Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΦΟΣ - ΚΑΥΣΩΝΑΣ
Η κυβέρνηση "παίζει" με την υγεία των Αθηναίων!
  • Αντί να λάβει μέτρα, απευθύνει συστάσεις και δίνει οδηγίες προς νεφόπληκτους και πυρόπληκτους
  • Εκατοντάδες και χτες στα νοσοκομεία

Σε θάλαμο αερίων είχε μεταβληθεί και χτες η πρωτεύουσα, με το νέφος να ξεπερνάει τα όρια επιβολής εκτάκτων μέτρων και το θερμόμετρο να καρφώνεται σε αρκετές περιοχές στους 40 βαθμούς Κελσίου.Η επανεμφάνιση, όμως, του θανατηφόρου διδύμου νέφους και καύσωνα - φαινόμενο που αναμένεται να επιδεινωθεί σήμερα - καθόλου δε δείχνει να συγκινεί την κυβέρνηση, η οποία μέσω ανακοίνωσης του ΥΠΕΧΩΔΕ απευθύνει απλές συστάσεις στα εκατομμύρια των κατοίκων της Αττικής "να αποφεύγουν κατά το δυνατόν τη χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων κυρίως στο κέντρο της πόλης κατά τις πρωινές ώρες"!

Η πλήρης αναλγησία σε όλο της το μεγαλείο. Από μια κυβέρνηση που όλο το προηγούμενο διάστημα κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, εξαγγέλλοντας μέτρα που ποτέ δεν πήρε. Ούτε καν τα έκτακτα μέτρα - ασπιρίνες δεν τολμά να λάβει, όταν οι ρύποι ξεπερνούν τα όρια που η ίδια θέσπισε. Από μια κυβέρνηση που χρειάστηκε να περάσουν μόλις 10 χρόνια για να ξεχάσει τους νεκρούς του καύσωνα και του νέφους του 1987 - '88.

Εκατοντάδες στα νοσοκομεία

Και χτες, βέβαια, εκατοντάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας οδηγήθηκαν στα νοσοκομεία με λιποθυμίες, καρδιολογικά και πνευμονολογικά επεισόδια, ενώ δύο άτομα νοσηλεύτηκαν. Το ΕΚΑΒ δέχτηκε κατά 30% περισσότερες κλήσεις απ' ό,τι την Τετάρτη. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αναμένεται σήμερα άνοδος της θερμοκρασίας. Στην Αττική το θερμόμετρο θα φτάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη τους 38 βαθμούς.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΠΕΡΠΑ, το όζον έφτασε χτες στη 1 μ.μ. στη Λυκόβρυση στα 395 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο επιφυλακής τα 180 και επιβολής εκτάκτων μέτρων τα 360.Αρκετά υψηλές ήταν και οι τιμές του διοξειδίου του αζώτου, με μεγαλύτερη τα 366 μικρογραμμάρια με όριο επιφυλακής τα 200,που σημειώθηκε στις 10 π.μ. στην Πατησίων. Ωστόσο, το ΥΠΕΧΩΔΕ με την ανακοίνωσή του, εκτός από τις συστάσεις που απευθύνει, ουσιαστικά ομολογεί ότι εναποθέτει τις ελπίδες του στην απουσία των Αθηναίων το Σαββατοκύριακο και στην αλλαγή του καιρού που προβλέπεται την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, οδηγίες προφύλαξης έδωσαν χτες το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), η Ομοσπονδία Οικοδόμων, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) και το υπουργείο Υγείας. Το ΕΚΑ ζητά από τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν πρόγραμμα περιορισμού της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, το οποίο πρέπει να ελέγχεται από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, όταν η ΕΜΥ προειδοποιεί για επερχόμενο καύσωνα.

Μέτρα για τους εργαζόμενους

Το ΕΚΑ συμβουλεύει τους εργαζόμενους, που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου και δουλεύουν σε χώρους μη κλιματιζόμενους, με μεγάλη θερμοκρασία, να απέχουν από την εργασία τους όσο διαρκεί ο καύσωνας. Η ένταξη στην κατηγορία υψηλού κινδύνου γίνεται από τον Γιατρό Εργασίας και όπου δεν υπάρχει, με ιατρική βεβαίωση που προσκομίζει ο ίδιος ο εργαζόμενος. Προτείνει, σ' αυτούς τους χώρους εργασίας, να γίνονται τακτικά διαλείμματα (κάθε ώρα) σε χώρους κλιματιζόμενους. Επίσης, τις μεσημεριανές ώρες θα πρέπει να διακόπτονται οι εργασίες σε ανοιχτούς χώρους και εκτεθειμένους στον ήλιο. Η διατροφή θα πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, σαλάτες και να αλατίζεται επαρκώς. Να αποφεύγονται οι λιπαρές τροφές. Κατά την εργασία να πίνουν συχνά δροσερό νερό (όχι παγωμένο) - περίπου ένα ποτήρι κάθε 15 - 20 λεπτά. Να αποφεύγονται τα αλκοολούχα ποτά, οι καφέδες και τα αεριούχα ποτά.

Σύμφωνα με το ΕΚΑ, ένα πρόγραμμα περιορισμού της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Τεχνικά μέτρα για τη βελτίωση των κτιρίων, των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού παραγωγής για προστασία των χώρων εργασίας από τον καύσωνα, βελτίωση του αέρα των χώρων εργασίας και περιορισμό της επιβάρυνσης από συγκεκριμένες παραγωγικές διαδικασίες.
  • Τεχνικά μέτρα για την προφύλαξη των υπαίθριων εργασιών.
  • Οργανωτικά μέτρα (διαλείμματα, εναλλαγή εργαζομένων, μετάθεση του ωραρίου ορισμένων εργασιών ή και συντόμευσή του, κλπ.).
  • Δημιουργία προϋποθέσεων για ανακούφιση των εργαζομένων, που παρά τη λήψη των προηγούμενων μέτρων επιβαρύνονται υπερβολικά (κλιματιζόμενοι χώροι διαλειμμάτων, δροσερό νερό κλπ.).
  • Προφύλαξη των εργαζομένων με ιδιαίτερη ευαισθησία στην έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και παροχή πρώτων βοηθειών.
  • Ενέργειες ενημέρωσης των εργαζομένων για το πρόβλημα της θερμικής καταπόνησης και μέτρα για τον περιορισμό του και ατομική προφύλαξη.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων, εξάλλου, καλεί τους οικοδόμους να μην εργαστούν τις μέρες του καύσωνα, διεκδικώντας το μεροκάματο, που είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να καταβάλει, βάσει της Συλλογικής Σύμβασης του κλάδου, όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει στους 39 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, καλεί το υπουργείο Εργασίας να πάρει μέτρα για να μη θρηνήσουμε θύματα τις μέρες αυτές στους χώρους εργασίας.

Τι να προσέχουμε

Το υπουργείο Υγείας και ο ΙΣΑ δίνουν γενικές οδηγίες προφύλαξης, που έχουν ως ακολούθως: Να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο. Να φοράτε ανοιχτόχρωμα ρούχα με ανοιχτό λαιμό. Να αποφεύγετε βαριά σωματική εργασία. Να πίνετε άφθονα υγρά, να αποφεύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά και να ακολουθείτε ολιγοθερμική δίαιτα, που να περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα. Να κάνετε συχνά ντους. Οι κάτοικοι της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου. Τις θερμές ώρες της μέρας να παραμένουν, με κλειστά παράθυρα, στο σπίτι τους και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.

Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού, όπως είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες, οι εργάτες, οι αγρότες και οι αθλητές, να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους ή τις υγειονομικές αρχές μόλις εμφανίσουν και το παραμικρό σύμπτωμα, όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς και κράμπες. Σημειώνεται ότι οι εφημερεύοντες γιατροί του ΙΣΑ θα είναι στη διάθεση του κοινού τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, για την παροχή συμβουλών και κάθε βοήθειας. Για περισσότερες πληροφορίες το κοινό μπορεί να καλεί τον αριθμό 1602.

Επίσης, ο Δήμος Ηλιούπολης διαθέτει οχτώ κλιματιζόμενες αίθουσες για τους κατοίκους των εξής περιοχών: Κάτω Ηλιούπολη (Αμερικής και Ιάσονος, Πλατεία 25ης Μαρτίου 7, Αθηνοδώρου και Ιωνος), Αγ. Κωνσταντίνος - Τυπογραφικά (Πανταζή 23, Φιλοποίμενος 4), Αγ. Μαρίνα (Αλεξ. Παναγούλη 37) και κέντρο Ηλιούπολης (Σοφοκλή Βενιζέλου και Πρωτόπαππα, Μαρίνου Αντύπα 86).

Νέκρωσε η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Καμία εργασία δεν εκτελέστηκε χτες μετά τη 1 το μεσημέρι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη,με απόφαση των σωματείων, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Συνδικαλιστές μοίρασαν χτες το πρωί στους εργαζόμενους ανακοίνωση για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να παρθούν.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πρέπει να υπάρχει ελαστικότητα στη διάρκεια της δουλιάς, συχνά διαλείμματα για όλους, ιδιαίτερα για τους μεγάλους σε ηλικία εργαζόμενους. Να αποφεύγονται οι εργασίες σε κλειστούς χώρους: τάνκια, διπύθμενα, και άλλα. Να μην εκτίθενται οι εργαζόμενοι άμεσα στον ήλιο. Οι επιχειρήσεις και τα συνεργεία αναλαμβάνουν την υποχρέωση πάνω στα πλοία να φέρουν την κατάλληλη ποσότητα δροσερού πόσιμου νερού και να προμηθεύουν τους εργαζόμενους. Επίσης αλάτι στο φαγητό και το κολατσιό. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να παίρνονται επιπρόσθετα μέτρα για τον καλύτερο εξαερισμό στους χώρους δουλιάς. Φυσικά δε γίνεται λόγος για υπερωρία. Ανάλογα μέτρα πρέπει να παρθούν και για τις υπαίθριες εργασίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ