Τετάρτη 28 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντιδρούν οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ

Το όργιο των εργολαβιών έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους εργαζόμενους του ΟΤΕ, και ιδιαίτερα σ' αυτούς των τεχνικών περιοχών. Σε ορισμένες απ' αυτές (Νίκαια, Αλεξάνδρας, Ψυχικό, Περιστέρι, Παγκράτι) έφτιαξαν επιτροπές και με υπομνήματά τους προς τα συνδικαλιστικά όργανα ζητούν την παρέμβασή τους. Κάτω απ' αυτή την πίεση, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ενωσης Τεχνικών ΟΤΕ συζήτησε το πρόβλημα και αποφάσισε να ζητήσει από τη Διοίκηση του Οργανισμού:

  • Να σταματήσουν αμέσως τέτοιες προσλήψεις.
  • Να προβεί σε διαδικασίες νόμιμων προσλήψεων από τον ΟΤΕ και μόνο σε αναγκαίο και εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Να μην ανατεθεί άλλη εργολαβία έως ότου ξεκαθαρίσει το ζήτημα.

Με υπόμνημά της προς τους αρμόδιους του ΟΤΕ, αλλά και τα συνδικαλιστικά όργανα του χώρου, η Επιτροπή Νίκαιας αναφέρει:

"Υπάρχει έλλειψη προσωπικού όταν εκατοντάδες έμπειροι συνάδελφοι παίρνουν σύνταξη και δεν προσλαμβάνεται κανένας στη θέση τους. Την ίδια στιγμή όμως γραφεία - κάρτεξ - κατανεμητές - βλαβοληπτικά γεμίζουν νεαρά κοριτσόπουλα του εργολάβου - δουλέμπορα, που έχουν διάθεση για δουλιά αλλά δεν έχουν τι να κάνουν. Ταυτόχρονα η μια περιοχή μετά την άλλη δίνουν το έργο της συντήρησης δικτύου σε ιδιώτες εργολάβους. Η πρόφαση της διοίκησης είναι ότι δεν προλαβαίνουμε να το φτιάξουμε εμείς σαν ΟΤΕ λόγω έλλειψης προσωπικού. Οταν όμως έρχεται η κουβέντα για προσλήψεις λένε ότι είμαστε υπεράριθμοι και δίνουν κίνητρα αποχώρησης".

Οπως σημειώνει η Επιτροπή, η πρακτική των εργολαβιών στοιχίζει ακριβότερα στον Οργανισμό, αφού "ο εργολάβος εισπράττει 4.000.000 δραχμές για κάθε Καφάο, όταν το κόστος για το ίδιο έργο, αν γινόταν από το προσωπικό του ΟΤΕ, θα ήταν το μισό".

Το απόρρητο στα χέρια των εργολάβων

Μέγα ζήτημα όμως προκύπτει και για τη διασφάλιση του απορρήτου. Οπως υπογραμμίζει στο υπόμνημά της η Επιτροπή Νίκαιας, "τα παιδάκια του εργολάβου - δουλέμπορα χειρίζονται όλα τα στοιχεία του δικτύου (καρτέξ - βλαβοληπτικό) τη στιγμή που αυτά απαγορεύονται σε υπαλλήλους του ΟΤΕ με 20 - 30 χρόνια υπηρεσία, εάν δεν είναι εξουσιοδοτημένοι". Και ρωτάει: Υπάρχει απόρρητο και διασφάλιση των λογαριασμών του κάθε συνδρομητή, όταν σε ζωντανό δίκτυο δουλεύουν Πολωνοί, Αλβανοί και ιδιώτες, όπως π. χ. στην Πετρούπολη;".

Οσο για το ποιοι και πώς προσλαμβάνονται, αλλά και τις απώλειες του ΤΑΠ - ΟΤΕ, η Επιτροπή σημειώνει: "Υπάρχει συναλλαγή ή όχι για το ποιοι και πόσοι προσλαμβάνονται από τους εργολάβους - δουλέμπορους; Γιατί πολλά παιδιά προϊσταμένων του Οργανισμού είναι μέσα στους "τυχερούς"; Οι εργολαβίες και οι προσλήψεις μέσω εργολάβου, όταν χιλιάδες εργαζόμενοι σε έργο του ΟΤΕ πληρώνουν εισφορές στο ΙΚΑ και όχι στο ΤΑΠ - ΟΤΕ, υπονομεύουν ή όχι το ΤΑΠ - ΟΤΕ;".

Εξίσου σοβαρό είναι και το σημείο της αναφοράς τους που θίγει την ποιότητα της δουλιάς στα έργα που εκτελούν οι εργολάβοι: "Τη δουλιά των εργολάβων τη γνωρίζουμε από τα προηγούμενα χρόνια. Ποτέ δεν παραδόθηκε έργο στις καθορισμένες ημερομηνίες, καθυστέρησαν μήνες και χρόνια. Ποιος όμως ζήτησε ρήτρα απ' αυτούς, όταν ξοδεύτηκαν από τον ΟΤΕ τεράστια ποσά για τη διόρθωση των κακοτεχνιών τους; Ποιος ζήτησε ευθύνες από τους συναδέλφους που επέβλεπαν τους εργολάβους, αλλά και αυτούς που παρέλαβαν τέτοια έργα;". Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ