Πέμπτη 9 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Επιχείρηση αναστήλωσης ενός αντικοινωνικού σχεδίου

Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως απαύγασμα διαλόγου το νομοσχέδιο, που κατεδαφίζει το εναπομείναν δημόσιο σύστημα πρόνοιας

Με δυο κινήσεις η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας προσπάθησε χτες να αναστρέψει το κλίμα καταδίκης του αντικοινωνικού σχεδίου κατεδάφισης του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Πρόνοιας: Εξέδωσε δυο δισέλιδες ανακοινώσεις, με τις οποίες προσπαθεί αφ' ενός να απαντήσει στις προχτεσινές καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και των σωματείων στην Πρόνοια και αφ' ετέρου να παρουσιάσει ένα - ανύπαρκτο - έργο για την κοινωνική ένταξη των τσιγγάνων.

Επίσης, χτες ο υπουργός Υγείας Πρόνοιας Κ. Γείτονας παραβρέθηκε και χαιρέτισε σε σύσκεψη εργασίας που οργάνωσε ο Συνασπισμός με θέμα το νομοσχέδιο για την πρόνοια.

Κοινό χαρακτηριστικό της ανακοίνωσης και της ομιλίας του υπουργού είναι ότι αυτό το καταστροφικό - για την Κοινωνική Πρόνοια - σχέδιο υπήρξε το απαύγασμα του διαλόγου, όταν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων σε όλους τους φορείς της Πρόνοιας το απορρίπτουν συλλήβδην και καταγγέλλουν ότι όχι μόνο αγνοήθηκαν, αλλά η ηγεσία του υπουργείου είχε επιλεκτικές συναντήσεις με άτομα, τα οποία η ηγεσία του υπουργείου τα "έχρισε" εκπροσώπους των φορέων. Ετσι τώρα η κυβέρνηση έρχεται να θεωρήσει το διάλογο ως λήξαντα και να υπόσχεται (καθώς δεν κοστίζει τίποτε) ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί στη Βουλή και ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στις προτάσεις.

Η κυβέρνηση κάνει αυτές τις μεγαλόστομες διακηρύξεις όταν κρατά κρυφό το τελικό σχέδιο, που έχει συντάξει, για να το προωθήσει στη Βουλή. Η σπουδή της απόκρυψης του τελικού σχεδίου προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους εργαζόμενους, ιδιαίτερα για την τύχη των εργατικών τους δικαιωμάτων.

Πάντως, στην ανακοίνωση δεν υπάρχει καμιά αναφορά στον "επαγγελματικό" εθελοντισμό, ούτε και στη δημιουργία της Ανώνυμης Εταιρίας που προβλέπει το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της περιουσίας τόσο στον τομέα της υγείας όσο και της πρόνοιας. Βέβαια, στην ομιλία του στην εκδήλωση του ΣΥΝ ο Κ. Γείτονας κάτι ψέλλισε για το εθελοντικό κίνημα που διαμορφώνεται σε κάποια όργανα που δεν του αρέσουν, όπως είπε. Τα πράγματα, όμως, τα "έβαλε στη θέση τους" ο Α. Δημόπουλος,ένας εκ των συντακτών του νομοσχεδίου, που είπε ότι ο εθελοντισμός πρέπει πάντοτε να στηρίζεται σε επαγγελματίες της πρόνοιας, οι οποίοι θα καθοδηγούν και θα επιμορφώνουν τους εθελοντές διότι διαφορετικά τα εθελοντικά κινήματα δεν μπορούν να σταθούν!

Ταυτόχρονα, καταφέρθηκε εναντίον των τριών υπό συγχώνευση οργανισμών (ΕΟΠ, ΠΙΚΠΑ, "Μητέρα") λέγοντας πως υπολειτουργούν - και ξεχνώντας τους πρωταίτιους της υπολειτουργίας. "Λένε, υποστήριξε, κάποιοι πως το ΠΙΚΠΑ είναι απαραίτητο γιατί κάνει εμβολιασμούς. Ποιος είπε όμως ότι αυτή είναι η αρμοδιότητά του; Να παρέχει υπηρεσίες υγείας ενώ είναι φορέας της πρόνοιας; Εχει εκπληρώσει όλες τις δικές του προνοιακές αρμοδιότητες και υποχρεώσεις για να ασχολείται και με άλλες δραστηριότητες;".

Αναφορές που ξεσήκωσαν την έντονη αντίδραση του Α. Κατερλή,οικονομικού ελεγκτή του ΕΟΠ, ο οποίος υπογράμμισε πως οι οργανισμοί αυτοί προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες, οι οποίες συρρικνώνονται όχι γιατί οι οργανισμοί είναι απαρχαιωμένοι, αλλά γιατί το υπουργείο Υγείας εδώ και χρόνια περικόπτει τη χρηματοδότησή τους. Παράλληλα, επισήμανε πως δεν μπορεί να κρίνεται το ΠΙΚΠΑ επειδή κάνει εμβολιασμούς, τη στιγμή που γνωρίζουν οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας πως είναι το καταφύγιο των ανασφάλιστων, αλλά και των αλλοδαπών.

Οσον αφορά την εκδήλωση του ΣΥΝ η κατάληξη ήταν η καταψήφιση του νομοσχεδίου, εφόσον αυτό προωθηθεί στη Βουλή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστική απάντηση στη διάλυση (2001-03-01 00:00:00.0)
Προεόρτια ενοποιήσεων στην Πρόνοια (1998-07-16 00:00:00.0)
Ούτε βάση για συζήτηση (1998-07-08 00:00:00.0)
Ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου για την Πρόνοια (1998-07-03 00:00:00.0)
Κατατίθεται τον Ιούνη (1998-04-04 00:00:00.0)
Στη μέγκενη του εκσυγχρονισμού η πρόνοια (1998-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ