ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Δίχως στέγη, δίχως νόμο"...

Με τρία εκατομμύρια αστέγους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και με 40 εκατομμύρια νεογέννητα παγκοσμίως το χρόνο να μην καταγράφονται πουθενά (!) "προοδεύει" ο πλανήτης το 1998, σύμφωνα με στοιχεία της "Γιούνισεφ"

Σαράντα εκατομμύρια από τα παιδιά που γεννιούνται κάθε χρόνο στον πλανήτη ή αλλιώς το ένα στα τρία νεογέννητα δεν καταγράφονται πουθενά,με ό,τι αυτό σημαίνει για το μέλλον τους.

Το συγκλονιστικό αυτό στοιχείο συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση της "Γιούνισεφ" για την Πρόοδο των Εθνών το 1998. Σύμφωνα με την έκθεση, 22 χώρες δεν έχουν στατιστικά στοιχεία για τις γεννήσεις. Η εκτελεστική διευθύντρια της "Γιούνισεφ" Κάρολ Μπέλαμι αναφέρει ότι "η έλλειψη γνήσιου πιστοποιητικού γέννησης απειλεί θεμελιώδη δικαιώματα στη ζωή του παιδιού. Το πιστοποιητικό γέννησης είναι απαραίτητο για την ιατρική φροντίδα και τον εμβολιασμό, την εγγραφή στο σχολείο, για να αποδειχθεί ότι είναι πολύ μικρό για να στρατολογηθεί ένα παιδί ή για να εργαστεί σε επικίνδυνες βιομηχανίες".

Η νομοθεσία 20 χωρών απαγορεύει τον εμβολιασμό σε παιδιά χωρίς πιστοποιητικό γέννησης, ενώ περισσότερα από 30 κράτη ζητούν το πιστοποιητικό για να εισαχθεί ένα παιδί σε κέντρο ιατρικής φροντίδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την έκθεση, τα ποσοστά καταγραφής των γεννήσεων μειώνονται αντί να αυξάνουν σε χώρες όπως η Κιργιζία και το Τατζικιστάν "λόγω της κατάρρευσης του διοικητικού συστήματος στην πρώην Σοβιετική Ενωση"...

Ενα ακόμη χαρακτηριστικό στοιχείο για τις προτεραιότητες του καπιταλισμού που αναφέρεται στην έκθεση είναι και το ότι εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο δεν εμβολιάζονται, παρά το γεγονός ότι ο πλήρης εμβολιασμός όλων των παιδιών των φτωχότερων κρατών θα ανερχόταν σε 700 εκατομμύρια δολάρια ή μόλις 12 σεντς το χρόνο ανά άτομο παγκόσμια!Το στέλεχος της "Γιούνισεφ" σχολιάζει ότι "δεδομένης μιας παγκόσμιας οικονομίας 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ο κόσμος μας σίγουρα μπορεί να αντέξει οικονομικά 1 σεντ ανά άτομο το μήνα, ώστε να προστατευτούν οι ζωές των φτωχότερων και πιο ευάλωτων πολιτών".Την ίδια στιγμή, το 1996 δαπανήθηκαν για στρατιωτικούς εξοπλισμούς 139 δολάρια ανά άτομο παγκοσμίως!

Οσον αφορά στους αστέγους των βιομηχανικών κρατών, η έκθεση αναφέρει ότι στις 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, 3 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν μόνιμη στέγη, ενώ κάθε βράδυ στις ΗΠΑ, 750 χιλιάδες άνθρωποι κοιμούνται στο δρόμο. Το 1996 5,5 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ ζούσαν στη φτώχεια "και φυσικά ένας μεγάλος αριθμός αυτών διέτρεχε άμεσο κίνδυνο να παραμείνουν άστεγα"...

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Επιχείρηση αναστήλωσης ενός αντικοινωνικού σχεδίου

Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως απαύγασμα διαλόγου το νομοσχέδιο, που κατεδαφίζει το εναπομείναν δημόσιο σύστημα πρόνοιας

Με δυο κινήσεις η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας προσπάθησε χτες να αναστρέψει το κλίμα καταδίκης του αντικοινωνικού σχεδίου κατεδάφισης του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Πρόνοιας: Εξέδωσε δυο δισέλιδες ανακοινώσεις, με τις οποίες προσπαθεί αφ' ενός να απαντήσει στις προχτεσινές καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και των σωματείων στην Πρόνοια και αφ' ετέρου να παρουσιάσει ένα - ανύπαρκτο - έργο για την κοινωνική ένταξη των τσιγγάνων.

Επίσης, χτες ο υπουργός Υγείας Πρόνοιας Κ. Γείτονας παραβρέθηκε και χαιρέτισε σε σύσκεψη εργασίας που οργάνωσε ο Συνασπισμός με θέμα το νομοσχέδιο για την πρόνοια.

Κοινό χαρακτηριστικό της ανακοίνωσης και της ομιλίας του υπουργού είναι ότι αυτό το καταστροφικό - για την Κοινωνική Πρόνοια - σχέδιο υπήρξε το απαύγασμα του διαλόγου, όταν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων σε όλους τους φορείς της Πρόνοιας το απορρίπτουν συλλήβδην και καταγγέλλουν ότι όχι μόνο αγνοήθηκαν, αλλά η ηγεσία του υπουργείου είχε επιλεκτικές συναντήσεις με άτομα, τα οποία η ηγεσία του υπουργείου τα "έχρισε" εκπροσώπους των φορέων. Ετσι τώρα η κυβέρνηση έρχεται να θεωρήσει το διάλογο ως λήξαντα και να υπόσχεται (καθώς δεν κοστίζει τίποτε) ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί στη Βουλή και ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στις προτάσεις.

Η κυβέρνηση κάνει αυτές τις μεγαλόστομες διακηρύξεις όταν κρατά κρυφό το τελικό σχέδιο, που έχει συντάξει, για να το προωθήσει στη Βουλή. Η σπουδή της απόκρυψης του τελικού σχεδίου προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους εργαζόμενους, ιδιαίτερα για την τύχη των εργατικών τους δικαιωμάτων.

Πάντως, στην ανακοίνωση δεν υπάρχει καμιά αναφορά στον "επαγγελματικό" εθελοντισμό, ούτε και στη δημιουργία της Ανώνυμης Εταιρίας που προβλέπει το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της περιουσίας τόσο στον τομέα της υγείας όσο και της πρόνοιας. Βέβαια, στην ομιλία του στην εκδήλωση του ΣΥΝ ο Κ. Γείτονας κάτι ψέλλισε για το εθελοντικό κίνημα που διαμορφώνεται σε κάποια όργανα που δεν του αρέσουν, όπως είπε. Τα πράγματα, όμως, τα "έβαλε στη θέση τους" ο Α. Δημόπουλος,ένας εκ των συντακτών του νομοσχεδίου, που είπε ότι ο εθελοντισμός πρέπει πάντοτε να στηρίζεται σε επαγγελματίες της πρόνοιας, οι οποίοι θα καθοδηγούν και θα επιμορφώνουν τους εθελοντές διότι διαφορετικά τα εθελοντικά κινήματα δεν μπορούν να σταθούν!

Ταυτόχρονα, καταφέρθηκε εναντίον των τριών υπό συγχώνευση οργανισμών (ΕΟΠ, ΠΙΚΠΑ, "Μητέρα") λέγοντας πως υπολειτουργούν - και ξεχνώντας τους πρωταίτιους της υπολειτουργίας. "Λένε, υποστήριξε, κάποιοι πως το ΠΙΚΠΑ είναι απαραίτητο γιατί κάνει εμβολιασμούς. Ποιος είπε όμως ότι αυτή είναι η αρμοδιότητά του; Να παρέχει υπηρεσίες υγείας ενώ είναι φορέας της πρόνοιας; Εχει εκπληρώσει όλες τις δικές του προνοιακές αρμοδιότητες και υποχρεώσεις για να ασχολείται και με άλλες δραστηριότητες;".

Αναφορές που ξεσήκωσαν την έντονη αντίδραση του Α. Κατερλή,οικονομικού ελεγκτή του ΕΟΠ, ο οποίος υπογράμμισε πως οι οργανισμοί αυτοί προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες, οι οποίες συρρικνώνονται όχι γιατί οι οργανισμοί είναι απαρχαιωμένοι, αλλά γιατί το υπουργείο Υγείας εδώ και χρόνια περικόπτει τη χρηματοδότησή τους. Παράλληλα, επισήμανε πως δεν μπορεί να κρίνεται το ΠΙΚΠΑ επειδή κάνει εμβολιασμούς, τη στιγμή που γνωρίζουν οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας πως είναι το καταφύγιο των ανασφάλιστων, αλλά και των αλλοδαπών.

Οσον αφορά την εκδήλωση του ΣΥΝ η κατάληξη ήταν η καταψήφιση του νομοσχεδίου, εφόσον αυτό προωθηθεί στη Βουλή.

Σε ρυθμούς ... ρουσφετιού

Καταγγελία της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών για "περίεργες" προσλήψεις καθηγητών μουσικής στα Μουσικά Σχολεία Παλλήνης και Δολιανών

"Περίεργες" προσλήψεις καθηγητών μουσικής στα Μουσικά Σχολεία Παλλήνης και Δολιανών καταγγέλλει η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών, αναφερόμενη στη σύσταση στον κλάδο Μουσικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 10 προσωρινών - προσωποπαγών θέσεων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Δ2/3773/30-4-98 απόφαση, συστήνονται 10 προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στον κλάδο ΠΕ 16 Μουσικής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι παραπάνω προσλήψεις, 8 καθηγητές στο Πειραματικό Μουσικό Σχολείο Παλλήνης και 2 στο Μουσικό Γυμνάσιο Δολιανών, όπως τονίζεται στην απόφαση γίνονται για την κάλυψη "πάγιων" αναγκών, σε καθηγητές παραδοσιακής μουσικής, μεταξύ των οποίων όμως είναι και τρεις καθηγητές πιάνου. Μάλιστα στο ΦΕΚ δεν αναφέρεται βάσει ποιας διάταξης ή βάσει ποιου νόμου δρομολογούνται αυτές οι προσλήψεις, που ως γνωστό γίνονταν μέχρι και πριν από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, είτε μέσω της επετηρίδας, είτε μέσω διαγωνισμών.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν 3 τμήματα μουσικών πανεπιστημιακής κατεύθυνσης: ένα στην Αθήνα στη Φιλοσοφική Σχολή, ένα στη Θεσσαλονίκη, και ένα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, 5ετούς φοίτησης. Κάθε χρόνο προσλαμβάνονται 50-100 περίπου ωρομίσθιοι καθηγητές, χωρίς να προκηρύσσονται οι θέσεις στον Τύπο, ενώ η καλλιτεχνική επιτροπή, την οποία έχει διορίσει ο υπουργός Παιδείας, αποφασίζει επιλεκτικά για την πρόσληψη ωρομίσθιων καθηγητών μουσικής. Τα προσόντα που συνήθως απαιτούνται για την πρόσληψη ωρομίσθιων καθηγητών μουσικής είναι πτυχίο ωδείου, απολυτήριο λυκείου και τουλάχιστον 5 χρόνια προϋπηρεσία.

Το γεγονός προκάλεσε τις αντιδράσεις των καθηγητών μουσικής. Συγκεκριμένα, η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών Ανατολικής Αττικής καταδικάζει τη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία διορίζει από το "παράθυρο" καθηγητές μουσικής, χωρίς καν να διαθέτουν τα τυπικά προσόντα, με το πρόσχημα της κάλυψης "πάγιων" αναγκών και μάλιστα τη στιγμή που, όπως τονίζουν εκπρόσωποι της ΔΕΕ, δεν είχαν ποτέ λάβει μέρος σε κανένα διαγωνισμό πρόσληψης, ενώ πτυχιούχοι καθηγητές μουσικής με πανεπιστημιακούς τίτλους είναι άνεργοι.

Εκπρόσωπος της ΔΕΕ και καθηγητής μουσικής, σχολιάζοντας την απόφαση, επισημαίνει ότι μέσω του εγγράφου αυτού προσλαμβάνονται τάχα καθηγητές παραδοσιακής μουσικής, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και καθηγητές πιάνου, το οποίο ως γνωστό δεν είναι παραδοσιακό όργανο. "Πώς δικαιολογεί τις προσλήψεις αυτές το υπουργείο;", αναρωτιέται και καταλήγει: "Ποια είναι τελικά τα προσόντα που απαιτούνται για το διορισμό ωρομίσθιου καθηγητή μουσικής, εφόσον το ίδιο το υπουργείο Παιδείας αμφισβητεί τα όσα μέχρι σήμερα ισχύουν για την πρόσληψη ωρομίσθιων σε μουσικό λύκειο ή γυμνάσιο, δηλαδή να έχει πτυχίο ωδείου και προϋπηρεσία τουλάχιστον 5 χρόνων, όπως επίσης απαραίτητο είναι να έχουν και απολυτήριο λυκείου. Πώς λοιπόν έρχεται τώρα το υπουργείο Παιδείας να διορίσει κάποιους, οι οποίοι από όσο γνωρίζουμε, δεν έλαβαν μέρος σε διαγωνισμό πρόσληψης και δεν πληρούν τα στοιχειώδη προσόντα, τη στιγμή που αποκλείονται από τις προσλήψεις πτυχιούχοι μουσικοί πανεπιστημιακών τμημάτων;".

Στο ΣτΕ το Διάταγμα αξιολόγησης μαθητών

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε χτες για επεξεργασία το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για την αξιολόγηση των μαθητών στο Ενιαίο Λύκειο, που με πολλαπλές εξετάσεις σε περισσότερα μαθήματα από όσα μέχρι σήμερα, φράζει το δρόμο για τη μόρφωση στην πλειοψηφία των μαθητών, καθώς λίγοι θα μπορούν να τελειώνουν το λύκειο και ακόμα πιο λίγοι να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με την οποία η λυκειακή βαθμίδα συνδέεται πλέον ακόμα περισσότερο.

Με 40 άρθρα το ΠΔ ορίζει ότι οι μαθητές από την πρώτη στιγμή που θα πατήσουν το πόδι τους στο "ενιαίο" λύκειο, θα υποβάλλονται σε διαρκείς εξεταστικές δοκιμασίες, ξεκινώντας από το διαγνωστικό τεστ της Α Λυκείου και συνεχίζονται στη Β και Γ Λυκείου με εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα, γεγονός που ανοίγει διάπλατα τα δρόμο για την ακόμα μεγαλύτερη άνθηση της παραπαιδείας, κάτι που καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί φορείς, οι οποίοι από την αρχή εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νέο σύστημα.

24Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζονται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το 24ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ". Για τις επόμενες μέρες, έχουν προγραμματιστεί, οι εξής εκδηλώσεις:

Σήμερα Πέμπτη:

- Στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, με θέμα: "Ανεργία".

- Στην Καισαριανή (Σκοπευτήριο), στις 7.30 μ.μ. με θέμα: "Πολιτισμός και τρόπος ζωής".

- Στο Ιλιον (Ν. Λιόσια), στις 7.30 μ.μ. με θέμα: "Νεολαία και Τοπική Αυτοδιοίκηση, Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και ανεργία".

- Στη Ν. Φιλαδέλφεια, στις 7.30 μ.μ. με θέμα: "Παιδεία - Ναρκωτικά".

- Στην Ανθούπολη, (Περιστέρι), στις 7.30 μ.μ. με θέμα: "Ναρκωτικά - Τοπική Αυτοδιοίκηση".

- Στο Καλαμάκι, στις 7.30 μ.μ. με θέμα: "Παιδεία".

- Στα Βριλήσσια, στις 7.30 μ.μ. με θέμα: "Ναρκωτικά".

- Στην Καλλιθέα (πλατεία Δαβάκη), στις 7.30 μ.μ. με θέμα: "Ναρκωτικά".

Αύριο Παρασκευή:

- Στη Ν. Ερυθραία, στις 7.30 μ.μ. με θέμα: "Πολιτισμός - Αθλητισμός".

- Στην Αγ. Βαρβάρα, στις 7.30 μ.μ. με θέμα: "Ναρκωτικά".

- Στη Μεταμόρφωση (Κουκουβάουνες) στις 7.30 μ.μ. με θέμα: "Παιδεία".

- Στην Αργυρούπολη, στις 7.30 μ.μ. με θέμα: "Παιδεία".

- Στην Αγ. Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ. με θέμα: "Δημοτικές εκλογές".

- Στο Βύρωνα (Αθλητικό Κέντρο Φρυγίας), με θέμα: "Πολιτισμός και τρόπος ζωής".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ