Πέμπτη 9 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε ρυθμούς ... ρουσφετιού

Καταγγελία της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών για "περίεργες" προσλήψεις καθηγητών μουσικής στα Μουσικά Σχολεία Παλλήνης και Δολιανών

"Περίεργες" προσλήψεις καθηγητών μουσικής στα Μουσικά Σχολεία Παλλήνης και Δολιανών καταγγέλλει η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών, αναφερόμενη στη σύσταση στον κλάδο Μουσικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 10 προσωρινών - προσωποπαγών θέσεων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Δ2/3773/30-4-98 απόφαση, συστήνονται 10 προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στον κλάδο ΠΕ 16 Μουσικής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι παραπάνω προσλήψεις, 8 καθηγητές στο Πειραματικό Μουσικό Σχολείο Παλλήνης και 2 στο Μουσικό Γυμνάσιο Δολιανών, όπως τονίζεται στην απόφαση γίνονται για την κάλυψη "πάγιων" αναγκών, σε καθηγητές παραδοσιακής μουσικής, μεταξύ των οποίων όμως είναι και τρεις καθηγητές πιάνου. Μάλιστα στο ΦΕΚ δεν αναφέρεται βάσει ποιας διάταξης ή βάσει ποιου νόμου δρομολογούνται αυτές οι προσλήψεις, που ως γνωστό γίνονταν μέχρι και πριν από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, είτε μέσω της επετηρίδας, είτε μέσω διαγωνισμών.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν 3 τμήματα μουσικών πανεπιστημιακής κατεύθυνσης: ένα στην Αθήνα στη Φιλοσοφική Σχολή, ένα στη Θεσσαλονίκη, και ένα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, 5ετούς φοίτησης. Κάθε χρόνο προσλαμβάνονται 50-100 περίπου ωρομίσθιοι καθηγητές, χωρίς να προκηρύσσονται οι θέσεις στον Τύπο, ενώ η καλλιτεχνική επιτροπή, την οποία έχει διορίσει ο υπουργός Παιδείας, αποφασίζει επιλεκτικά για την πρόσληψη ωρομίσθιων καθηγητών μουσικής. Τα προσόντα που συνήθως απαιτούνται για την πρόσληψη ωρομίσθιων καθηγητών μουσικής είναι πτυχίο ωδείου, απολυτήριο λυκείου και τουλάχιστον 5 χρόνια προϋπηρεσία.

Το γεγονός προκάλεσε τις αντιδράσεις των καθηγητών μουσικής. Συγκεκριμένα, η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών Ανατολικής Αττικής καταδικάζει τη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία διορίζει από το "παράθυρο" καθηγητές μουσικής, χωρίς καν να διαθέτουν τα τυπικά προσόντα, με το πρόσχημα της κάλυψης "πάγιων" αναγκών και μάλιστα τη στιγμή που, όπως τονίζουν εκπρόσωποι της ΔΕΕ, δεν είχαν ποτέ λάβει μέρος σε κανένα διαγωνισμό πρόσληψης, ενώ πτυχιούχοι καθηγητές μουσικής με πανεπιστημιακούς τίτλους είναι άνεργοι.

Εκπρόσωπος της ΔΕΕ και καθηγητής μουσικής, σχολιάζοντας την απόφαση, επισημαίνει ότι μέσω του εγγράφου αυτού προσλαμβάνονται τάχα καθηγητές παραδοσιακής μουσικής, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και καθηγητές πιάνου, το οποίο ως γνωστό δεν είναι παραδοσιακό όργανο. "Πώς δικαιολογεί τις προσλήψεις αυτές το υπουργείο;", αναρωτιέται και καταλήγει: "Ποια είναι τελικά τα προσόντα που απαιτούνται για το διορισμό ωρομίσθιου καθηγητή μουσικής, εφόσον το ίδιο το υπουργείο Παιδείας αμφισβητεί τα όσα μέχρι σήμερα ισχύουν για την πρόσληψη ωρομίσθιων σε μουσικό λύκειο ή γυμνάσιο, δηλαδή να έχει πτυχίο ωδείου και προϋπηρεσία τουλάχιστον 5 χρόνων, όπως επίσης απαραίτητο είναι να έχουν και απολυτήριο λυκείου. Πώς λοιπόν έρχεται τώρα το υπουργείο Παιδείας να διορίσει κάποιους, οι οποίοι από όσο γνωρίζουμε, δεν έλαβαν μέρος σε διαγωνισμό πρόσληψης και δεν πληρούν τα στοιχειώδη προσόντα, τη στιγμή που αποκλείονται από τις προσλήψεις πτυχιούχοι μουσικοί πανεπιστημιακών τμημάτων;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ