Κυριακή 12 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Συλλαλητήριο - μήνυμα για ειρήνη στα Βαλκάνια

Οι Επιτροπές Ειρήνης των νομών της ΒΔ Ελλάδας οργανώνουν την Τετάρτη, 13 Ιούλη, συλλαλητήριο και άλλες φιλειρηνικές εκδηλώσεις στα Γιάννενα, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά επεμβατικά σχέδια, για ειρήνη στην περιοχή

Ενα βροντερό μήνυμα πως δεν πρόκειται να ανεχθούν νέες επεμβάσειςστα Βαλκάνια και επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο, που προετοιμάζουν, τώρα, οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές, είναι αποφασισμένος να στείλει ο φιλειρηνικός λαός της Βορειοδυτικής Ελλάδας, οργανώνοντας μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα την Τετάρτη, 15 Ιούλη.Ταυτόχρονα, θα απαιτήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να πάψει να στηρίζει και να συμμετέχει στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια παραχωρώντας τη βάση του Ακτιου και τις άλλες βάσεις για τη στήριξη των τυχοδιωκτικών ιμπεριαλιστικών ενεργειών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Ακόμα ότι είναι αποφασισμένοι να βάλουν φραγμό στις αλυτρωτικές βλέψεις που προβάλλουν διάφορες εθνικιστικές αντιδραστικές δυνάμεις με διάφορα προσχήματα.

Το συλλαλητήριο οργανώνεται με πρωτοβουλία των Επιτροπών Ειρήνης όλων των νομών της ΒΔ Ελλάδας και αναμένεται μαζική η συμμετοχή εργαζομένων, γυναικών, νέων και συνταξιούχων από όλους τους νομούς της περιοχής, οι οποίοι θα φτάσουν στον τόπο του συλλαλητηρίου με πούλμαν που ναυλώνονται σ' όλους τους νομούς. Οπως έχουν αποφασίσει οι Επιτροπές Ειρήνης των νομών, θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στην είσοδο της πόλης των Ιωαννίνων και από εκεί οι συγκεντρωμένοι με πορεία θα φτάσουν στη Λίμνη των Ιωαννίνων όπου θα γίνουν ομιλίες.

Μαζική αναμένεται να είναι η συμμετοχή της νέας γενιάς στο συλλαλητήριο, ενώ, στα πλαίσια της οργάνωσης του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού συλλαλητηρίου που οργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης, η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" οργανώνει συναυλία και άλλες εκδηλώσεις, όπως, π.χ., έκθεση ζωγραφικής στο σημείο που θα καταλήξει το συλλαλητήριο.

Ανάλογα είναι και τα μηνύματα που φτάνουν από όλους τους νομούς της ΒΔ Ελλάδας για μαζική συμμετοχή, καθώς το φιλειρηνικό συλλαλητήριο που οργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης γίνεται υπόθεση ευρύτερα του μαζικού λαϊκού κινήματος. Ετσι, ενώ τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου και Λευκάδας έχουν, ήδη, πάρει απόφαση και καλούν τον κόσμο να πάρει μαζικά μέρος και κλείνουν λεωφορεία για τη μετακίνηση των φιλειρηνιστών, αύριο Δευτέρα γίνεται σύσκεψη όλων των Εργατικών Κέντρων των νομών της ΒΔ Ελλάδας στα Γιάννενα, προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την όσο το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο.

Παράλληλα, από στελέχη του φιλειρηνικού κινήματος γίνονται ενημερωτικές περιοδείες σε χωριά και πόλεις της περιοχής και καλούνται οι κάτοικοι να διαδηλώσουν μαζικά την απόφασή τους να αγωνιστούν για ειρήνη στα Βαλκάνια, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους και για τη χώρα μας, που θα πληρώσει όλος ο λαός και πολύ περισσότερο ο λαός της ΒΔ Ελλάδας.

Τα παραπάνω επισημαίνουν οι Επιτροπές Ειρήνης της περιοχής, που, με ανακοινώσεις τους, ενημερώνουν για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ για επεμβάσεις στα Βαλκάνια και υπογραμμίζουν τους κινδύνους που δημιουργούνται για γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή με την προετοιμαζόμενη επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο και, βεβαίως, το ενδεχόμενο να εμπλακεί και η χώρα μας. Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, που συμμετέχει ενεργά στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στα Βαλκάνια, με στρατιωτικές μονάδες στην Αλβανία, με τη συμμετοχή της στις Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης, τη διατήρηση των βάσεων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, τη μυστική διπλωματία, την πολιτική υπέρ της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ.

Κοντά σ' αυτά, καταγγέλλει η ανακοίνωση, οι αλυτρωτικές θεωρίες που αναπτύσσονται τελευταία, με διάφορα προσχήματα, και οι εθνικιστικές διεκδικήσεις, η αμφισβήτηση των σημερινών συνόρων θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή, σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των λαών των Βαλκανίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ