Τρίτη 28 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
"Ανθρακας ο θησαυρός"

- Πρόσφατα ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης επισκέφθηκε την ΑΔΕΔΥ και έδωσε σχέδιο νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο δημόσιο. Αυτό το σχέδιο νόμου καλύπτει το αίτημα του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος;

- Το δημοσιοϋπαλληλικό συνδικαλιστικό κίνημα από το 1983 πρόβαλλε το αίτημα για γνήσιες και ελεύθερες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που θα δίνουν το δικαίωμα στους δημόσιους υπάλληλους μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα να διαπραγματεύονται τους μισθούς, τις συντάξεις και τους όρους της εργασίας τους. Ετσι να απαλλαγούν από τον αυταρχισμό του "αποφασίζομεν και διατάζομεν", με τον οποίο η κυβέρνηση επιβάλει τη χρόνια λιτότητα και την πολιτική και εργασιακή ομηρία των εργαζομένων στο δημόσιο. Με αυτό όμως το σχέδιο νόμου, η κατάσταση δεν αλλάζει. Σύμφωνα με αυτό, οι μισθοί, οι συντάξεις και άλλα ζητήματα θα αποφασίζονται και πάλι μονομερώς από την κυβέρνηση. Δε θα αποτελούν αντικείμενο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Μα και τα υπόλοιπα ζητήματα θα είναι αντικείμενο των Συλλογικών Συμβάσεων μόνο εφόσον δε θίγουν το "δημόσιο συμφέρον" και δεν αντίκειται σε αναγκαστικές διατάξεις. Το μόνο σίγουρο που έχει αυτό το σχέδιο είναι η "ρήτρα ειρήνης που θα συνομολογείται για συγκεκριμένα ζητήματα". Η γνωστή μας, δηλαδή, εργασιακή ειρήνη και η απαγόρευση των αγώνων. Επομένως, "άνθρακας ο θησαυρός".

- Σε τι αποσκοπούσε λοιπόν η κίνηση της κυβέρνησης να δώσει το σχέδιο νόμου;

- Κοιτάξτε, η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει ένα πρωτοφανές μπαράζ επιθέσεων ενάντια στους εργαζόμενους. Με το νομοσχέδιο που αφορά στις εργασιακές σχέσεις, το οποίο θεσμοθετεί τη μισή αντεργατική ευρωενωσιακή "Λευκή Βίβλο", ξεθεμελιώνει βασικότατα εργασιακά δικαιώματα. Με το "νέο" υπαλληλικό κώδικα νεκρανασταίνει τον αντιδραστικότατο εμφυλιοπολεμικό κώδικα του '51 και επιδιώκει έτσι να πειθαναγκάσει τους δημόσιους υπάλληλους να γίνουν υπάκουα γρανάζια μιας δημόσιας διοίκησης που θα υλοποιεί την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Σε λίγο θα φέρει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατεδαφίζει όσα κοινωνικοασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα μάς έχουν απομείνει και έπεται συνέχεια. Ολα αυτά έχουν δημιουργήσει τέτοια αγανάκτηση στους εργαζόμενους που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις για την κυβέρνηση.

- Εκτιμάτε, δηλαδή, ότι η κίνηση αυτή έχει στόχο τον αντιπερισπασμό;

- Εγινε για εντυπωσιοθηρία, αποπροσανατολισμό και άμβλυνση της άσχημης εντύπωσης από τα κυβερνητικά μέτρα και φυσικά για πολιτικές σκοπιμότητες ενόψει δημοτικών εκλογών. Με αυτή την "καρικατούρα" των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας η κυβέρνηση "πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες" όπως λέει και ο λαός μας. Ελπίζει ότι θα παραπλανήσει τους εργαζόμενους και την κοινή γνώμη. Σε αυτή της την προσπάθεια, βρήκε πρόθυμους αβανταδόρους στη φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, που προεξάρχοντος του προέδρου της, αναλώθηκε για άλλη μια φορά σε ύμνους προς την κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι και απ' αυτή την τακτική της κυβέρνησης και των παρατρεχάμενών της, βγάζουν τα συμπεράσματά τους. Γι' αυτό θα δώσουν και συνδικαλιστικά, μέσα από το μέτωπο των συντονισμένων αγώνων τους, αλλά και πολιτικά, μέσα από τις γενικότερες πολιτικές μάχες και στις δημοτικές εκλογές, την πρέπουσα απάντηση.

Ντ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ