιματοκύλισμα των λαών.

Να βαδίζεις παρέα με το γείτονα, να γνωρίζεις ότι αγωνιά μαζί σου για θέματα πανανθρώπινα, για αξίες και ιδανικά. Ν' αντιλαλούν οι ρεματιές από το τραγούδι και τα συνθήματα, να κόβει ρίγανη η Γκιουνές, ένα λουλούδι ροδοδάφνης για τον Γιαχσί, ένα μελτεμάκι για το τσουλούφι της Σεϊνούρ κι ο κάμπος ως κάτω στο αεροδρόμιο, καταπράσινος, να στέλνει ευωδιές του καλοκαιριού κι αλμύρα του Αιγαίου. Της θάλασσας που μας ενώνει και τη θέλουμε ειρηνική.

Ναι, φίλε μου, εκείνο απέναντι είναι το δικό σας Καλαμάκι κι εδώ το χωριό μου, οι Μυτιληνιοί. Βλέπετε κι εσείς κάθε πρωί τη Σάμο κι εμείς εσάς κι ο Επταστάδιος Πορθμός είναι πολύ μικρός σαν απόσταση για να μας χωρίζει, γιατί έχουμε γέφυρα τη φιλία μας.

Πορεία Ειρήνης 1998. Ν' ακούν οι Τούρκοι για τον Λαμπράκη που μας οδηγεί, να χαίρονται την παρουσία τους σε αυτό το αντάμωμα που έγινε πια θεσμός. Βαδίσαμε από το Πυθαγόρειο στους Μυτιληνιούς.

Είδαμε τους φίλους μας να ενδιαφέρονται για τα πάντα. Τη γη, τις καλλιέργειες, την αρχιτεκτονική. Να θέλουν να τα απολαύσουν όλα, να κλείσουν μέσα τους εικόνες του πολιτισμού μας, να φωτογραφίσουν καμπαναριά, ξωκλήσια, νεκροταφεία, σχολεία, πεζούλια ανθοστόλιστα.

Αυτή τη βρύση τη λέμε "τσεσμέ", όπως εσύ στη γλώσσα σου φίλη μου, καθώς και το καλντερίμι και το λουκούμι και τον μπακλαβά που κεραστήκαμε.

Οσο για τα βήματα του χορού, πόσα κοινά στοιχεία ανακαλύπτουμε!.. Χαρούμενη εμφάνιση του χορευτικού, της παιδικής χορωδίας, μελωδία για τη γη της λεμονιάς, της ελιάς, σύνθημα για Κύπρο ανεξάρτητη.

Ζωντανεύουν θαρρείς οι στίχοι των ποιητών... "ένα κόκκινο μήλο, την καρδιά μου...", έτσι είναι Ναζίμ Χικμέτ, όλα δικά μας, η ποίηση, η μουσική, η αδελφοσύνη, η αντίσταση στα σχέδια των πολεμοκάπηλων που θέλουν τους λαούς πιόνια στη σκακιέρα των πολυεθνικών, οι καταγγελίες για τους Νατοικούς εξοπλισμούς, τα πανό, οι αφίσες, το αγκάλιασμα, το ξεπροβόδισμα στο καραβάκι...

Ετσι απαντάμε σ' εκείνους που θέλουν την ειρήνη του νεκροταφείου. Δε διεκδικούμε τίποτα, δεν παζαρεύουμε, δε διαπραγματευόμαστε τα σύνορά μας, διαδηλώνουμε υπέρ της ειρήνης, κατά των πυρηνικών, της βίας, της υποδούλωσης.

Φίλη μου Σαχά, καλά την είπες τη μαντινάδα της γιαγιάς σου: "Ενας θεός μας έπλασε, Ρωμνάνια και Τουρκάκια και πρέπει ν' αγαπιούμαστε σαν τα καλά αδελφάτσια...".

Τα παιδιά ζωγράφισαν για την ειρήνη, διαδήλωσαν με χρώματα την επιθυμία τους για έναν κόσμο ειρηνικό. Η Σάμος έγινε και φέτος γέφυρα φιλίας και συνεργασίας στον αγώνα της ειρήνης, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης.

Κούλα ΚΑΡΑΜΗΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ