ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρέμβαση ΓΣΕΒΕΕ υπέρ των βιομηχάνων!

Με υπόμνημά της η ηγεσία της Συνομοσπονδίας ζητά την κατάργηση του ΠΔ 84/84, που απαγορεύει την ίδρυση νέων εργοστασίων στη νεφόπληκτη Αττική

Την άρση του Προεδρικού Διατάγματος 84/84, που απαγορεύει την επέκταση των επιχειρήσεων στο Λεκανοπέδιο Αττικής και που θεσμοθετήθηκε σε μια προσπάθεια περιορισμού των ρύπων, ζητάει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), βάζοντας πλάτες ουσιαστικά στους βιομήχανους, που εδώ και καιρό απαιτούν από την κυβέρνηση την κατάργησή του. Παράλληλα, η ΓΣΕΒΕΕ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει και στην ανάκληση της εφαρμογής των σχετικών με την ηλεκτροδότηση επιχειρήσεων διατάξεων του νόμου 2516/97.

Οπως υποστηρίζει η ΓΣΕΒΕΕ σε σχετικό υπόμνημα προς την υπουργό Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, η ισχύς των παραπάνω διατάξεων έχουν οδηγήσει εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε διακοπή της λειτουργίας τους. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η ΔΕΗ, κάνοντας χρήση των διατάξεων του νόμου 2516/97, διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος επιβάλλοντας ταυτόχρονα υψηλά πρόστιμα σε επιχειρήσεις που δε διαθέτουν άδειες λειτουργίας, εξαιτίας του ότι η δυνατότητά τους αυτή προσκρούει στις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 84/84.

Με δεδομένο ότι το διάστημα αυτό, το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει τη γενικότερη αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων, η ΓΣΕΒΕΕ ζητάει για το μεταβατικό διάστημα μέχρι την αναμόρφωση του ΠΔ 84/84 την παρέμβαση της κυβέρνησης για:

  • την ανάκληση εφαρμογής των σχετικών διατάξεων του νόμου 2516/97
  • την ανάκληση των προστίμων και των αποφάσεων διακοπής λειτουργίας και ηλεκτροδότησης.
  • τη μετάταξη των δραστηριοτήτων που η όχλησή τους είναι ισοδύναμη με τις εξαιρούμενες δραστηριότητες του άρθρου 3 του Ν 2516/97, στην ίδια κατηγορία χαμηλής όχλησης.
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Οριστικοποιήθηκαν οι αποφάσεις για την αναμόρφωσή του

Η κυβέρνηση ζήτησε και πήρε την έγκριση του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών για την ανακατανομή των κοινοτικών κονδυλίων, που διατίθενται για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων προγραμμάτων

Οριστικοποιήθηκαν οι αποφάσεις για την αναμόρφωση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, δηλαδή το ξαναμοίρασμα της "πίτας" με τη μεταφορά κοινοτικών κονδυλίων από τον έναν τομέα στον άλλο. Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της 8ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 1994 - 1999, υπό την προεδρία του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας, Χρ. Πάχτα,και τη συμμετοχή των αρμόδιων στελεχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Χρ. Πάχτας, βασικά θέματα της συνεδρίασης ήταν η λήψη αποφάσεων μετά την υποτίμηση της δραχμής και η ολοκλήρωση της ενδιάμεσης αναμόρφωσης του ΚΠΣ, που είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβρη. Σχετικά με το θέμα των επιπτώσεων από την υποτίμηση της δραχμής στο ΚΠΣ, δήλωσε ο υφυπουργός, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχτηκε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής των Διαρθρωτικών Ταμείων στο ΚΠΣ από 66,3% σε 69,2% από τις αρχές του 1998.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που αποφασίστηκαν κατά πρόγραμμα προβλέπουν τις παρακάτω αυξήσεις στο ποσοστό της κοινοτικής συμμετοχής:

  • Προσβάσεις και οδικοί άξονες από 60% σε 70%.
  • Σιδηρόδρομοι από 60% σε 65%.
  • Ταχυδρομεία από 69% σε 75%.
  • Υγεία από 67% σε 75%.
  • Βιομηχανία από 62% σε 70%.
  • Τουρισμός - πολιτισμός από 55% σε 75%.
  • Εκπαίδευση και αρχική κατάρτιση από 75% σε 80%.
  • Συνεχιζόμενη κατάρτιση από 75% σε 80%.
  • Καταπολέμηση του αποκλεισμού από 75% σε 80% και εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης από 55% σε 75%.

Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, η συνολική αύξηση του ΚΠΣ ανέρχεται σε 375 δισ. δρχ. και αποτελείται εξ ολοκλήρου από την αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής.

Η Επιτροπή Παρακολούθησης αποφάσισε επίσης την αναμόρφωση των τριών βασικών προγραμμάτων που χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), δηλαδή το πρόγραμμα "Εκπαίδευση και Αρχική Κατάρτιση" του υπουργείου Παιδείας και τα προγράμματα "Συνεχιζόμενη Κατάρτιση" και "Καταπολέμηση του Αποκλεισμού" του υπουργείου Εργασίας. Ειδικότερα, αποφασίστηκαν ανακατανομές πόρων του ΕΚΤ μεταξύ των προγραμμάτων αυτών, για την ενίσχυση του λεγόμενου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση. Συνολικά, επέρχεται αύξηση των πόρων που διαχειρίζεται το υπουργείο Εργασίας κατά 64,2 δισ. δρχ. Το πρόγραμμα "Συνεχιζόμενη Κατάρτιση και Προώθηση της Απασχόλησης" αυξάνεται συνολικά κατά 87,7 δισ. δρχ. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Καταπολέμηση του Αποκλεισμού από την Αγορά Εργασίας" μειώνεται κατά 23,5 δισ. δρχ. προς όφελος του προγράμματος "Συνεχιζόμενη Κατάρτιση".

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα "Εκπαίδευση και Αρχική Κατάρτιση" αποφασίστηκε ανακατανομή πόρων μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης εντός του προγράμματος, καθώς και η πρόσθετη ενίσχυση με 8 δισ. δρχ. για το τελευταίο.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, από τις ανακατανομές του Κοινωνικού Ταμείου προέκυψε ένα πλεόνασμα ύψους 15 δισ. δρχ. που θα διατεθεί για δράσεις του Γεωργικού Ταμείου, καθώς και για την ενίσχυση του προγράμματος του ΟΑΣΑ για την προμήθεια λεωφορείων με χρήση φυσικού αερίου.

Συζήτησαν για την εκποίηση της Ιονικής

Στη χτεσινή συνεργασία, ο υπουργός ΕΘνικής Οικονομίας και ο πρόεδρος της Εμπορικής συζήτησαν και για τις δυσκολίες που προκαλεί στην εκποίηση της Ιονικής η ανοδική πορεία των τιμών στο Χρηματιστήριο

Τα πρόσθετα προβλήματα που προκαλεί η συνεχής άνοδος των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο στην υλοποίηση της κυβερνητικής απόφασης για την εκποίηση της Ιονικής Τράπεζας, ήταν μεταξύ άλλων ένα από τα θέματα που συζήτησαν στη συνάντηση που είχαν χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου και ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας, Κ. Γεωργουτσάκος.Στη συνάντηση αυτή εξετάστηκαν αναλυτικά μια σειρά θέματα, τα οποία έχουν σχέση με την εκποίηση του πλειοψηφικού πακέτου (51%) μετοχών της Ιονικής, που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και ανέλαβε να υλοποιήσει η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας.

Αξίζει εδώ παρενθετικά να σημειωθεί, πως αν από τη μια η κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο "τρίβουν τα χέρια" για την ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου (θεωρούν την άνθηση του τζόγου σαν στοιχείο καλής πορείας της οικονομίας και δείκτη εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική), από την άλλη βλέπουν τη συνεχή ανοδική πορεία των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο (με τις τράπεζες να σέρνουν το χορό) σαν "αγκάθι" στην υλοποίηση της κυβερνητικής απόφασης για την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής. Κι αυτό, γιατί ο όρος που περιλήφθηκε στην προκήρυξη της Εμπορικής για την εκποίηση της Ιονικής - που προβλέπει ότι η πώληση του 51% θα γίνει με βάση τη χρηματιστηριακή αξία και σε μετρητά - κάνει την τράπεζα όλο και πιο ακριβή για τους υποψηφίους αγοραστές. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι αν πριν ένα μήνα η χρηματιστηριακή αξία του 51% της Ιονικής ήταν γύρω στα 200 δισ. δραχμές, σήμερα ξεπερνά τα 250 δισ. δραχμές.

Ολα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, που είχαν χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας με τον πρόεδρο της Εμπορικής, χωρίς όμως να γίνει κάποια επίσημή ενημέρωση - μετά το τέλος της σύσκεψης - αν πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις και ποιες είναι αυτές.

Παχιά λόγια

Σε μια απείρου κάλλους φιέστα, που θύμιζε προεκλογική εκστρατεία χείριστης μορφής, εξελίχθηκε και η χτεσινή επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών στο Νέο Κτίριο Ειδικών Προδιαγραφών Υπουργείου Οικονομικών. Εγκαινιάζοντας τις νέες αίθουσες εκπαίδευσης υπαλλήλων του υπουργείου, ο Γ. Παπαντωνίου δεν απέφυγε τον πειρασμό να εξωραϊσει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης με πομπώδεις φράσεις.

Σ' αυτά τα πλαίσια ακούσαμε τον υπουργό, ο οποίος προφανώς παρέβλεπε ότι απευθυνόταν σε κοινό με νου και κριτήριο:

  • να κάνει λόγο για "ένα κτίριο που ανταποκρίνεται στις πιο υψηλές προδιαγραφές της Ευρώπης, αλλά ίσως και του κόσμου"!
  • να εμφανίζει σαν "πανάκεια" το έργο μηχανογράφησης των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με το πρόγραμμα ΤΑΧΙS για την εξάλειψη της ταλαιπωρίας που υφίστανται οι φορολογούμενοι στις εφορίες όσο και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής!

Αυτό που ξεχνά, σκόπιμα, ο κύριος υπουργός είναι ότι όσο και αν προχωρήσει η μηχανοργάνωση του υπουργείου, αν δεν υπάρχει η πολιτική βούληση, ούτε η φοροδιαφυγή αντιμετωπίζεται ούτε η ταλαιπωρία των φορολογουμένων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προαιρετικό τελικά το συνεχές θερινό ωράριο

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αρχική απόφαση, η Νομαρχία αναγκάστηκε να κάνει πίσω

Προαιρετικό και με απόφαση της Νομαρχίας είναι το συνεχές θερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στην αγορά της Θεσσαλονίκης, που προβλέπει να παραμένουν κλειστά όλα τα απογεύματα της βδομάδας, εκτός της Πέμπτης.

Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν σχετικά με την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που υιοθετήθηκε από τη Νομαρχία και ανακοινώθηκε στους εμπόρους, "αναγκάστηκαν" να πάρουν πίσω το μέτρο, βαφτίζοντας την απόφαση προαιρετική. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πως δεν ενδιαφέρονται για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, αφού δεν μπήκαν καν στον κόπο να συζητήσουν το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου και στα μεγάλα πολυκαταστήματα. Ετσι, οι καταστηματάρχες, διά της διολίσθησης, θα αναγκαστούν να ανοίγουν και τα απογεύματα, ώστε να μην απολέσουν την όποια πελατεία, που σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθεί στα εμπορικά μεγαθήρια.

Πάντως, διευκρινίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θίγεται το 40ωρο εργασίας των εργαζομένων. Επίσης η Νομαρχία καθόρισε και το ωράριο λειτουργίας τις Κυριακές για τις τουριστικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, διευκρινίζοντας ότι μπορούν να μένουν ανοιχτά, με την προϋπόθεση ότι δεν απασχολούν εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ