ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέες επιδοτήσεις εργοδοτών

Με πρόσχημα την απασχόληση ατόμων με ειδικές ανάγκες και τη διατήρηση θέσεων εργασίας στον τουρισμό

Σε νέες επιδοτήσεις εργοδοτών για "δημιουργία θέσεων εργασίας", προχωρά το υπουργείο Εργασίας, στα πλαίσια της πολιτικής ενίσχυσης των εργοδοτών, με πρόσχημα την ...ενίσχυση της απασχόλησης. Οι υπουργικές αποφάσεις αφορούν σε άτομα με ειδικές ανάγκες και θα δαπανηθούν συνολικά 3 δισ. δραχμές, για επιδοτήσεις που θα διαρκέσουν μέχρι και τρία χρόνια.

Εχει, βεβαίως, προηγηθεί η προώθηση νομοσχεδίου για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι διατάξεις του οποίου αφήνουν σημαντικά κενά στη λειτουργία και σύσταση των αρμόδιων επιτροπών κρίσης των αιτήσεων για πρόσληψη ατόμων με ειδικές ανάγκες και περιορίζουν τις υποχρεώσεις των εργοδοτών για πρόσληψή τους.

Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν από τον ΟΑΕΔ για 500 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, για τις οποίες θα δοθούν 2,4 δισ. δραχμές. Προβλέπεται, επίσης, η επιδότηση 50 αυτοαπασχολούμενων και η χρηματοδότηση για τη δημιουργία 110 θέσεων εργασίας και αυτοαπασχόλησης στα πλαίσια του κοινοτικού προγράμματος "ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ".

Οι 500 θέσεις εργασίας είναι για άτομα με ειδικές ανάγκες από 16 έως 65 ετών. Οι 400 θα είναι πλήρους απασχόλησης και θα επιδοτούνται για τρία χρόνια με 6.500, 7.500 και 8.000 δραχμές, αντίστοιχα, κάθε χρόνο. Οι 40 θέσεις είναι μερικής απασχόλησης και ορισμένου χρόνου για άτομα με βαριές σωματικές βλάβες και νοητική στέρηση, που έχουν κάνει κατάρτιση σε ειδική σχολή. Αλλες 60 θέσεις προβλέπεται να είναι ορισμένου χρόνου σε ξενοδοχειακές και άλλες εποχιακού τύπου εργασίες.

Επίσης, θα επιδοτούνται άτομα με ειδικές ανάγκες, από 16 έως 60 ετών, για να γίνουν νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες με 2.800.000 δραχμές, οι οποίες θα δίνονται τμηματικά μέσα σε 24 μήνες.

Εισπράττουν και οι ξενοδόχοι

Σε εφαρμογή μπήκε και το πρόγραμμα "επιχορήγησης ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για τη διατήρηση θέσεων εργασίας", για το οποίο ο ΟΑΕΔ θα διαθέσει 80 εκατ. δραχμές..Το πρόγραμμα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, παρ' όλο που στο χώρο του τουρισμού - επισιτισμού οργιάζει η "μαύρη εργασία" και χιλιάδες εργαζόμενοι εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες και με εξίσου άθλιες αμοιβές.

Ηδη, αποφασίστηκε να επιχορηγηθούν έξι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με 16.135.500 δραχμές.Οι επιχειρήσεις αυτές είναι οι: ΔΙΒΑΝΗ ΑΕ, ΣΑΒΟΙ ΑΕ για το ομώνυμο ξενοδοχείο. ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ για το ξενοδοχείο RHODOS IMPERIAL - GRECOTEL. ΤΕΑΒ ΑΕ για το ξενοδοχείο BELLA MARIS και η ίδια επιχείρηση για το CRETA MARIS. PAP HOTELS AE για το ξενοδοχείο XENIA ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ.

ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Στην Επιτροπή της Βουλής από σήμερα

Σε εγρήγορση πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις για να αντιμετωπίσουν το νομοθετικό τερατούργημα

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αρχίζει σήμερα το πρωί η συζήτηση του αντεργατικού νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, το οποίο η κυβέρνηση υπολογίζει να έχει ψηφίσει μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας, στο πρώτο θερινό τμήμα.

Την ίδια στιγμή, πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις, βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να οργανώσουν, παρά τις δυσκολίες λόγω της περιόδου και λόγω των αρνητικών συσχετισμών δυνάμεων, την παραπέρα αντίσταση των εργαζομένων απέναντι στο νομοθετικό οδοστρωτήρα των δικαιωμάτων τους.

Η αντιμετώπιση του νομοσχεδίου από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που αρκέστηκε σε προσχηματικές παρατηρήσεις και επιμέρους... διαφοροποιήσεις, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα σε αυτή την προσπάθεια. Ομως και η πρόσφατη απεργία και οι προηγούμενες κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα, αναδεικνύουν τη θέληση και την αποφασιστικότητα μεγάλων τμημάτων εργαζομένων να αντισταθούν στις κυβερνητικές επιλογές.

Σε αντίσταση για τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου καλεί και η Παναθηναϊκή Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση,η οποία σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι "η εφαρμογή του θα οδηγήσει τους εργαζόμενους όλης της χώρας σε ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα".

Επιγραμματικά, μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου καταργείται το 8ωρο,χτυπιέται η πλήρης απασχόληση με την προώθηση της μερικής απασχόλησης,ακυρώνονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αρχή τις κλαδικές συμβάσεις μέσω των ΤΣΑ,αμφισβητείται η σχέση εξαρτημένης απασχόλησης για το φασόν και τις λεγόμενες άτυπες μορφές απασχόλησης και επιτρέπεται η λειτουργία ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας.Οι διατάξεις που αφορούν τις Επιθεωρήσεις Εργασίας δεν προσθέτουν τίποτα ουσιαστικό στο υφιστάμενο καθεστώς, πέρα από το ότι η αρμοδιότητα των ελέγχων φεύγει από τις νομαρχίες.

Η κατάργηση του 8ωρου με 10ωρα και 9ωρα,κατόπιν "συμφωνίας" με τους εργαζόμενους, η δραστική ενίσχυση της μερικής απασχόλησης σε βάρος της πλήρους, καθώς είναι δυνατόν να μετατρέπονται και οι συμβάσεις εργασίας, αλλά και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέσα από την αμοιβή με το κατώτερο μεροκάματο, όσων απασχολούνται στα πλαίσια των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης,είναι επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που σαν κατευθύνσεις περιέχονται στη "Λευκή Βίβλο",αλλά και στα υλικά των πρόσφατων συνόδων κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Αρειος Πάγος ξαναχτυπά!

Με νέα απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο έρχεται να βγάλει "λάδι" τους κακοπληρωτές και αυθαιρετούντες εργοδότες

Οι εργοδότες μπορούν να καθυστερούν την καταβολή των δεδουλευμένων μέχρι και 25 μέρες, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου, εφόσον ισχυριστούν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα!

Παράλληλα, με την ίδια απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, δε δικαιούνται αποζημίωσης όσοι εργαζόμενοι υποχρεώνονται σε παραίτηση, επειδή ο εργοδότης καθυστερούσε να τους πληρώσει ή δε συνυπολόγιζε για μεγάλο χρονικό διάστημα την προϋπηρεσία τους από άλλη δουλιά!

Ετσι, με την πρόφαση της οικονομικών προβλημάτων της επιχείρησης, προστίθεται άλλη μια απόφαση σε βάρος των εργαζομένων στο μπαράζ των αντεργατικών αποφάσεων του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό. Για άλλη μια φορά, ο Αρειος Πάγος προστατεύει τις επιχειρήσεις, ενώ αφήνει στο έλεος των εργοδοτών τους εργαζόμενους.

Η υπόθεση αφορούσε εργαζόμενη σε ιδιωτική κλινική, η οποία αποχώρησε από τη δουλιά της μετά από 15 χρόνια εργασίας. Μετά την παραίτησή της υπέβαλε αγωγή αποζημίωσης, υποστηρίζοντας ότι ο εργοδότης προχώρησε σε μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασης εργασίας, με σκοπό να την εξαναγκάσει να αποχωρήσει από τη δουλιά της. Η εργαζόμενη ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι ο εργοδότης της συνεχώς καθυστερούσε να τις καταβάλει το μισθό της από 8 μέχρι 25 μέρες, ενώ δεν είχε συνυπολογίσει την προϋπηρεσία της σε άλλη δουλιά εδώ και 15 χρόνια.

Το Εφετείο απέρριψε τους ισχυρισμούς της εργαζόμενης και, όταν προσέφυγε στον Αρειο Πάγο, εκεί επικυρώθηκε η εφετειακή απόφαση και απερρίφθη η αίτηση αναίρεσης της εργαζόμενης.

Το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου δέχεται τους ισχυρισμούς του εργοδότη και, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται: "Η καθυστέρηση καταβολής του μισθού για λίγες ημέρες, λόγω πραγματικής οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη, δε συνιστά μονομερή - εκ μέρους του εργοδότη - βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασης εργασίας, ούτε αποσκοπεί σε δόλιο εξαναγκασμό του εργαζόμενου σε παραίτηση".

Δηλαδή, ο Αρειος Πάγος δέχεται ότι η καθυστέρηση του μισθού δεν έγινε για να αναγκαστεί η εργαζόμενη να αποχωρήσει από τη δουλιά της και αυτό οφειλόταν σε καθυστέρηση της πληρωμής των νοσηλίων από ασφαλιστικούς φορείς, ενώ για το μη συνυπολογισμό της προϋπηρεσίας για μια 15ετία ο ΑΠ δέχτηκε ότι δεν μπορούσε για τόσα χρόνια ο εργοδότης να αποσκοπούσε στην αποχώρησή της.

ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΡΙΕΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Ανεργία και καταπάτηση δικαιωμάτων

Πρώτες στο στόχαστρο της εργοδοσίας οι συνδικαλίστριες

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Περίπου 100 καπνεργάτριες στην Καβάλα βρέθηκαν χωρίς δουλιά, ενώ, κάτω από την ανάγκη να μη χάσουν τη δουλιά τους, πολλές άλλες δέχονται να απασχολούνται χωρίς να εισπράττουν τις νόμιμες αμοιβές. Μεταξύ των απολυμένων είναι και τέσσερις καπνεργάτριες, που διώκονται για την πολιτική και συνδικαλιστική τους δράση.

Ο κύριος όγκος των εργατριών που έμειναν χωρίς δουλιά απασχολούνταν στο εργοστάσιο της ΣΕΚΕ,που μέχρι πέρσι λειτουργούσε στην Καβάλα. Φέτος μεταφέρθηκε στην Ξάνθη και ενώ η ΣΕΚΕ έχει δυνατότητες να απασχολήσει περισσότερο προσωπικό, σε άλλα εργοστάσιά της, αρνείται να δώσει λύση στο πρόβλημα επιβίωσης των δεκάδων οικογενειών. Εχει προσλάβει μόλις 50 άτομα, με βάση μια δέσμευση που είχε για απορρόφηση του 25% των εργαζομένων που απασχολούσε στο εργοστάσιο της Καβάλας. Μεταξύ αυτών που αρνήθηκε να προσλάβει είναι και η Α. Ραζάκου,μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Καπνεργατών. Οπως μας κατάγγειλαν, αν και η ΣΕΚΕ απορρόφησε όλες τις ράπτριες που απασχολούσε στην Καβάλα και προχώρησε στην εκπαίδευση και άλλων εργατριών για να καλύψει τις ανάγκες της παραγωγής, άφησε εκτός δουλιάς την Α. Ραζάκου, που χρόνια απασχολείται σ' αυτή την ειδικότητα. Αντίστοιχη είναι η περίπτωση και της Φ. Λουλούδη,μέλους της διοίκησης της Καπνεργατοϋπαλληλικής Ενωσης Καβάλας. Αλλες δύο ΕΣΑΚίτισσες και μέλη της διοίκησης της Ενωσης, η Σ. Παντάζογλου και η Γ. Θεοδωρίδου,είχαν την ίδια τύχη, επειδή πρωτοστάτησαν στις μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν πέρσι.

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη κατάσταση, χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες που έγιναν: Η "Αυστροελληνική" πήρε όλες τις παλιές εργάτριες, όμως σταμάτησε να πληρώνει τις τριετίες. Η επιχείρηση "Μυσιριάν" άφησε εκτός δουλιάς παλιές καπνεργάτριες και προσέλαβε καινούριες, ώστε να μην έχει την υποχρέωση να καταβάλλει τις τριετίες. Στην κορυφή της ασυδοσίας βρίσκεται η επιχείρηση "Πετρίδου",που είναι γνωστή και για τις καθυστερήσεις στην εξόφληση των καπνοπαραγωγών με τους οποίους συνεργάζεται για την προμήθεια της πρώτης ύλης. Καταστρατηγεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και συνάπτει ιδιωτικές - ατομικές συμφωνίες με τις εργάτριες για 5.000 δραχμές μεροκάματο.

Και ενώ είναι γνωστά όλα τα παραπάνω, οι συνδικαλιστικοί φορείς της περιοχής περιορίζονται σε λόγια συμπαράστασης, ενώ η κυβέρνηση μέσα από το νομοσχέδιο που προωθεί για τις εργασιακές σχέσεις επιχειρεί να δώσει και άλλα προνόμια στους εκλεκτούς της εργοδοσίας και να νομιμοποιήσει κάθε πλευρά της ασύδοτης πρακτικής της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ