Τετάρτη 28 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σχέδια επί χάρτου για την ... πρόνοια

Με ένα σχεδιαζόμενο, επί χάρτου, επαναπροσανατολισμό των 20 Προνοιακών Ιδρυμάτων, που υπάρχουν σε Αθήνα (17) και Θεσσαλονίκη (3), δημιούργησε η κυβέρνηση το Δίκτυο Μονάδων Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (ΕΚΑΚΒ). Τα σχέδια της κυβέρνησης, που κοστίζουν 3,2 δισ. δραχμές, εντάσσονται στο 2ο Πακέτο Ντελόρ. Αυτό σημαίνει ότι οι πόροι ακόμη δεν έχουν εκταμιευτεί.

Το πρόγραμμα, που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το 2000, παρουσίασε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας. Οι φορείς που αναπτύσσουν το Δίκτυο είναι ο Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας (ΕΟΠ), το ΠΙΚΠΑ, το Κέντρο Βρεφών "Μητέρα", το Κέντρο Αποκατάστασης Αποθεραπείας Νοτιοανατολικής Αττικής (ΚΑΑΝΑΑ), ο Οργανισμός Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ - ΕΚΑΚΒ), το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και το Κέντρο Χανσενικών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανέργους, ανασφάλιστους, παλιννοστούντες, τοξικομανείς, πρόσφυγες, φορείς του ΕΪΤΖ, αποφυλακισμένους, άστεγους, μετανάστες, Τσιγγάνους, στα άτομα με ειδικές ανάγκες χωρίς οικογένεια, στις μονογονεϊκές οικογένειες και τις οικογένειες που περνούν κρίση.

Για το σκοπό αυτό ξεκίνησε στο υπουργείο προσπάθεια χαρτογράφησης - καταγραφής των Προνοιακών Δομών. Τα μη κερδοσκοπικά Προνοιακά Ιδρύματα υπολογίζονται σε 2.500.

Ο υπουργός Κ. Γείτονας ανακοίνωσε επίσης ότι ξεκίνησε η διαδικασία επεξεργασίας των οικονομικών στοιχείων των Ιδρυμάτων και αξιοποίησης των περιουσιακών τους στοιχείων. Οπως είπε, υπάρχει υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία στα μεγάλα Ιδρύματα η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα γίνει μέσω συμβούλων, ενώ στα μικρότερα από τους ίδιους τους Οργανισμούς.

Τέλος, ο υπουργός έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την πιστοποίηση της αναπηρίας και χορήγηση της κάρτας αναπηρίας. Εκτός από την εξέταση νέων αιτήσεων, θα γίνει και επανεξέταση όλων των ατόμων με μόνιμη ή προσωρινή αναπηρία, από τριμελείς επιτροπές γιατρών του ΕΣΥ. Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στο διαχωρισμό των αναπήρων από τους "ψευτοανάπηρους", όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, και διαβεβαίωσε ότι δε θα θιγούν τα δικαιώματα των αναπήρων. Η κάρτα αναπηρίας θα δίδεται στα άτομα που έχουν αναπηρία από 67% και πάνω, ενώ σε προσωρινή αναπηρία στην κάρτα - θα διαφέρει στο χρώμα - θα αναγράφεται η ημερομηνία λήξης της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ