ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ιδρύει Αστυνομία για την ... Αστυνομία

Με τη σύσταση υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων ελπίζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το χρόνιο πρόβλημα διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. Μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίος, ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί τον Αύγουστο και θα ψηφιστεί από το Θερινό Τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο για τη σύσταση υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων, η οποία θα εποπτεύεται από εισαγγελέα. Το νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο. Μετά από νομική επεξεργασία την επόμενη βδομάδα, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή.

Ομως, το πρόβλημα της διαφθοράς στα Σώματα Ασφάλειας δεν είναι σημερινό. Ο ίδιος ο Γ. Ρωμαίος υπογράμμισε ότι το φαινόμενο της διαφθοράς υπήρχε πάντα, τονίζοντας ότι σήμερα δεν εμφανίζει ιδιαίτερη έξαρση. Απέδωσε δε το μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων διαφθοράς που "βγαίνουν στη φόρα" στο ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης δε διστάζει να τα αντιμετωπίσει και να τα δημοσιοποιήσει...

Οσον αφορά τη χορήγηση αδειών παραμονής αλλοδαπών, που έχει υπογράψει ο ίδιος, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη γι' αυτές τονίζοντας ότι "έχω πλήρη στοιχεία". Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του είπε ότι έχει υπογράψει 2.300 άδειες, όταν από το 1997 τα Τμήματα Αλλοδαπών έχουν εκδώσει 70.000. "Από εκεί και πέρα δεν πρόκειται να παρακολουθήσουμε σε καμιά περίπτωση μεμονωμένες περιπτώσεις φακέλων, που φροντίζουν κάποιοι να δίνουν στον κύριο εισαγγελέα", πρόσθεσε. Οσον αφορά την έρευνα του εισαγγελέα Γ. Γεράκη, ανέφερε ότι "είναι στη διάθεσή του όσα στοιχεία θέλει και ευχόμαστε να έχει κάποιο αποτέλεσμα όσον αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς".

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οποία συμμετείχαν ο γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Γ. Παπαδογιαννάκης, ο γγ του Υπουργικού Συμβουλίου, Σ. Κοσμίδης, και ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, καθηγητής Γ. Παπαδημητρίου, συζητήθηκε επίσης η απόδοση των μέτρων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Κατά τον υπουργό Δημόσιας Τάξης το τρίμηνο Απρίλη - Μάη - Ιούνη, η εγκληματικότητα έχει μειωθεί κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Συζητήθηκαν δε τα μέτρα τα οποία πρέπει να παρθούν για να ενισχυθεί το Πυροσβεστικό Σώμα στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Με χτεσινές του δηλώσεις ο βουλευτής Επικρατείας και μέλος του τομέα Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της ΝΔ, καθηγητής Π. Παυλόπουλος, τόνισε ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική για την πάταξη της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας.

Η έρευνα Γεράκη

Περιπλέκεται μέρα με τη μέρα η έρευνα που πραγματοποιεί ο εισαγγελέας Γ. Γεράκης για τη διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ, καθώς στην Εισαγγελία φτάνουν διάφορα στοιχεία, τα οποία ο εισαγγελέας πρέπει να διασταυρώσει.

Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που διαρρέουν διάφορα στοιχεία στον Τύπο, χωρίς να έχουν καμιά σχέση με την έρευνα που πραγματοποιεί ο εισαγγελέας και τα οποία δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η είδηση που μετέδωσε προχτές στο βραδινό δελτίο ειδήσεων MEGAλo τηλεοπτικό κανάλι, σύμφωνα με την οποία άγνωστος ειδοποίησε τηλεφωνικά πως στο χώρο των δικαστηρίων έριξαν δύο χαρτοκιβώτια με έγγραφα σχετικά με την έρευνα για τη διαφθορά στην Αστυνομία.

Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών χαρακτηρίστηκαν ανακριβείς τέτοιες πληροφορίες και σε μια προσπάθεια αποστροφής σε τέτοιου είδους πληροφόρηση επισημάνθηκε πως η Εισαγγελία δεν έχει καμιά σχέση με στοιχεία που προέρχονται από άγνωστους, που πετάνε χαρτοκιβώτια στο χώρο των δικαστηρίων, ενώ όσα στοιχεία τής αποστέλλονται τα παραλαμβάνει επίσημα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες (πρωτόκολλο παραλαβής κλπ.) και ανάλογα τα αξιοποιεί.

Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών διαψεύστηκαν και οι πληροφορίες ότι η υπόθεση θα ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή, ενώ νομικοί κύκλοι επισήμαναν ότι εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου για διασπορά ψευδών ειδήσεων, όταν μεταδίδονται ειδήσεις που δεν έχουν καμιά σχέση με πραγματικά γεγονότα.

Β' ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ
Ασκηση "ευέλικτης ανταπόδοσης"

Την πρώτη γενική δοκιμή λειτουργίας του Β Σώματος Στρατού υπό τη νέα του δομή, ως αυτοτελούς δύναμης ταχείας ανάπτυξης, αποτέλεσε η άσκηση "ΣΑΡΙΣΑ - 98",που κορυφώθηκε χτες στο πεδίο ασκήσεων "Ασκού - προφήτη", βόρεια της Θεσσαλονίκης, παρουσία του υπουργού Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλου,και της στρατιωτικής ηγεσίας. Σκοπός της άσκησης, όπως αναφέρεται, ήταν η προώθηση της διακλαδικής συνεργασίας, καθώς πήραν μέρος σε αυτή δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, η εξάσκηση των δυνάμεων υπό ενιαία διοίκηση και υπό τη μορφή ταχυκίνητων δυνάμεων, στη σχεδίαση και εφαρμογή συνδυασμένων επιχειρήσεων.

Η νέα μορφή του Β Σώματος εντάσσεται στην απόφαση που πήρε το ΚΥΣΕΑ πριν ένα χρόνο για τη δημιουργία, στα πλαίσια του Στρατού Ξηράς και της νέας δομής του, μιας ταχυκίνητης δύναμης ταχείας αντίδρασης με αποστολή τη διεξαγωγή επιθετικών επιχειρήσεων, υλοποιώντας την αρχή της "ευέλικτης ανταπόδοσης" και του "ισοδύναμου αποτελέσματος".Ο υπουργός Αμυνας στην ομιλία που έκανε μετά την ολοκλήρωση της άσκησης επισήμανε τη μαζική συμμετοχή ελικοπτέρων και το γεγονός ότι το νέο Σώμα της Αεροπορίας Στρατού έκανε την πρώτη του ουσιαστική εμφάνιση. Επίσης, ανέφερε ότι "η αποτρεπτική μας ισχύς επιβεβαιώνεται από την ικανότητα ευέλικτης ανταπόδοσης σε οποιοδήποτε χτύπημα, σε οποιαδήποτε απειλή όπου και αν υπάρξει".

Η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, και ιδιαίτερα η μετατροπή του Β Σώματος Στρατού, που εδρεύει στη Βέροια, σε αυτοτελή ταχυκίνητη δύναμη, ανταποκρίνεται απόλυτα στη νέα δομή του ΝΑΤΟ και στις κατευθύνσεις του για συγκρότηση ευέλικτων δυνάμεων ταχείας επέμβασης. Δεν είναι τυχαίο ότι και η Ελληνική Δύναμη Βοσνίας και η Ελληνική Δύναμη Αλβανίας συγκροτήθηκαν και εκπαιδεύτηκαν από το Β Σώμα Στρατού.

Εμπόριο ελπίδων

Ξαφνικά, εν μέσω θέρους, η κυβέρνηση Σημίτη θυμήθηκε ότι διαθέτει και "κοινωνικό πρόσωπο", καλύτερα προσωπείο, και αποφάσισε να το ξαναφορέσει. Ξεκίνησε, λοιπόν, μια ομοβροντία από εξαγγελίες, που συνοδεύονται από σχετικά νομοσχέδια, οι οποίες "τακτοποιούν" διάφορες χρόνιες "εκκρεμότητες", ενώ δε λείπουν και οι "χαριστικές" ρυθμίσεις.

Ετσι, το υπουργείο Εσωτερικών ανακάλυψε αιφνιδιαστικά ότι επιτέλους πρέπει να μονιμοποιηθούν οι περίπου 30.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου στο δημόσιο τομέα. Πρόκειται για τα θύματα της πολιτικής ομηρίας, που εφαρμόζουν αιώνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις, τα οποία φροντίζουν να μην τα προσλαμβάνουν με αξιοκρατικές διαδικασίες και σε μόνιμες θέσεις, αλλά να τα εντάσσουν σε ένα "διαφορετικό" εργασιακό καθεστώς, παρόλο που κάνουν την ίδια δουλιά με τους μόνιμους συναδέλφους τους. Τώρα, με τη μονιμοποίησή τους, η κυβέρνηση θεωρεί ως περίπου δεδομένη την ευγνωμοσύνη τους για το "καλό" που τους κάνει!

Φυσικά, η "φιλολαϊκή" επίθεση της κυβέρνησης απλώνεται σε πολλούς τομείς. Εχει έτοιμο και, μάλιστα, φροντίζει ...να προβάλλει το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου. Πρόκειται για νομοσχέδιο, που αφορά 300.000 περίπου κατόχους καταπατημένων ακινήτων, από τους οποίους η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει 300 δισ. δρχ.!

Θα ακολουθήσει νομοσχέδιο με ανάλογες ρυθμίσεις για τους καταπατητές των παραλιών, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η διάταξη για ξεπούλημα νησίδων και βραχονησίδων, οι οποίες θα "ενοικιάζονται" για 99 χρόνια!

Από την "καμπάνια" δε θα μπορούσε να λείψει και το "φτηνό ΙΧ" και γι' αυτό ξαναφούντωσε το θέμα με την απόσυρση, παρόλο που δεν πρόκειται να γίνει τίποτα μέσα στο 1998. Ομως, αυτό που μετράει είναι το εμπόριο των ελπίδων.

Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη "διαρρέουν" ότι η "επιτυχία" της κυβερνητικής πολιτικής, το γδάρσιμο, δηλαδή, των λαϊκών στρωμάτων, θα της επιτρέψει να κάνει "κοινωνική πολιτική" και να βοηθήσει τα πλέον εξαθλιωμένα κοινωνικά στρώματα, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι άνεργοι. Ο Γ. Παπαντωνίου υπονοούσε και αυτό, όταν κυμάτιζε ως σημαία το 1,5 τρισ. δρχ., που θα μπει στα ταμεία από τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών. Φυσικά, πρόκειται για σκόπιμη παραπλάνηση των λαϊκών μαζών. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκήσει ουσιαστική φιλολαϊκή πολιτική, απλούστατα, γιατί είναι δεμένη χειροπόδαρα από τους δείκτες του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ, οι οποίοι επιβάλλουν την ένταση της αντιλαϊκής επέλασης. Εξάλλου, μόλις την περασμένη βδομάδα, μέσω της εξαμηνιαίας έκθεσης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ξεκαθαριζόταν ότι η πτώση του πληθωρισμού θα πέσει άλλη μια φορά στις πλάτες των εργαζομένων, με τη μείωση των αποδοχών τους και την επόμενη χρονιά και, φυσικά, και τις επόμενες, αλλά και με την κατακρεούργηση των κοινωνικών δαπανών (παιδεία, υγεία, κλπ.).

Εχει, λοιπόν, κοντά ποδάρια η ψηφοθηρική εκστρατεία που ξεκίνησε η κυβέρνηση. Και ο τελευταίος πολίτης αντιλαμβάνεται ότι προσπαθεί εναγωνίως να διασκεδάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση, ενόψει των κρίσιμων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και να αποφύγει να πληρώσει ολόκληρο το τίμημα για όσα έκανε στο λαό τα τρία προηγούμενα χρόνια. Θέλει οι καινούριες εικόνες με το φιλολαϊκό προσωπείο να σπρώξουν στο βάθος της μνήμης τη σκληρή επίθεση στα λαϊκά συμφέροντα, τη βία, την τρομοκρατία, κ.ο.κ. Ματαιοπονούν. Στις εκλογές του Οκτώβρη, θα πληρώσει ακριβά, όπως και όσοι τη στήριξαν όλον αυτόν τον καιρό, ξεχνώντας την "ώρα της κρίσης".

Ξανά στο εδώλιο δημοσιογράφοι

Στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών κινδυνεύουν να καθίσουν τρεις δημοσιογράφοι του "Ελεύθερου Τύπου" και ένας της "Απογευματινής", κατηγορούμενοι για βαρύτατα αδικήματα, "κατασκοπία" και "ηθική αυτουργία σε παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου", επειδή δημοσίευσαν στις εφημερίδες τους απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών για την "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας", τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, καθώς και έγγραφα που αφορούσαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Πρόταση για παραπομπή των δημοσιογράφων σε δίκη έκανε ο εισαγγελέας Εφετών Ν. Σιγούρας,στον οποίο ανατέθηκε η υπόθεση.

Πρωτόδικα, οι δημοσιογράφοι Γ. Χαρδαλιάς,Ν. Καραγιάννη,Γ. Παπαθανασόπουλος και Μ. Κοττάκης είχαν απαλλαγεί με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λ. Καράμπελας άσκησε έφεση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος, θεωρώντας ότι δεν εκτιμήθηκαν σωστά οι καταθέσεις των εξετασθέντων μαρτύρων και τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανάκριση.

Η υπόθεση ανατέθηκε στον εισαγγελέα Ν. Σιγούρα, ο οποίος υπέβαλε την παραπεμπτική πρόταση στο Συμβούλιο Εφετών, το οποίο τελικά θα κρίνει για την παραπομπή ή όχι των δημοσιογράφων σε δίκη.

  • Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων 103 εργαζόμενων του "Αδέσμευτου Τύπου" του Δ. Ρίζου συζητήθηκε χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εναντίον του Κ. Μήτση. Οι αιτούντες ζητούν δεδουλευμένα δεκαπενθημέρου και επίδομα άδειας.
Περιοδεία στο Πυροσβεστικό Σώμα

Περιοδεία θα πραγματοποιήσει κλιμάκιο της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ορέστη Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, στο αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και στον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό (Μουρούζη), σήμερα Παρασκευή, στις 11 το πρωί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ