Τετάρτη 22 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΣ ΑΛΒΑΝΟΥ
Θα "καθαρίσουν" με μία ΕΔΕ;

Με την ενεργοποίηση του νόμου ο οποίος αναθέτει τη διεξαγωγή των ΕΔΕ που αφορούν σοβαρές υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε εισαγγελέα, ελπίζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αστυνομικής αυθαιρεσίας και των κρουσμάτων βίας σε βάρος μεταναστών που τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν σε ανησυχητικό βαθμό στη χώρα μας. Η κυβέρνηση εμφανίστηκε χτες να μην ανησυχεί από το τελευταίο κρούσμα που συνέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Στυλίδας, όπου δύο νεαροί Αλβανοί μετανάστες βασανίστηκαν. Τα μέτρα εκδημοκρατισμού των Σωμάτων Ασφαλείας, ο έλεγχός τους από το Κοινοβούλιο και ο αναπροσανατολισμός της λειτουργίας τους στην κατεύθυνση της δίωξης του εγκλήματος και όχι στην καταστολή των λαϊκών αγώνων, δεν αποτελούν προτεραιότητες για την κυβέρνηση. Αυτό φάνηκε από τη χτεσινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Ρέππα.

"Να, λοιπόν, που δείξαμε ευαισθησία σε αυτό το θέμα", τόνισε χτες ο Δ. Ρέππας απαντώντας σε ερώτηση του "Ρ". Πρόσθεσε δε ότι "διεξάγεται έρευνα για να γίνουν γνωστές οι συνθήκες του επεισοδίου... Την έρευνα αυτή δε θα τη διεξαγάγει η Αστυνομία αλλά δικαστικός...".

Η διενέργεια ΕΔΕ από τον εισαγγελέα Λαμίας ζητήθηκε χτες από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίο, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες του Αλβανού προξένου, Αντι Μαχίλα, για κακοποίηση των δύο νεαρών Αλβανών. Ο φάκελος της έρευνας που διεξήγαγε μέχρι χτες ο αστυνομικός υποδιευθυντής Φθιώτιδας θα μεταβιβαστεί στον εισαγγελέα Λαμίας. Η διενέργεια της ΕΔΕ ανατίθεται για πρώτη φορά σε εισαγγελέα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν.2622/98 που αναφέρει ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης μπορεί να παραγγείλει τη διενέργεια ΕΔΕ στον κατά τόπο αρμόδιο εισαγγελέα, "για τη βεβαίωση πειθαρχικού παραπτώματος αστυνομικού που επισύρει κατά τις διατάξεις του πειθαρχικού δικαίου ποινή απόταξης ή αργίας με απόλυση ή αργίας με πρόσκαιρη παύση".

Χτες οι νεαροί Αλβανοί, ο 19χρονος Λεονάρντ Γκρίζα και ο ξάδερφός του Εντριτ Γκρίζα, 17 χρόνων, εξετάστηκαν από τον ιατροδικαστή Δ. Μπογιόκα. Ο τελευταίος διαπίστωσε ότι ο 17χρονος έφερε κακώσεις στην κοιλιά και στο αριστερό πόδι με χαρακτηριστικά εγκαύματος πρώτου και δεύτερου βαθμού, αλλά και εκχυμώσεις στον αριστερό μηρό. Ο 19χρονος είχε μώλωπα πίσω από το δεξί γόνατο, πιθανά μετά από χτύπημα από ξύλο και κάκωση στη δεξιά ωμοπλάτη. Τα τραύματα φαίνεται να προκλήθηκαν πριν από δέκα περίπου μέρες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του "Ρ" ο διευθυντής των Φυλακών Ανηλίκων Κορυδαλλού Χ. Ζαγοράκης, επιβεβαίωσε ότι οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στη φυλακή σε κακή κατάσταση και είπε πως "μόλις παραλήφθηκαν την περασμένη Τρίτη το απόγευμα, ο ένας από αυτούς μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της φυλακής για περίθαλψη. Καθημερινά επισκέπτονται τον γιατρό".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2019-02-20 00:00:00.0)
Ελεύθερος μετά από 45 μέρες... (2007-06-20 00:00:00.0)
Θερίζει ο «λευκός» θάνατος στα κελιά (2005-04-08 00:00:00.0)
Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση (2000-11-24 00:00:00.0)
Τυφλή και αυστηρή Δικαιοσύνη (2000-04-03 00:00:00.0)
"Απόδραση" και των αρμόδιων από τις ευθύνες τους... (1998-08-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ