ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Ιούλη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμπαράταξη για την Αθήνα

Ο υποψήφιος δήμαρχος Λεων. Αυδής παρουσιάζει σε συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη, τις προγραμματικές αρχές του αγωνιστικού, αριστερού, οικολογικού συνδυασμού, που διεκδικεί την πόλη για τους κατοίκους της

Η Συμπαράταξη αποτελεί γεγονός. Και με γοργούς ρυθμούς αναπτύσσεται η δράση του συνδυασμού για να διεκδικηθεί με επιτυχία, με υποψήφιο δήμαρχο τον Λεων. Αυδή,η δημαρχία της Αθήνας στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" θα διεκδικήσει, στην ουσία με την αγωνιστική, αριστερή, οικολογική πράξη της - όπως έχει επανειλημμένα επισημάνει ο υποψήφιος δήμαρχος - "να περάσει στα χέρια του λαού της Αθήνας η πόλη του"!

Αυτή την Τρίτη ο Λεων. Αυδής θα παρουσιάσει - σε συνέντευξη Τύπου, στις 12.30 μμ, στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Ακαδημίας 23) - τις προγραμματικές αρχές της Συμπαράταξης, οι οποίες, στη βάση της διακήρυξης που είχε έγκαιρα καταθέσει δημόσια ο υποψήφιος, θα αποτελέσουν τη συμφωνημένη πυξίδα για την ολοκλήρωση της πορείας που ξεκίνησε τον περασμένο Φλεβάρη και μπαίνει σήμερα, με σημαντικά ήδη αποτελέσματα, στην τελική ευθεία.

Στη μάχη - με σκόπευση όχι απλώς την Κυριακή των εκλογών, αλλά κυρίως την επόμενη μέρα της, "τη Δευτέρα των ελπίδων μας" - βρίσκονται ήδη οι τρεις δημοτικές κινήσεις που τη συγκροτούν, η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα",η "Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία" και η "Αθήνα - Πράσινη Πόλη" και ακόμη μια σειρά ανεξάρτητων προσωπικοτήτων, ενώ οι σχετικές διεργασίες συνεχίζονται.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Συλλαλητήριο - μήνυμα για ειρήνη στα Βαλκάνια

Οι Επιτροπές Ειρήνης των νομών της ΒΔ Ελλάδας οργανώνουν την Τετάρτη, 13 Ιούλη, συλλαλητήριο και άλλες φιλειρηνικές εκδηλώσεις στα Γιάννενα, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά επεμβατικά σχέδια, για ειρήνη στην περιοχή

Ενα βροντερό μήνυμα πως δεν πρόκειται να ανεχθούν νέες επεμβάσειςστα Βαλκάνια και επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο, που προετοιμάζουν, τώρα, οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές, είναι αποφασισμένος να στείλει ο φιλειρηνικός λαός της Βορειοδυτικής Ελλάδας, οργανώνοντας μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα την Τετάρτη, 15 Ιούλη.Ταυτόχρονα, θα απαιτήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να πάψει να στηρίζει και να συμμετέχει στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια παραχωρώντας τη βάση του Ακτιου και τις άλλες βάσεις για τη στήριξη των τυχοδιωκτικών ιμπεριαλιστικών ενεργειών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Ακόμα ότι είναι αποφασισμένοι να βάλουν φραγμό στις αλυτρωτικές βλέψεις που προβάλλουν διάφορες εθνικιστικές αντιδραστικές δυνάμεις με διάφορα προσχήματα.

Το συλλαλητήριο οργανώνεται με πρωτοβουλία των Επιτροπών Ειρήνης όλων των νομών της ΒΔ Ελλάδας και αναμένεται μαζική η συμμετοχή εργαζομένων, γυναικών, νέων και συνταξιούχων από όλους τους νομούς της περιοχής, οι οποίοι θα φτάσουν στον τόπο του συλλαλητηρίου με πούλμαν που ναυλώνονται σ' όλους τους νομούς. Οπως έχουν αποφασίσει οι Επιτροπές Ειρήνης των νομών, θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στην είσοδο της πόλης των Ιωαννίνων και από εκεί οι συγκεντρωμένοι με πορεία θα φτάσουν στη Λίμνη των Ιωαννίνων όπου θα γίνουν ομιλίες.

Μαζική αναμένεται να είναι η συμμετοχή της νέας γενιάς στο συλλαλητήριο, ενώ, στα πλαίσια της οργάνωσης του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού συλλαλητηρίου που οργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης, η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" οργανώνει συναυλία και άλλες εκδηλώσεις, όπως, π.χ., έκθεση ζωγραφικής στο σημείο που θα καταλήξει το συλλαλητήριο.

Ανάλογα είναι και τα μηνύματα που φτάνουν από όλους τους νομούς της ΒΔ Ελλάδας για μαζική συμμετοχή, καθώς το φιλειρηνικό συλλαλητήριο που οργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης γίνεται υπόθεση ευρύτερα του μαζικού λαϊκού κινήματος. Ετσι, ενώ τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου και Λευκάδας έχουν, ήδη, πάρει απόφαση και καλούν τον κόσμο να πάρει μαζικά μέρος και κλείνουν λεωφορεία για τη μετακίνηση των φιλειρηνιστών, αύριο Δευτέρα γίνεται σύσκεψη όλων των Εργατικών Κέντρων των νομών της ΒΔ Ελλάδας στα Γιάννενα, προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την όσο το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο.

Παράλληλα, από στελέχη του φιλειρηνικού κινήματος γίνονται ενημερωτικές περιοδείες σε χωριά και πόλεις της περιοχής και καλούνται οι κάτοικοι να διαδηλώσουν μαζικά την απόφασή τους να αγωνιστούν για ειρήνη στα Βαλκάνια, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους και για τη χώρα μας, που θα πληρώσει όλος ο λαός και πολύ περισσότερο ο λαός της ΒΔ Ελλάδας.

Τα παραπάνω επισημαίνουν οι Επιτροπές Ειρήνης της περιοχής, που, με ανακοινώσεις τους, ενημερώνουν για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ για επεμβάσεις στα Βαλκάνια και υπογραμμίζουν τους κινδύνους που δημιουργούνται για γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή με την προετοιμαζόμενη επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο και, βεβαίως, το ενδεχόμενο να εμπλακεί και η χώρα μας. Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, που συμμετέχει ενεργά στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στα Βαλκάνια, με στρατιωτικές μονάδες στην Αλβανία, με τη συμμετοχή της στις Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης, τη διατήρηση των βάσεων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, τη μυστική διπλωματία, την πολιτική υπέρ της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ.

Κοντά σ' αυτά, καταγγέλλει η ανακοίνωση, οι αλυτρωτικές θεωρίες που αναπτύσσονται τελευταία, με διάφορα προσχήματα, και οι εθνικιστικές διεκδικήσεις, η αμφισβήτηση των σημερινών συνόρων θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή, σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των λαών των Βαλκανίων.

ΒΟΥΛΗ
"Καυτά" νομοσχέδια στα Θερινά Τμήματα

Με τα νομοσχέδια για την "Τράπεζα Γης" και την "Παλλαϊκή Αμυνα" ξεκινούν οι συνεδριάσεις την Τρίτη 14 Ιούλη

Την "πεπατημένη" της κατάθεσης για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή "καυτών" νομοσχεδίων κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, και κατ' επέκταση των Θερινών Τμημάτων, θα ακολουθήσει και φέτος η κυβέρνηση. Με την έναρξη των συνεδριάσεων των Θερινών Τμημάτων της Βουλής, την Τρίτη 14 Ιούλη, μπαίνουν για συζήτηση νομοσχέδια που αναμένεται να προκαλέσουν εντονότατες κοινωνικές αντιδράσεις.

Πρώτο στη σειρά με την έναρξη των εργασιών των Θερινών Τμημάτων της Βουλής, το περίφημο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας, που αφορά τη δημιουργία της "Τράπεζας Γης", η οποία έχει καταγγελθεί από τους αγροτικούς φορείς, αφού επί της ουσίας μεταφέρει την κατοχή γης από τη μικρομεσαία αγροτιά σε μεγάλες επιχειρήσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Για το νομοσχέδιο προβλέπεται να διατεθούν 4 συνεδριάσεις. Αντίθετα, σε 3 συνεδριάσεις αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σχετικά με την "Παλλαϊκή Αμυνα", που, μεταξύ άλλων, προβλέπει την ύπαρξη υποχρεωτικής στρατιωτικής εκπαίδευσης και για τις γυναίκες! Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί δύο μέρες αργότερα από αυτό του υπουργείου Γεωργίας.

Παράλληλα, στα Θερινά Τμήματα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα κατατεθούν για να συζητηθούν το περίφημο νομοσχέδιο - τερατούργημα του υπουργείου Εργασίας με τίτλο "Ρύθμιση εργασιακών σχέσεων και άλλες διατάξεις", που αναμένεται να προκαλέσει τις εντονότατες αντιδράσεις των συνδικάτων, αφού έχει χαρακτηριστεί ως ο νόμος θεσμοθέτησης ενός νέου εργασιακού μεσαίωνα σε όλο το εύρος των κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων. Επίσης, εκφρασμένη θέση του υπουργού Τύπου, Δ. Ρέππα, είναι το να συζητηθεί και να ψηφιστεί μέσα στον Ιούλη το νομοσχέδιο της παροχής αδειών για την ψηφιακή τηλεόραση, ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο της κατάθεσης μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου για την ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων. Τέλος, σε εκκρεμότητα βρίσκονται νομοσχέδια όπως αυτό της κύρωσης του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων και Πολιτικών Υπαλλήλων (Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας).

Τα τρία Θερινά Τμήματα της Βουλής (ή Τμήματα Διακοπής), όπου συμμετέχει, σύμφωνα με το άρθρο 29 του Κανονισμού της Βουλής το 1/3 του συνόλου των βουλευτών και βέβαια εκπροσωπούνται αναλογικά τα κόμματα, έχουν οριστεί ως εξής: Το Α Θερινό Τμήμα θα συνεδριάζει από τις 14 Ιούλη μέχρι και τις 6 Αυγούστου, το Β Θερινό Τμήμα από τις 11 Αυγούστου έως και τις 3 Σεπτέμβρη και το Γ Θερινό Τμήμα από τις 8 Σεπτέμβρη μέχρι τη λήξη των θερινών εργασιών της Βουλής, της οποίας η ημερομηνία θα καθοριστεί επακριβώς το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά του ΚΚΕ στα Θερινά Τμήματα της Βουλής θα συμμετάσχουν από 4 βουλευτές στα πρώτα δύο και τρεις στο τελευταίο Τμήμα. Συγκεκριμένα, στο Α Θερινό θα συμμετάσχουν οι βουλευτές Στρατής Κόρακας,Σταύρος Παναγιώτου,Αχιλλέας Κανταρτζής και Μπάμπης Αγγουράκης.Στο Β Θερινό οι βουλευτές Απόστολος Τασούλας,Βαγγέλης Μπούτας,Νίκος Γκατζής και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ.Στο Γ Θερινό Τμήμα θα συμμετάσχει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,καθώς και οι βουλευτές του Κόμματος Μήτσος Κωστόπουλος και Μαρία Μπόσκου.

Οσον αφορά γενικότερα τη σύνθεση των Θερινών Τμημάτων, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι εξαιρετικά προσεγμένη από την πλευρά της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αφού οι βουλευτές που φέρονται να ανήκουν στη λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση" είναι εξίσου "μοιρασμένοι" ως τακτικά μέλη και στα τρία Τμήματα.

Παράλληλα από την Τετάρτη 15 Ιουλίου ξεκινούν και οι συνεδριάσεις των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής, των οποίων η σύνθεση είναι αναλογικά αντίστοιχη με αυτή των θερινών τμημάτων. Πρώτες θα συνεδριάσουν οι διαρκείς επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα τον διορισμό προέδρων Δ. Σ δημόσιων νοσοκομείων και η Παραγωγής και Εμπορίου με θέματα που θεωρούν τον ΕΟΤ και τη ναυτιλία.

Γ. Λ.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η κυβέρνηση δυσφημεί την ΟΝΕ!

Με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου άρχισε χτες το πρωί και ολοκληρώνεται σήμερα η συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις δημοτικές εκλογές.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΝ επανέλαβε τη γνωστή φραστική καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως με τον τρόπο που προωθεί την πολιτική της στα πλαίσια της ΟΝΕ διασπά την κοινωνική συνοχή, δεν εξασφαλίζει συναίνεση και ούτε λίγο ούτε πολύ δυσφημεί την ΟΝΕ.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην κυβερνητική πολιτική και ιδιαίτερα στις ιδιωτικοποιήσεις, ουσιαστικά έδωσε άλλοθι στην κυβέρνηση λέγοντας πως όσο λάθος είναι το "όλα στον έλεγχο του κράτους", άλλο τόσο λάθος είναι το "όλα στους ιδιώτες". Διαφώνησε, έτσι, ως προς την ποσότητα των ιδιωτικοποιήσεων και τον τρόπο που αυτές προωθούνται.

Να σημειωθεί ότι στη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΠΕ οι λεγόμενοι Σημιτικοί της ομάδας Παπαγιαννάκη παρουσίασαν δικό τους κείμενο - αντιεισήγηση, με το οποίο ζητούν άμεσο επίσημο διάλογο ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ για την κεντροαριστερή συνεργασία. Μάλιστα κάνουν κριτική στην ηγεσία του ΣΥΝ, λέγοντας ότι στα πλαίσια της "προγραμματικής αντιπολίτευσης" που ασκεί θα έπρεπε, απλώς, να στηρίζει τα κυβερνητικά μέτρα. Τροπολογίες σε ανάλογη κατεύθυνση και εκσυγχρονιστικά μέτρα πρότεινε και ο Δ. Χατζησωκράτης.

Σήμερα από τον "902 TV"

Από τον "902 TV" θα μεταδοθεί σήμερα στις 10 μ.μ. η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στη συγκέντρωση που έγινε την Πέμπτη στον Πειραιά.

Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Κόρινθο

Ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση πραγματοποιεί η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ την Τρίτη, 14 Ιούλη, στις 8.30 το βράδυ, στην πλατεία "Φλοίσβος" της Κορίνθου,με θέμα "Οι πολιτικές εξελίξεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ" και ομιλητή μέλος της ΚΕ του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ