Τετάρτη 22 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΠΑΝ. ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα

- Το τελευταίο διάστημα η Πανδημοτική Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του Αεροδρομίου του Ελληνικού και της Παραλίας (ΠΕΑΕΣΠΑ) αναπτύσσει έναν συντονισμένο αγώνα για τη σωτηρία αυτών των εκτάσεων. Τι κίνδυνοι υπάρχουν αυτή τη στιγμή;

- Ο κίνδυνος για την παραλία του Ελληνικού στον Αγιο Κοσμά, είναι ότι με πρόσχημα τη δημιουργία εκεί του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοϊας, θέλουν να κάνουν μια τεράστια μαρίνα με λιμάνι, πιο μεγάλη από αυτή του Αλίμου, για λίγους ντόπιους και ξένους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής. Αντί να δημιουργηθούν ακτές λουομένων για χιλιάδες, όπως έκαναν οι Καταλανοί στη Βαρκελώνη, θα καταστραφεί και η υπόλοιπη παραλία για να γίνουν τουριστικές εγκαταστάσεις με καζίνο, για λίγους ιδιώτες επενδυτές.

Ενώ οι Αυστραλοί για την Ολυμπιάδα του 2000 στο Σίδνεϋ, κάνουν το Πάρκο της χιλιετίας (440 εκτάρια), εδώ κάποιοι θέλουν ο χώρος του αεροδρομίου Ελληνικού να οικοπεδοποιηθεί.

Επειδή είναι γνωστή η τεράστια ανάγκη για πράσινο στην πόλη αυτή και το πολιτικό κόστος ενός τέτοιου εγκλήματος τεράστιο, γίνεται προσπάθεια να γίνει ένα "ιδιόρρυθμο πάρκο τσιμέντου" από διαφορετικούς πάλι ιδιώτες επενδυτές που σχεδιάζοντας μόνο άμεσα κερδοφόρες δραστηριότητες θα 'χει το ίδιο μοιραίο αρνητικό αποτέλεσμα για το περιβάλλον και τους πολίτες.

- Απέναντι σ' αυτούς τους κινδύνους και τα μεγάλα συμφέροντα που επιχειρούν να καρπωθούν το χώρο του αεροδρομίου και την παραλία, ο απλός πολίτης πώς μπορεί ν' αντιδράσει;

- Επειδή υπάρχει τεράστια έλλειψη πληροφόρησης αλλά και παραπληροφόρηση από τα διάφορα διαπλεκόμενα συμφέροντα και τη μερίδα των ΜΜΕ που ελέγχουν, ο απλός πολίτης αλλά και ο επιστήμονας έχει σοβαρό πρόβλημα ενημέρωσης για το τι μεθοδεύεται για τους χώρους αυτούς. Πάντως η ποιότητα ζωής και η προστασία του περιβάλλοντος έχει αρχίσει να γίνεται συνείδηση από τον ενεργό πολίτη και είναι στο χέρι του να κρίνει ποιος ή ποιοι μπορούν πραγματικά να διασφαλίσουν αυτά τα κοινωνικά αγαθά.

Με τη συμμετοχή του σε τοπικούς φορείς και δημοτικές παρατάξεις που πραγματικά νοιάζονται γι' αυτά τα ζητήματα όχι μόνο στα λόγια, ο ενεργός πολίτης με τη δύναμη και της ψήφου του στις δημοτικές εκλογές που έρχονται, μπορεί να δώσει απάντηση σε όσους επιβουλεύονται τους λίγους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους και ακρογιαλιές της Αττικής.

- Τι μέτρα θα πάρει η ΠΕΑΕΣΠΑ για τη σωτηρία της έκτασης του αεροδρομίου και της παραλίας του Αγίου Κοσμά;

- Η ΠΕΑΕΣΠΑ εκφράζοντας την πολιτική και πολιτιστική βούληση όλων των παρατάξεων και φορέων του Δήμου Ελληνικού, κάνει το παν για να συσπειρώσει και να κινητοποιήσει τους κατοίκους Ελληνικού και της ευρύτερης περιοχής γύρω από τα θέματα αυτά.

Συμμετέχοντας αλλά και αναλαμβάνοντας και πρωτοβουλίες τοπικών και παναττικών συσκέψεων και κινητοποιήσεων για την προστασία και διάσωση ελεύθερων χώρων στην Αττική, όπως π. χ. έκανε πρόσφατα:

Στο διεθνές συνέδριο του ΤΕΕ για το 2004 παρουσίασε εναλλακτική πρόταση για το Ολυμπιακό Ιστιοπλοϊκό Κέντρο Αγίου Κοσμά.

Στην ημερίδα της Νομαρχίας Αθηνών - ΤΕΕ - ΤΕΔΚΝΑ παρουσίασε τις απόψεις του δήμου για το χώρο του αεροδρομίου του Ελληνικού. Αυτή τη βδομάδα έγινε στο δημαρχείο Ελληνικού παναττική σύσκεψη 15 περιβαλλοντικών οργανώσεων από το Μαρούσι μέχρι τη Βούλα για συντονισμό δράσης.

Τέλος Αυγούστου θα γίνουν μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες στην παραλία με στόχο την ενημέρωση των κατοίκων. Η ΠΕΑΕΣΠΑ παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις γύρω από τα θέματα αυτά και είναι διαρκώς σε ετοιμότητα.

Ρ. ΜΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ