ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Νέες απολύσεις, νέες κινητοποιήσεις

ΣΕΟΥΛ.-

Παρά τις μόνιμες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Χιουντάι και τις πρόσφατες πανεργατικές συγκεντρώσεις εναντίον των απολύσεων, η διοίκηση της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας ανακοίνωσε χτες την απόλυση ακόμα 1.569 εργαζόμενων.

Η διοίκηση της Χιουντάι ανάρτησε χτες το πρωί τη λίστα με τους υπό απόλυση εργαζόμενους, συμπληρώνοντάς τη με το επιγραμματικό αιτιολογικό των "επειγόντων διοικητικών μέτρων". Πάνω από 26.000 εργαζόμενοι στη Χιουντάι βρίσκονται σε απεργία εδώ και δώδεκα μέρες για την απόλυση της προηγούμενης φουρνιάς των εργαζόμενων. Μόλις έγιναν γνωστές οι απολύσεις, υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι απολυμένοι εργάτες, ενώ ακόμα 3.000 εργάτες που δεν ανήκουν στο συνδικάτο των εργαζομένων ενώθηκαν με τους απεργούς αμέσως μετά το νέο κύμα απολύσεων.

Οι εργαζόμενοι στις αυτοκινητοβιομηχανίες της Χιουντάι και Νταεβού βρίσκονται συνεχώς το τελευταίο διάστημα σε κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες για τις απολύσεις που προγραμματίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, προκειμένου να επιτύχουν τον εκσυγχρονισμό τους και να συντονιστούν με τις επιταγές της αγοράς, ενώ έχουν καλέσει και τους υπόλοιπους εργαζόμενους να τους συμπαρασταθούν στον αγώνα τους. Ενα επιπρόσθετο στοιχείο είναι ότι η μεγάλη πανεθνική απεργία ενάντια στις κυβερνητικές προθέσεις για να περάσει ένα καινούριο νομοσχέδιο που θα νομιμοποιεί τις απολύσεις, που είχε προγραμματιστεί, αναβλήθηκε λίγο πριν την έναρξή της πριν από δύο βδομάδες, αφού η κυβέρνηση υποσχέθηκε στη συνδικαλιστική ηγεσία ότι θα λυθεί η διένεξη μέσω διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις απολύσεις, ένα μέτρο που το θεωρεί απαραίτητο για την αντιμετώπιση των πολύ σοβαρών οικονομικών προβλημάτων και μία από τις σοβαρότερες κρίσεις, αφού το "κορεατικό θαύμα" έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Κούφιες υποσχέσεις και άνοδος της ανεργίας

ΤΟΚΙΟ.-

Ευαγγελιζόμενος μια "φρέσκια" προσέγγιση για την επίλυση του δύσκολου προβλήματος της ανόρθωσης της τρεκλίζουσας οικονομίας, ο νέος πρωθυπουργός Κέιζο Ομπούτσι έκανε χτες τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησής του. "Πρόκειται για μια νέα και φρέσκια σε ιδέες σύνθεση, που θα αντιπαλέψει σθεναρά, θα λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις με άμεση δράση, για να αντιμετωπίσει τα δύσκολα προβλήματα της χώρας", ήταν οι πρώτες συνοδευτικές δηλώσεις του μια μέρα μετά την εκλογή του.

Δε χρειάστηκε να περάσει πολλή ώρα και τις δηλώσεις αυτές επισκίασαν οι ειδήσεις από την ανακοίνωση των τελευταίων ποσοστών ανεργίας. Το μήνα Ιούνη, η ανεργία σκαρφάλωσε στο 4,3% του ενεργού πληθυσμού, ποσοστό ρεκόρ των τελευταίων χρόνων - για την ακρίβεια, ρεκόρ από το 1953 που έχει αρχίσει επισήμως να καταγράφεται η ανεργία - ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το Μάη ήταν 4,1%. Σε απλούς αριθμούς, ο αριθμός των ανέργων φτάνει τα 2,84 εκατομμύρια ανθρώπους, περίπου 550.000 περισσότεροι απ' ό,τι πέρσι τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της υπηρεσίας Διοίκησης και Συντονισμού της κυβέρνησης. Αξιοσημείωτο παρατήρησης και μελέτης είναι ότι η ανεργία στη χώρα θα μπορούσε να είναι κάλλιστα ένας πολλαπλάσιος αριθμός, αν υπολογιζόταν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά ή ακόμα και με τα στάνταρτ που ισχύουν στις ΗΠΑ. Η χώρα υπολογίζει και καταγράφει οποιοδήποτε έχει δουλέψει έστω και μία εργάσιμη ώρα ως πλήρως απασχολούμενο! "Η κατάσταση της ανεργίας είναι πολύ σοβαρή", δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους της υπηρεσίας και πρόσθεσε, ότι "υπάρχουν λιγότεροι εργάτες ολικής απασχόλησης και περισσότεροι μερικής απασχόλησης".

Μέτρα (;) κατά της ανεργίας

Οσο για τους λόγους που οι αναλυτές πιθανολογούν ότι προκάλεσαν την αύξηση της ανεργίας, είναι η ύφεση της οικονομίας της χώρας, εξαιτίας της κρίσης στην Ασία και μια σειρά αποτυχημένων χειρισμών της ιαπωνικής κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα. Πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει και οι μαζικές απολύσεις έχουν γίνει καθεστώς. Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με οικονομολόγους, οι καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερο, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις και αυτό έχει αντίκτυπο στα εταιρικά κέρδη, αναγκάζοντας τις ιαπωνικές εταιρίες να ακολουθούν επιθετική πολιτική στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης.

Πώς αναμένεται να αντιμετωπίσει η νεοσύστατη κυβέρνηση Ομπούτσι το πρόβλημα; Με το "υπουργείο Οικονομικής Ανάκαμψης", όπως ονόμασε ο Ομπούτσι όλα τα συναφή οικονομικά υπουργεία, που θα ασχοληθούν με την προβληματική οικονομία. Ανάμεσα σ' αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο πρώην πρωθυπουργός Μιγιαζάβα,που είχε παραιτηθεί το 1993, αλλά απάντησε θετικά στην έκκληση Ομπούτσι για να συσπειρωθούν όλες οι δυνάμεις του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ώστε να μπορέσουν να οδηγήσουν τη χώρα και πάλι στις "λαμπρές μέρες του ένδοξου παρελθόντος". Ηδη, οι πρώτες ανακοινώσεις συμπεριλαμβάνουν κατ' αρχάς δραστικές μειώσεις στη φορολογία, που θα φτάσουν στο ύψος των 6 τρισ. γιεν (42 δισ. δολάρια), αλλά και περικοπές στις δημοσιονομικές δαπάνες που θα φτάσουν 10 τρισ. γιεν (70 δισ. δολάρια) και περίπου 20% περικοπές στο κράτος και τη "γραφειοκρατία" για την επόμενη πενταετία. Μέτρα, κομμένα και ραμμένα στις επιταγές των αγορών και των αναλυτών... αλλά για την ανεργία, μάλλον δε δίνονται απαντήσεις.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Σειρά βομβιστικών επιθέσεων

ΑΛΓΕΡΙ.-

Δυο ισχυρές βομβιστικές επιθέσεις συγκλόνισαν την αλγερινή πρωτεύουσα με διαφορά ενός 24ώρου μεταξύ τους, ενώ η ειδική επιτροπή του ΟΗΕ συνεχίζει τη συγκέντρωση στοιχείων και τις επαφές της με Αλγερινούς αξιωματούχους.

Σε ένα καφάσι λαχανικών ήταν κρυμμένος ο βομβιστικός μηχανισμός που εξερράγη, χτες το πρωί, σε υπαίθρια αγορά του νοτίου προαστίου Κούμπα του Αλγερίου. Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους 3 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 20. Ανάλογη βομβιστική επίθεση έγινε σε λεωφορείο του Αλγερίου και το απόγευμα της Πέμπτης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 2 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 15. Ως συνήθως, δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης, αλλά οι αλγερινές αρχές ασφαλείας υποστηρίζουν ότι πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις κρύβονται οι μαχητές της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης "Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα".

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επαφές και οι έρευνες της ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ, της οποίας επικεφαλής έχει τεθεί ο πρώην Πρόεδρος της Πορτογαλίας Μάριο Σοάρες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του ΟΗΕ, η επιτροπή θα ολοκληρώσει το έργο της συγκέντρωσης πληροφοριών και στοιχείων για τις σφαγές των τελευταίων χρόνων μέχρι το τέλος της τρέχουσας βδομάδας. Εντούτοις, καμία άλλη πληροφορία δεν έχει γίνει γνωστή για τις συναντήσεις ή τις συνομιλίες που είχαν τα μέλη της επιτροπής με Αλγερινούς αξιωματούχους.

ΓΑΛΛΙΑ
Αεροπορικό δυστύχημα πάνω από τη Βρετάνη

ΠΑΡΙΣΙ.-

Τραγικό αεροπορικό δυστύχημα σημειώθηκε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, στις ακτές της Βρετάνης, πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, όταν ένα μονοθέσιο αεροπλάνο Τσέσνα τοπικού αεροπορικού κλαμπ συγκρούστηκε με ένα αεροσκάφος τύπου Μπίτσκραφτ 1900 D της εταιρίας Πρωτέας.

Στο Μπίτσκραφτ, όπως έγινε γνωστό, επέβαιναν 14 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του διμελούς πληρώματος. Από τη σφοδρή σύγκρουση είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν επέζησε κανένας από τους επιβαίνοντες των δύο αεροσκαφών, αν και μέχρι χτες το απόγευμα, είχαν ανευρεθεί μόνον 7 πτώματα. Τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν αδιάκοπα τις έρευνες, ενώ δεν έχει, ακόμα, διευκρινιστεί υπό ποιες συνθήκες συγκρούστηκαν τα δύο αεροσκάφη.

Οπως έγινε γνωστό, το Μπίτσκραφτ εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από τη Λιόν στη Λοριάν καθώς η εταιρία Πρωτέας, που ανήκει εν μέρει στην αμερικανική αεροπορική εταιρία "Ντέλτα", εξυπηρετεί 12 γαλλικές πόλεις με 20 αεροσκάφη. Το αεροπορικό δυστύχημα στις ακτές της Βρετάνης είναι το χειρότερο του είδους που σημειώνεται στη Γαλλία από το 1992, οπότε είχε συντριβεί, κοντά στο Στρασβούργο, ένα αιρμπάς 320 με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 87 άνθρωποι.

Αλλη μιά έκρηξη βόμβας σε μια κεντρική αγορά

ΑΓΚΟΛΑ
Πλήγμα στην εύθραυστη εσωτερική ισορροπία

ΛΟΥΑΝΤΑ.-

Με αποδείξεις αλλά χωρίς συμπεράσματα ολοκληρώθηκε η έρευνα αξιωματούχων του ΟΗΕ για τη σφαγή που προκάλεσε νέα αναστάτωση στην εύθραυστη ηρεμία της Αγκόλα, πριν από λίγες μέρες. Οπως δήλωσε ο διπλωμάτης του ΟΗΕ Νταβίντ Ουίμχαρστ, από τις κοινές έρευνες που διεξήγαγαν εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών, της κυβέρνησης αλλά και της πρώην ανταρτικής κυβερνητικής οργάνωσης UNITA, προέκυψε ότι μία ομάδα, περίπου, 40 ανδρών, οπλισμένων με αυτόματα όπλα, χειροβομβίδες και ξίφη, εισέβαλαν στο χωριό Μπούλα και σφαγίασαν περισσότερα από 100 άτομα, πριν από μερικές μέρες. Το χωριό, που βρίσκεται 400 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Λουάντα, είναι γνωστό ως έδρα πολλών λαθρεμπόρων διαμαντιών.

Ο Ουίμχαρστ τόνισε ότι, αν και βρέθηκαν 9 μαζικοί τάφοι, οι καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων και τα στοιχεία που υπάρχουν δεν μπορούν να δώσουν απάντηση για την ταυτότητα των δραστών, ούτε για το κίνητρό τους. Ο διπλωμάτης του ΟΗΕ παραδέχτηκε ότι οι επιζώντες της σφαγής κατηγόρησαν την οργάνωση της UNITA για την επίθεση, επειδή όπως κατέθεσαν, οι εισβολείς χρησιμοποιούσαν μια διάλεκτο που έχει συνδεθεί με τα μέλη της UNITA. Πάντως, τα νέα στοιχεία δε μοιάζουν ικανά να αποκλιμακώσουν την ένταση που επικρατεί στην Αγκόλα, τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας μιας σειράς αποτρόπαιων σφαγών που έχουν αποδοθεί σε μέλη της UNITA. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η ηγεσία της UNITA και οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία το 1994, κλείνοντας έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο δύο δεκαετιών, με τη δέσμευση της διάλυσης των 70.000 ανδρών της οργάνωσης και τον αφοπλισμό τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ