ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ
Παρέμβαση Σημίτη υπέρ Κόκκαλη!

Σε ευθεία παρέμβαση (!) υπέρ του Σ. Κόκκαλη, όπως προκύπτει από χτεσινές πληροφορίες, προέβη ο Κ. Σημίτης, ο οποίος συνέστησε να έρθει σε επαφή η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, με την "ΠΑΕ Ολυμπιακός" και σε "θετικό κλίμα" να εξετάσει το αίτημα της παράδοσης στην κατοχή της τελευταίας το Στάδιο Καραϊσκάκη. Η σύσταση Σημίτη διατυπώθηκε στο πλαίσιο σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι υπουργοί Σουμάκης και Παπαδήμας, οι βουλευτές Πειραιά Βλασσόπουλος και Μπεντενιώτης, ο Θ. Τσουκάτος και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σ. Κοσμίδης. Μάλιστα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης, το πρωί έδωσε το "παρών" και στην κοινή συνέντευξη Τύπου των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά Χρήστου Φωτίου και Δημήτρη Σαράφογλου, χαρακτηρίζοντας την πρόταση του Σ. Κόκκαλη "σημαντικότατη".

Η παράδοση του Σταδίου Καραϊσκάκη στον Σ. Κόκκαλη και η "εντολή" στην Επιτροπή να κάνει δεκτή την ανανεωμένη πρόταση του Ολυμπιακού (σσ: πέρσι είχε απορριφθεί ανάλογη πρόταση της ΠΑΕ), εντάσσεται σε μια ολόκληρη προπαγάνδα, που στοχεύει να διαμορφωθεί μια εικόνα "κοσμογονίας" κυβερνητικών "έργων" στον Πειραιά, ώστε να διευκολυνθούν οι εκλογικές επιδιώξεις του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Στα πλαίσια αυτών των "έργων" η κυβέρνηση φαίνεται να έχει εντάξει και την ιδιωτικοποίηση, ουσιαστικά, του Σταδίου Καραϊσκάκη και την παράδοσή του στον Σ. Κόκκαλη.

Κάτι που ενισχύεται σημαντικά και από το γεγονός της χτεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για τη δημαρχία του Πειραιά Χρήστος Φωτίου και ο υποψήφιος νομάρχης Δημήτρης Σαράφογλου με μοναδικό θέμα την πρόταση του Σ. Κόκκαλη, την οποία χαρακτήρισαν "θετική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα". Παράλληλα και οι δυο δεσμεύτηκαν ότι από την πλευρά τους θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου η πρόταση να πάρει "σάρκα και οστά".

Στο μεταξύ η παρέμβαση του Σ. Κόκκαλη στα αθλητικά δρώμενα δεν περιορίζεται μόνο στον Ολυμπιακό. Χτες δημιούργησε μια νέα ΑΕ με την επωνυμία "ΙΝΦΟΣΠΟΡΤ ΑΕ" σε συνεργασία με τον Γ. Κωστόπουλο της "ΔΕΛΤΑ Πληροφορικής". Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ανέρχεται σε 100 εκατ. δρχ. και σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, "σκοπός της είναι η παροχή πάσης φύσεως υπηρεσιών πληροφορικής στο χώρο του αθλητισμού". Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος δεν είναι απλά και μόνο η παροχή υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά το μεγάλο "πακέτο" των έργων για την Ολυμπιάδα του 2004. Στο ΔΣ της εταιρίας εκτός των άλλων συμμετέχουν ο αρχιτέκτων πολεοδόμος Πέτρος Συνοδινός, που ήταν επικεφαλής της ομάδας που σχεδίασε το φάκελο υποψηφιότητας, ο δικηγόρος και βετεράνος ποδοσφαιριστής Αριστείδης Καμάρας και ο Πέτρος Κόκκαλης, γιος του προέδρου του Ολυμπιακού.

Κόσμος πάει κι έρχεται...

Στα 5,5 δισ. δρχ. έφτασε το μεταγραφικό παζάρι. Μετακινήθηκαν 131 ποδοσφαιριστές, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι θα δούμε ένα καλύτερο και πιο αξιόπιστο πρωτάθλημα

Μπορεί να απομένουν 10 ημέρες για την αυλαία στο μεταγραφικό παζάρι των ομάδων της Α Εθνικής, όμως οι περισσότερες απ' αυτές έχουν ήδη κλείσει το κεφάλαιο που λέγεται αγορά - πώληση κάποιου παίκτη.

Βέβαια τα περιθώρια ακόμα υπάρχουν και έτσι δεν αποκλείεται κάποια ομάδα να προτιμήσει να κάνει και την αγορά της τελευταίας στιγμής, αφού για παράδειγμα ΑΕΚ και Ολυμπιακός ψάχνουν μέχρι τέλος για κάποιον καλό ξένο, που θα τους ενισχύσει τη νέα περίοδο.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, συνολικά 131 ποδοσφαιριστές μετακινήθηκαν στο φετινό μεταγραφικό παζάρι, ενώ το ποσό που δαπανήθηκε αγγίζει τα 5,5 δισ. δρχ. Δεν είναι και λίγα για εποχές λιτότητας...

Ημείωση της προσέλευσης των φιλάθλων στα γήπεδα, έχει θορυβήσει τους μεγαλοπαράγοντες των διαφόρων ομάδων που προσπαθούν να κάνουν πλέον ό,τι καλύτερο μπορούν, προκειμένου να μη βρίσκονται τις Κυριακές του χειμώνα μεταξύ... συγγενών και φίλων. Μια εικόνα, που όσον αφορά το περσινό πρωτάθλημα την είδαμε αρκετές φορές.

Οπως σε κάθε μεταγραφικό παζάρι, έτσι και φέτος τα ονόματα που ακούστηκαν δεν ήταν και λίγα, αφού όλοι θέλουν να εντάξουν κάποιον παίκτη αναγνωρισμένης αξίας στην ομάδα τους. Το ποσό που δαπανήθηκε σίγουρα θεωρείται αρκετά υψηλό, παρά το γεγονός ότι, με εξαίρεση τον διεθνή Κροάτη Αλιόσα Ασάνοβιτς που απέκτησε ο Παναθηναϊκός, έλειψε το μεγάλο όνομα. Αυτό δεν εμπόδισε όμως να φτάσει ο τζίρος περίπου τα 5,5 δισ. δρχ., με την προοπτική να φτάσει πολύ παραπάνω. Βλέπετε, οι λεγόμενες μικρές ομάδες το καλοκαίρι παίρνουν τη δική τους ρεβάνς, όταν τυγχάνει να τους ζητήσει κάποιος από τους "ισχυρούς" δικό τους παίκτη. Τα ποσά που ζητούνται πλέον είναι υπέρογκα για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά κάποιοι παράγοντες δε σταματούν πουθενά. Το παιχνίδι του πάρε - δώσε έχει ξεπεράσει τα όρια, η πίεση των οπαδών αυξάνει κι οι ομάδες που καλλιεργούν τα άθλημα που λέγεται ποδόσφαιρο, όλο και λιγοστεύουν. Εκείνο που παραμένει στάσιμο είναι το ενδιαφέρον του κόσμου, που συνεχώς απομακρύνεται από τα γήπεδα και αρνείται να πληρώσει για να κάνουν κάποιοι το κουμάντο τους.

Μπ. Τζ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Στην Ιταλία για πολλά φιλικά

Με στόχο να βγουν τα τελικά συμπέρασμα για τον καταρτισμό της ομάδας στη νέα αγωνιστική περίοδο, αναχώρησε χτες για την Ιταλία ο Παναθηναϊκός, όπου θα πραγματοποιήσει το δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας του μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Οπως επισήμανε σε δηλώσεις ο τεχνικός της ομάδας, Βασίλης Δανιήλ, μέσα από τα δυνατά φιλικά που θα δώσει η ομάδα στη γειτονική χώρα θα βγουν τα τελικά συμπεράσματα για το σχήμα που θα έχει η ομάδα τη νέα περίοδο.

Οι "πράσινοι" θα δώσουν το πρώτο φιλικό τους επί ιταλικού εδάφους σήμερα, με αντίπαλο την ομάδα της πόλης Μπόργκο, όπου βρίσκεται το προπονητικό κέντρο.

Οσον αφορά τα μεταγραφικά, ο Βασίλης Δανιήλ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάποια μεταγραφή της τελευταίας στιγμής επισημαίνοντας όμως ότι αυτό θα εξαρτηθεί αν όλα κυλήσουν ομαλά στην υπόθεση της ελληνοποίησης των Βάντζικ - Βαζέχα. Πάντως ο Ελληνας τεχνικός αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά και στην παρουσία του Αλιόσα Ασάνοβιτς, ο οποίος αναμένεται να ενσωματωθεί στην ομάδα στις 28 Ιούλη, όταν τελειώσει η άδειά του. "Είναι μεγάλος παίκτης και την αξία του την έδειξε στο Μουντιάλ. Πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθεια της νέας περιόδου", υπογράμμισε.

Τρία χρυσά η Τζόουνς

Σημαντικές επιδόσεις σημείωσες οι αθλητές στίβου στη δεύτερη μέρα των αγώνων "Καλής Θέλησης". Ο Αμερικανός Νταν Ο Μπράιαν στο δέκαθλο και η συμπατριώτισσά του Μάριον Τζόουνς, στα 100μ., 200μ. και το μήκος, απέδειξαν ότι δεν έχουν αντίπαλο. Ο Ν. Ο Μπράιαν πέτυχε ρεκόρ αγώνων στο δέκαθλο συγκεντρώνοντας 8.755 βαθμούς, χωρίς όμως να μπορέσει να ξεπεράσει τον εαυτό του, αφού ο ίδιος κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στο άθλημα από το 1992, με 8.891 βαθμούς. Η Τζόουνς μέσα σε 24 ώρες κατάφερε να κερδίσει το δεύτερο χρυσό της μετάλλιο, τερματίζοντας πρώτη στα 200μ. με χρόνο 21,80.

Καλές επιδόσεις σημειώθηκαν και στα άλλα αγωνίσματα. Τις πρώτες θέσεις για τους άντρες πήραν: 110μ. μετ' εμποδίων - Μαρκ Κρίαρ (ΗΠΑ) 13,06, 800μ. - Πάτρικ Ντουρούρι (Κένυα) 1.45.30, 3.000μ. στιπλ - Μπέναρντ Μπαρμασάι (Κένυα) 8:14.26, Αλμα εις μήκος - Ιβάν Πεντρόσο (Κούβα), 1.500μ. - Τόμας Ντβόρακ (Τσεχία).

Στις γυναίκες την "παράσταση έκλεψε" η Μάριον Τζόουνς, αφού πρώτευσε σε ακόμα δύο αγωνίσματα. Στο μήκος πήδηξε στα 7,21μ., ενώ πολύ καλή επίδοση είχε στα 100μ. με χρόνο 10,72''.

Κρίση στην Πολωνία

Τελικά φαίνεται ότι η κατάσταση που επικρατεί στο πολωνικό ποδόσφαιρο έχει φτάσει σε οριακό σημείο, μετά και τη χτεσινή ανακοίνωση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας ότι οι απεσταλμένοι της ΦΙΦΑ απέτυχαν στο διαμεσολαβητικό τους ρόλο. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες στη Βαρσοβία, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της και την πολωνική κυβέρνηση, η οποία εδώ και χρόνια παρεμβαίνει στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της χώρας. Ομως, ο Τόμαζ Γιαγκοντζίνσκι, εκπρόσωπος της πολωνικής ομοσπονδίας, δήλωσε: "Οι απεσταλμένοι της ΦΙΦΑ προσπάθησαν όσο μπορούσαν και κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια, όμως δεν κατάφεραν ούτε καν να προσεγγίσουν τη λύση του προβλήματος". Ετσι τώρα η τύχη του πολωνικού ποδοσφαίρου κρέμεται σε μια κλωστή, καθώς ο κίνδυνος αποκλεισμού από τη ΦΙΦΑ συνεχώς μεγαλώνει.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 7 ΧΡΟΝΙΑ

Διεθνές μίτινγκ στη Θεσσαλονίκη

Μετά από επτά χρόνια η Θεσσαλονίκη διοργανώνει και πάλι ένα διεθνές μίτινγκ στίβου και μάλιστα με υψηλές αξιώσεις για την επιτυχία του. Το διεθνές μίτινγκ, που θα γίνει στο Καυτατζόγλειο Στάδιο στις 27 Ιούλη, θα έχει σύμφωνα με τους διοργανωτές όλες τις προϋποθέσεις για μια σημαντική οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία.

"Να δούμε και στην πράξη ότι ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής. Το λέμε αλλά δεν το βλέπουμε. Τη Δευτέρα είναι μια μοναδική ευκαιρία να το δούμε. Να είστε όλοι εκεί, ακόμα και... αναγκαστικά", δήλωσε η Βούλα Πατουλίδου, ενώ η πρωταθλήτρια της δισκοβολίας Τασούλα Κελεσίδου τόνισε: "Δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να δει ο κόσμος από κοντά τόσο μεγάλους αθλητές".

Ο Κώστας Κουκοδήμος από την πλευρά του υπογράμμισε ότι "σκοπός είναι να γίνει θεσμός αυτή η διοργάνωση. Είναι ευκαιρία να θαυμάσουμε τις προσπάθειες μεγάλων αθλητών".

Πάντως, οι Κουβανοί πρωταθλητές Πεντρόζο και Σοτομαγιόρ, που ήταν υποψήφιοι για να μετάσχουν στο μίτινγκ, δε θα έρθουν, για τεχνικούς λόγους."Εχουν, δύο μέρες μετά, το μίτινγκ το Κύπελλο Κούβας, στο οποίο πρέπει να συμμετάσχουν", εξήγησε ο Κώστας Γατζίας, υπεύθυνος για τις συμμετοχές των αθλητών. Φρόντισε όμως να διευκρινίσει: "Και οι υπόλοιποι είναι μεγάλοι αθλητές. Και να μην ξεχνάμε τους Ελληνες. Πέραν των τραυματιών θα είναι όλοι εκεί, έτοιμοι για μεγάλες επιδόσεις".

ΑΕΚ
Το ενδιαφέρον στον Ντρίζνιτς

Ο Σέρβος επιθετικός της Βοϊβοντίνα Ζντράφκο Ντρίζνιτς είναι το όνομα που ακούγεται ολοένα και περισσότερο στην ΑΕΚ, προκειμένου να ενισχύσει από τη νέα περίοδο την επιθετική γραμμή της Ενωσης.

Μετά τις αρνητικές εντυπώσεις που άφησε ο Ρώσος Μάσλοφ, ο τεχνικός της Ενωσης, Ντράγκαν Στεπάνοβιτς, έχει επιδοθεί στη συγκέντρωση πληροφοριών για τον συμπατριώτη του Ντρίζνιτς προκειμένου να βγάλει τα τελικά συμπεράσματα. Εκείνο που προβληματίζει περισσότερο τον "Στέπι" είναι ο δύσκολος χαρακτήρας του 26χρονου επιθετικού, αφού είναι γνωστό ότι ο τεχνικός του "δικεφάλου" είναι λάτρης της πειθαρχίας.

Πάντως, αντίθετα με τον Ρώσο Μάσλοφ, ο Βραζιλιάνος Ντα Σίλβα συνεχίζει να κερδίζει πόντους στην εκτίμηση του 50χρονου τεχνικού της ΑΕΚ ιδίως για την ικανότητα στις στημένες φάσεις και στις μακρινές μπαλιές. Πάντως, ο Στεπάνοβιτς θέλει να τον δοκιμάσει κι άλλο προκειμένου να δει αν τελικά ταιριάζει στο παιχνίδι της ΑΕΚ ή όχι.

Εξάλλου, για τα καλά φαίνεται να έχει κολλήσει το θέμα του Σκοπιανού λίμπερο Μπόσκο Μπαμπούνσκι, αλλά ο Στεπάνοβιτς δεν ανησυχεί, καθώς πιστεύει ότι το θέμα της μεταγραφής του στην ελληνική ομάδα θα τελειώσει τα προσεχή εικοσιτετράωρα.

Τέλος, στη Γερμανία αναμένεται να βρεθούν από σήμερα οι Λάκης Νικολάου και Πάτρικ Κομνηνός προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά το υπόλοιπο της προετοιμασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ