ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόλαση

Ζέστη, τσιμέντο,

σύννεφο

και πώς να πάρω

ανάσα,

σ' αυτό

το κρεματόριο,

σ' αυτή την πόλη

κάσα!

Ζέστη, τσιμέντο,

σύννεφο,

ο τόπος γύρω

ανάβει,

μας έχουν θάψει

ζωντανούς,

ταγοί

και εργολάβοι!

Ζέστη, τσιμέντο

σύννεφο,

λιγοθυμώ

και λιώνω,

χρόνια αχρείους

ψήφιζα,

και τώρα

το πληρώνω!

Ο οίστρος

Δεξιότερα των "δεξιών"

Καμία τράπεζα να μη μείνει στο δημόσιο, όλες να ξεπουληθούν στους ιδιώτες! Αυτή τη θέση εξέφρασε ωμά και κυνικά προχτές το βράδυ, σε εκδήλωση του ΟΠΕΚ, ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης. Με άλλα λόγια, ο πολιτικός προϊστάμενος του κρατικού μηχανισμού δε θέλει να έχει στα χέρια του το κράτος κανένα εργαλείο παρέμβασης, τα πάντα να τα ρυθμίζουν οι σιδερένιοι νόμοι της αγοράς. Και το κράτος; Μα αυτό προορίζεται μόνο για να παίζει το ρόλο του "επιτελικού χωροφύλακα", να επιβάλλει με βία και τρομοκρατία αυτούς ακριβώς τους νόμους. Αυτή είναι η αντίληψη του υπουργού.

Αναμφισβήτητα, είναι αναφαίρετο δικαίωμα του Αλ. Παπαδόπουλου να εκφράζει τις απόψεις του ελεύθερα. Εχουν όμως κάθε δικαίωμα οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να γνωρίζουν ποιοι είναι φορείς και εκτελεστές των πλέον σκληρών νεοφιλελεύθερων αντιλαϊκών μέτρων, ώστε να βγάλουν τα κατάλληλα συμπεράσματα και να πάρουν τα αναγκαία μέτρα...

ΥΓ. Οσο για το ερώτημα που έθεσε ο ίδιος ο υπουργός, σε τι διαφέρει από τους εκπροσώπους της Δεξιάς, η απάντηση είναι απλή: Οι εκπρόσωποι της Δεξιάς ίσως είναι λιγότερο "δεξιοί" από αυτόν...

Το 'πιασε το νόημα

Μπήκε στο νόημα ο βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ κ. Χρ. Οικονόμου. Σου λέει, αφού ο Μητσοτάκης είναι με τον Σημίτη, γιατί και εγώ να μην είμαι με τον Μητσοτάκη; Ως εκ τούτου, η πρότασή του να στηριχτεί από το ΠΑΣΟΚ ο Κ. Μητσοτάκης για επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνιστά απόδειξη βαθύτατης πίστης στον... "εκσυγχρονισμό" και δημιουργική εφαρμογή του.

Και πάλι οι... θεσμικοί κερδοσκόποι

Αρκετοί από τους λεγόμενους και θεσμικούς επενδυτές αγόρασαν πρόσφατα μεγάλο αριθμό μετοχών της δημόσιας επιχείρησης "Ελληνικά Πετρέλαια", που βαδίζει και αυτή στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης. Τιμή αγοράς: 1.900 δραχμές η μία. Προχτές, λοιπόν, πρώτη μέρα, που επιτρεπόταν η διαπραγμάτευση της μετοχής, αρκετοί από τους προηγούμενους βγάλανε τις μετοχές που αγοράσανε στο παζάρι της Σοφοκλέους και τις πουλήσανε μέχρι και 3.781 δραχμές τη μία. Κέρδος, δηλαδή, μέχρι και 100% περίπου. Κι αν σκεφτείτε ότι άλλαξαν χέρια 4,5 εκατομμύρια μετοχές, παίρνετε μια γεύση και για τι νούμερα κερδών μιλάμε. Κι όλ' αυτά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.

Η κερδοσκοπία, δηλαδή, σε όλο της το μεγαλείο. Κι επειδή σημειώθηκε μεγάλος τζίρος στο "ναό του τζόγου" και διακινήθηκε μεγάλος αριθμός μετοχών- με άλλα λόγια, κάποιοι έχοντες και κατέχοντες πολλά, τα έκαναν ακόμη περισσότερα - βγήκαν μερικοί χτες και πανηγύριζαν...

Ποιοι χρηματοδοτούν ποιους...

Οι υποστηρικτές και οι χρηματοδότες των ανταρτών του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (ΑΣΚ) βρίσκονται στη Γερμανία, στην Ελβετία και στη Δανία. Ποιος το καταγγέλλει; Ο γνωστός μας, κ. Ρ. Χόλμπρουκ, πρόσφατα ορισθείς και ως εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Ο ίδιος, που πολύ πρόσφατα συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΑΣΚ και φωτογραφήθηκε μαζί τους, χάρη των... αναγκών των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων...

Ναι, αυτά είπε προχθές ο κ. Χόλμπρουκ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό "Ντι Βελτ". Απέφυγε, πάντως, να ζητήσει από τις κυβερνήσεις των αντίστοιχων χωρών να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες. Και το απέφυγε, ακόμη και όταν ο δημοσιογράφος του έκανε ειδική γι' αυτό ερώτηση. "Δε θέλω να επέμβω στο ζήτημα αυτό... " απάντησε ο κ. Χόλμπρουκ.

Ναι, βέβαια, οι ΗΠΑ δεν κάνουν επεμβάσεις. Είναι θέμα αρχής...

Σημειώνουμε παρεμπιπτόντως, ότι δεν είπε τίποτε ο κ. Χόλμπρουκ, για την πολύμορφη υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στους αντάρτες του ΑΣΚ.

Χρειάζονται, άραγε κι άλλες αποδείξεις, για το γεγονός, πως ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων για ζώνες επιρροής και ξεζουμίσματος των λαών, κρύβεται από πίσω και από το ηφαίστειο του Κοσσυφοπεδίου;

Κάλπικα διλήμματα

"Ποια είναι η διασφάλιση για τους εργαζόμενους; Μια συρρικνωμένη κρατική τράπεζα ή μία ανθούσα ιδιωτική;". Το... πονηρό και κάλπικο δίλημμα ανήκει στον Ν. Νικολάου και περιέχεται σε άρθρο του στα προχθεσινά "Νέα". Συνοδεύεται, δε, από επιχειρήματα του τύπου: "Αντίθετα πολύπαθες επιχειρήσεις που πρόσφατα ιδιωτικοποιήθηκαν, όπως, π.χ., τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, διασφάλισαν τις θέσεις εργασίας και μάλιστα με την ανάπτυξη των εργασιών, αφού η ανταγωνιστικότητα της μονάδας βελτιώνεται σταθερά, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας".

Μπορεί, άραγε, ο κ. Νικολάου, να μας απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα: Ποιοι και πώς κατάντησαν αρκετές επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα πολύπαθες, ζημιογόνες, κλπ., κλπ.; Οι εργαζόμενοι σ' αυτές ή οι κυβερνώντες και οι διορισμένες απ' αυτούς διοικήσεις; Ποιοι ωφελήθηκαν από την κατάσταση αυτή; Οι εργαζόμενοι ή το κρατικοδίαιτο μεγάλο κεφάλαιο; Γνωρίζει ή όχι, ότι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, πριν αυτά μπουν στη διαδικασία ξεπουλήματος, υπήρχαν περισσότερες από 2.600 θέσεις εργασίας και σήμερα δουλεύουν περίπου 700 εργαζόμενοι; Γνωρίζει ή όχι, ότι πλήρωσε ο κρατικός προϋπολογισμός - δηλαδή ο ελληνικός λαός - αποζημιώσεις και εθελούσιες εξόδους χιλιάδων εργατών, ώστε να τα πάρει "καθαρά" ο σημερινός εργοδότης τους; Γνωρίζει ή όχι, ότι το σημερινό αφεντικό πήρε και κρατική επιχορήγηση επειδή... έδωσε δουλιά σε 700 εργάτες;

Ελεος κ. Νικολάου...

Σε όλους...

Θα θυμάστε, ασφαλώς, πώς και πόσο αντέδρασαν ορισμένοι ενδιαφερόμενοι για την ψηφιακή τηλεόραση, όταν η κυβέρνηση φανέρωσε πρόσφατα κάποιες... ιδιαίτερες προτιμήσεις και ταυτόχρονα, την πρόθεσή της για κάποιους περιορισμούς. Ανακοινώσεις, πρωτοσέλιδα θέματα, κλπ., κλπ. Πόλεμος κανονικός.

Τώρα, που ο υπουργός Τύπου έδωσε το επίμαχο νομοσχέδιο στη δημοσιότητα, ούτε καν αναγγελτικό στην πρώτη σελίδα δεν υπήρχε. Βλέπετε, όπως λέει και ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ - σε εσωτερική σελίδα - μιας προχθεσινής απογευματινής εφημερίδας, το προτεινόμενο νομοσχέδιο αφήνει "ανοιχτή σε όλους την ψηφιακή". Το τι σημαίνει αυτό το "σε όλους" φανταζόμαστε, πως το καταλαβαίνετε πολύ καλά. Προφανώς, δεν εννοεί τους εργαζόμενους, ούτε καν την κρατική ραδιοτηλεόραση ουσιαστικά. Κι ας είχε η τελευταία, νομοθετημένο και κατοχυρωμένο το αποκλειστικό δικαίωμα της εκπομπής ψηφιακού σήματος.

Εμείς, σας προειδοποιούμε από τώρα, πάντως. Η σημερινή ζούγκλα των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών, θα φαντάζει ως μια καθωσπρέπει ιστορία, μπροστά στη ζούγκλα της ψηφιακής τηλεόρασης. Και δυστυχώς, οι συνέπειές της θα αγκαλιάσουν κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής, ακόμη και του τρόπου ζωής όλων μας.

Συνήγορος ή διώκτης του πολίτη;

Πολύ άσχημο ξεκίνημα έκανε η νεοσύστατη "ανεξάρτητη αρχή", που ονομάζεται "συνήγορος του πολίτη". Οπως φάνηκε από τη προχτεσινή συνέντευξη Τύπου, μόνο "θεσμός" προστασίας του πολίτη από τις αυθαιρεσίες του κράτους δε θέλει να γίνει. Μάλλον ο ρόλος του θα εξαντλείται στην απορρόφηση της λαϊκής αγανάκτησης από τα δεινά που υφίσταται από το σημερινό καπιταλιστικό κράτος - δυνάστη. Οι επικεφαλής του "θεσμού", όπως καταδείχτηκε προχτες, ενώ δεν είχαν αποσαφηνίσει ποια συγκεκριμένα δικαιώματα του πολίτη θα προστατεύσουν, είχαν ήδη ξεκαθαρίσει ποια είναι η κατάχρηση αυτών των δικαιωμάτων! Και ανέφεραν ως παράδειγμα τις διαδηλώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίες, όπως είπαν, "συνιστούν κατάχρηση δικαιώματος"!

Κατά τα λοιπά κόπτονταν ότι θέλουν να υπερασπιστούν την "αξιοπιστία" και την "ανεξαρτησία" του Συνηγόρου. Μόνο που αυτό δε γίνεται με λόγια, αλλά στη δοκιμασία της πράξης. Είναι πολύ εύκολο να μετατραπούν σε ένα ακόμα δεκανίκι της κυβερνητικής πολιτικής. Το δύσκολο είναι να αποδείξουν ότι αξίζουν τον τίτλο που έχουν: συνήγορος του πολίτη.

Καήκαμε

ΑΣΥΖΗΤΗΤΙ καήκαμε τούτες τις μέρες. Και μεταφορικά και κυριολεκτικά κι όπως αλλιώς θέλετε. Οσο η κυβέρνηση και διάφοροι άλλοι επιμένουν ντε και καλά να μας "χώσουν" εκεί στην Ενωμένη Ευρώπη, τόσο η φύση έρχεται να μας θυμίσει πού ανήκουμε!

***

Μα γίνεται τώρα Ευρώπη με 44 υπό σκιάν στην πρωτεύουσα της χώρας; Δε γίνεται. Είμαστε από άλλο ανέκδοτο, πάει και τελείωσε! Αντε τώρα σε όποια δουλιά ή επιχείρηση θέλεις και μίλησέ τους για ...αύξηση παραγωγικότητας.***

Μέχρι και τον ...ανεμιστήρα τους μπορεί να σου φέρουν στο κεφάλι (κι ύστερα βέβαια να καταλάβουν το λάθος τους, άμα χαλάσει το μηχάνημα).

***

Κι έχουμε από πάνω και το υπουργείο Ανάπτυξης να μας λέει ότι χαλάμε πολύ ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργούμε τα air condition κι άλλες τέτοιες θαυμαστές συσκευές!

***

Ε, και λοιπόν; Δικό μας είναι, όσο θέλουμε θα χαλάμε. Σιγά μην τους δώσουμε και λογαριασμό. Αντί να κινδυνολογούν, να πάνε να εκσυγχρονίσουν τη ΔΕΗ κι όχι να κάνουν δουλίτσες τύπου "Φλώρινας".

***

Κι όταν λέμε να "εκσυγχρονίσουνε", εννοούμε αυτό που σημαίνει η λέξη, έτσι; Οχι αυτό που εννοεί ο Σημίτης, ο οποίος την έχει κάνει συνώνυμη του "καταστρέψουν", για να εξηγούμαστε.

***

ΣΥΜΦΩΝΑ πάντως με ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος ετοιμάζει διάγγελμα, στο οποίο θα λέει ότι ο καύσωνας των τελευταίων ημερών είναι θεϊκό σημάδι, επειδή υπάρχουν ανάμεσά μας κάποιοι αμαρτωλοί που δεν τον αποδέχονται ως μέγα ηγεμόνα!

***

Επίσης γιατί γίνεται πολλή κουβέντα για την εκκλησιαστική περιουσία, με αποτέλεσμα να εξοργιστεί ο Υψιστος!

***

Αλλά εσείς μην ανησυχήσετε. Ενα ακόμη κόλπο διά δημοσιότητα είναι...

Κοσμογονία...

"Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας συντελείται μια κοσμογονία έργων"! Το είπε ο Κ. Σημίτης κατά την προχτεσινή του περιοδεία στο Μετρό. Και να σκεφτείτε ότι το είπε σε μια στιγμή που τα ανθρωπάκια που ζουν σ' αυτή την πόλη, την Αθήνα, έλιωναν κάτω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, αλλά δεν έβρισκαν ούτε ένα δεντράκι για να σωθούν. Συνέπεια της "κοσμογονίας", προφανώς...

Με άλλα λόγια, πρόκειται για εντελώς... άκαρδο τύπο. Αν δεν πάμε από τη ζέστη, έχει αποφασίσει να μας... στείλει με τις κρυάδες του. Τις οποίες, σημειωτέον, τις έχει γράψει άλλος...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ