Τετάρτη 28 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρία εκατομμύρια θάνατοι ετησίως απ' το κάπνισμα

Αυξημένη συχνότητα αποβολών, πρόωρος τοκετός, χαμηλό σωματικό βάρος και περιγεννητική θνησιμότητα, είναι μερικοί από τους κινδύνους που διατρέχουν όσες γυναίκες συνεχίζουν να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της κύησης. Μάλιστα, τα νεογέννητα μητέρων που κάπνιζαν ένα έως δύο πακέτα την ημέρα, εμφανίζουν τέσσερις φορές περισσότερο επιβαρυμένη πνευμονική λειτουργία από αυτή γυναικών που δεν κάπνιζαν. Μελέτες δείχνουν ότι 20 - 25% των γυναικών συνεχίζουν να καπνίζουν κατά την κύηση, ενώ 32 - 37% εφήβων εγκύων καπνίζουν περί τα 20 τσιγάρα ημερησίως.

Τα παραπάνω τόνισε ο καθηγητής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνας Γ. Τόλης,χτες, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε ενόψει της 31ης Μάη, Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαπνιστικής Εταιρείας Γ. Δαϊκος εξέφρασε την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας των μη καπνιστών, που είναι ανύπαρκτα στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), τρία εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους, εξαιτίας του καπνίσματος και αν δε ληφθούν δραστικά μέτρα τη δεκαετία 2020 - 2030 υπολογίζεται να έχουμε δέκα εκατομμύρια θανάτους. Μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης χάνουν τη ζωή τους 500.000 άνθρωποι ετησίως και οι μισοί απ' αυτούς πεθαίνουν στην ενεργό περίοδο της ζωής τους, καθώς το κάπνισμα συνδέεται με το 25 - 30% των συνολικών περιπτώσεων καρκίνου.

Με βάση τις διαπιστώσεις αυτές, σε σύσκεψη που έγινε στο Ελσίνκι τον περασμένο Οκτώβρη εκφράστηκε η ανάγκη λήψης μιας σειράς μέτρων για τον περιορισμό του καπνίσματος. Μεταξύ άλλων προτάθηκε: Η περιστολή της άμεσης ή έμμεσης διαφήμισης κάθε προϊόντος καπνού. Η σαφέστερη αναγραφή των κινδύνων από το κάπνισμα σε κάθε πακέτο τσιγάρων. Η ακόμη μεγαλύτερη μείωση των ανωτάτων επιτρεπτών ορίων πίσσας και νικοτίνης στα τσιγάρα. Η εφαρμογή ειδικών μέτρων για περιορισμό της εύκολης προμήθειας τσιγάρων από παιδιά. Η διαμόρφωση μιας πολιτικής τέτοιας που να αποθαρρύνει τους νέους από το κάπνισμα.

Για την υλοποίηση των αποφάσεων ιδρύθηκε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την καταπολέμηση του καπνίσματος, που αποτελείται από εκπροσώπους του επιστημονικού και εκπαιδευτικού κόσμου κάθε χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ