Τρίτη 28 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Στην Επιτροπή της Βουλής από σήμερα

Σε εγρήγορση πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις για να αντιμετωπίσουν το νομοθετικό τερατούργημα

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αρχίζει σήμερα το πρωί η συζήτηση του αντεργατικού νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, το οποίο η κυβέρνηση υπολογίζει να έχει ψηφίσει μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας, στο πρώτο θερινό τμήμα.

Την ίδια στιγμή, πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις, βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να οργανώσουν, παρά τις δυσκολίες λόγω της περιόδου και λόγω των αρνητικών συσχετισμών δυνάμεων, την παραπέρα αντίσταση των εργαζομένων απέναντι στο νομοθετικό οδοστρωτήρα των δικαιωμάτων τους.

Η αντιμετώπιση του νομοσχεδίου από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που αρκέστηκε σε προσχηματικές παρατηρήσεις και επιμέρους... διαφοροποιήσεις, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα σε αυτή την προσπάθεια. Ομως και η πρόσφατη απεργία και οι προηγούμενες κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα, αναδεικνύουν τη θέληση και την αποφασιστικότητα μεγάλων τμημάτων εργαζομένων να αντισταθούν στις κυβερνητικές επιλογές.

Σε αντίσταση για τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου καλεί και η Παναθηναϊκή Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση,η οποία σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι "η εφαρμογή του θα οδηγήσει τους εργαζόμενους όλης της χώρας σε ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα".

Επιγραμματικά, μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου καταργείται το 8ωρο,χτυπιέται η πλήρης απασχόληση με την προώθηση της μερικής απασχόλησης,ακυρώνονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αρχή τις κλαδικές συμβάσεις μέσω των ΤΣΑ,αμφισβητείται η σχέση εξαρτημένης απασχόλησης για το φασόν και τις λεγόμενες άτυπες μορφές απασχόλησης και επιτρέπεται η λειτουργία ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας.Οι διατάξεις που αφορούν τις Επιθεωρήσεις Εργασίας δεν προσθέτουν τίποτα ουσιαστικό στο υφιστάμενο καθεστώς, πέρα από το ότι η αρμοδιότητα των ελέγχων φεύγει από τις νομαρχίες.

Η κατάργηση του 8ωρου με 10ωρα και 9ωρα,κατόπιν "συμφωνίας" με τους εργαζόμενους, η δραστική ενίσχυση της μερικής απασχόλησης σε βάρος της πλήρους, καθώς είναι δυνατόν να μετατρέπονται και οι συμβάσεις εργασίας, αλλά και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέσα από την αμοιβή με το κατώτερο μεροκάματο, όσων απασχολούνται στα πλαίσια των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης,είναι επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που σαν κατευθύνσεις περιέχονται στη "Λευκή Βίβλο",αλλά και στα υλικά των πρόσφατων συνόδων κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ