Πέμπτη 9 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Φουσκώνουν τα πορτοφόλια της εκδοτο-εργολαβικής ολιγαρχίας

Συγκέντρωση στις Τζιτζιφιές της "Δημοκρατικής Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας", όπου μίλησαν ο υποψήφιος πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά της ΝΑΣ, Σπ. Χαλβατζής και ο υποψήφιος δήμαρχος Καλλιθέας, Αριστείδης Αβραμίδης

Ας αντιδράσουμε αποτελεσματικά, όσο είναι καιρός.Με αυτά τα λόγια ο υποψήφιος πρόεδρος της διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά της ΝΑΣ, Σπ. Χαλβατζής,κάλεσε χτες βράδυ, από την Καλλιθέα, το λαό να παλέψει ενάντια στα ντόπια και ξένα συμφέροντα, ενάντια στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης, που δέχεται πλέον τη "χαριστική βολή" με τη διοργάνωση, όπως προωθείται, των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

Στη διάρκεια της μαζικής συγκέντρωσης που διοργάνωσε η "Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας" (ΔΔΕ), στις Τζιτζιφιές για τις "επιπτώσεις από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στους ελεύθερους χώρους" - όπου είχε προσκληθεί και ο επικεφαλής της ΝΑΣ - κοινή ήταν η διαπίστωση ότι τα έργα που προγραμματίζονται για τη διεξαγωγή των αγώνων θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο την περιοχή και θα αποκόψουν το λαό από την παραλία και τους άλλους ελεύθερους χώρους, που έχουν μπει στο στόχαστρο των επενδυτών. Γιατί όπως είπε και ο υποψήφιος δήμαρχος της ΔΔΕ, Αριστείδης Αβραμίδης,"ούτε καν το οπτικό πεδίο προς τη θάλασσα ανοίγει, αφού το καταστροφικό μπάζωμα που υπάρχει ενισχύεται. Την ίδια ώρα η αυτοχρηματοδότηση απαγορεύει αυτόματα την ελεύθερη χρήση των έργων από το λαό μετά το πέρας των αγώνων. Οσο για τα έργα κοινωνικής υποδομής, που απουσιάζουν και αποτελούν πάγια αιτήματά μας, παραμένουν χρονίζοντα"...

Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα του Ιπποδρόμου, ο υποψήφιος δήμαρχος υπενθύμισε την πάγια θέση της παράταξης να μην οικοδομηθεί, παρά μόνο να κατασκευαστούν τα δύο από τα τρία γυμναστήρια που προγραμματίζονται, με χαμηλό ύψος (συντελεστή 0,1) και ο χώρος να αξιοποιηθεί για πράσινο.

Τα σημαντικότερα έργα - είπε χαρακτηριστικά ο Σπ. Χαλβατζής - επιβεβαιώθηκε ήδη από τα πιο επίσημα χείλη, ότι θα κατασκευαστούν με αυτοχρηματοδότηση. "Πρόκειται για αποθέωση της λογικής των ιδιωτικοποιήσεων στην παραγωγή των δημόσιων έργων και παρέκκλισης όλων των βασικών διατάξεων της εθνικής, αλλά και της ΕΟΚικής νομοθεσίας για τα δημόσια έργα".

Αφού αναφέρθηκε στην "εγκληματική" προχειρότητα των αρμοδίων στη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, όπως αυτή υπήρχε στο φάκελο διεκδίκησης, και η οποία ομολογείται πλέον ανοιχτά, ο επικεφαλής της ΝΑΣ τόνισε, ότι "και οι τυχόν αλλαγές στις χωροθετήσεις έργων σε τίποτε δεν αλλάζουν το μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην Αττική, με την ωμή παραβίαση των βασικών προβλέψεων και κατευθύνσεων του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας που γίνεται". Η εμμονή της κυβέρνησης στο αττικό, κεντρικό μοντέλο, επειδή έτσι συμφέρει το μεγάλο κεφάλαιο, απαγορεύει οποιαδήποτε ουσιαστική βελτίωση επισήμανε ο Σπ. Χαλβατζής.

Αναφερόμενοι στις επιπτώσεις που θα έχουν τα έργα στην περιοχή της Καλλιθέας και του Φαλήρου, τόσο ο Σπ. Χαλβατζής όσο και ο Αρ. Αβραμίδης τόνισαν ότι οι παρεμβάσεις και οι δραστηριότητες που δρομολογήθηκαν θα οδηγήσουν στην ακόμα μεγαλύτερη απομόνωση των κατοίκων από το φυσικό τους χώρο. Μέσα σε μια τέτοια κατάσταση τα έργα, ειδικότερα, στην παραλία του Σαρωνικού αποκόπτουν οριστικά τη μοναδική διέξοδο των κατοίκων της "ενδοχώρας" προς τη θάλασσα και τους στερούν από μια μεγάλη όαση ανάσας, δροσιάς και ξεκούρασης, αθλητισμού και πολιτισμού. Οι νέες δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν, θα προσελκύσουν μεγάλο αριθμών χρηστών, δημιουργώντας έτσι μόνιμη επιβάρυνση για όλη την περιοχή.

"Τι πρέπει, λοιπόν, να γίνει" έθεσε το ερώτημα ο Σπ. Χαλβατζής. "Να υιοθετήσουμε μπροστά στην απειλή την άποψη που διατυπώθηκε για τον Ιππόδρομο: "καλύτερα τ' άλογα απ' τα παράλογα"; Η να πορευτούμε στη λογική του συμβιβασμού, όπως προτείνει η ομάδα επιστημόνων του Πολυτεχνείου, που λέει: "αφού δεν μπορούμε να αποφύγουμε την καταστροφή, ας την περιορίσουμε""; Η ΝΑΣ υποστηρίζει ότι ούτε το ένα πρέπει να δεχτεί ο λαός, ούτε το άλλο, συνέχισε. "Η μόνη λογική που μπορεί και πρέπει, κατά την άποψή μας, να ασπαστεί το μαζικό και λαϊκό κίνημα είναι η αταλάντευτη, μαζική, μαχητική εναντίωσή του σε κάθε απόπειρα παραπέρα υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης.Και ταυτόχρονα να αναπτυχθεί η πάλη για την έναρξη της αντίστροφης πορείας, που θα σηματοδοτήσει παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ζωής των εργαζομένων. Πάλη ενάντια στα μεγάλα ξένα και ντόπια συμφέροντα. Ενάντια στη νέα "Μεγάλη Ιδέα" που μπορεί βέβαια, να μη φουσκώνει τα μυαλά των συμπολιτών μας, αλλά είναι σίγουρο πως θα φουσκώσει τα πορτοφόλια της εκδοτο-εργολαβικής ολιγαρχίας.Ας αντιδράσουμε αποτελεσματικά, όσο είναι καιρός".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ