ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ατυχοι Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ

Κληρώθηκαν να παίξουν μεταξύ τους στη δεύτερη φάση του θεσμού. Εύκολος δρόμος για Πανιώνιο

Αδικη στάθηκε η κλήρωση για ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Πριν καλά καλά ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους, θα αναμετρηθούν στη 2η φάση του Κυπέλλου. Γηπεδούχοι θα είναι οι Πειραιώτες, οι οποίοι έχουν και τον πρώτο λόγο στα προγνωστικά. Ο νικητής της συνάντησης, ουσιαστικά προκρίνεται στο φάιναλ φορ, που θα διεξαχθεί 30-31 Γενάρη, καθώς στη συνέχεια θα αντιμετωπίσει ομάδα μικρότερης κατηγορίας και στην 3η φάση θα φιλοξενήσει το Σπόρτιγκ. Τυχερός - άτυχος στάθηκε ο Παναθηναϊκός. Στην 1η φάση κληρώθηκε γηπεδούχος με το Μαρούσι και θα εκτίσει τη μία από τις έξι αγωνιστικές που είναι τιμωρημένη η έδρα του, αλλά η πρόκριση γι' αυτόν στην τελική τετράδα, περνάει από το "Αλεξάνδρειο" με αντίπαλο τον Αρη. Γηπεδούχος κληρώθηκε και η ΑΕΚ, όπου θα εκτίσει την ποινή της μίας αγωνιστικής σε κάποιο άλλο γήπεδο της πρωτεύουσας, με αντίπαλο το Περιστέρι. Στη συνέχεια κατά 99% θα φιλοξενήσει τον Απόλλωνα Πάτρας και αν προκριθεί μάλλον θα ταξιδέψει στο Ηράκλειο. Το ευκολότερο έργο από όλους έχει ο Πανιώνιος. Από την 1η φάση προκρίθηκε χωρίς αγώνα, στη 2η θα φιλοξενήσει τη Νήαρ Ηστ και στην 3η πιθανότατα τον Ηρακλή. Οι τρεις αγώνες της 2ης και 3ης φάσης θα διεξαχθούν από 5 έως 13 Σεπτέμβρη, που σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθούν από τις ομάδες της Α1 κατηγορίας, ως τελικό στάδιο προετοιμασίας για το πρωτάθλημα και τα ευρωπαϊκά κύπελλα που ξεκινούν λίγες μέρες αργότερα.

Το πρόγραμμα των αγώνων:

1η φάση - Α αγωνιστική (26/8)

1. Ηλιούπολη - Πειραϊκός

2. ΜΕΝΤ - Ανω Λιόσια

3. Δράμα - Κομοτηνή

4. Ολύμπια - Μίλωνας

5. Π. Φάληρο - Φίλιππος Θ.

6. Λάρισα - Αμπελόκηποι

7. ΟΦΗ - Αλιμος

8. Δαναός - Ιωνικός Ν.

9. ΒΑΟ - Εύοσμος

10. Καβάλα - Αρίωνας

11. Αστέρας Εξ. - Εσπερος

12. Αμύντας - Μαντουλίδης

13. Δάφνη - Μακεδονικός

14. Ιωνικός Ν. Φ. - Ηλυσιακός

Β αγωνιστική (29-30/8)

15.Νικητής9 - Νικητής8

16. Νικητής 10 - Νικητής2

17. Νικητής3 - Νικητής 11

18. Νικητής7 - Νικητής 14

19. Νικητής4 - Νικητής5

20. Νικητής6 - Νικητής 13

21.Νικητής 12 - Νικητής 1

2η φάση - Α αγωνιστική (5-6/9)

22. Ηρακλής - Νικητής 20

23. Παναθηναϊκός - Μαρούσι

24. Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ

25. Νικητής 19 - Απόλλων Πάτρας

26.ΑΕΚ- Περιστέρι

Β αγωνιστική (9/9)

27. Πανιώνιος- Νήαρ Ηστ

28. Σπόρτιγκ - Νικητής 16

29. Νικητής 26 - Νικητής 25

30. Νικητής 17 - Νικητής 24

31. Νικητής 18 - Νικητής 23

32. Νικητής 21 - Αρης

33. Ηράκλειο - Παπάγου

34.Νικητής 15 - Νικητής 22

3η φάση (12-13/9)

35. Νικητής 30 - Νικητής 28

36. Νικητής 27 - Νικητής 34

37. Νικητής 32 - Νικητής 31

38. Νικητής 33 - Νικητής 29

ΜΠΑΣΚΕΤ
Σε καλό δρόμο η Εθνική

Σε καλό δρόμο βρίσκεται σύμφωνα με τον Π. Γιαννάκη η Εθνική ομάδα μπάσκετ που τερμάτισε πρώτη και αήττητη στο τουρνουά της Λευκωσίας. Στον τελευταίο αγώνα της χτες η Εθνική παίζοντας αρκετά καλά κέρδισε τη Λιθουανία με 82 - 68. Μεγάλο όπλο της Εθνικής ήταν και χτες η άμυνα.

Προχτές η Εθνική νίκησε τη Νιγηρία με 70 - 50. Ο Π. Γιαννάκης έχασε όμως τον Γ. Σιούτη που έπαθε εξάρθρωση δεξιάς ωμοπλάτης, αποχαιρετώντας πρόωρα την προσπάθεια της Εθνικής για διάκριση στο Μουντομπάσκετ. Σήμερα η ελληνική ομάδα αναχωρεί για τη Βρέμη όπου θα συμμετάσχει σε διεθνές τουρνουά με τη συμμετοχή της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας.

Στο μεταξύ σε αγώνα προετοιμασίας που έγινε στην Αδελαϊδα, ο Καναδάς νίκησε στην παράταση την Αυστραλία με 96 - 93 (83 - 83). Πρώτος σκόρερ των Αυστραλών και του αγώνα ήταν ο Σέιν Χιλ με 22 πόντους και του Καναδά ο Μάακλ Μιλς με 17.

ΑΕΚ
Υπογράφει ο Νικολα'ϊδης

Η "σκοτεινιά" στην ΑΕΚ από την αγωνία για την ετυμηγορία της ΟΥΕΦΑ και του αρμόδιου ευρωπαϊκού δικαστηρίου, αναφορικά με τη συμμετοχή της στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, μετριάστηκε από τη συμφωνία του Νικολαϊδη να παραμείνει για 3 ακόμα χρόνια. Ο διεθνής επιθετικός θα καρπωθεί περίπου 250 εκατ. δρχ. ετησίως παίρνοντας 150 εκατ. ως προκαταβολή. Η ρήτρα για πιθανή παραχώρησή του είναι 1 δισ. δρχ. την πρώτη περίοδο και 500 εκατ. δρχ. τη δεύτερη. Η υπογραφή του συμβολαίου θα γίνει σήμερα ή αύριο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο συμβόλαιο που έχει υπογράψει Ελληνας παίκτης.

Στο μεταξύ πολύ κοντά στην απόκτηση του Ολλανδού Ρούλοφσεν (επιθετικός) και του Σκοπιανού Μπαμπούνσκι (λίμπερο) βρίσκεται ο δικέφαλος. Αμφότεροι είναι επιλογές του προπονητή και κυρίως φτηνοί. Πάντως πληροφορίες μιλούν ακόμα για σχεδόν έτοιμη συμφωνία με τον 25χρονο Ρώσο επιθετικό Αλεξάντερ Μάσλοφ που έπαιζε στην Αλμπαθέτε.

Φήμες θέλουν επίσης σ' εξέλιξη προσπάθεια ερχομού και του Πάντιτς ώστε να υλοποιηθεί η υπόσχεση γι' απόκτηση παίχτη εγνωσμένης αξίας. Από την ΠΑΕ όμως αυτό διαψεύδεται, με την επιφύλαξη "μήπως η ιδιοκτήτρια εταιρία έχει κινηθεί μόνη της χωρίς να μας ενημερώσει"!!!

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Εξωση από τους "Ρόλινγκ Στόουνς"

Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, αν προκριθούν και φυσικά κληρωθούν γηπεδούχοι, για τα παιχνίδια που θα δώσουν στις 16 Σεπτέμβρη, ενόψει του Τσάμπιονς Λιγκ. Από το Μάρτη έχει προγραμματιστεί την ημέρα εκείνη στο ΟΑΚΑ συναυλία του συγκροτήματος "Ρόλινγκ Στόουνς". Η συμφωνία μάλιστα προβλέπει παραχώρηση του γηπέδου δύο μέρες νωρίτερα για την κατασκευή της εξέδρας, μήκους 52 μέτρων, και άλλων εγκαταστάσεων.

Προφανώς δεν μπορούν ταυτόχρονα να διεξαχθούν και τα δύο γεγονότα. Μάλιστα δύο μέρες πριν ζητάει την παραχώρηση του γηπέδου και η ΟΥΕΦΑ, για τις σχετικές ετοιμασίες (διαφημιστικές πινακίδες κλπ). Ν' ακυρωθεί η συμφωνία για τη συναυλία είναι απίθανο. Ετσι οι δύο ΠΑΕ και η ΕΠΟ προσανατολίζονται σ' άλλες λύσεις. Είτε ν' αγωνιστούν αμφότεροι οι ελληνικοί σύλλογοι εκτός έδρας, είτε να επιτραπεί αλλαγή έδρας λόγω ανωτέρας βίας.

Πολύ νωρίς θα λύσουν τις διαφορές τους Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ για το Κύπε

Πολύ νωρίς θα λύσουν τις διαφορές τους Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ για το Κύπελλο Ελλάδας

Ο Βαν Ντόρμπε στον Ηρακλή

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.- Μετά τον Γιάννη Γάκη, ο Βέλγος Γκέρμπε Βαν Ντόρμπε είναι ο νέος παίκτης του Ηρακλή. Ο 23χρονος σέντερ υπογράφει μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας, με αποδοχές που αγγίζουν τα 120.000 δολάρια.

Τον παίκτη πρότεινε ο Ντράγκαν Σάκοτα, που τον είδε στο σάμερ λιγκ του Τρεβίζο και ικανοποιήθηκε από τα προσόντα του. "Είναι ελαφρύς παίκτης, με καλό ραβερσέ σουτ. Τον είδα στο καμπ του Τρεβίζο και νομίζω ότι είναι καλός, πρόκειται για καλή επιλογή", είπε ο ομοσπονδιακός τεχνικός του Βελγίου, ο γνωστός μας Βλάντο Τζούροβιτς.

ΣΤΙΒΟΣ
Στο Οσλο ο Παπακώστας

Με τον Λάμπρο Παπακώστα να αποτελεί το μοναδικό εκπρόσωπο της χώρας μας - η Νίκη Ξάνθου τελικά δε θα πάρει μέρος - ανοίγει σήμερα στο Οσλο η αυλαία των φετινών διεθνών μίτινγκ στίβου με την επωνυμία "Γκόλντεν Γκαλά" που διοργανώνει η ΙΑΑΦ.

Μετά τη νορβηγική πρωτεύουσα θα ακολουθήσουν οι αγώνες στη Ζυρίχη, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στο Μονακό και στο Παρίσι.

Οι συμμετοχές από μεγάλα και σπουδαία ονόματα του στίβου δίνουν μια ξεχωριστή σημασία στις φετινές συναντήσεις.

Επίσης ξεχωριστή σημασία υπάρχει στην προσπάθεια του Χαϊλέ Γκρεμπρεσελασιέ να σπάσει το ρεκόρ στα 5.000μ αλλά και του Ουκρανού Σεργκέι Μπούμπκα στο επί κοντώ να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά την κυριαρχία του στους αιθέρες.

  • Ενα χρόνο εκτός αγωνιστικής δράσης θα μείνει ο Βρετανός άλτης του ύψους Στιβ Σμιθ, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στον αυχένα κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
  • Με τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων πρωταθλητών αλλά και μεγάλων ονομάτων του παγκόσμιου αθλητισμού θα διεξαχθεί στις 27 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη το διεθνές μίτινγκ στίβου που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με τον Τρίτωνα Θεσσαλονίκης και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη.
ΠΟΛΟ
Ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Τελευταία συνάντηση Χίου - Χανίων για μια θέση σε ημιτελικά και Ευρώπη

Τους λογαριασμούς τους ξεκαθαρίζουν σήμερα Χίος και Χανιά, όπου στο ουδέτερο κολυμβητήριο του Πειραιά (18.30) κοντράρονται στο τρίτο και καθοριστικό μεταξύ τους παιχνίδι, διεκδικώντας την πρόκριση στα ημιτελικά του πρωταθλήματος και το εισιτήριο για την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι οι δυο ομάδες είναι ισόπαλες 1-1 στις νίκες και όποιος φτάσει στις δυο νίκες είναι αυτός που θα πάρει το εισιτήριο της πρόκρισης. Ο αγώνας διεξάγεται στο ουδέτερο του Πειραιά, αφού η Χίος είναι τιμωρημένη με 2 αγωνιστικές αποκλεισμού της έδρα της λόγω επεισοδίων στο πρώτο παιχνίδι με τους Κρητικούς.

Εξάλλου μετά την ΕΚΟΦ και ο Σύνδεσμος Διαιτητών (ΣΕΔΥ) εκφράζει την έκπληξή του για την απόφαση του αθλητικού δικαστή να επαναληφθεί ο πρώτος αγώνας των δυο ομάδων, παρά τα όσα συνέβησαν και έγραψε στο φύλλο αγώνα ο διαιτητής Ηλιάδης. Μια απόφαση που όπως τονίζουν οι διαιτητές "επιβραβεύει τη βία".

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι διαιτητές απειλούν ότι εάν δε ληφθούν μέτρα, δεν πρόκειται να ξανασφυρίξουν στην έδρα της Χίου ή και σε οποιαδήποτε άλλη έδρα σωματείου με ανάλογη συμπεριφορά.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Στους "8" οι έφηβοι

Εντυπωσιακή η Εθνική ομάδα των εφήβων, νίκησε τη Ρωσία με 103-94 και τερμάτισε πρώτη και αήττητη στον Α όμιλο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που διεξάγεται στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Τους πόντους της ελληνικής ομάδας σημείωσαν οι Ματζανάς 3, Παπαμακάριος 13, Παππάς 2, Δορκοφίκης 7, Φώτσης 13, Διαμαντόπουλος 31, Πέττας 10, Παπαδόπουλος 16, Αγαδάκος 8. Στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης η Εθνική μας θα αντιμετωπίσει τη νικήτρια της συνάντησης Κροατίας - Βουλγαρίας.

ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ '97
Με "γυρολόγους" οι Αμερικανοί

Περιοδεύοντα θίασο ετοιμάζονται να στείλουν οι Αμερικανοί στην Αθήνα για το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Τρεις εβδομάδες πριν το εναρκτήριο τζάμπολ, ανακοίνωσαν τα ονόματα 30 παικτών, οι οποίοι προεπιλέχτηκαν για να ξεκινήσουν προετοιμασία. Μεταξύ αυτών ο Μ. Χόκινς που πέρυσι αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό, ο Μπ. Εντουαρντς που πρόπερσι φόρεσε τα χρώματα της ΑΕΚ και ο Ασρ. Αμάγια που στο παρελθόν αγωνίστηκε στους Αμπελόκηπους. Οι υπόλοιποι είτε αγωνίζονται στην Ευρώπη, είτε στο πρωτάθλημα της Β κατηγορίας στη χώρα τους, ενώ πέντε προέρχονται από κολέγια. Την ερχόμενη Τρίτη θα ανακοινωθούν οι 14 που θα έρθουν στην Ευρώπη για το δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας, που περιλαμβάνει όλα κι όλα τρία φιλικά παιχνίδια. Στο μεταξύ, όπως αναμένονταν, την απόφαση της ομοσπονδίας των ΗΠΑ να κόψει τους επαγγελματίες, ακολούθησε η ακύρωση των μεταδόσεων από το ΝΒC, για τις ανάγκες του οποίου είχε γίνει ειδική προετοιμασία από ΕΟΚ και ΕΡΤ.

Κωφεύει η ΕΠΟ

Την ώρα που το ελληνικό ποδόσφαιρο καταξευτιλίζεται με τα καμώματα των επιχειρηματιών που το διοικούν, στην ΕΠΟ εκτός απ' το να βαυκαλίζονται, πως είναι η ανώτατη αρχή του αθλήματος, εκτονώνονται με δικανικούς... Θυμίζοντας συγκέντρωση φιλανθρωπικού συλλόγου για τσάι και φλυαρία, χθες το ΔΣ της ομοσπονδίας συζήτησε το θέμα. Η υψηλή κριτική όμως δεν κατέληξε σε καμιά απόφαση. Απλά ο πρόεδρος, Σ. Αλιμήσης, "προειδοποίησε" πως "όταν εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια η ΕΠΟ θα επέμβει θέλει δε θέλει". Πληροφορίες πως οι ποδοσφαιροεπιχειρηματίες... τρέμουν ακόμα δε διασταυρώθηκαν.

Επίσης το ΔΣ κατέληξε στην πρόταση αναδιάρθρωσης των επαγγελματικών κατηγοριών η οποία θα τεθεί για έγκριση στη ΓΣ της ομοσπονδίας. Σκοπός από το 2000 και μετά να είναι 16 ομάδες σε Α, Β Εθνική, 20 στη Γ και 54 στη Δ.

Στο μεταξύ η ΦΙΦΑ υποχρεώνει την ΕΠΟ να στείλει στην Αγγλία την "μπλε" κάρτα του Γ. Χ. Γεωργιάδη, ενώ απλά για ενημέρωση περιμένει ως τις 11/7 αντίγραφα συμβολαίου και ιδιωτικού συμφωνητικού του παίχτη με τον Παναθηναϊκό.

ΠΑΟ
Ξανά "πράσινος" ο Καραγκούνης

Στα... πάτρια εδάφη επέστρεψε από χθες ο Γ. Καραγκούνης. Ο αρχηγός της Εθνικής Ελπίδων συναντήθηκε το πρωί με τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού, Γ. Βαρδινογιάννη, και στη συνέχεια με τον τεχνικό των "πρασίνων", Β. Δανιήλ. Οι συζητήσεις είχαν αίσιο τέλος και έτσι ο διεθνής παίχτης φόρεσε τη φανέλα με το τριφύλλι και άρχισε τις προπονήσεις μαζί με τους "νέους" συμπαίχτες του.

Αντίθετα, δύσκολη φαντάζει η περίπτωση απόκτησης ενός ακόμα ξένου ποδοσφαιριστή. Αν και οι ιθύνοντες δεν αποκλείουν τίποτα, πηγές υποστηρίζουν ότι οι πιθανότητες είναι πολύ λίγες. Αλλωστε ήδη στην Παιανία βρίσκονται 7 μη κοινοτικοί, δηλαδή ένας περισσότερος απ' το προβλεπόμενο. Αρα τυπικά ο ΠΑΟ θα πρέπει να διώξει δύο για να φέρει κάποιον άλλο, πράγμα μάλλον απίθανο. Πάντως στην αθηναϊκή εταιρία περιμένουν να γίνει δεκτή απ' το αρμόδιο υπουργείο η αίτηση Ελληνοποίησης των Βάντσικ, Βαζέχα, ώστε να λυθεί αυτό το πρόβλημα.

Στο μεταξύ διοίκηση και τεχνική ηγεσία συνεργάστηκαν χθες αναφορικά με την προετοιμασία της ομάδας στη βόρεια Ιταλία. Η αναχώρηση προγραμματίστηκε για τις 21/7 και η επιστροφή για τις 3/8. Επίσης υπογράφτηκε η σύμβαση με το ΟΑΚΑ για την περίοδο '98 - '99. Σύμφωνα με την ΠΑΕ "προβλέπει σημαντικές επιπτώσεις σε περίπτωση επανάληψης των φαινομένων βίας που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη περίοδο".

  • Την προσεχή βδομάδα θα τεθούν σε κυκλοφορία τα εισιτήρια για τον επαναληπτικό της προκριματικής φάσης στο Τσάμπιονς Λιγκ (26/8).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ