Τετάρτη 28 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Κρύβει" το νέφος το ΥΠΕΧΩΔΕ!

Ο ρύπος του όζοντος ενδέχεται όλη την περασμένη βδομάδα να είχε ξεπεράσει τα όρια επιβολής εκτάκτων μέτρων, αλλά οι σταθμοί μέτρησης στο Μαρούσι και τα Λιόσια έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας...

Επικίνδυνη για την υγεία εκατομμυρίων κατοίκων του Λεκανοπεδίου αποδεικνύεται πλέον η αδιαφορία του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του νέφους, μετέρχεται διάφορες κουτοπονηριές για να κρύψει τις πραγματικές τιμές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης!

Την περασμένη εβδομάδα, όπου η κατάσταση στην Αθήνα ήταν αποπνικτική, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι ενδέχεται να ξεπέρασαν ακόμα και τα όρια επιβολής εκτάκτων μέτρων, αν και τα ημερήσια δελτία του ΠΕΡΠΑ έδειξαν το αντίθετο. Κι αυτό γιατί δύο από τους πιο κρίσιμους σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων του ΥΠΕΧΩΔΕ, στα Λιόσια και το Μαρούσι, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας! Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο "Ρ" και ο υπεύθυνος του τμήματος Ποιότητας της Ατμόσφαιρας του ΠΕΡΠΑ, Λ. Βύρας.Σε αυτούς τους σταθμούς τα προηγούμενα χρόνια σημειώθηκαν οι υψηλότερες τιμές σε όλη την Ευρώπη για το ρύπο του όζοντος, που θεωρείται και ο πιο επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία...

Συγκεκριμένα, ο σταθμός των Λιοσίων, που τα προηγούμενα χρόνια έχει καταγράψει τιμές - ρεκόρ για την ατμοσφαιρική ρύπανση, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, αφού ο ιδιοκτήτης του χώρου όπου στεγάζονταν τα μηχανήματα μέτρησης του ΠΕΡΠΑ τον ζήτησε για δική του χρήση. Αυτό έγινε τον περασμένο Μάρτη, ωστόσο το ΥΠΕΧΩΔΕ δε δείχνει να "καίγεται" για την ανεύρεση νέου χώρου, αφού οι χαμηλές τιμές των ρύπων, ακόμα κι όταν αυτές είναι εικονικές, ικανοποιούν την ηγεσία του υπουργείου. Στον άλλο σταθμό, στο Μαρούσι, τα όργανα μέτρησης είναι επίσης εκτός λειτουργίας, αφού υπάρχει βλάβη στο κλιματιστικό του σταθμού! "Τα μηχανήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Χρειάζονται κατάλληλες θερμοκρασίες για να είναι σωστές οι μετρήσεις", σημείωσε ο υπεύθυνος του τμήματος Ποιότητας της Ατμόσφαιρας Λ. Βύρας.

Αγνωστο παραμένει το πότε και το εάν θα τεθούν και πάλι σε λειτουργία οι δύο σταθμοί. Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις των ειδικών του ΠΕΡΠΑ, ο σταθμός στο Μαρούσι ενδέχεται να λειτουργήσει και πάλι εντός της εβδομάδας, μόλις δηλαδή επισκευαστεί το κλιματιστικό (!), ενώ ο σταθμός στα Λιόσια θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αφού δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα νέος χώρος εγκατάστασης των μηχανημάτων του ΠΕΡΠΑ απ' το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ "βολεύεται"...

Η κατάσταση αυτή φαίνεται να εξυπηρετεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, αφού οι δήθεν χαμηλές τιμές των ρύπων βολεύουν και στην υπόθεση ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ετσι, ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα της ελληνικής υποψηφιότητας καλύπτεται από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ με τεχνάσματα, αντί για ουσιαστικά μέτρα, θέτοντας όμως σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μεν σταθμός μέτρησης στο Μαρούσι βρίσκεται δίπλα από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ενώ αυτός των Λιοσίων πολύ κοντά στην περιοχή όπου πρόκειται να χτιστεί το Ολυμπιακό Χωριό στην περίπτωση που αναλάβει η Αθήνα τη διεξαγωγή των αγώνων.

Υπενθυμίζεται, ότι, σ' αυτούς τους δύο σταθμούς πέρυσι είχαν σημειωθεί οι μεγαλύτερες τιμές για το όζον σε όλη την Ευρώπη, την ίδια μάλιστα μέρα. Ετσι, στις 21 Μάη '96 στα Λιόσια το όζον είχε φτάσει τα 391 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο επιβολής εκτάκτων μέτρων τα 360, ενώ στο Μαρούσι είχε φτάσει τα 361 μικρογραμμάρια. Σύμφωνα ακόμα με την έκθεση του ΠΕΡΠΑ για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα το 1995, σ' αυτούς τους δύο σταθμούς ο ρύπος του όζοντος παρουσίασε τις υψηλότερες τιμές.

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ