Σάββατο 11 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ Γ. ΓΕΡΑΚΗΣ
Νέα ξαφνική επίσκεψη

Μπήκε για καλά στα "βαθιά νερά" ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γ. Γεράκης,σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιεί τόσο για τη διαφθορά στην Αστυνομία όσο και για τα "διαπλεκόμενα". Ειδικά χτες το πρωί ασχολήθηκε με τη διαφθορά στην Αστυνομία και το απόγευμα με τα "διαπλεκόμενα", αφού διενεργεί συγχρόνως και τις δύο έρευνες.

Για δεύτερη φορά σε χρονικό διάστημα δύο βδομάδων περίπου ο εισαγγελέας επισκέπτεται χώρους της αρμοδιότητας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Χτες επισκέφτηκε το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ενώ την προηγούμενη φορά είχε κάνει "έφοδο" στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο εισαγγελέας χτες επισκέφτηκε το Τμήμα Ηθών, όπου μελέτησε για αρκετή ώρα τα βιβλία συμβάντων από τα οποία κράτησε σημειώσεις. Το Τμήμα αυτό έχει τον έλεγχο των οίκων ανοχής. Μετά επισκέφτηκε το Τμήμα Αλλοδαπών, από όπου πήρε φακέλους που αφορούν τη νομιμοποίηση αλλοδαπών γυναικών στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη του Γ. Γεράκη σκοπό είχε να διασταυρώσει διάφορα στοιχεία που έχει στην κατοχή του για συμμετοχή αστυνομικών σε κυκλώματα με παράνομες ελληνοποιήσεις αλλοδαπών και για "προστασία" νυχτερινών κέντρων. Αρκετά τέτοια στοιχεία προέρχονται από το φάκελο που βρέθηκε σε τηλεφωνικό θάλαμο την περασμένη Δευτέρα, μετά από ανώνυμο τηλεφώνημα στον ίδιο τον εισαγγελέα.

Αλλες πληροφορίες φέρουν τον εισαγγελέα να ζήτησε να του διαβιβαστούν τη Δευτέρα από την Ασφάλεια συγκεντρωτικοί φάκελοι με ονόματα αστυνομικών, που ενέχονται σε παράνομες υποθέσεις ελληνοποίησης αλλοδαπών και "προστασίας" νυχτερινών κέντρων.

Συνάντηση με Εβερτ

Παράλληλα, χτες το απόγευμα ο εισαγγελέας ασχολήθηκε και με τα "διαπλεκόμενα". Ο βουλευτής της ΝΔ Ε. Εβερτ πήγε στο γραφείο του Γ. Γεράκη, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, μετά από τηλεφώνημα του ίδιου του εισαγγελέα. Ο Μ. Εβερτ κρατούσε δύο φακέλους και σύμφωνα με πληροφορίες περιείχαν δηλώσεις που είχε κάνει κατά καιρούς για τη διαφθορά στο δημόσιο βίο. Ο πρώην αρχηγός της ΝΔ έμεινε για πολλή ώρα στο γραφείο του εισαγγελέα και κατά την έξοδό του αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.

Η Ομοσπονδία των Αστυνομικών
Με χτεσινή τους κοινή απόφαση, που αναφέρεται στο θέμα της διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ, το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων και τα προεδρεία των πρωτοβάθμιων οργανώσεων όλης της χώρας τονίζουν ότι η μη προώθηση από πλευράς της πολιτείας των επιβαλλομένων θεσμών, που χρόνια τώρα έχει προτείνει η ομοσπονδία για τη διασφάλιση των έντιμων, ικανών και παραγωγικών αστυνομικών, είχε ως αποτέλεσμα η σήψη και η διαφθορά να μείνει ανέγγιχτη, γεγονός που επέτεινε το πρόβλημα και να αποτελέσει ταυτόχρονα λόγο ατιμωρησίας, στοιχείο κακής μίμησης.

"Η αναγκαιότητα θέσπισης μιας υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου (π.χ. υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων) με την ύπαρξη ασφαλιστικών δικλείδων για μια ανεξάρτητη λειτουργία προβάλλει επιτακτικότερα αυτές τις μέρες, καθώς η θέσπιση του "πόθεν έσχες" αντιμετωπίζει το πρόβλημα επιδερμικά", αναφέρεται στην απόφαση.

Επίσης η αναμόρφωση του Πειθαρχικού Δικαίου και η αντικατάσταση των διορισμένων Πειθαρχικών Συμβουλίων με ένα συλλογικό όργανο θα βοηθούσε στην απονομή και όχι στο γνωστό κουκούλωμα.

Και η απόφαση καταλήγει: "Επειδή ακριβώς το διάστημα αυτό τα γεγονότα οδήγησαν στον κλονισμό του αστυνομικού φρονήματος, με αποτέλεσμα οι έντιμοι αστυνομικοί υπάλληλοι, που αποτελούν το σύνολο του αστυνομικού κόσμου, να αδυνατούν να προσφέρουν προς την ελληνική κοινωνία εκείνο που αυτή επιθυμεί και η αποστολή τους επιβάλλει, καλούνται η πολιτική και αστυνομική ηγεσία, όπως και τα πολιτικά κόμματα και ιδιαίτερα η κυβέρνηση, να ενισχύσουν τον δοκιμαζόμενο έντιμο αστυνομικό καθόσον οι ευθύνες βαραίνουν περισσότερο όλους αυτούς, χωρίς βεβαίως να αποποιούμαστε τις δικές μας ευθύνες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ