ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ανεβαίνει το "στοίχημα"

Η Αγκυρα, με τις "πλάτες" της Ουάσιγκτον, κλιμακώνει την πίεση σε Αθήνα και Λευκωσία απαιτώντας, κατ' αρχήν, τη ματαίωση της αγοράς των ρωσικών πυραύλων "S-300"

Το τίμημα μιας καιροσκοπικής και χωρίς στρατηγικούς στόχους, πολιτικής καλούνται να καταβάλουν Αθήνα και Λευκωσία, καθώς η Τουρκία με την ανοχή ή ακόμη και τη συμπαράσταση του διεθνούς παράγοντα, ανεβάζει το "στοίχημα" στο Κυπριακό.

Ετσι λοιπόν, η περίφημη υπόθεση των ρωσικών πυραύλων "S-300", αφού επί ένα χρόνο έγινε αντικείμενο άγριας μικροπολιτικής εκμετάλλευσης και εξυπηρέτησε κομματικές σκοπιμότητες, κυρίως στο προεκλογικό παιχνίδι της Λευκωσίας, κατέληξε σήμερα βάρος αβάσταχτο και μοχλός άσκησης ασφυκτικής πίεσης επί της ελληνικής πλευράς.

Το υποκριτικό ενδιαφέρον Αμερικανών και Ευρωπαίων για την κλιμάκωση των εξοπλισμών στην Κύπρο εδράζεται στην κάθετη αντίθεση της Ουάσιγκτον και της ΕΕ στην αγορά του ρωσικού οπλικού συστήματος. Μπροστά σε αυτή την κάθετη αντίθεση, η ελληνική πλευρά άρχισε ήδη να αναζητά τρόπους "απαγκίστρωσης" και να υποχωρεί άτακτα από τις "υπερήφανες" θέσεις που είχε διατυπώσει τον προηγούμενο χρόνο.

Επιμένουν για μορατόριουμ οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ εμμένουν στη θέση τους για μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο και δε φαίνονται διατεθειμένες να αποδεχτούν την ελληνική πρόταση για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων με αμερικανικές ή ΝΑΤΟικές εγγυήσεις.

Αυτό προκύπτει από διευκρινίσεις εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΣ, είπε ότι ο υπουργός Αμυνας, Γουϊλιαμ Κοέν, στις επαφές του με τον Ελληνα ομόλογό του, Ακη Τσοχατζόπουλο, αναφερόταν σε μορατόριουμ πτήσεων και όχι σε εγγυημένη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Εδώ πρέπει να σημειωθεί, ότι η πρόταση για απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Κύπρο, αποτελεί ιδέα της ελληνικής πλευράς, βασισμένη σε μια σκέψη του Θ. Πάγκαλου, προκειμένου να βρεθεί ένας εύσχημος τρόπος απαγκίστρωσης από το θέμα της αγοράς των πυραύλων.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι οι ΗΠΑ έχουν και στο παρελθόν συζητήσει με την Κύπρο και την Ελλάδα την πιθανότητα ενός μορατόριουμ υπερπτήσεων, με στόχο τη μείωση των εντάσεων στο νησί.

Η Αγκυρα υψώνει τους τόνους

Από την πλευρά της η Αγκυρα, εκμεταλλευόμενη την αμερικανική άρνηση να αποδεχτεί τη, μέσω των πυραύλων "S-300", ρωσική παρουσία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ανεβάζει το "στοίχημα" και απορρίπτει κάθε συμβιβαστική ιδέα, όπως την πρόταση για απαγόρευση των πτήσεων πάνω από την Κύπρο, τονίζοντας ότι "δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί το θέμα των πυραύλων "S-300"". Με τον τρόπο αυτό, η Αγκυρα δεν επιτρέπει στην ελληνική πλευρά να διασώσει ούτε τα προσχήματα και απλώς περιμένει την "άτακτη υποχώρησή" της.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Σερμέτ Ατάτζανλι, κατά το χτεσινό μπρίφινγκ του υπουργείου, είπε ότι η πρόταση για απαγόρευση των πτήσεων πάνω από την Κύπρο, "παρουσιάστηκε σε σύνδεση με το θέμα των πυραύλων "S-300" και η Τουρκία δεν πρόκειται να συζητήσει και να διαπραγματευτεί το ζήτημα αυτό".

Ο Τούρκος εκπρόσωπος είπε ότι "μετά την απόφαση για αγορά των πυραύλων, η Τουρκία γνωστοποίησε στις σχετικές πλευρές ότι πρόκειται για επικίνδυνη και αρνητική εξέλιξη" και τόνισε ότι "η Τουρκία είχε αναφέρει και στο παρελθόν ότι θα λάβει τα μέτρα που θα κρίνει για την ασφάλεια της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου και της ίδιας".

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Τούρκος πρωθυπουργός κλιμάκωσε χτες την πίεση προς την Αθήνα και τη Λευκωσία δηλώνοντας ότι η Τουρκία θα ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στην κατεχόμενη Κύπρο, αν η κυπριακή κυβέρνηση προχωρήσει τα σχέδιά της για την ανάπτυξη των αντιαεροπορικών πυραύλων "S-300".

"Αν εγκαταστήσουν πυραύλους στο Νότο, θα αυξήσουμε τη στρατιωτική μας ισχύ", είπε ο Γιλμάζ ο οποίος όμως δεν επανέλαβε τις απειλές ότι η Τουρκία θα χτυπήσει τους "S-300" αν οι πύραυλοι αναπτυχθούν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πάντως ότι για την Τουρκία τα πράγματα δε θα γίνουν χειρότερα αν υπάρξει σύγκρουση.

"Πιστεύω ότι ένας πόλεμος θα ήταν παραφροσύνη για την Ελλάδα. Επιχείρησαν κάτι παρόμοιο το 1974. Αν έχουν ξεχάσει, μπορούμε να το επαναλάβουμε", είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

"Η θέση μας είναι καθαρή, αν θέλουν ας αναπτύξουν τους πυραύλους. Δε θα ζημιωθούμε εξαιτίας αυτού. Η ένταση στην Κύπρο θα αυξηθεί... ίσως μια σύγκρουση να έρθει στην ημερήσια διάταξη, αλλά δε θα βγούμε ζημιωμένοι", πρόσθεσε.

Η απάντηση της Αθήνας στον Τούρκο πρωθυπουργό δόθηκε από τον υπουργό Τύπου, Δ. Ρέππα, ο οποίος σημείωσε ότι "η απόφαση της προμήθειας των πυραύλων "S-300" είναι απόφαση της κυπριακής και όχι της ελληνικής κυβέρνησης. Και η στάση αυτή του κ. Γιλμάζ αποκαλύπτει την αλήθεια των όσων, κατά καιρούς, έχουμε πει: Οτι, τελικά, ο κ. Ντενκτάς είναι μία "μαριονέτα" και ότι η Τουρκία είναι αυτή η οποία ασκεί πολιτική στην κατεχόμενη Κύπρο. Αυτό, ακριβώς, φαίνεται και από το γεγονός ότι σε μία δράση της κυβέρνησης της Κύπρου - που είναι η νόμιμη κυβέρνηση στην Κύπρο - δίνεται μία απάντηση από την τουρκική κυβέρνηση. Πιστεύουμε ότι η δήλωση αυτή του κ. Γιλμάζ αποκαλύπτει σε όλη την έκτασή της τη φιλοπόλεμη διάθεση της Τουρκίας".

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Υπόθεση όλου του λαού το φιλειρηνικό συλλαλητήριο

Μαζικοί φορείς από την περιοχή της ΒΔ Ελλάδας δηλώνουν συμμετοχή στο αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό συλλαλητήριο, που γίνεται στην πόλη των Ιωαννίνων την Τετάρτη 15 του Ιούλη

Με έντονη κινητοποίηση των φιλειρηνικών δυνάμεων προετοιμάζεται το αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό συλλαλητήριο, με συμμετοχή κόσμου απ' όλη τη ΒΔ Ελλάδα, που οργανώνουν στις 15 Ιούλη στα Γιάννενα οι Επιτροπές Ειρήνης Ν. Ιωαννίνων και των άλλων νομών της περιοχής, ως πρώτο βήμα έκφρασης της αντίθεσης του φιλειρηνικού κινήματος στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια.

Με ανακοίνωση - κάλεσμα, που απευθύνει προς τους κατοίκους της περιοχής, η Επιτροπή Ειρήνης Νομού Ιωαννίνων τονίζει, ανάμεσα στα άλλα:

"Ακόμα δεν κόπασαν τα τύμπανα του πολέμου που προκάλεσαν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές στη Βοσνία. Ακόμα δεν ξεπλύθηκε το αίμα του λαού της Γιουγκοσλαβίας, και γινόμαστε μάρτυρες των επεμβάσεων στο Κόσσοβο. Ετοιμάζουν ένα καινούριο σφαγείο του λαού της περιοχής αυτής, για να κάμψουν τις αντιστάσεις της Σερβίας και του λαού της, για να τρομοκρατήσουν τους γειτονικούς λαούς. Οι Αμερικανοί εξοπλίζουν και στηρίζουν πολιτικά και διπλωματικά τους Αλβανούς του Κόσσοβου και, κυρίως, το λεγόμενο απελευθερωτικό στρατό τους. Ετσι, κινδυνεύουν να εμπλακούν και οι γειτονικές χώρες. Ο κίνδυνος να εμπλακεί και η χώρα μας είναι ορατός και μεγάλος". Και προστίθεται στην ανακοίνωση:

"Σήμερα, μόνο ένας παράγοντας μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια των ιμπεριαλιστών: Ο συναγερμός και η αντίσταση των ίδιων των λαών, που καλούνται να υπερασπίσουν την ειρήνη και τη ζωή, να μην επιτρέψουν στους ιμπεριαλιστές να πραγματοποιήσουν τα απάνθρωπα σχέδιά τους στη Βαλκανική, στο Κόσσοβο, στη χώρα μας και στην περιοχή γενικότερα".

Να σημειωθεί ότι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης της ΒΔ Ελλάδας, καθημερινά δηλώνουν συμμετοχή πολλοί μαζικοί φορείς και οργανώσεις της περιοχής.

Χαρακτηριστικά το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου με ανακοίνωσή του καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο της 15 Ιούλη στα Γιάννενα και να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή των Βαλκανίων.

"Να εκφράσουμε την αντίθεση του φιλειρηνικού κινήματος στις προσπάθειες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να επιβάλουν ολοκληρωτικά τη "νέα τάξη πραγμάτων" στα Βαλκάνια, προωθώντας στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο της Γιουγκοσλαβίας και με τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, με άμεση στρατιωτική εμπλοκή και με τη χρήση του Ακτιου και των άλλων βάσεων", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΕΚ Αγρινίου που καταλήγει:

"Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, το φιλειρηνικό κίνημα και οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν τη δική τους απάντηση, να μην περάσουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών για τη μετατροπή των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής σε περιοχή πολεμικών συγκρούσεων για την αλλαγή των συνόρων. Καλούμαστε να διαδηλώσουμε τη θέλησή μας για την ανάπτυξη της φιλίας, της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών της περιοχής".

Ταυτόχρονα, ανακοινώνεται πως για τη μετακίνηση των φιλειρηνιστών στο χώρο του συλλαλητηρίου, στα Γιάννενα, στις 5 το απόγευμα της 15 Ιούλη, θα αναχωρήσουν λεωφορεία από το χώρο του Εργατικού Κέντρου στο Αγρίνιο.

Εργοδοτική ασυδοσία στην Κέρκυρα

Περιοδεία και ομιλία σε συγκέντρωση στο νησί του Κ. Παρασκευά, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με ομιλία του σε μαχητική συγκέντρωση, όπου συμμετείχαν εκατοντάδες εργαζόμενοι και νέοι με τις κόκκινές σημαίες τους ν' ανεμίζουν, έκλεισε την περιοδεία του στο νησί της Κέρκυρας ο Κώστας Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η περιοδεία του Κ. Παρασκευά, με αντιπροσωπεία της ΝΕ Κέρκυρας στο νησί, ξεκίνησε χτες, νωρίς το πρωί, με επίσκεψη στη ΔΕΗ, όπου έγινε συζήτηση με τους εργαζόμενους στην επιχείρηση για τις ιδιωτικοποιήσεις, το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις κλπ.

Ακολούθησε επίσκεψη στα ξενοδοχεία ΚΕΡΚΥΡΑ GOLF και ΚΟΝΤΟΚΑΛΗ BEACH, όπου η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων. Από τη μεριά τους οι ξενοδοχοϋπάλληλοι επισήμαναν ότι οι συνθήκες δουλιάς, χρόνο το χρόνο, χειροτερεύουν, κάτι που έγινε αντιληπτό και από την αντιπροσωπεία του Κόμματος, αντικρίζοντας τους εργαζόμενους να τρώνε μέσα σε ένα απαράδεκτο περιβάλλον κοντά στα πλυντήρια και τις αποχετεύσεις!

Το μεσημέρι ο Κ. Παρασκευάς έδωσε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, όπου, συνοψίζοντας τις εντυπώσεις του από τις πρώτες επισκέψεις στους χώρους δουλιάς, τόνισε ότι το ΚΚΕ μπορεί να επισκέπτεται και να συζητά με τους εργαζόμενους, κοιτάζοντάς τους στα μάτια και με καθαρή συνείδηση γιατί δεν έχει λείψει από κανέναν αγώνα για τα δικαιώματά τους.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη διοίκηση του Σωματείου Ναυτεργατών. Ο πρόεδρος του σωματείου κατήγγειλε τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες και την υπερεντατικοποίηση την οποία έχουν επιβάλει οι πλοιοκτήτες, υποχρεώνοντας τους ναυτεργάτες να δουλεύουν 14 και 18 ώρες τη μέρα! Ο Κ. Παρασκευάς κάλεσε τους ναυτεργάτες να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους, να συγκροτήσουν μαζί με τους άλλους εργαζόμενους μέτωπο πάλης για την απόκρουση της πολιτικής, που θέλει να μας γυρίσει πίσω στο Μεσαίωνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ