Τετάρτη 22 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Οριστικοποιήθηκαν οι αποφάσεις για την αναμόρφωσή του

Η κυβέρνηση ζήτησε και πήρε την έγκριση του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών για την ανακατανομή των κοινοτικών κονδυλίων, που διατίθενται για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων προγραμμάτων

Οριστικοποιήθηκαν οι αποφάσεις για την αναμόρφωση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, δηλαδή το ξαναμοίρασμα της "πίτας" με τη μεταφορά κοινοτικών κονδυλίων από τον έναν τομέα στον άλλο. Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της 8ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 1994 - 1999, υπό την προεδρία του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας, Χρ. Πάχτα,και τη συμμετοχή των αρμόδιων στελεχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Χρ. Πάχτας, βασικά θέματα της συνεδρίασης ήταν η λήψη αποφάσεων μετά την υποτίμηση της δραχμής και η ολοκλήρωση της ενδιάμεσης αναμόρφωσης του ΚΠΣ, που είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβρη. Σχετικά με το θέμα των επιπτώσεων από την υποτίμηση της δραχμής στο ΚΠΣ, δήλωσε ο υφυπουργός, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχτηκε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής των Διαρθρωτικών Ταμείων στο ΚΠΣ από 66,3% σε 69,2% από τις αρχές του 1998.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που αποφασίστηκαν κατά πρόγραμμα προβλέπουν τις παρακάτω αυξήσεις στο ποσοστό της κοινοτικής συμμετοχής:

  • Προσβάσεις και οδικοί άξονες από 60% σε 70%.
  • Σιδηρόδρομοι από 60% σε 65%.
  • Ταχυδρομεία από 69% σε 75%.
  • Υγεία από 67% σε 75%.
  • Βιομηχανία από 62% σε 70%.
  • Τουρισμός - πολιτισμός από 55% σε 75%.
  • Εκπαίδευση και αρχική κατάρτιση από 75% σε 80%.
  • Συνεχιζόμενη κατάρτιση από 75% σε 80%.
  • Καταπολέμηση του αποκλεισμού από 75% σε 80% και εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης από 55% σε 75%.

Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, η συνολική αύξηση του ΚΠΣ ανέρχεται σε 375 δισ. δρχ. και αποτελείται εξ ολοκλήρου από την αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής.

Η Επιτροπή Παρακολούθησης αποφάσισε επίσης την αναμόρφωση των τριών βασικών προγραμμάτων που χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), δηλαδή το πρόγραμμα "Εκπαίδευση και Αρχική Κατάρτιση" του υπουργείου Παιδείας και τα προγράμματα "Συνεχιζόμενη Κατάρτιση" και "Καταπολέμηση του Αποκλεισμού" του υπουργείου Εργασίας. Ειδικότερα, αποφασίστηκαν ανακατανομές πόρων του ΕΚΤ μεταξύ των προγραμμάτων αυτών, για την ενίσχυση του λεγόμενου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση. Συνολικά, επέρχεται αύξηση των πόρων που διαχειρίζεται το υπουργείο Εργασίας κατά 64,2 δισ. δρχ. Το πρόγραμμα "Συνεχιζόμενη Κατάρτιση και Προώθηση της Απασχόλησης" αυξάνεται συνολικά κατά 87,7 δισ. δρχ. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Καταπολέμηση του Αποκλεισμού από την Αγορά Εργασίας" μειώνεται κατά 23,5 δισ. δρχ. προς όφελος του προγράμματος "Συνεχιζόμενη Κατάρτιση".

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα "Εκπαίδευση και Αρχική Κατάρτιση" αποφασίστηκε ανακατανομή πόρων μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης εντός του προγράμματος, καθώς και η πρόσθετη ενίσχυση με 8 δισ. δρχ. για το τελευταίο.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, από τις ανακατανομές του Κοινωνικού Ταμείου προέκυψε ένα πλεόνασμα ύψους 15 δισ. δρχ. που θα διατεθεί για δράσεις του Γεωργικού Ταμείου, καθώς και για την ενίσχυση του προγράμματος του ΟΑΣΑ για την προμήθεια λεωφορείων με χρήση φυσικού αερίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ