Τετάρτη 22 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

Η είδηση, που έγινε, μάλιστα, και πρώτη στα αστυνομικά δελτία των κρατικών και ιδιωτικών ΜΜΕ και αφορά τη βάρβαρη κακοποίηση δύο ανήλικων Αλβανών εργατών, από όργανα της τάξης σε Αστυνομικό Τμήμα της Στυλίδας, δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει απαρατήρητο από κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη και εργαζόμενο αυτής της χώρας. Πολύ περισσότερο, δεν πρόκειται για ένα περιστατικό - αστυνομική είδηση, αλλά για ένα βαθιά κοινωνικοπολιτικό πρόβλημα και, ταυτόχρονα, σοβαρότατο ζήτημα δημοκρατίας. Η προσπάθεια της συντεταγμένης πολιτείας να δείξει την όποια ευαισθησία της, διατάσσοντας Ενορκη Διοικητική Εξέταση, δεν μπορεί και ούτε συγκαλύπτει στο παραμικρό την ουσία του προβλήματος.

Τα εύλογα ερωτηματικά που γεννιούνται επιζητούν άμεσα να βρουν μια απάντηση. Αν οι ύποπτοι για την υποτιθέμενη παράνομη πράξη δεν ήταν Αλβανοί, αλλά ήταν Ελληνόπουλα ή, πολύ περισσότερο, ήταν παιδιά επώνυμων Ελλήνων θα πέφτανε θύματα ενός τόσο βάρβαρου ξυλοδαρμού, που έφτασε στο σημείο μέχρι και του καψίματος, σαν άλλη Ιερά Εξέταση; Από πότε τα όργανα της τάξης μπορούν να βιαιοπραγούν σε βάρος άλλων ανθρώπων είτε πρόκειται για Ελληνες υπηκόους είτε για μετανάστες άλλης εθνικότητας και, μάλιστα, όταν αυτοί κατηγορούνται για κάτι που είναι προς απόδειξη; Η Δικαιοσύνη και ο αρμόδιος εισαγγελέας με ποια δικαιοδοσία καταδικάζει ανθρώπους άλλης εθνικότητας, που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν στα ελληνικά και χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε συνηγόρου υπεράσπισης και μεταφραστή;

Το συγκεκριμένο αποτρόπαιο συμβάν έρχεται σαν συνέχεια άλλων πράξεων αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος μεταναστών και προστίθεται δίπλα στις φασιστικού τύπου αποφάσεις διάφορων κοινοτήτων, που πριν από μερικούς μήνες επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας των Αλβανών και καθορισμό του ύψους του μεροκάματου, που μπορούν αυτοί να παίρνουν. Επίσης πολλά είναι τα περιστατικά κοινωνικών διακρίσεων, ρατσισμού και αυταρχισμού, με θύματα ξένους μετανάστες, που δε βλέπουν το φως της δημοσιότητας ή συγκαλύπτονται από υπεύθυνους δημόσιων υπηρεσιών. Είτε πρόκειται για το λεγόμενο "κυνήγι λαθρομεταναστών στη μεθόριο", είτε για τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις - "σκούπα" της Αστυνομίας, είτε για άλλες ανάλογες επιχειρήσεις. Ενέργειες, που δεν αποσκοπούν μόνο στον εντοπισμό κάποιων κακοποιών στοιχείων που υπάρχουν, αλλά κύρια στην επιβολή ενός κλίματος ξενοφοβίας και τρομοκράτησης ξένων μεταναστών, αλλά και Ελλήνων.

Στο έδαφος μιας ολοφάνερης έξαρσης της εγκληματικότητας, που δεν αφορά μόνο τους μετανάστες, καλλιεργείται ένα κλίμα γενικευμένης ξενοφοβίας με ιδιαίτερη "εξειδίκευση" και βάρος - και αυτό με τη συνδρομή των κυρίαρχων ΜΜΕ - στην αλβανοφοβία. "Υποδεικνύονται", έτσι, οι συγκεκριμένης, κύρια, εθνικότητας μετανάστες, ως οι υπαίτιοι όλων των κακών και το εύκολο θύμα, ενώ αποκρύπτονται οι βαθύτερες κοινωνικές και οικονομικές αιτίες των προβλημάτων. Για παράδειγμα, αυτές της ανεργίας, της ανέχειας και της έντασης της ταξικής εκμετάλλευσης. Σαν "κόρη οφθαλμού", φυλάγεται από τους αστούς πολιτικούς και τους προπαγανδιστές τους - διαμορφωτές της κοινής γνώμης, τους λένε τώρα - το γεγονός ότι η σύγχρονη φτώχεια, η επακόλουθη αύξηση της εγκληματικότητας, οι κοινωνικές διακρίσεις και άλλα πολλά καθημερινά φαινόμενα είναι ουσιαστικά τα αποτελέσματα της ίδιας αιτίας, του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος.

Ταυτόχρονα, αναπτύσσεται μια προσπάθεια από την άρχουσα τάξη, ανοιχτά ή κρυφά, με προσχήματα ή δίχως αυτά, να έρθουν σε περισσότερο ή λιγότερο ανοιχτή και έντονη ρήξη και σύγκρουση μεταξύ τους οι διάφορες κατηγορίες και ομάδες των εργαζόμενων, Ελλήνων και ξένων. Και, προφανώς, ο συνδυασμός της εντεινόμενης εγκληματικότητας, της καλλιεργούμενης ξενοφοβίας και αλβανοφοβίας, οι ολοφάνερες - τουλάχιστον - αδυναμίες και ανεπάρκειες των αστυνομικών αρχών δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος γι' αυτό, έστω και με τη μορφή της ανάγκης για αυτοπροστασία και της "τιμωρίας" των "υπευθύνων". Η ακραία συμπεριφορά του πιστολέρο βουλευτή της ΝΔ, που έπεσε θύμα ληστείας και απειλεί "θεούς και δαίμονες", τελικά δεν είναι και τόσο ακραία... Ακόμα και από επίσημα κρατικά χείλη έχουν ακουστεί κατά καιρούς κελεύσματα περί "αυτοπροστασίας" των πολιτών. Ετσι, η κοινωνία μας γίνεται καθημερινά και περισσότερο ζούγκλα, χωρίς να γίνεται το παραμικρό στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των πραγματικών αιτιών αυτών των προβλημάτων. Αντίθετα, οι αιτίες αυτές γίνονται όλο και περισσότερο δυσδιάκριτες, χάνονται ανάμεσα στα πέπλα του αποπροσανατολισμού, της τακτικής του "διαίρει και βασίλευε" και των επιμέρους φαινομένων, που εμφανίζονται ως κύρια και πρωτεύοντα, προς μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση των κατεστημένου.

Στην πραγματικότητα, με την ανεξέλεγκτη είσοδο ξένων μεταναστών στη χώρα μας - γεγονός που διογκώθηκε μετά τις ανατροπές των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη - το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκφραστές εξασφαλίζουν μια τεράστια στρατιά φτηνού και χωρίς δικαιώματα εργατικού δυναμικού και την ίδια στιγμή χρησιμοποιούν την εργατική αυτή μάζα για να εκβιάζουν τους Ελληνες εργαζόμενους, με την απειλή της ανεργίας. Χρησιμοποιούν, επίσης, τις στρατιές αυτές, ως πολιτικό όπλο, για την προώθηση των διεκδικήσεων και των απαιτήσεών τους, από τις κυβερνήσεις των χωρών τους. Ταυτόχρονα, προωθούν τις αντιδραστικές αναχρονιστικές τους μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, με εκτελεστικό όργανο τη σημερινή κυβέρνηση Σημίτη. Σπέρνοντας το δηλητήριο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στους Ελληνες εργαζόμενους, επιδιώκουν να διαιρέσουν τους εργάτες μεταξύ τους και να τους κατατάξουν σε πολίτες α και β κατηγορίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αποκτά ξεχωριστή σημασία για τους Ελληνες εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης, η ανάγκη της οικοδόμησης ενός μαζικού και γερού κινήματος αντίστασης και ρήξης με κάθε μορφή ρατσισμού και ξενοφοβίας. Ενός κινήματος, που θα ενώνει την πάλη όλων των εργατών ενάντια στους καπιταλιστές και τους πολιτικούς τους εκφραστές. Οι Ελληνες εργάτες, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις κοινωνικές διακρίσεις και το ρατσισμό, που γνώρισαν από πρώτο χέρι - μαζί με άλλους μετανάστες - τα"καλά" της ξενιτιάς και όλα όσα αυτή συνεπάγεται, σε σειρά από χώρες του λεγόμενου αναπτυγμένου κόσμου, στις φάμπρικες της Γερμανίας, στα ορυχεία του Βελγίου και αλλού, οφείλουν να μην επιτρέψουν το δηλητήριο αυτό να τους επηρεάσει. Οι πραγματικοί αγωνιστές του λαού μας, με μπροστάρηδες τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και με οδηγό το άσβεστο διεθνιστικό σύνθημα "Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε", πρέπει καθημερινά να αποκαλύπτουν το πού αποσκοπεί η καλλιέργεια του κλίματος ξενοφοβίας και ρατσισμού και να δείχνουν στην εργατική τάξη το δρόμο της ρήξης με το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα, που είναι ο υπαίτιος για όλα τα δεινά των εργαζομένων, Ελλήνων και ξένων.

Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Το πρόσφατο απάνθρωπο γεγονός, του βασανισμού δυο ανήλικων Αλβανών εργατών στο Αστυνομικό Τμήμα της Στυλίδας, έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς άλλων ανάλογων περιστατικών και ακόμη περισσότερων, που δε είδαν το φως της δημοσιότητας και βάζει επιτακτικά την ανάγκη της αποφασιστικής αντιμετώπισης και καταδίκης κάθε μορφής ρατσισμού και ξενοφοβίας, μαζί με την αποφασιστική υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων κάθε πολίτη, Ελληνα ή ξένου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ