Τρίτη 28 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εμπαίζουν τους άνεργους ναυτεργάτες!

Ακόμα περιμένουν την αύξηση του επιδόματος ανεργίας που εδώ κι ένα χρόνο έχει εξαγγείλει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας

Σε απροκάλυπτη κοροϊδία σε βάρος των ανέργων ναυτεργατών, εξελίσσεται η εξαγγελία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, πριν από ένα χρόνο, ότι το πενιχρό επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί από 1η Γενάρη 1998 κατά 100%, δηλαδή από... 36 χιλ. δραχμές για τους έγγαμους και 27 χιλ. δραχμές για τους άγαμους, θα έφτανε τις 72 χιλ. δραχμές για τους πρώτους και τις 54 χιλ. δραχμές για τους δεύτερους.

Ειδικότερα στις 7 Δεκέμβρη του 1997 είχε εγκριθεί από το Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού (ΣΕΝ), σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αναπροσαρμογή του επιδόματος ανεργίας. Στη σχετική έκθεση που είχε εγκριθεί από το ΣΕΝ, αναφερόταν ότι το κονδύλι για το επίδομα ανεργίας θα αυξανόταν κατά 850 εκατ. δραχμές για το 1998. Ωστόσο, παρά την εξαγγελία του μέτρου, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τα συναρμόδια υπουργεία δεν προώθησαν την εφαρμογή του ΠΔ, με τη δικαιολογία ότι δεν έδινε την έγκρισή του το Συμβούλιο της Επικρατείας επειδή το σχέδιο του ΠΔ δε συνοδευόταν από αναλογιστική μελέτη!

Ξαφνικά η διοίκηση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (αυτή αποφασίζει σχετικά) στην προτελευταία συνεδρίασή της πριν 20 μέρες περίπου, κλήθηκε για να εξετάσει σχέδιο ΠΔ για την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, του οποίου όμως το κονδύλι ήταν μόλις 250 εκατομμύρια, δηλαδή μειωμένο κατά 600 εκατ. από το αρχικό!Η εξήγηση που δόθηκε, ήταν ότι τα 850 εκατ. επιπλέον θα δίνονταν αν το επίδομα καταβαλλόταν από την 1η Γενάρη, όμως ήδη έχει περάσει μισός χρόνος!

Να σημειωθεί ότι στο νόμο - έκτρωμα του ΥΕΝ που ψηφίστηκε τον περασμένο Φλεβάρη, χωρίς... αναλογιστική μελέτη, αποφασίστηκε να δοθεί στους εφοπλιστές το ποσό των 3,96 δισ. δραχμών ως επιδότηση για τη ναυτολόγηση εκπαιδευομένων! Στο ποσό αυτό έχει υπολογιστεί να δοθεί... αναδρομικά στους εφοπλιστές η επιδότηση από την 1η Γενάρη 1997.

Η ΠΕΜΕΝ και "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" με κοινή τους ανακοίνωση καταγγέλλουν: "Την αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης και τονίζουν ότι οι δικαιολογίες που προβάλλει το ΥΕΝ είναι αβάσιμες και αποσκοπούν στην κάλυψη πολιτικών ευθυνών". Τα δύο σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες να δυναμώσουν την πάλη τους για την ανατροπή των αντιναυτεργατικών μέτρων του ΥΕΝ και την υπεράσπιση του δικαιώματος της δουλιάς. Τα σωματεία απαιτούν την άμεση αναπροσαρμογή του επιδόματος στο 80% του μισθού με αναδρομική ισχύ. Την καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους άνεργους μέχρι την εξεύρεση εργασίας. Την ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων, την καταβολή έκτακτου επιδόματος 200.000 δραχμών για την καλοκαιρινή περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ