Σάββατο 11 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ανεβαίνει το "στοίχημα"

Η Αγκυρα, με τις "πλάτες" της Ουάσιγκτον, κλιμακώνει την πίεση σε Αθήνα και Λευκωσία απαιτώντας, κατ' αρχήν, τη ματαίωση της αγοράς των ρωσικών πυραύλων "S-300"

Το τίμημα μιας καιροσκοπικής και χωρίς στρατηγικούς στόχους, πολιτικής καλούνται να καταβάλουν Αθήνα και Λευκωσία, καθώς η Τουρκία με την ανοχή ή ακόμη και τη συμπαράσταση του διεθνούς παράγοντα, ανεβάζει το "στοίχημα" στο Κυπριακό.

Ετσι λοιπόν, η περίφημη υπόθεση των ρωσικών πυραύλων "S-300", αφού επί ένα χρόνο έγινε αντικείμενο άγριας μικροπολιτικής εκμετάλλευσης και εξυπηρέτησε κομματικές σκοπιμότητες, κυρίως στο προεκλογικό παιχνίδι της Λευκωσίας, κατέληξε σήμερα βάρος αβάσταχτο και μοχλός άσκησης ασφυκτικής πίεσης επί της ελληνικής πλευράς.

Το υποκριτικό ενδιαφέρον Αμερικανών και Ευρωπαίων για την κλιμάκωση των εξοπλισμών στην Κύπρο εδράζεται στην κάθετη αντίθεση της Ουάσιγκτον και της ΕΕ στην αγορά του ρωσικού οπλικού συστήματος. Μπροστά σε αυτή την κάθετη αντίθεση, η ελληνική πλευρά άρχισε ήδη να αναζητά τρόπους "απαγκίστρωσης" και να υποχωρεί άτακτα από τις "υπερήφανες" θέσεις που είχε διατυπώσει τον προηγούμενο χρόνο.

Επιμένουν για μορατόριουμ οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ εμμένουν στη θέση τους για μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο και δε φαίνονται διατεθειμένες να αποδεχτούν την ελληνική πρόταση για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων με αμερικανικές ή ΝΑΤΟικές εγγυήσεις.

Αυτό προκύπτει από διευκρινίσεις εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΣ, είπε ότι ο υπουργός Αμυνας, Γουϊλιαμ Κοέν, στις επαφές του με τον Ελληνα ομόλογό του, Ακη Τσοχατζόπουλο, αναφερόταν σε μορατόριουμ πτήσεων και όχι σε εγγυημένη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Εδώ πρέπει να σημειωθεί, ότι η πρόταση για απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Κύπρο, αποτελεί ιδέα της ελληνικής πλευράς, βασισμένη σε μια σκέψη του Θ. Πάγκαλου, προκειμένου να βρεθεί ένας εύσχημος τρόπος απαγκίστρωσης από το θέμα της αγοράς των πυραύλων.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι οι ΗΠΑ έχουν και στο παρελθόν συζητήσει με την Κύπρο και την Ελλάδα την πιθανότητα ενός μορατόριουμ υπερπτήσεων, με στόχο τη μείωση των εντάσεων στο νησί.

Η Αγκυρα υψώνει τους τόνους

Από την πλευρά της η Αγκυρα, εκμεταλλευόμενη την αμερικανική άρνηση να αποδεχτεί τη, μέσω των πυραύλων "S-300", ρωσική παρουσία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ανεβάζει το "στοίχημα" και απορρίπτει κάθε συμβιβαστική ιδέα, όπως την πρόταση για απαγόρευση των πτήσεων πάνω από την Κύπρο, τονίζοντας ότι "δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί το θέμα των πυραύλων "S-300"". Με τον τρόπο αυτό, η Αγκυρα δεν επιτρέπει στην ελληνική πλευρά να διασώσει ούτε τα προσχήματα και απλώς περιμένει την "άτακτη υποχώρησή" της.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Σερμέτ Ατάτζανλι, κατά το χτεσινό μπρίφινγκ του υπουργείου, είπε ότι η πρόταση για απαγόρευση των πτήσεων πάνω από την Κύπρο, "παρουσιάστηκε σε σύνδεση με το θέμα των πυραύλων "S-300" και η Τουρκία δεν πρόκειται να συζητήσει και να διαπραγματευτεί το ζήτημα αυτό".

Ο Τούρκος εκπρόσωπος είπε ότι "μετά την απόφαση για αγορά των πυραύλων, η Τουρκία γνωστοποίησε στις σχετικές πλευρές ότι πρόκειται για επικίνδυνη και αρνητική εξέλιξη" και τόνισε ότι "η Τουρκία είχε αναφέρει και στο παρελθόν ότι θα λάβει τα μέτρα που θα κρίνει για την ασφάλεια της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου και της ίδιας".

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Τούρκος πρωθυπουργός κλιμάκωσε χτες την πίεση προς την Αθήνα και τη Λευκωσία δηλώνοντας ότι η Τουρκία θα ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στην κατεχόμενη Κύπρο, αν η κυπριακή κυβέρνηση προχωρήσει τα σχέδιά της για την ανάπτυξη των αντιαεροπορικών πυραύλων "S-300".

"Αν εγκαταστήσουν πυραύλους στο Νότο, θα αυξήσουμε τη στρατιωτική μας ισχύ", είπε ο Γιλμάζ ο οποίος όμως δεν επανέλαβε τις απειλές ότι η Τουρκία θα χτυπήσει τους "S-300" αν οι πύραυλοι αναπτυχθούν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πάντως ότι για την Τουρκία τα πράγματα δε θα γίνουν χειρότερα αν υπάρξει σύγκρουση.

"Πιστεύω ότι ένας πόλεμος θα ήταν παραφροσύνη για την Ελλάδα. Επιχείρησαν κάτι παρόμοιο το 1974. Αν έχουν ξεχάσει, μπορούμε να το επαναλάβουμε", είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

"Η θέση μας είναι καθαρή, αν θέλουν ας αναπτύξουν τους πυραύλους. Δε θα ζημιωθούμε εξαιτίας αυτού. Η ένταση στην Κύπρο θα αυξηθεί... ίσως μια σύγκρουση να έρθει στην ημερήσια διάταξη, αλλά δε θα βγούμε ζημιωμένοι", πρόσθεσε.

Η απάντηση της Αθήνας στον Τούρκο πρωθυπουργό δόθηκε από τον υπουργό Τύπου, Δ. Ρέππα, ο οποίος σημείωσε ότι "η απόφαση της προμήθειας των πυραύλων "S-300" είναι απόφαση της κυπριακής και όχι της ελληνικής κυβέρνησης. Και η στάση αυτή του κ. Γιλμάζ αποκαλύπτει την αλήθεια των όσων, κατά καιρούς, έχουμε πει: Οτι, τελικά, ο κ. Ντενκτάς είναι μία "μαριονέτα" και ότι η Τουρκία είναι αυτή η οποία ασκεί πολιτική στην κατεχόμενη Κύπρο. Αυτό, ακριβώς, φαίνεται και από το γεγονός ότι σε μία δράση της κυβέρνησης της Κύπρου - που είναι η νόμιμη κυβέρνηση στην Κύπρο - δίνεται μία απάντηση από την τουρκική κυβέρνηση. Πιστεύουμε ότι η δήλωση αυτή του κ. Γιλμάζ αποκαλύπτει σε όλη την έκτασή της τη φιλοπόλεμη διάθεση της Τουρκίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ