Πέμπτη 9 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ποιοι ομιλούν περί ηθικής...

Ιερή αγανάκτηση έχουν προκαλέσει στους κρατούντες τα κρούσματα παρανομιών, που παρατηρούνται στα Σώματα Ασφαλείας. Οταν λέμε "κρατούντες", εννοούμε βέβαια τους καπιταλίστες, τραπεζίτες, εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες, και τους κατέχοντες τα κυβερνητικά πόστα. Οι τελευταίοι σ' αυτήν την απαρίθμηση είναι και οι τελευταίοι τροχοί του συστήματος. Την κύρια και ουσιαστική εξουσία την κατέχουν οι άνθρωποι του χρήματος.

Αυτοί, λοιπόν, οι λεβέντες εξοργίζονται και αγανακτούν, γιατί ουκ ολίγοι αστυνομικοί, αντί ν' απασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τα αστυνομικά τους καθήκοντα, επιδίδονται και σε ασχολίες πονηρές, παράνομες, ανήθικες, μέχρι και εγκληματικές, προς ίδιον όφελος.

Και τι δεν έρχεται στο φως από την τόσο ενδιαφέρουσα και μπορώ να πω... αξιοθαύμαστη δράση φρουρών του συστήματος! Καλλιέργειες δενδρυλλίων, που βγάζουν χασίς. Διακίνηση ναρκωτικών, ακόμα και όπλων. Εκδοση πιστοποιητικών νομιμοποίησης μεταναστών, έναντι αδράς αμοιβής. Προστασία οίκων πορνείας και πάσης διαφθοράς και ανηθικότητας. Προστασία, επίσης, υπόπτων και σκοτεινών επιχειρήσεων. Και πολλά άλλα. Ακόμα και ληστρική επιδρομή αστυνομικού σε τράπεζα είχαμε προ ημερών.

Μπροστά σ' αυτή την αθλιότητα θα μπορούσαμε, να κουνήσουμε το κεφάλι, με θλίψη, απέχθεια, αλλά και περίσκεψη, και να πούμε:

- Τέτοια κοινωνία, όπως την κατάντησε η άρχουσα τάξη, τέτοια αστυνομία τής έπρεπε.

Επίσης, τον πλούσιο και συναρπαστικό μπαξέ των επιτεύξεων αυτής της εξωεπαγγελματικής δράσης αστυνομικών θα μπορούσαμε, να τον απολαύσουμε σαν ένα συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά δε μας αφήνουν οι κρατούντες που ανέφερα. Αυτοί αγανακτούν και βάζουν τις φωνές. Βρίζουν τους ιδιοτελώς δρώντες αστυνομικούς:

- Δεν ντρέπονται; Τι αίσχη είν' αυτά; Επιτρέπεται αστυνομικοί, να κάνουν τέτοια πράγματα; Δεν έχουν ίχνος εντιμότητας; Ιχνος ηθικής;

Ναι. Επρεπε, να ντρέπονται οι παρανομούντες φρουροί του νόμου. Αλλά εκείνοι, που τους κατηγορούν, ότι δεν έχουν αυτή την ευαισθησία, δηλαδή οι κρατούντες, δεν έπρεπε, να ντρέπονται το ίδιο, αν όχι και περισσότερο, για τα δικά τους καμώματα; Τόσα σκάνδαλά τους αποκαλύπτουν κάθε τόσο! Τόσες κομπίνες τους, από τις οποίες καρπώνονται τεράστια χρηματικά ποσά!

Μόνο η επισήμως και εμφαντικώς διατυπωθείσα κατηγορία από ένα μέλος της τάξης τους, για "διαπλεκόμενα συμφέροντα" των κρατούντων, αρκεί, να δείξει, σε τι οχετό κινείται και δρα αυτή η άρχουσα τάξη... Τι ήθελαν, λοιπόν, αυτοί οι κύριοι; Να βλέπουν οι αστυνομικοί τα δικά τους άθλα και να μένουν ανεπηρέαστοι; Να μη σκανδαλίζονται; Και ο σκανδαλισμός θα ήταν το λιγότερο. Το φυσικό ήταν και είναι, οι φρουροί αυτής της κοινωνίας, να νιώθουν, ότι είναι τα κορόιδα του συστήματος. Και να μη διστάζουν, να κάνουν κι αυτοί, ό,τι μπορούν, για να τα οικονομήσουν.

Απλά και φυσικά πράγματα. Αδίκως, λοιπόν, και σε μεγάλο βαθμό υποκριτικώς, εξεγείρονται οι αφέντες κατά των σκάρτων αστυνομικών, λέγοντας, συν τοις άλλοις:

- Δεν έχουν ίχνος ηθικής;

Τι υποκρισία! Αναφέρονται... Ποιοι; Αυτοί... Αναφέρονται στη μεγάλη, τη θεία αξία της ηθικής! Κι έτσι βλέπουμε πόσο σωστή είναι η παρατήρηση ενός σοφού του περασμένου αιώνα:

- Μόνο οι ανήθικοι ομιλούν περί ηθικής...

Ασημάκης ΓΙΑΛΑΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ