Σάββατο 11 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε χτες στο Στρασβούργο την Ελλάδα επειδή αρνήθηκε τη νομιμοποίηση συλλόγου στη Φλώρινα με την επωνυμία "Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού".

Η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έγινε από τέσσερα άτομα εξ ονόματος πενήντα συνολικά ατόμων τα οποία δηλώνουν ότι είναι "μακεδονικής" καταγωγής και έχουν "μακεδονική εθνική συνείδηση".

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε το δικαίωμα της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι των προσώπων αυτών και τους επιδίκασε 4.000.000 δραχμές για δικαστικά έξοδα, έναντι των περίπου δέκα εκατομμυρίων που ζητούσαν για ηθική βλάβη και δικαστικά έξοδα.

Τα ελληνικά δικαστήρια είχαν αρνηθεί να εγγράψουν στα μητρώα τον εν λόγω σύλλογο εκφράζοντας υποψίες για τους στόχους του, τόσο εξαιτίας της επωνυμίας του όσο και εξαιτίας των δηλώσεων των μελών του, τα οποία είχαν αμφισβητήσει ενώπιον της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη την ελληνική ταυτότητα της Μακεδονίας και είχαν κάνει διάκριση μεταξύ Ελλήνων και Μακεδόνων.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα αδίκως απαγόρευσε τη σύσταση αυτού του συλλόγου, με το επιχείρημα ότι διέθετε τα μέσα για να διώξει τα μέλη του αν επιβεβαιωνόταν η επικινδυνότητά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ