Τετάρτη 22 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΑΘΗΝΑ
Το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο καθορίζει τη μοίρα τους

Αποκαλυπτικά στοιχεία παρουσίασε χτες η κίνηση "Πράσινη Πολιτική"

Μύθος αποδείχτηκε χτες - με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου της οικολογικής πολιτικής κίνησης "Πράσινη Πολιτική" - η δικαιολογία των πολιτικών εκπροσώπων των κυρίαρχων κύκλων ότι σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος υπάρχει και... καλός καπιταλισμός, αλλά φταίνε στην Ελλάδα οι "κακοί" διαχειριστές, που δεν απολαμβάνουμε τους... καρπούς του - όσους υπόσχονται να μας προσφέρουν, οι ίδιοι, ως "καλοί" διαχειριστές αυτοί, αν τους επιλέξουμε.

Οι περιγραφές της Σοφίας Αναστασιάδου - μετανάστριας εδώ και 20 χρόνια στη Γερμανία, μέλους του κόμματος των Πράσινων και σήμερα δημοτικής συμβούλου στο Δήμο Βερολίνου - για την πόλη που "στήνεται" εκεί, αλλά και τα περιβαλλοντικά ζητήματα στη χώρα ολόκληρη, μας έκαναν να νομίζουμε πως ακούμε κάποιον να μας μιλάει για την... καθυστερημένη Αθήνα και τα προβλήματά της. Την πόλη - που όπως υποστηρίζουν τόσο ο Δ. Αβραμόπουλος όσο και η Μ. Δαμανάκη έχει χρέος να τρέξει για να προλάβει, έστω και την ύστατη ώρα, τα... επιτεύγματα των "αδελφών" της ευρωπαϊκών μητροπόλεων!

Μα ακριβώς η ταχύτητα - είπε η Σοφία Αναστασιάδου - η λογική "ποιος θα πάει, θα τρέξει, σωστότερα θα... αρπάξει" και ο γιγαντισμός που συνεπάγεται αυτή η τάση, είναι το πρόβλημα. Και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στον εναέριο σιδηρόδρομο - τον τρανσραπίντ - που θέλεικαι θα κατασκευάσει η "Siemens" στο Βερολίνο. Ακόμη πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι οι "αναπλάσεις" που βρίσκονται σε εξέλιξη στη νεκρή ζώνη, μεταξύ του Δυτικού και Ανατολικού Βερολίνου. Η περιοχή αγοράζεται από το κράτος και ανοικοδομείται από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τις τράπεζες, που στήνουν εκεί τα κεντρικά καταστήματά τους, εκδιώκοντας μέσω κρατικών ρατσιστικών επιθέσεων τους Τούρκους μετανάστες, οι οποίοι, ως φτωχότεροι όλων, έμεναν εκεί που άλλοτε βρισκόταν η πλέον υποβαθμισμένη συνοικία της πόλης.

Αλλά το ίδιο - με τη μορφή ταξικής, αντί φυλετικής εκκαθάρισης - συμβαίνει στην Αθήνα, όπου οι γειτονιές του κέντρου χάνονται κάτω από φώτα, κάγκελα και άλλους εξωραϊσμούς... Με στόχο την απομάκρυνση κατοίκων και παραδοσιακών δραστηριοτήτων, ώστε να παραδοθεί αντίστοιχα το "φιλέτο" της πόλης σε τράπεζες και πολυεθνικές ως έδρα για τις δραστηριότητές τους στην περιοχή.

Αλλη πολιτική

Σε αυτές τις συνθήκες οι εκπρόσωποι της πολιτικής ομάδας "Πράσινη Πολιτική" - η δημοτική κίνηση της οποίας "Αθήνα - Πράσινη Πόλη" είναι μια απ' τις παρατάξεις που συναποτελούν τη "Συμπαράταξη για την Αθήνα" - αναφέρθηκαν χτες στην πόλη που λειτουργεί γύρω μας - ένα ενεργοβόρο, σπάταλο, καταναλωτικό τέρας - τους υπεύθυνους για αυτήν την κατάντια και τις προτάσεις της "Πράσινης Πολιτικής" για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Κυρίως αναφέρθηκαν όλοι στην ανάγκη ενεργοποίησης του κατοίκου της πόλης, αυτού που δέχεται παθητικά τις επιπτώσεις της πολιτικής που εφαρμόζεται, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι και ο μόνος που μπορεί να τη σταματήσει...

Η Μελίτα Γκουρτσογιάννη αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην επονομαζόμενη ιδεολογία των "μεγάλων έργων", που αφορούν στην πραγματικότητα ορισμένους μόνο χρήστες, ενώ ο Γιάννης Σχίζας και ο Νίκος Χρυσόγελος σημειώνοντας ότι ο τρέχον πολιτικός σχεδιασμός των τελευταίων 30 χρόνων "δεν έχει στοχεύσει να φτιάξει μια πόλη βιώσιμη περισσότερο απ' τους ανθρώπους της", ανέφεραν σειρά στοιχείων που φωτογράφισαν μια πόλη αβίωτη, η κατάσταση της οποίας θα επιδεινώνεται με γεωμετρική πρόοδο, όσο δεν αλλάζει αυτή η πορεία.

Στις δομές που θεσμικά έχουν κατοχυρωθεί για να μονιμοποιήσουν τη σημερινή κατάσταση, στερώντας από τους κατοίκους της πόλης και τις όποιες συλλογικότητές τους ακόμα και την παραμικρή δυνατότητα να παρέμβουν, αναφέρθηκε τέλος ο Κώστας Διάκος,σημειώνοντας σχετικά ότι εμφανίζονται ειδικά στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης "σκαστά παράδειγμα αντιδημοκρατικότητας", που οδηγούν από τον περιορισμό ως την εξαφάνιση της φωνής του πολίτη...

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο γραμματέας της ΑΚΟΑ, Γ. Μπανιάς,ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενεργοποίησης του κόσμου, τον οποίο όπως είπε"πρέπει να ενημερώσουμε για τις αιτίες των πραγμάτων που συμβαίνουν και να τον πείσουμε ότι έχει νόημα η παρέμβασή του".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ