ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε πύρινο κλοιό και χτες έξι περιοχές!

Η κυβέρνηση αρνείται την πρόταση του ΚΚΕ για έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, ώστε να συζητηθεί το θέμα των πυρκαγιών και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης

Εξι περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα φλέγονταν χτες. Οι πυρκαγιές σε Κασσάνδρα Χαλκιδικής και Αιγιάλεια Αχαϊας συνεχίζουν να καταστρέφουν, εδώ και αρκετές μέρες, δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Από προχθές το βράδυ στις φλόγες παραδόθηκε και ο Ολυμπος.Η φωτιά εκδηλώθηκε στη θέση Κρανιά,πάνω από τη Βροντού Πιερίας,σε υψόμετρο 1.200 μέτρα και όλη μέρα χθες μαινόταν μέσα σε δύσβατη περιοχή. Χτες το απόγευμα έσβησε η φωτιά στο Γράμμο που νωρίς τα ξημερώματα πέρασε από τα ελληνοαλβανικά σύνορα στη θέση "Φούσια". Φωτιές επίσης έκαιγαν στην Κούβελα Κυπαρισσίας,τον Ποδοβαρά Αιτωλίας,ενώ σε ύφεση ήταν η φωτιά στην Εύβοια. Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι των περιοχών της Πεντέλης μέτραγαν τις πληγές από την προχτεσινή μεγάλη καταστροφή.

Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την άρνηση, ουσιαστικά, της κυβέρνησης στο αίτημα του ΚΚΕ, που διατυπώθηκε προς τον πρόεδρο της Βουλής, για έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου και τη διενέργεια συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων με αντικείμενο το θέμα των πυρκαγιών και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο Δ. Ρέππας στον οποίο τέθηκε το ζήτημα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αρνήθηκε να προβεί σε ευθεία απάντηση για το αν η κυβέρνηση αποδέχεται το αίτημα. "Το θέμα αυτό το χειρίζεται ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος σε συνεννόηση με την κυβέρνηση θα δώσει απάντηση, μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών", ήταν η αρχική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Οταν, δε, του ζητήθηκε να εκφράσει την κατ' αρχήν θέση της κυβέρνησης και να απαντήσει αν τοποθετείται θετικά ή αρνητικά στην πρόταση του ΚΚΕ, ο Δ. Ρέππας απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, είπε: "Παρακαλώ να ικανοποιηθείτε από τη μη ικανοποιητική για σας απάντηση. Αλλωστε είναι θέμα ολίγων ωρών για να πληροφορηθείτε ποια είναι η απάντηση που δίνει ο πρόεδρος της Βουλής στο σχετικό αίτημα"...

Φυσικά, απάντηση δεν υπήρξε χτες από τον πρόεδρο της Βουλής, καθώς το Κοινοβούλιο ήταν κλειστό - κάτι που το γνώριζε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πάντως, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, μιλώντας χτες στο "Ρ" και στο ερώτημα αν, τελικά, θα συγκληθεί η Ολομέλεια, απάντησε ως εξής: "Δε φαίνεται να υπάρχουν κενές ημερομηνίες εντός του Αυγούστου για να συγκληθεί η Βουλή"...

Χαλκιδική

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής της Κασσάνδρας, αλλά και των γύρω Κκινοτήτων που για έβδομη μέρα χτες βίωναν την αδιαφορία του κράτους να προστατέψει τα δάση, τις περιουσίες τους ακόμη και τις ανθρώπινες ζωές από τα οργανωμένα κυκλώματα εμπρηστών που λυμαίνονται τις δασικές περιοχές της χώρας και κερδοσκοπούν κλέβοντας το οξυγόνο των πολιτών.

Μετά από μία βδομάδα ανεξέλεγκτης καταστροφικής δράσης των πύρινων μετώπων, αποφασίστηκε σε σύσκεψη στη Νομαρχία Χαλκιδικής, να μπουν στη μάχη κατάσβεσης της φωτιάς και οι δασικοί υπάλληλοι. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε πως το Δασαρχείο Κασσάνδρας θα βοηθά στο έργο της πυρόσβεσης έχοντας καθαρά συμβουλευτικό ρόλο. Παράλληλα η Νομαρχία αποφάσισε να ρίξει στη μάχη και τους δασεργάτες του Δασικού Συνεταιρισμού Αρναίας, ενώ από την πρώτη κιόλας μέρα, αντιμέτωποι με τα πύρινα μέτωπα βρίσκονται εκατοντάδες κάτοικοι εθελοντές με ό,τι μέσα διέθεταν.

Στο μεταξύ και χτες όλη μέρα απειλούνταν κατοικημένες περιοχές ενώ υπήρχε κίνδυνος το δυτικό μέτωπο να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και να πάει προς Πευκοχώρι και Χανιώτη.Στο μεταξύ ανεξέλεγκτο παρέμενε μέχρι αργά το βράδυ και το μέτωπο προς Νέα Σκιώνη.Τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα μετά τις πρωινές ρίψεις που πραγματοποίησαν, έφυγαν γιατί παρουσίασαν βλάβη. Στη θέση τους κλήθηκαν τα αεροπλάνα που σταθμεύουν στο Βόλο και εκείνη την ώρα επιχειρούσαν ρίψεις στη δύσβατη περιοχή του Ολύμπου.

Ολυμπος

Σε επιφυλακή ήταν όλη τη μέρα χθες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, στρατιώτες και ομάδες εθελοντών από την περιοχή του Λιτοχώρου, καθώς εξαιτίας του δύσβατου της περιοχής δεν ήταν δυνατό να παρέμβουν για την κατάσβεση της φωτιάς. Οι ελπίδες εναποτέθηκαν στις ρίψεις νερού από αέρα, που δυστυχώς ήταν ελάχιστες, αφού τα αεροπλάνα είχαν αποσπαστεί στα μέτωπα της Κασσάνδρας. Ετσι η φωτιά στη θέση Κρανιά στον Ολυμπο, μαινόταν ανεξέλεγκτη μέσα σε μεγάλες χαράδρες, κατακαίγοντας το πανέμορφο δάσος της περιοχής.

Γράμμος

Νωρίς το απόγευμα έσβησε η φωτιά στο Γράμμο. Και εκεί η επιχείρηση έγινε κυρίως από τον αέρα. Οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν αφού η φωτιά απλώθηκε σε περιοχή όπου βρίσκονταν τοποθετημένες νάρκες από την περίοδο του εμφυλίου και έσκαγαν η μία μετά την άλλη.

Τέλος και στις Μαριές Θάσου, η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο, αφού προηγούμενα έκαψε εκατοντάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

  • Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας συγχαίρει τους πυροσβέστες που καθημερινά δοκιμάζονται "και αποδεικνύουν το μεγαλείο ψυχής και την αυταπάρνηση με την οποία παλεύουν για να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί". Επίσης συμμετέχει στη θλίψη για τον άδικο χαμό των τριών πυροσβεστών και εκφράζει τα "θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των τεσσάρων συνανθρώπων μας που θυσίασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια πυρόσβεσης".

Το ΕΚΑ απαιτεί άμεση νομική ρύθμιση, με την οποία θα καθίσταται αδύνατη η οικοδόμηση των καμένων περιοχών, γεγονός που θα αποτρέψει νέες πυρκαγιές, αύξηση των κονδυλίων για τη δασοπροστασία, ενίσχυση της Πυροσβεστικής με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, άμεση αναδάσωση των καμένων περιοχών.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΥΡΩΝΑ
Το κράτος δε σέβεται τίποτα...

"Αντί να μας βοηθήσει, μας εμποδίζει να προστατεύσουμε ό,τι πράσινο έχει απομείνει", τονίζει ο Νίκος Ρογκάκος

Η πυρκαγιά στον Υμηττό μπορεί να έσβησε αλλά οι τέσσερις νεκροί που άφησε μέσα στο καμένο δάσος συνθέτουν μια τραγωδία που επιβάλλει αμείλικτα ερωτήματα. Ποιος έχει την ευθύνη; Τι κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την προστασία του δάσους; Ποιος είναι αρμόδιος για τη φύλαξή του; Αυτά ήταν τα πρώτα ερωτήματα που απευθύναμε στον δήμαρχο του Βύρωνα Ν. Ρογκάκο, λίγο μετά την απομάκρυνση τού πύρινου εφιάλτη. Οι απαντήσεις όμως που πήραμε δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. "Είναι ένα έγκλημα διαρκές, τονίζει ο δήμαρχος και ο λαός πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα. Δεν ήταν τίποτα τυχαίο. Το κράτος δε σέβεται τίποτα. Ανοίγει το δρόμο στους καταπατητές. Για τέτοιο κράτος μιλάμε. Αντί να μας βοηθήσει, μας εμποδίζει να προστατεύσουμε ό,τι πράσινο έχει απομείνει".

Στην ερώτησή μας "τι κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση", ο δήμαρχος απάντησε: "Και στο Βύρωνα και στην Καισαριανή και στην Ηλιούπολη έχει κάνει πολύ περισσότερα από όσα έχει κάνει το κράτος. Ο Δήμος Βύρωνα δεν έχει πάρει ούτε μία δραχμή από το κράτος για εξοπλισμό αντιμετώπισης αυτού του κινδύνου. Κι όμως, καταφέραμε να προμηθευτούμε δύο πυροσβεστικά οχήματα, δύο βυτιοφόρα και μία ειδική σκούπα. Προχωρήσαμε στην αγορά συστημάτων ασύρματης επικοινωνίας, αγοράσαμε μόνοι μας τον εξοπλισμό των εθελοντών και ιδρύσαμε Νομικό Πρόσωπο Πρασίνου. Παράλληλα οργανώσαμε δασοφυλακή με 150 πυροφύλακες που φυλάνε σε 24ωρη βάση, τουλάχιστον τα τέσσερα χρόνια που είμαι δήμαρχος αλλά και από πριν, το δάσος. Ενα έργο που κοστίζει 15 εκατομμύρια ετησίως στο δήμο".

Ο Υμηττός όμως ουσιαστικά έμεινε και πάλι ανυπεράσπιστος, επισημαίνουμε, αλλά η απάντηση που ακολουθεί ισχυροποιεί το ερώτημα αν τελικά κάποιοι θέλουν δάσος ή οικόπεδα.

"Γιατί το κράτος δε σέβεται τίποτα", απαντά κοφτά ο Νίκος Ρογκάκος. "Ο παραλογισμός τους δεν έχει ούτε αρχή, ούτε τέλος. Πέρασαν την αρμοδιότητα της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία με τα τραγικά αποτελέσματα του χαμού των τεσσάρων ανθρώπων. Κατασκεύασαν το νομοθέτημα που στην ουσία οικοπεδοποιεί τα δάση. Και παράλληλα κλείνουν ουσιαστικά το δρόμο σε όποιον πάει να σώσει ό,τι έχει απομείνει. Εμείς, ως δήμος πήγαμε, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, να προστατεύσουμε την περιοχή στο Κουταλά. Αποτέλεσμα; Το Δασαρχείο Πεντέλης μού επέβαλε προσωπικό πρόστιμο 2.365.000 δραχμών. Γιατί; Γιατί μια Φιλοδασική Ενωση ισχυρίζεται ότι έχει παραχωρητήρια για την έκταση. Για την ίδια υπόθεση αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή σύρθηκε πέρυσι και στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, όπου όμως αθωώθηκε. Ο παραλογισμός δε σταματάει όμως εδώ. Για μια περιοχή στη λεωφόρο Κατεχάκη είχε υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου και του υπουργείου Γεωργίας προκειμένου στο χώρο να γίνουν γεωτρήσεις και αθλητικές εγκαταστάσεις. Κάποιοι οικολόγοι της περιοχής ενοχλήθηκαν γιατί θα χάλαγε η ησυχία τους και μετά από παρεμβάσεις τους διεκόπη η σύμβαση και το έργο".

Είμαστε υπό διωγμό και κάθε φορά που πάμε να παρέμβουμε για να προστατέψουμε το δάσος μάς διώκουν διοικητικά, τονίζει ο δήμαρχος και προσθέτει: "Στη διασταύρωση του Καρέα με την Κατεχάκη εμφανίστηκαν διάφοροι διεκδικητές του χώρου. Πήγαμε να κάνουμε ένα στέκι για τους προσκόπους προκειμένου μαζί με τις ομάδες δασοπροστασίας να προστατευτεί η περιοχή. Μας έστειλαν δασοφύλακες να μας εμποδίσουν. Στο Σκοπευτήριο λειτουργούσε μια καντίνα με μια παράξενη λογική της νύχτας. Εκλεισα το κέντρο αλλά δε μας παραχωρούν το χώρο προκειμένου να παρέμβουμε και να δημιουργήσουμε την υποδομή και για την προστασία του δάσους". Για τα θέματα αυτά, όπως μας εξηγεί ο δήμαρχος, έχουν γίνει παρεμβάσεις στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς. Το αποτέλεσμα όμως μέχρι σήμερα, μηδέν. Κι από δω και πέρα τι; Ο Υμηττός θα μείνει στο έλεος της αδιαφορίας; Παρά τις διώξεις που ο ίδιος έχει υποστεί, η απάντηση του δημάρχου είναι κατηγορηματική. "Εμείς, τονίζει, θα συνεχίσουμε μαζί με τους πυροφύλακες, μαζί με το λαό, μαζί με όλο τον κόσμο. Θα μας βρουν μπροστά τους".

ΥΜΗΤΤΟΣ
Μετά τη φωτιά... το τσιμέντο

Αγία Μαρίνα, Ηλιούπολη.Μια περιοχή δημόσια, δασική και αναδασωτέα από το 1935, "σκαλωμένη" σε μια από τις πλαγιές του Υμηττού. Μέσα σε τέσσερα χρόνια έγινε δύο φορές στόχος εμπρηστών - το 1995 και σήμερα - με μοναδικό σκοπό, τον αποχαρακτηρισμό της από δασική έκταση και την επέκταση του Σχεδίου Πόλης. Αρωγός των καταπατητών και των κάθε λογής αυθαιρετούχων το ΥΠΕΧΩΔΕ. Μία φορά με το Προεδρικό Διάταγμα που έχει καταθέσει προς το Συμβούλιο της Επικρατείας και με το οποίο επιχειρεί τον αποχαρακτηρισμό τμημάτων του Υμηττού από τις ζώνες προστασίας και δεύτερη φορά με τη δημιουργία της περιφερειακής λεωφόρου, η οποία και θα σηματοδοτήσει τα νέα όρια της πρωτεύουσας προς το βουνό.

Οπως μας τόνισε ο Πάνος Τότσικας, μέλος της "Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση του Υμηττού", η συγκεκριμένη περιοχή από όπου ξεκίνησε η προχθεσινή φωτιά είχε γίνει στόχος των οικοπεδούχων από το 1950 με το διάταγμα του τότε βασιλιά Παύλου, που αποχαρακτήριζε την περιοχή από δασική. "Με το Προεδρικό Διάταγμα του νυν υπουργού ΠΕΧΩΔΕ επιχειρείται κάτι παρόμοιο, η ανατροπή παλιότερων ρυθμίσεων προστασίας του Υμηττού και ο αποχαρακτηρισμός σημαντικών τμημάτων του από τη μέχρι σήμερα λειτουργία τους".

Οπως φαίνεται λοιπόν από όλα όσα συμβαίνουν, όραμα των αρμοδίων δεν είναι η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά η "ανάπτυξη" μέσα από την καταστροφή του Υμηττού. "Το ΥΠΕΧΩΔΕ για την περιφερειακή λεωφόρο Υμηττού περιμένει την προσέλκυση επιχειρηματιών. Σχετική του μελέτη αναφέρει ότι οι ελεύθεροι χώροι κοντά σε μεγάλους κυκλοφοριακούς άξονες συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όσων ασχολούνται με την κατασκευή εκθεσιακών χώρων και βιομηχανιών, κύρια στον κλάδο του επίπλου, αλλά και στους κλάδους τροφίμων και μηχανημάτων. Προβλέπει ωφέλειες που θα προκύψουν από τη δημιουργία ενός νέου εμπορικού άξονα", επισημαίνει ο Π. Τότσικας.

"Ζωντανό" παράδειγμα όλων αυτών είναι το Πικέρμι, όπου το ΥΠΕΧΩΔΕ προωθεί την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης, μιας έκτασης 3.000 στρεμμάτων, κατά ένα μέρος δασική, στην περιοχή του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών, για να γίνει ένας νέος οικισμός 20.000 ανθρώπων. Η περιοχή αυτή είχε καεί από παλιότερη πυρκαγιά και δεν κρίθηκε άμεσα αναδασωτέα από τον νομάρχη Ανατολικής Αττικής, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται στο "μάτι" των οικοπεδούχων. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στην Πάρνηθα με το περιβόητο Ολυμπιακό Χωριό.

"Η περιφερειακή λεωφόρος θα σηματοδοτήσει τα όρια της πόλης, επισημαίνει ο Π. Τότσικας και συνεχίζει, θα αλλάξουν οι χρήσεις της γης και θα γίνουν εγκαταστάσεις δήθεν πολιτιστικές. Μέχρι στιγμής έχουν εκδηλωθεί πολλές προτάσεις από μεγάλα συμφέροντα να γίνουν διάφορες δραστηριότητες".

"Το Προεδρικό Διάταγμα, τονίζει ο Π. Τότσικας, θα βοηθήσει την επέκταση της πρωτεύουσας τόσο εδαφικά όσο και πληθυσμιακά, ενώ θα προωθήσει την όλο και μεγαλύτερη συγκέντρωση οικονομικών δραστηριοτήτων σε αυτήν".

Καταλήγοντας ο Π. Τότσικας σημείωσε: "Η Αθήνα είναι απαράδεκτη για το μέλλον των νέων γενεών. Υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή δεν είναι μόνο οι υπουργοί Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ, υπεύθυνη είναι η συνολική πολιτική της κυβέρνησης για τα δάση. Δε χρειάζεται μόνο παραιτήσεις για να αλλάξει η κατάσταση, χρειάζεται γενική αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης".

ΝΟΤΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ
Το μαύρο χρώμα κυριαρχεί

"Ρε παιδιά, έχω νερό στο βυτίο, πού να πάω;". Το ερώτημα, που δεν ήταν ρητορικό, ούτε φανταστικό, απευθύνθηκε - τυχαία - από κάτοικο, ιδιοκτήτη μικρού βυτιοφόρου, από την Κοινότητα Κριεζών,στην αντιπροσωπεία της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στις πυρόπληκτες περιοχές της Νοτιοκεντρικής Εύβοιας και κοντά στους κατοίκους, που πάλευαν με ό,τι μέσο διέθεταν για να περισώσουν ό,τι μπορούσαν από τις περιουσίες τους, το βιο τους, το ίδιο το δάσος, που τους γέμιζε οξυγόνο.

Το παραπάνω ερώτημα, οι φωνές απελπισίας των κατοίκων, οι εκκλήσεις σε όποιον "ξένο" έβλεπαν "να κάνει κάτι" γιατί καμιά βοήθεια δεν έβλεπαν από τα "κόκκινα αυτοκίνητα", "κανένας από τη Νομαρχία δεν είχε περάσει", αντανακλούσε την πραγματικότητα που ζούσαν εκείνη τη στιγμή που "λαμπάδιαζε" ο γερο - πλάτανος δίπλα στο σπίτι του κτηνοτρόφου απ' το Μαντράκι και δεν υπήρχε κανένας να ρίξει λίγο νερό. Οι ίδιοι πάλευαν με κλαριά και νερολάστιχα να τη σβήσουν.

Αντανακλούσε την πραγματικότητα που έζησαν προχτές τα μεσάνυχτα οι κάτοικοι των οικισμών Συκιάς και Καλάμου που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν για όλο το βράδυ τα σπίτια τους, για να μη θρηνήσουμε και νέα θύματα της πυρκαγιάς. Αντανακλούσε την πραγματικότητα της έλλειψης οργάνωσης, σχεδιασμού και συντονισμού, την έλλειψη προσωπικού και μέσων πυρόσβεσης των ελάχιστων (7 πυροσβεστικά οχήματα με 21 πυροσβέστες) πυροσβεστικών δυνάμεων που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους αλλά δεν έφταναν. Ιδιωτικά βυτιοφόρα και σκαπτικά μηχανήματα ενεργούσαν αλλά κατά το... δοκούν. Οι κάτοικοι το ίδιο. Πρόσφεραν τις δυνάμεις τους από την Οκτωνιά που ξέσπασε η πυρκαγιά μέχρι το Δύστο που δημιουργήθηκε αντιπυρική ζώνη.

Μια τεράστια δασική έκταση, τελικά, χιλιάδων στρεμμάτων, χιλιάδες ελαιόδεντρα και δεκάδες ζώα εξαφανίστηκαν. Το μαύρο αποτελεί το χρώμα της περιοχής.

Η σύλληψη και η παραπομπή στον εισαγγελέα του Σταύρου Τζένη από το Πλατανιστό Κύμης,ενός ανθρώπου που πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα και φέρεται ως αυτός που προκάλεσε τον εμπρησμό δε λύνει το πρόβλημα, αφού, οι "ψυχολογικά ισορροπημένοι" κυβερνώντες, ανοίγουν τους δρόμους στους πραγματικούς εμπρηστές, οικοπεδοφάγους και μεγαλοκαταπατητές.

Και η Οκτωνιά με την παραλία της Μουρτερής απ' όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, καθώς και οι άλλες περιοχές που κάηκαν, ενώθηκαν σ' αυτή την κατηγορία.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ τονίζει ότι αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι η άμεση καταγραφή των ζημιών, η γρήγορη και πλήρης αποζημίωση των πληγέντων για το χαμένο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, καθώς και η αναστολή των πληρωμών των πληγέντων προς την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας.

Επίσης, η ΝΕ Εύβοιας ζήτησε την άμεση συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και να ενισχυθεί ο νομός Εύβοιας με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό στον τομέα της δασοπυρόσβεσης. Η ΝΕ καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τον "Ενιαίο Φορέα Δασοπροστασίας", να αποσύρει το δασοκτόνο ν/σ, καθώς και να προχωρήσει στη σύνταξη του Δασικού Κτηματολογίου.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
"Καταψηφίστε τα εμπρηστικά νομοσχέδια"

Ψήφισμα που κατέθεσε η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" εγκρίθηκε ομόφωνα από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας

Να καταψηφίσουν τα εγκληματικά νομοσχέδια των υπουργείων Γεωργίας και Οικονομικών για τη νομιμοποίηση πλέον των 300.000 στρεμμάτων καταπατημένων εκτάσεων, κάλεσε τους βουλευτές η Νομαρχία Αθηνών,ύστερα από πρόταση του επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας",νομαρχιακού συμβούλου Σπύρου Χαλβατζή,με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας, στη συνεδρίασή του προχτές βράδυ, αναγνωρίζοντας τις ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων για τη συντήρηση του δίπτυχου πυρκαγιών - καταπατήσεων ενέκρινε ομόφωνα το σχετικό ψήφισμα που κατέθεσε η ΝΑΣ και μαζί με την αποτροπή της νομιμοποίησης των καταπατημένων απαιτεί ακόμη τα εξής:

  • Να ενισχυθούν οι υλικοτεχνικές υποδομές προφύλαξης, πυροπροστασίας και να προσληφθούν οι απαραίτητες δυνάμεις προστασίας του δάσους.
  • Να κηρυχτούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες περιοχές και να ληφθούν μέτρα για την υλοποίηση της αναδάσωσης.
  • Να ληφθούν όλα τα μέτρα, ώστε οι υπηρεσίες της Νομαρχίας να μπορούν να ανταποκρίνονται σε κάθε ανάγκη και σε κάθε πρόβλημα προστασίας και μη καταστροφής των δασών.
  • Να ληφθούν από τη Νομαρχία όλα τα μέτρα, ώστε να προληφθούν οι καταστροφές από ενδεχόμενες πλημμύρες του φθινοπώρου και του χειμώνα.
  • Να προστατευτούν και να αναδασωθούν οι ορεινοί όγκοι της Αττικής.

Ο Σπ. Χαλβατζής, κατά την παρέμβασή του στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, καταλόγισε εγκληματικές ευθύνες στην κυβέρνηση τόσο για τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική - και μάλιστα μέσα στην αντιπυρική περίοδο - όσο και τη μείωση παράλληλα της υλικοτεχνικής υποδομής και των πυροφυλακίων ανά τη χώρα. Ομως η δασοπυρόσβεση είναι διαφορετικό πράγμα από τις αστικές φωτιές. Ετσι την ώρα που οι πυροσβέστες δίνουν και τη ζωή τους ακόμα - σημείωσε - το δυναμικό της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας απαξιώνεται καθημερινά.

Ειδικά για τα δασοκτόνα νομοσχέδια του Στ. Τζουμάκα και του Γ. Δρυ ο επικεφαλής της ΝΑΣ σημείωσε ότι διακρίνονται από τις εγκληματικές αντιλήψεις του προσπορισμού του κρατικού κορβανά πόρων και των μικροκομματικών, πελατειακών σχέσεων. Αυτά, υπογράμμισε, οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών και των καταπατητών.

Ο Σπ. Χαλβατζής υπενθύμισε τις πυρκαγιές που είχαν πλήξει την Αττική και πριν από δύο χρόνια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "πήραμε αποφάσεις εδώ τότε, φωνάξαμε, αλλά η κήρυξη αναδασωτέας όλης της καμένης περιοχής δεν έγινε".

Στο μεταξύ ο νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής της ΝΑΣ Νίκος Στεφανίδης ζήτησε την έκτακτη σύγκλιση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής με αφορμή τις πυρκαγιές στην Ανάβυσσο και τη Σαρωνίδα. Σε σχετική επιστολή του προς το νομάρχη και τον πρόεδρο του ΝΣ τους καλεί να καταδικάσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο την αναλγησία που δείχνει με την πολιτική της η κυβέρνηση απέναντι στις ανθρώπινες ζωές και την περιουσία του ελληνικού λαού και παράλληλα με τον απολογισμό των καταστροφών να ληφθούν από τη Νομαρχία τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων εμπρησμών το επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου το ζήτημα των πρόσφατων πυρκαγιών στη Βόρεια Αττική δεν έγινε κατορθωτό να συζητηθεί ολοκληρωμένα, εξαιτίας της υποβάθμισης του θέματος από νομαρχιακούς συμβούλους, όπως κατήγγειλε χτες ο Ν. Στεφανίδης.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κυβέρνηση με νοοτροπία Νέρωνα

"Η κυβέρνηση, εκτός από κυβέρνηση της φτώχειας, της ανεργίας, του αυταρχισμού, της περικοπής όλων των κοινωνικών κονδυλίων, απέδειξε ότι έχει και την ψυχολογία του Νέρωνα. Είναι πάρα πολύ ευχαριστημένη, γιατί έχουμε λίγα θύματα. Τώρα, δηλαδή, θα μετράμε αν τα θύματα είναι λίγα ή πολλά! Και η κυβέρνηση θα είναι ευχαριστημένη ανάλογα. Γι' αυτό, ξαναλέω, ότι είναι κυβέρνηση με νοοτροπία και ψυχολογία Νέρωνα".

Δυο φορές

Δυο φορές μέσα σε τέσσερα χρόνια η περιοχή Αγίας Μαρίνας έχει γίνει στόχος των εμπρηστών... και της κυβέρνησης

Με όσα μέσα διαθέτουν, οι κάτοικοι της Εύβοιας προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν από την πύρινη λαίλαπα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ