Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρατείνονται οι εκκρεμότητες στην οργάνωση της ψυχικής υγείας

Την ανησυχία τους για την παρατεταμένη καθυστέρηση της δημοσιοποίησης του νέου νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία, εκφράζουν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Ψυχική Υγεία, που διοργανώθηκε στην Αθήνα 12 - 13 Μάη, από την ΕΙΝΑΠ, την ΠΕΝΟΨΥ, την Επιστημονική Επιτροπή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και τα "Τετράδια Ψυχιατρικής", σε επιστολή που απέστειλαν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας. Σημειώνουν ότι κατά τις εργασίες του συνεδρίου ανακοινώθηκε από τον διευθυντή Ψυχικής Υγείας του υπουργείου, Π. Γιαννουλάτο πως το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο θα δινόταν στους φορείς στις 23 Ιούνη, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους, να αναπτυχθεί ο αναγκαίος προβληματισμός, ώστε να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό.

"Πρόκειται για μια εκκρεμότητα που σήμερα αποκτά δραματικές διαστάσεις, λόγω της παρατεταμένης απουσίας τομεοποίησης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, με κοινωνικό προσανατολισμό και στροφή στην Κοινότητα - συνεχίζει η επιστολή. Αυτή η απουσία, μαζί με τα συσσωρευμένα και χρονίζοντα προβλήματα του ψυχιατρικού χώρου, μεταθέτει στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο τον κύριο όγκο των αναγκών της ψυχιατρικής φροντίδας. Εναν όγκο που συνθλίβει, κάτω από το βάρος του, χιλιάδες ανθρώπινες υπάρξεις που εισάγονται στις εφημερίες, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, ως "υπεράριθμοι" - ακόμα και υπό καθεστώς αναγκαστικής νοσηλείας - στοιβάζονται σε τραγικές συνθήκες, που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στις περισσότερες περιπτώσεις εγκαταλείπονται στη μοίρα τους, αφού οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των κλάδων είναι τεράστιες και οι κίνδυνοι ακόμη και για την ίδια τη ζωή υψηλοί".

Βάσει των αποφάσεων του συνεδρίου, ζητούν να θεσμοθετηθεί άμεσα η τομεοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, να θεσμοθετηθούν θεραπευτικά κίνητρα, κίνητρα αποκατάστασης, στεγαστικές και εργασιακές δομές, να γίνει δυνατή η άμεση διακοπή των εισαγωγών στα Ψυχιατρεία. Επίσης, ζητούν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και να τους δοθεί το νομοσχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ