ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΣ ΑΛΒΑΝΟΥ
Θα "καθαρίσουν" με μία ΕΔΕ;

Με την ενεργοποίηση του νόμου ο οποίος αναθέτει τη διεξαγωγή των ΕΔΕ που αφορούν σοβαρές υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε εισαγγελέα, ελπίζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αστυνομικής αυθαιρεσίας και των κρουσμάτων βίας σε βάρος μεταναστών που τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν σε ανησυχητικό βαθμό στη χώρα μας. Η κυβέρνηση εμφανίστηκε χτες να μην ανησυχεί από το τελευταίο κρούσμα που συνέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Στυλίδας, όπου δύο νεαροί Αλβανοί μετανάστες βασανίστηκαν. Τα μέτρα εκδημοκρατισμού των Σωμάτων Ασφαλείας, ο έλεγχός τους από το Κοινοβούλιο και ο αναπροσανατολισμός της λειτουργίας τους στην κατεύθυνση της δίωξης του εγκλήματος και όχι στην καταστολή των λαϊκών αγώνων, δεν αποτελούν προτεραιότητες για την κυβέρνηση. Αυτό φάνηκε από τη χτεσινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Ρέππα.

"Να, λοιπόν, που δείξαμε ευαισθησία σε αυτό το θέμα", τόνισε χτες ο Δ. Ρέππας απαντώντας σε ερώτηση του "Ρ". Πρόσθεσε δε ότι "διεξάγεται έρευνα για να γίνουν γνωστές οι συνθήκες του επεισοδίου... Την έρευνα αυτή δε θα τη διεξαγάγει η Αστυνομία αλλά δικαστικός...".

Η διενέργεια ΕΔΕ από τον εισαγγελέα Λαμίας ζητήθηκε χτες από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίο, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες του Αλβανού προξένου, Αντι Μαχίλα, για κακοποίηση των δύο νεαρών Αλβανών. Ο φάκελος της έρευνας που διεξήγαγε μέχρι χτες ο αστυνομικός υποδιευθυντής Φθιώτιδας θα μεταβιβαστεί στον εισαγγελέα Λαμίας. Η διενέργεια της ΕΔΕ ανατίθεται για πρώτη φορά σε εισαγγελέα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν.2622/98 που αναφέρει ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης μπορεί να παραγγείλει τη διενέργεια ΕΔΕ στον κατά τόπο αρμόδιο εισαγγελέα, "για τη βεβαίωση πειθαρχικού παραπτώματος αστυνομικού που επισύρει κατά τις διατάξεις του πειθαρχικού δικαίου ποινή απόταξης ή αργίας με απόλυση ή αργίας με πρόσκαιρη παύση".

Χτες οι νεαροί Αλβανοί, ο 19χρονος Λεονάρντ Γκρίζα και ο ξάδερφός του Εντριτ Γκρίζα, 17 χρόνων, εξετάστηκαν από τον ιατροδικαστή Δ. Μπογιόκα. Ο τελευταίος διαπίστωσε ότι ο 17χρονος έφερε κακώσεις στην κοιλιά και στο αριστερό πόδι με χαρακτηριστικά εγκαύματος πρώτου και δεύτερου βαθμού, αλλά και εκχυμώσεις στον αριστερό μηρό. Ο 19χρονος είχε μώλωπα πίσω από το δεξί γόνατο, πιθανά μετά από χτύπημα από ξύλο και κάκωση στη δεξιά ωμοπλάτη. Τα τραύματα φαίνεται να προκλήθηκαν πριν από δέκα περίπου μέρες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του "Ρ" ο διευθυντής των Φυλακών Ανηλίκων Κορυδαλλού Χ. Ζαγοράκης, επιβεβαίωσε ότι οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στη φυλακή σε κακή κατάσταση και είπε πως "μόλις παραλήφθηκαν την περασμένη Τρίτη το απόγευμα, ο ένας από αυτούς μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της φυλακής για περίθαλψη. Καθημερινά επισκέπτονται τον γιατρό".

Ενταλμα σύλληψης κατά του "Χρυσαυγίτη" Περίανδρου

Τριάντα έξι ημέρες μετά τη δολοφονική απόπειρα κατά του Δ. Κουσουρή και των δύο φίλων του Γ. Καραμπατσόλη και Ηλ. Φωτιάδη από τους "Χρυσαυγίτες", έξω από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων και οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι, παρά το γεγονός ότι ο ένας από αυτούς, ο Αντ. Ανδρουτσόπουλος ή "Περίανδρος" έχει ήδη κατονομαστεί εδώ και πολύ καιρό.

Ενταλμα για τη σύλληψη του Α. Ανδρουτσόπουλου, που κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, εξέδωσε χτες η ένατη τακτική ανακρίτρια Μ. Λεπενιώτη,ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντάει την απροθυμία των αστυνομικών οργάνων να βοηθήσουν με τις καταθέσεις τους στην εξεύρεση των ενόχων.

Στο μεταξύ δεν έχει διαταχθεί καμιά έρευνα για τις ευθύνες των αστυνομικών δυνάμεων, παρά τις φανερές πλέον διασυνδέσεις της "Χρυσής Αυγής" με άνδρες των ΜΑΤ, αφού λίγες ώρες πριν τη δολοφονική απόπειρα κατά του Δ. Κουσουρή - όπως καταγγέλθηκε από αυτόπτες μάρτυρες, δικηγόρους κλπ. - αστυνομικοί και "Χρυσαυγίτες" συνομιλούσαν, ωσάν να ήταν μεταξύ τους παλαιοί γνώριμοι.

Δεν του άρεσε το πανό

Καθηγητής του ΑΠΘ, απείλησε να ξηλώσει με μαχαίρι πανό του ΚΚΕ που καλούσε τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που προωθεί η κυβέρνηση με σχετικό νομοσχέδιο και να πάρουν μέρος στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Το απαράδεκτο αυτό περιστατικό συνέβη στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση στο Ποσείδι Χαλκιδικής. "Δράστης" είναι ο Στέφανος Αναστασίου, μέλος της Διοικητικής Επιτροπής της Κατασκήνωσης, ο οποίος επιχείρησε να ξηλώσει το πανό του ΚΚΕ με πρόσχημα ότι ενοχλεί και χαλά την αισθητική του χώρου! Δυστυχώς για τον ίδιο, απομονώθηκε από κατασκηνωτές και εργαζόμενους της κατασκήνωσης.

Σχολιάζοντας το γεγονός ο Νίκος Φρέγκογλου, στέλεχος των ΠΚΣ Θεσσαλονίκης, ανέφερε πως "η λογική του εν λόγω καθηγητή, δηλαδή πως "το καλοκαίρι δεν πρέπει να ασχολούμαστε με τέτοια πράγματα, δε διαβάζουμε εφημερίδες, έχουμε άλλα ενδιαφέροντα πράγματα", είναι επικίνδυνη, γιατί στηρίζει την προσφιλή κυβερνητική πρακτική που θέλει όλα τα αντεργατικά μέτρα να προωθούνται μέσα στο καλοκαίρι".

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ

Για προσπάθεια παρεμπόδισης της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και μάλιστα σε χώρο του ΑΠΘ, κάνει λόγο σε σχετική ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ και αναφέρει: "Η απαράδεκτη και αντιδημοκρατική αυτή συμπεριφορά, που θύμισε καταδικασμένες "μαύρες εποχές", απομονώθηκε από τους εργαζόμενους και τους κατασκηνωτές. Καλείται η Πρυτανεία του ΑΠΘ, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της, να απομονώσει τέτοιου είδους πρακτικές".

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Αναβίωση παλιών, ασφαλίτικων μεθόδων!

Κάλεσαν τον γραμματέα της ΝΕ του ΚΚΕ και άλλα δύο μέλη του στην Ασφάλεια, με βάση μια ανώνυμη καταγγελία!

Σε ανάκριση κάλεσε η Ασφάλεια Κεφαλονιάς τον γραμματέα της ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ Δημήτρη Αντωνάτο και άλλα δύο άτομα, με βάση ανώνυμη επιστολή που έλαβε και στην οποία κατηγορούνται οι τρεις ότι ευθύνονται για την άθλια οικονομική κατάσταση της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών!

Αντί η Ασφάλεια να εξακριβώσει την ταυτότητα του αποστολέα - η ανώνυμη ιδιότητα του οποίου "μιλά" από μόνη της για τους πραγματικούς σκοπούς του, δεδομένης και της προεκλογικής περιόδου - κάλεσε σε ανάκριση τους τρεις, ακολουθώντας τις οδηγίες (!) του αποστολέα να επιληφθούν του θέματος.

Σε δήλωσή του στο "Ρ", ο Δ. Αντωνάτος - ο οποίος αρνήθηκε να πάει στην Ασφάλεια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεθόδους της - σημειώνει πως και οι τρεις που αναφέρονται στην επιστολή έχουν φύγει από την Ενωση ήδη από το '89, ενώ ο ίδιος δεν ήταν ποτέ μέλος της διοίκησής της, αλλά υπάλληλος. Προσθέτει πως έκτοτε η Ενωση άρχισε να παρακμάζει οικονομικά, ανεβάζοντας συνεχώς τα χρέη της και τόνισε πως αυτή η επιστολή εμπλέκεται στη γενικότερη προσπάθεια δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας.

Η ΝΕ Κεφαλονιάς - ΙΘάκης του ΚΚΕ, σε ανακοίνωση - καταγγελία της, υπογραμμίζει ότι "η προσπάθεια εκφοβισμού και προβοκάτσιας που επιχειρεί η τοπική Ασφάλεια με το να καλεί σε ανάκριση με βάση "ανώνυμες" και χαλκευμένες επιστολές στέλεχος του ΚΚΕ και άλλους αγωνιστές δε θα περάσει".Προσθέτει ότι στην Κεφαλονιά των αγωνιστικών παραδόσεων υπάρχει πλούσια πείρα περιφρούρησης των αγώνων και των αγωνιστών και τονίζει ότι "θα πάρουν την απάντηση από το λαό της Κεφαλονιάς στους αγώνες που έρχονται στη μάχη των Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών με την υπερψήφιση των αγωνιστικών συνδυασμών, που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλους τους δήμους και τη νομαρχία".

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Ο Δήμος ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ και τα παραρτήματα των ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΣΑΕΑ και η Επιτροπή Γυναικών ΠΕΑΕΑ,πραγματοποιούν εκδήλωση τη Δευτέρα 27-7-98, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία ΗΣΑΠ της πόλης, για να τιμήσουν την επέτειο των 54 χρόνων της δολοφονίας της Ηλέκτρας Αποστόλου και όλων των άλλων ηρωίδων της Εθνικής Αντίστασης.
  • Το Παράρτημα ΑΙΓΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 26-7-98, στις 11 π.μ.,στην Κουνινά για να τιμήσει τα θύματα της γερμανικής κατοχής και τους πεσόντες του ΔΣΕ, της Περιοχής Αιγιαλείας.

- Η ΠΕΑΤΑΘ συμμετέχοντας στην εκδήλωση δρομολογεί πούλμαν που ξεκινά από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 το πρωί.Τηλέφωνα: 3220.183, 5817.384.

  • Το Παράρτημα ΚΑΒΑΛΑΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 26-7-98 για να τιμηθεί η 54η επέτειος της νικηφόρας μάχης του ΕΛΑΣ (26ο Σύνταγμα), ενάντια στα βουλγαρικά φασιστικά στρατεύματα κατοχής στο χωριό Πλαταμώνα (Ολατζάκ) στην οροσειρά Τσαλ - Νταγ. Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Παρ/τος τηλ: 8362.47 (έως 24-7-98).
  • Η εκδρομή της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων(ΠΕΕΠΠ) στο Λιτόχωρο - Φαράγγι Ολύμπου,αναβάλλεται για το Σεπτέμβρη, λόγω πληρότητας του ξενοδοχείου.
"Δεν ξέρει τίποτα για το φόνο"

"Η κυβέρνηση αγωνιά να λειτουργήσει το Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου"" δήλωσε χτες από τη Θεσσαλονίκη ο υφ. Υγείας Θ. Κοτσώνης,προσπαθώντας να απαντήσει στις καταγγελίες για συνειδητή καθυστέρηση στην έναρξη της λειτουργίας του, μετά μάλιστα και τη νέα διαμάχη που πυροδότησε το υπουργείο Υγείας με την κατάθεση εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας διαφορετικού από αυτόν που είχε συμφωνηθεί μετά από πολύμηνο διάλογο. Στην ουσία απέφυγε να απαντήσει, αφού δεν αναφέρθηκε στο αν τελικά ο κοινά αποδεκτός κανονισμός λειτουργίας αλλάχτηκε στη "ζούλα" εκ των υστέρων. Μάλιστα, μεταφέροντας τη θέση του υπουργού Υγείας, είπε πως δεν αντιλαμβάνεται την παραίτηση διά του Τύπου που υπέβαλαν τα μέλη του ΔΣ του Νοσοκομείου. "Αν θέλουμε να ασκήσουμε πιέσεις υποβάλλουμε την παραίτησή μας στην προϊσταμένη αρχή και όχι στον Τύπο", είπε ο Θ. Κοτσώνης.

Περισσότερο και από τον υφυπουργό Υγείας, προχώρησε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, στην κατεύθυνση υπεράσπισης των κυβερνητικών χειρισμών, αφού έκανε λόγο για παιχνίδια στο παρασκήνιο, αφήνοντας αιχμές και κατά των μελών του ΔΣ του Νοσοκομείου.

Ο,τι και να λένε όμως, κυβερνητικοί και παρατρεχάμενοι, η αλήθεια είναι φανερή για όλους τους Θεσσαλονικείς και τους Βορειοελλαδίτες που χρόνια τώρα περιμένουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Την ευθύνη για την καθυστέρηση στην έναρξη της λειτουργίας του, φέρει η κυβέρνηση που συνειδητά και με διάφορους τρόπους όλα αυτά τα χρόνια αρνείται να πάρει μέτρα για την απόδοσή του στο λαό της περιοχής και χορηγεί χρόνο στα διάφορα ιδιωτικά συμφέροντα, που ορέγονται το χώρο της υγείας, να μπουν και να καταλάβουν την αγορά της πόλης.

Κεσάτια με αιτία

Την έντονη πικρία και τις ανησυχίες τους για τη λιγοστή κίνηση που υπάρχει στην αγορά της Θεσσαλονίκης, παρά τις εκπτώσεις που πολλές φορές αγγίζουν το 50% της τιμής των προϊόντων, εξέφρασαν οι καταστηματάρχες στον Αγάπιο Σαχίνη, υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, επικεφαλής του συνδυασμού "ΘεσσαλοΝίκη αντεπίθεση τώρα", κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στα καταστήματα της οδού Μητροπόλεως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων φανερά απογοητευμένοι από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά, αναγνώρισαν τα πραγματικά αίτια, παραδεχόμενοι ότι τα προβλήματα έχουν χρώμα και υπεύθυνους που τα δημιουργούν. Αναγνώρισαν ότι οι εργαζόμενοι της πόλης είναι αδύνατον να πλησιάσουν την τιμή των προϊόντων όταν το καθημερινό τους μεροκάματο μόλις που φτάνει για τα τελείως απαραίτητα πράγματα που χρειάζεται ένα σπιτικό. Επισήμαναν, δε, ότι η αγορά δεν μπορεί να έχει σε καμιά περίπτωση κίνηση, όταν από το σύνολο του εργατικού δυναμικού το 20% περίπου είναι άνεργοι και όταν οι οικονομικοί μετανάστες είναι ανασφάλιστοι και υφίστανται σκληρή εκμετάλλευση.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κάλεσε τους καταστηματάρχες να αποκρούσουν αυτήν την άγρια οικονομική πολιτική σε βάρος του λαού, η οποία παρουσιάζεται με "εκσυγχρονιστικά" - "αναγεννητικά" και "κεντροαριστερά προσωπεία". Τους κάλεσε να ενισχύσουν το συνδυασμό "ΘεσσαλοΝΙΚΗ αντεπίθεση Τώρα" και να δώσουν τη μάχη μαζί με το λαό για μια άλλη Τοπική Αυτοδιοίκηση, που στο επίκεντρο της πολιτικής της θα είναι ο άνθρωπος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ