ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ελιγμοί Μιλόσεβιτς, αλβανικές "διεργασίες"

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, διαβεβαίωσε χτες την "τρόικα" των Ευρωπαίων διπλωματών, με την οποία είχε συνομιλίες, ότι διέταξε τις δυνάμεις του να παύσουν την επιχείρησή τους εναντίον των Κοσσοβάρων Αλβανών στην "εξεγερμένη" επαρχία της Σερβίας.

Η επιτυχία των σερβικών δυνάμεων στα πεδία των μαχών έχει "θορυβήσει" τους Δυτικούς, οι οποίοι φοβούνται νέα κλιμάκωση, όχι μόνο λόγω αντεπίθεσης του "Απελευθερωτικού Στρατού", αλλά και ενδεχόμενης πραγμάτωσης του επαπειλούμενου "βαλκανικού ντόμινο" (διαδοχικής δηλαδή εμπλοκής Αλβανίας, ΠΓΔΜ και άλλων χωρών).

Οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προειδοποίησαν τον Μιλόσεβιτς για "σοβαρές συνέπειες" αν οι κυβερνητικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας βομβαρδίσουν το Γιουνίκ, το "προπύργιο" του "Απελευθερωτικού Στρατού" που έχουν περικυκλώσει τις τελευταίες ημέρες.

Η τρόικα - Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία - χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της σερβικής επίθεσης "καταστροφικό" για την περιοχή. "Ο Μιλόσεβιτς μας βεβαίωσε ότι η στρατιωτική δράση έχει σταματήσει", είπε ο Αλμπερτ Ρόχαν, που ηγείται της αποστολής. Ο Ρόχαν διευκρίνισε ότι η αποστολή έδωσε ιδιαίτερη έμφαση όσον αφορά το να μην βομβαρδιστεί το Γιουνίκ, επειδή "έχουν συγκεντρωθεί εκεί πάρα πολλοί πολίτες" από άλλες περιοχές, όπου οι Σέρβοι προήλασαν αυτήν την εβδομάδα.

Οι Δυτικοί διπλωμάτες προχτές ισχυρίστηκαν ότι υπήρξε κάποια "πρόοδος" και όσον αφορά μια "ενιαία εκπροσώπηση" της αλβανικής πλευράς. Κατά πηγές προσκείμενες στην ευρωπαϊκή "τρόικα", οι εκπρόσωποι των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο συμφώνησαν "κατ' αρχήν" σε μια "παγκομματική πλατφόρμα" για συνομιλίες με την κυβέρνηση του Βελιγραδίου.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν πως υπάρχει "ρεαλιστική αλλαγή" στην εκπροσώπηση του εκτός νόμου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, επομένως δημιουργείται ένα ενιαίο αλβανικό μέτωπο.

"Το μήνυμά μας είναι σαφές: Η βία πρέπει να σταματήσει αμέσως και να αρχίσει διάλογος", έλεγε ο Ρόχαν.

Από την άλλη, χτες η εφημερίδα "Koha Ditore" σημείωσε πως οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου σχημάτισαν μια νέα "κυβέρνηση" συνασπισμού στην επαρχία, η οποία δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ή το Βελιγράδι. "Πρωθυπουργός" ανέλαβε ο Μεχμέτ Γιαϊρίζι, γενικός γραμματέας του "Αλβανικού Δημοκρατικού Κινήματος". Ο τελευταίος "αντικαθιστά" τον Μπουγιάρ Μπουκόσι που διαμένει στο εξωτερικό. Στελέχη του "Απελευθερωτικού Στρατού" του Κοσσυφοπεδίου ανέλαβαν τα υπουργεία Αμυνας και Δημόσιας Τάξης.

Η δημιουργία μιας "κυβέρνησης" αντικείμενης προς εκείνη του Ρουγκόβα μάλλον "περιπλέκει" τα πράγματα...

Ο Μπουκόσι δήλωσε στην εφημερίδα του Κοσσυφοπεδίου "Rilindja" ότι οι Αλβανοί δεν πρόκειται να αποδεχτούν τίποτα λιγότερο από την πλήρη ανεξαρτησία της επαρχίας από τη Σερβία που θα "φέρει ασφάλεια στην περιοχή".

Οσον αφορά το μέχρι στιγμής απολογισμό της κρίσης, αλβανικές εφημερίδες δημοσίευσαν χτες ανακοίνωση του Κέντρου Πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου (προσκείμενου στον Ρουγκόβα) σύμφωνα με την οποία "από την έναρξη των συγκρούσεων, το Φλεβάρη, έχουν σκοτωθεί 437 Αλβανοί, 208 έχουν τραυματιστεί και 400 έχουν απαχθεί από τους Σέρβους και αγνοείται η τύχη τους".

Κατά την ίδια πηγή οι σερβικές δυνάμεις έχουν βομβαρδίσει 188 χωριά στην επαρχία, με αποτέλεσμα περίπου 314.000 άτομα να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, 146 χωριά να εκκενωθούν εντελώς και να καταστραφούν πλήρως ή μερικώς περισσότερα από 7.600 σπίτια. Τουλάχιστον 19.500 πρόσφυγες κατέφυγαν στο Μαυροβούνιο και 15.000 στην Αλβανία.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε χτες ότι αποστέλλει ομάδα της στο Μαλίσεβο του Κοσσυφοπεδίου, για επιτόπου "διακρίβωση" του αριθμού και της τύχης των προσφύγων.

ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Νέα παράταση στις κυρώσεις για τα πυρηνικά

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε άλλη μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με θέμα τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ, με αφορμή την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΔΕΑΕ, η Βαγδάτη έχει προχωρήσει σε καταστροφή του πυρηνικού της οπλοστασίου και υποσημειώνεται ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένα αδιευκρίνιστα σημεία, καθώς η ιρακινή ηγεσία δεν έδωσε ικανοποιητικές απαντήσεις, σχετικά με το σχεδιασμό των πυρηνικών όπλων, την προμήθεια ουρανίου, αλλά ούτε και σχετικά με τις εξαγωγές πυρηνικού υλικού. Στην υποσημείωση της ΔΕΑΕ, στάθηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μπιλ Ρίτσαρντσον, ο οποίος υπογράμμισε ότι "δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος στην έρευνα του πυρηνικού οπλοστασίου του Ιράκ και κατά συνέπεια δεν μπορεί, καν, να τεθεί προς συζήτηση το ενδεχόμενο χαλάρωσης του σχετικού ελέγχου". Με την άποψη του Ρίτσαρντσον, συντάχθηκε και ο νέος Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τζέρεμι Γκρίνστοκ.

Αντίθετη, όπως αναμενόταν, ήταν η στάση που τήρησαν οι πρεσβευτές της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Κίνας. Μάλιστα, ο Ρώσος πρεσβευτής Σεργκέι Λαβρόφ κυκλοφόρησε σχέδιο πρότασης για σημαντική χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν ληφθεί με αφορμή το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράκ. Ο Λαβρόφ εξέφρασε την άποψη ότι "δεν είναι θέμα στοιχείων, αλλά έλλειψη πολιτικής θέλησης" η παράταση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ και άφησε να εννοηθεί ότι, τον Οκτώβρη, όταν θα επανεξεταστούν συνολικά οι κυρώσεις κατά της Βαγδάτης, η Ρωσία θα προχωρήσει σε πολύ πιο συγκεκριμένες προτάσεις και θα είναι πιο πιεστική στο αίτημά της.

Με δυσφορία, έγινε δεκτή στη Βαγδάτη η νέα απόφαση παράτασης των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δηλώσεις έκανε ο αντιπρόεδρος του ιρακινού καθεστώτος Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, ο οποίος, αφού επανέλαβε ότι το Ιράκ έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποίησε, εκ νέου, ότι η Βαγδάτη θα λάβει μέτρα και δεν πρόκειται να ανεχθεί για πολύ καιρό το εμπάργκο σε βάρος της.

ΗΠΑ
Τα "σκάνδαλα" του Προέδρου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η απίστευτης έκτασης ερωτική δραστηριότητα του Μπιλ Κλίντον είναι μονίμως το επίκεντρο όλων των αψιμαχιών και της αντιπολιτευτικής δραστηριότητας, χωρίς σοβαρές συνέπειες μέχρι στιγμής. Ομως η έκβαση του τελευταίου επεισοδίου μπορεί να γίνει η πολιτική θηλιά που θα κρεμάσει το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποχρεώνεται να καταθέσει τελικώς για την υπόθεση Λεβίνσκι, και όπως ανακοινώθηκε θα καταθέσει στο Λευκό Οίκο, στις 17 Αυγούστου. Την ανακοίνωση έκανε ο δικηγόρος του Κλίντον, λίγες μόνον ώρες μετά τη συμφωνία της Μόνικα Λεβίνσκι με τον ειδικό ανακριτή Κένεθ Σταρ,να καταθέσει για την ερωτική σχέση που ισχυρίζεται ότι είχε με τον αρχηγό του Λευκού Οίκου, αλλά να μην υποστεί στη συνέχεια δίωξη τόσο η ίδια όσο και η μητέρα της, αν προκύψουν από την κατάθεση της, τυχόν επιβαρυντικά για την ίδια στοιχεία.

Ο Κένταλ ανακοίνωσε ότι η κατάθεση θα γίνει εθελουσίως στον Λευκό Οίκο, όπου ο Κλίντον θα απαντήσει στις ερωτήσεις των ανακριτών, οι οποίοι θα έχουν στη διάθεσή τους μόνο μια μέρα για τη διαδικασία αυτή. Η κατάθεση θα γίνει παρουσία των συνηγόρων του Προέδρου και θα μαγνητοσκοπηθεί. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο Σταρ, δέχτηκε να αποσύρει την κλήση που έστειλε στο Λευκό Οίκο, βάσει της οποίας, ο Κλίντον έπρεπε να εμφανιστεί μόνος σε επιτροπή 23 δικαστών και να απολογηθεί τόσο για την υπόθεση του σεξουαλικού σκανδάλου με τη Λεβίνσκι, όσο και για την κατηγορία ότι χρησιμοποίησε την πρώην υφισταμένη του για να συγκαλύψει την υπόθεση.

Η τροπή αυτή δημιουργεί πολλούς πονοκεφάλους στα στρατηγεία των Δημοκρατικών, μια και η υπόθεση όλη θα στηριχτεί στο κατά πόσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ψεύδεται ασυστόλως και επιχείρησε να παραβεί τη Δικαιοσύνη, πράξη που θεωρείται ποινικό αδίκημα. Παρά τη χθεσινή τελευταία δημοσκόπηση που καταδεικνύει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών εκτιμούν θετικά την απόφαση του Προέδρου Κλίντον να καταθέσει ενώπιον της Δικαιοσύνης και ότι αυτή η υπόθεση δεν έχει επηρεάσει τη δημοτικότητά του, τα αποτελέσματα αυτής της περιπέτειας δεν αναμένεται να φανούν άμεσα, στις εκλογές για την κάλυψη των μισών μελών του κογκρέσου, αλλά μετά από ένα χρόνο που θα αρχίσει η εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2000.

Από συνάντηση του Ι. Ρουγκόβα με μέλος της αντιπροσωπείας της ΕΕ
ΙΤΑΛΙΑ
Λαθρομετανάστες - δραπέτες

ΡΩΜΗ.-

Αναζητώντας ένα πιο "ήρεμο" μέλλον κατέληξαν στοιβαγμένοι λαθρομετανάστες και τελικά δραπέτες.

Πρόκειται για 146 Μαροκινούς λαθρομετανάστες που προσπάθησαν να εισέλθουν λαθραία στην Ιταλία και όταν πιάστηκαν και οδηγήθηκαν σε ειδικά καταλύματα για να απελαθούν, προσπάθησαν να δραπετεύσουν. Το περιστατικό συνέβη τη νύχτα της Τετάρτης, όταν οι Μαροκινοί λαθρομετανάστες που έχουν μεταφερθεί, περιμένοντας την απέλασή τους, στην ιταλική νήσο της Λαμπεντούζα, ανοιχτά των τυνησιακών ακτών, έβαλαν πρώτα φωτιά στα τροποποιημένα εμπορευματοκιβώτια που χρησίμευαν για τη στέγασή τους, και κατόπιν προσπάθησαν να διαφύγουν ομαδικά. Ορισμένοι από αυτούς κατόρθωσαν να διαπεράσουν τις γραμμές των φυλάκων και να ξεφύγουν. Παράλληλα, και στη νήσο της Σικελίας η Αστυνομία κατόρθωσε να συλλάβει σχεδόν στο σύνολό τους τους λαθρομετανάστες που δραπέτευσαν χθες από τον καταυλισμό τους στην Καλτανισέτα.

ΡΩΣΙΑ
Εξι νεκροί από έκρηξη

ΜΟΣΧΑ.-

Εξι συνολικά νεκρούς έχουν ανασύρει τα σωστικά συνεργεία από τα ερείπια 9ώροφου κτιρίου της Μόσχας, τμήμα του οποίου κατέρρευσε την Τετάρτη το απόγευμα από ισχυρή έκρηξη υγραερίου, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, τα μέλη των σωστικών συνεργείων ανέσυραν από τα ερείπια και τρεις τραυματίες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Δεν είναι πάντως σαφές αν υπάρχουν και άλλοι εγκλωβισμένοι κάτω από τους σωρούς των ερειπίων, αλλά οι προσπάθειες για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων θα συνεχιστούν. Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε από διαρροή υγραερίου μεταξύ του 3ου και 4ου ορόφου.

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών στο Εκατερινμπούργκ, όπου το θερμόμετρο έφτασε τους 30 βαθμούς Κελσίου, την υψηλότερη θερμοκρασία των τελευταίων 10 ετών στην περιοχή, μετέδωσε χτες το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, επικαλούμενο τις υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων της πόλης. Καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι που παρουσιάζουν συνήθως καρδιοαναπνευστικά προβλήματα καλούν τις πρώτες βοήθειες. Παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες, δηλαδή υψηλή θερμοκρασία, πυκνή ομίχλη και παντελής απουσία ανέμου, αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το τέλος της βδομάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ