Παρασκευή 17 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ιδρύει Αστυνομία για την ... Αστυνομία

Με τη σύσταση υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων ελπίζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το χρόνιο πρόβλημα διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. Μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίος, ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί τον Αύγουστο και θα ψηφιστεί από το Θερινό Τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο για τη σύσταση υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων, η οποία θα εποπτεύεται από εισαγγελέα. Το νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο. Μετά από νομική επεξεργασία την επόμενη βδομάδα, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή.

Ομως, το πρόβλημα της διαφθοράς στα Σώματα Ασφάλειας δεν είναι σημερινό. Ο ίδιος ο Γ. Ρωμαίος υπογράμμισε ότι το φαινόμενο της διαφθοράς υπήρχε πάντα, τονίζοντας ότι σήμερα δεν εμφανίζει ιδιαίτερη έξαρση. Απέδωσε δε το μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων διαφθοράς που "βγαίνουν στη φόρα" στο ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης δε διστάζει να τα αντιμετωπίσει και να τα δημοσιοποιήσει...

Οσον αφορά τη χορήγηση αδειών παραμονής αλλοδαπών, που έχει υπογράψει ο ίδιος, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη γι' αυτές τονίζοντας ότι "έχω πλήρη στοιχεία". Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του είπε ότι έχει υπογράψει 2.300 άδειες, όταν από το 1997 τα Τμήματα Αλλοδαπών έχουν εκδώσει 70.000. "Από εκεί και πέρα δεν πρόκειται να παρακολουθήσουμε σε καμιά περίπτωση μεμονωμένες περιπτώσεις φακέλων, που φροντίζουν κάποιοι να δίνουν στον κύριο εισαγγελέα", πρόσθεσε. Οσον αφορά την έρευνα του εισαγγελέα Γ. Γεράκη, ανέφερε ότι "είναι στη διάθεσή του όσα στοιχεία θέλει και ευχόμαστε να έχει κάποιο αποτέλεσμα όσον αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς".

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οποία συμμετείχαν ο γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Γ. Παπαδογιαννάκης, ο γγ του Υπουργικού Συμβουλίου, Σ. Κοσμίδης, και ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, καθηγητής Γ. Παπαδημητρίου, συζητήθηκε επίσης η απόδοση των μέτρων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Κατά τον υπουργό Δημόσιας Τάξης το τρίμηνο Απρίλη - Μάη - Ιούνη, η εγκληματικότητα έχει μειωθεί κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Συζητήθηκαν δε τα μέτρα τα οποία πρέπει να παρθούν για να ενισχυθεί το Πυροσβεστικό Σώμα στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Με χτεσινές του δηλώσεις ο βουλευτής Επικρατείας και μέλος του τομέα Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της ΝΔ, καθηγητής Π. Παυλόπουλος, τόνισε ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική για την πάταξη της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας.

Η έρευνα Γεράκη

Περιπλέκεται μέρα με τη μέρα η έρευνα που πραγματοποιεί ο εισαγγελέας Γ. Γεράκης για τη διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ, καθώς στην Εισαγγελία φτάνουν διάφορα στοιχεία, τα οποία ο εισαγγελέας πρέπει να διασταυρώσει.

Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που διαρρέουν διάφορα στοιχεία στον Τύπο, χωρίς να έχουν καμιά σχέση με την έρευνα που πραγματοποιεί ο εισαγγελέας και τα οποία δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η είδηση που μετέδωσε προχτές στο βραδινό δελτίο ειδήσεων MEGAλo τηλεοπτικό κανάλι, σύμφωνα με την οποία άγνωστος ειδοποίησε τηλεφωνικά πως στο χώρο των δικαστηρίων έριξαν δύο χαρτοκιβώτια με έγγραφα σχετικά με την έρευνα για τη διαφθορά στην Αστυνομία.

Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών χαρακτηρίστηκαν ανακριβείς τέτοιες πληροφορίες και σε μια προσπάθεια αποστροφής σε τέτοιου είδους πληροφόρηση επισημάνθηκε πως η Εισαγγελία δεν έχει καμιά σχέση με στοιχεία που προέρχονται από άγνωστους, που πετάνε χαρτοκιβώτια στο χώρο των δικαστηρίων, ενώ όσα στοιχεία τής αποστέλλονται τα παραλαμβάνει επίσημα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες (πρωτόκολλο παραλαβής κλπ.) και ανάλογα τα αξιοποιεί.

Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών διαψεύστηκαν και οι πληροφορίες ότι η υπόθεση θα ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή, ενώ νομικοί κύκλοι επισήμαναν ότι εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου για διασπορά ψευδών ειδήσεων, όταν μεταδίδονται ειδήσεις που δεν έχουν καμιά σχέση με πραγματικά γεγονότα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πληροφορίες, στοιχεία και συνέχιση ερευνών (2018-02-14 00:00:00.0)
Εντείνει την αστυνόμευση των δημοσίων υπαλλήλων (2003-03-06 00:00:00.0)
Ποινικές ευθύνες σε υπουργούς καταλογίζει ο εισαγγελέας (2001-12-22 00:00:00.0)
Στο αρχείο η αναφορά για τον Γεράκη (2001-12-13 00:00:00.0)
Διώξεις για τα κυκλώματα της Αστυνομίας (1998-11-04 00:00:00.0)
"Εθαψαν" την υπόθεση υπεξαίρεσης του αγγελιόσημου! (1997-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ