Τετάρτη 22 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γενικευμένη επίθεση στα λαϊκά στρώματα

Στη συνάρτηση του φυσικού περιβάλλοντος με το αστικό αλλά και το ιδεολογικό περιβάλλον, που αλλάζει επίσης προς το χειρότερο - αναφέρθηκε με παρέμβασή του, στη διάρκεια της συνέντευξης, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Λεων. Αυδής,επικεφαλής της Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής "Συμπαράταξης για την Αθήνα".

Ετσι ο υποψήφιος δήμαρχος αναφέρθηκε - ανάμεσα σε άλλα - παράλληλα με την αποχαλίνωση της κατασπατάλησης των φυσικών πόρων, στην αποχαλίνωση του φασισμού και του ρατσισμού, με πιο πρόσφατο και αποκρουστικό παράδειγμα το βασανισμό των δύο Αλβανών από αστυνομικούς στη Στυλίδα, όπου έφτασαν στο σημείο να κάψουν με οινόπνευμα τον έναν στην κοιλιά.

Η ένταση αυτών των φαινομένων δεν είναι άσχετη με τη γενικότερη ένταση της επίθεσης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, όπως αυτή εκδηλώνεται στο επίπεδο της πόλης, για παράδειγμα στο κέντρο της όπου ολόκληρες συνοικίες κυριολεκτικά "ξεπατώνονται", προκειμένου οι άνθρωποί τους και οι δραστηριότητές τους - παραδοσιακές συνήθως - να απωθούνται στην περιφέρεια. Ο Λ. Αυδής αναφέρθηκε ακόμη στα "μεγάλα έργα" και το κέρδος που εξασφαλίζουν στους εργολάβους, την ώρα που καλλιεργούν "αντίληψη μηδαμινότητας του ανθρώπου" απέναντι σ' αυτά και κατά συνέπεια υποτίμησης της δυνατότητάς του να παρέμβει και να επιβάλει τα δικά του "θέλω".

Σε αυτές τις συνθήκες, όπως είπε ο Λ. Αυδής, δεν είναι απλώς ότι τα 2/3 το πληθυσμού της Αθήνας δεν έχουν το δικαίωμα να εκλέξουν ή και να εκλεγούν στο δήμο και τα διαμερίσματά του καθώς είναι κάτοικοι αλλά όχι και δημότες... Είναι ακόμη οι χιλιάδες δημότες της πόλης, που έτυχε να γεννηθούν σε κάποιο απ' τα διαμερίσματά της αλλά να ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους σε κάποιο άλλο. Αυτοί, λοιπόν, δεν μπορούν να έχουν γνώμη για το χώρο που γνωρίζουν, αυτόν που ζουν και εργάζονται, αφού εγγεγραμμένοι στην ενορία που γεννήθηκαν είναι υποχρεωμένοι να ψηφίζουν στο διαμέρισμα που αυτή βρίσκεται, χωρίς να μπορούν να μεταφέρουν τα δικαιώματά τους από το ένα διαμέρισμα στο άλλο. Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο απαξιώνεται και ο εκάστοτε δήμαρχος μπορεί να διαχειρίζεται τα κοινά ως απόλυτος άρχοντας.

Ετσι φθάνουμε - είπε ο υποψήφιος της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" - να λειτουργεί και να ζει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενός εσμός ανθρώπων, οι οποίοι αποτελούν πελατεία των κυρίαρχων δυνάμεων και δε λογοδοτούν, δεν ελέγχονται από κανέναν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ