Κυριακή 12 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
"Καυτά" νομοσχέδια στα Θερινά Τμήματα

Με τα νομοσχέδια για την "Τράπεζα Γης" και την "Παλλαϊκή Αμυνα" ξεκινούν οι συνεδριάσεις την Τρίτη 14 Ιούλη

Την "πεπατημένη" της κατάθεσης για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή "καυτών" νομοσχεδίων κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, και κατ' επέκταση των Θερινών Τμημάτων, θα ακολουθήσει και φέτος η κυβέρνηση. Με την έναρξη των συνεδριάσεων των Θερινών Τμημάτων της Βουλής, την Τρίτη 14 Ιούλη, μπαίνουν για συζήτηση νομοσχέδια που αναμένεται να προκαλέσουν εντονότατες κοινωνικές αντιδράσεις.

Πρώτο στη σειρά με την έναρξη των εργασιών των Θερινών Τμημάτων της Βουλής, το περίφημο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας, που αφορά τη δημιουργία της "Τράπεζας Γης", η οποία έχει καταγγελθεί από τους αγροτικούς φορείς, αφού επί της ουσίας μεταφέρει την κατοχή γης από τη μικρομεσαία αγροτιά σε μεγάλες επιχειρήσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Για το νομοσχέδιο προβλέπεται να διατεθούν 4 συνεδριάσεις. Αντίθετα, σε 3 συνεδριάσεις αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σχετικά με την "Παλλαϊκή Αμυνα", που, μεταξύ άλλων, προβλέπει την ύπαρξη υποχρεωτικής στρατιωτικής εκπαίδευσης και για τις γυναίκες! Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί δύο μέρες αργότερα από αυτό του υπουργείου Γεωργίας.

Παράλληλα, στα Θερινά Τμήματα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα κατατεθούν για να συζητηθούν το περίφημο νομοσχέδιο - τερατούργημα του υπουργείου Εργασίας με τίτλο "Ρύθμιση εργασιακών σχέσεων και άλλες διατάξεις", που αναμένεται να προκαλέσει τις εντονότατες αντιδράσεις των συνδικάτων, αφού έχει χαρακτηριστεί ως ο νόμος θεσμοθέτησης ενός νέου εργασιακού μεσαίωνα σε όλο το εύρος των κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων. Επίσης, εκφρασμένη θέση του υπουργού Τύπου, Δ. Ρέππα, είναι το να συζητηθεί και να ψηφιστεί μέσα στον Ιούλη το νομοσχέδιο της παροχής αδειών για την ψηφιακή τηλεόραση, ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο της κατάθεσης μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου για την ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων. Τέλος, σε εκκρεμότητα βρίσκονται νομοσχέδια όπως αυτό της κύρωσης του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων και Πολιτικών Υπαλλήλων (Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας).

Τα τρία Θερινά Τμήματα της Βουλής (ή Τμήματα Διακοπής), όπου συμμετέχει, σύμφωνα με το άρθρο 29 του Κανονισμού της Βουλής το 1/3 του συνόλου των βουλευτών και βέβαια εκπροσωπούνται αναλογικά τα κόμματα, έχουν οριστεί ως εξής: Το Α Θερινό Τμήμα θα συνεδριάζει από τις 14 Ιούλη μέχρι και τις 6 Αυγούστου, το Β Θερινό Τμήμα από τις 11 Αυγούστου έως και τις 3 Σεπτέμβρη και το Γ Θερινό Τμήμα από τις 8 Σεπτέμβρη μέχρι τη λήξη των θερινών εργασιών της Βουλής, της οποίας η ημερομηνία θα καθοριστεί επακριβώς το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά του ΚΚΕ στα Θερινά Τμήματα της Βουλής θα συμμετάσχουν από 4 βουλευτές στα πρώτα δύο και τρεις στο τελευταίο Τμήμα. Συγκεκριμένα, στο Α Θερινό θα συμμετάσχουν οι βουλευτές Στρατής Κόρακας,Σταύρος Παναγιώτου,Αχιλλέας Κανταρτζής και Μπάμπης Αγγουράκης.Στο Β Θερινό οι βουλευτές Απόστολος Τασούλας,Βαγγέλης Μπούτας,Νίκος Γκατζής και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ.Στο Γ Θερινό Τμήμα θα συμμετάσχει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,καθώς και οι βουλευτές του Κόμματος Μήτσος Κωστόπουλος και Μαρία Μπόσκου.

Οσον αφορά γενικότερα τη σύνθεση των Θερινών Τμημάτων, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι εξαιρετικά προσεγμένη από την πλευρά της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αφού οι βουλευτές που φέρονται να ανήκουν στη λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση" είναι εξίσου "μοιρασμένοι" ως τακτικά μέλη και στα τρία Τμήματα.

Παράλληλα από την Τετάρτη 15 Ιουλίου ξεκινούν και οι συνεδριάσεις των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής, των οποίων η σύνθεση είναι αναλογικά αντίστοιχη με αυτή των θερινών τμημάτων. Πρώτες θα συνεδριάσουν οι διαρκείς επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα τον διορισμό προέδρων Δ. Σ δημόσιων νοσοκομείων και η Παραγωγής και Εμπορίου με θέματα που θεωρούν τον ΕΟΤ και τη ναυτιλία.

Γ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ