ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Αυγούστου 1998
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΓΡΕΒΕΝΑ
Υποψήφιος και πάλι ο Αντ. Πέτσας

Την υποψηφιότητά του και πάλι για τη διεκδίκηση της Νομαρχίας Γρεβενών ανακοίνωσε και επίσημα ο σημερινός νομάρχης Γρεβενών, Αντώνης Πέτσας.

Στη σχετική ανακοίνωση ανάμεσα σε άλλα αναφέρει:

"Επιθυμώ να κάνω γνωστή την πρόθεσή μου να επαναδιεκδικήσω το αξίωμα του νομάρχη στις επερχόμενες εκλογές του Οκτώβρη. Ολα τα στοιχεία μέχρι σήμερα δείχνουν ότι η θητεία μου στο αξίωμα του πρώτου αιρετού νομάρχη, συνδέεται με θετικό και αξιόλογο έργο".

"Συνεργαστήκαμε με όλους τους φορείς και πολιτικές δυνάμεις χωρίς προκαταλήψεις. Αντιμετωπίσαμε τους πολίτες με βάση τις ανάγκες και τα προβλήματά τους, με σύνεση, υπευθυνότητα και σεβασμό. Δεν εισχώρησαν στη λειτουργία μας οι πελατειακές σχέσεις, οι διαμάχες και οι συγκρούσεις. Κυριάρχησε η λογική μιας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με δική της υπόσταση, με δυνατότητα να διεκδικεί και με αποτελεσματικότητα να πετυχαίνει, από την κεντρική εξουσία".

"Οι επόμενες εκλογές θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της Αυτοδιοίκησης, της αποκέντρωσης, της περιφερειακής ανάπτυξης. Τα αποτελέσματα θα κρίνουν αν συνεχιστεί ο αγώνας για την ικανοποίηση ζωτικών λαϊκών προβλημάτων και αναγκών και αν η Αυτοδιοίκηση γίνει ένας θεσμός στην υπηρεσία του λαού και του τόπου".

"Την τετραετία που διανύουμε έχει παραχθεί τεράστιο έργο. Εχουν λυθεί μεγάλα χρόνια προβλήματα που αφορούσαν δίκτυα υποδομών, όπως το Νοσοκομείο, το Διοικητήριο, οδοποιία, υδρεύσεις, αποχετεύσεις, αρδευτικά, έργα πολιτισμού. Συγχρόνως δρομολογήθηκαν έργα που ήταν πάγιες απαιτήσεις του γρεβενιώτικου λαού, όπως το Στρατόπεδο νεοσυλλέκτων, η μόνιμη παραμονή στα Γρεβενά της Σχολής Αστυφυλάκων. Ομως παρά το γεγονός των πολλαπλών παρεμβάσεων τα τελευταία χρόνια, γίνεται φανερό ότι οι υποδομές αυτές καθ' αυτές δε λύνουν το αναπτυξιακό έλλειμμα του νομού. Απαιτούνται συγχρόνως άλλες φιλολαϊκές πολιτικές που θα δίνουν απάντηση στην απομόνωση, το δημογραφικό πρόβλημα, στην ανεργία των νέων, στην επενδυτική άπνοια, τα τεράστια προβλήματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των μικρομεσαίων, στην ικανοποίηση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων της παιδείας, της υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος".

"Απευθύνομαι σε όλο τον γρεβενιώτικο λαό, όπου κι αν ανήκει πολιτικά, και ζητώ τη στήριξή του για να συνεχίσω και ολοκληρώσω το έργο που ξεκίνησα αυτή την τετραετία, δηλώνοντας ότι θα είμαι συμπαραστάτης σε κάθε του πρόβλημα. Παράλληλα θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τη διεκδίκηση θεσμικών αλλαγών που θα κατοχυρώνουν τη διαφάνεια, τη λαϊκή συμμετοχή, τη διοικητική αυτοτέλεια, την οικονομική αυτοδυναμία χωρίς την επιβάρυνση του πολίτη, την ολοκλήρωση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης σε όλες τις βαθμίδες και να αντιτάσσομαι σε όλες εκείνες τις κατευθύνσεις της Κεντρικής Εξουσίας που θέλουν την Αυτοδιοίκηση μηχανισμό εφαρμογής αντιλαϊκών πολιτικών ή ικανοποίησης άλλων συμφερόντων".

"Γύρω από την υποψηφιότητά μου αναπτύχθηκε αρκετή παραφιλολογία. Δηλώνω ότι η υποψηφιότητά μου δεν έχει σχέση με συναλλαγές κομμάτων και παζαρέματα. Είναι αποτέλεσμα αναγνώρισης του έργου που έχει συντελεστεί και εγγύησης μιας πορείας με αντιστάσεις στις κυβερνητικές πολιτικές,που φρενάρουν την προώθηση των τοπικών και γενικότερων λαϊκών προβλημάτων, τις συνέπειες των οποίων υφίσταται ο λαός.

Εχέγγυα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν τα 12 χρόνια αγωνιστικής μου πορείας στην Αυτοδιοίκηση, η μεγάλη εμπειρία και γνώση του χώρου, η ικανότητα που επιδείχτηκε αυτά τα χρόνια, η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα, οι αρχές και το ήθος στη λειτουργία του θεσμού και δυνατότητα ανάπτυξης μιας άλλης δυναμικής στο νομό μας στην πορεία για την τρίτη χιλιετία.

Το ψηφοδέλτιο που θα συγκροτηθεί, θα είναι ψηφοδέλτιο με ικανούς πολίτες από όλους τους κοινωνικούς χώρους, που θα διασφαλίζει και κατοχυρώνει μια ανεξάρτητη με δυναμισμό, ευρεία αντίληψη και ανυποχώρητη σε κάθε μορφής εξωγενείς πιέσεις, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση".

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ (Για Κυριακή 2.8. )

Την επόμενη Κυριακή 9 Αυγούστου, στις 9.00 π.μ., στην εκκλησία Αγίας Σοφίας στην Πάτρα θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού και θείου

ΓΙΩΡΓΟΥ Ανδρέα ΒΟΝΟΡΤΑ

(καπετάν Αιτωλού)

Η γυναίκα του Αθηνά

Η κόρη του Εφη

Τα αδέρφια του: Μαριγώ χήρα Παναγιώτη Βονόρτα, Λαμπρινή και Σπύρος Μπαρτζιώκας, Αλεξάνδρα χήρα Πέτρου Βονόρτα, Ανδρέας και Διαμάντω Μεσσάρη, Ευαγγελία Κωνσταντινοπούλου

Τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς και οι φίλοι του.

Στη μνήμη του Γιώργου Ανδ. Βονόρτα, η σύζυγός του Αθηνά πρόσφερε 200.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Πάτρας και 50.000 δρχ. στο Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ, του οποίου ήταν μέλος.

Στον αγαπητό Γιώργο Βονόρτα (καπετάν Αιτωλό) γιά το 40ήμερο μνημόσυνό του προσφέρω 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", 20.000 δρχ. γιά τα παιδιά της Κούβας και 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ.

Σωτηρία Τσικαροπούλου-Σαλονικίδου

* * *

Ενας χρόνος χωρίς τον αγαπημένο μας

ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΡΟΥΚΑΛΗ

του Νικολάου και της Αλτάνας, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης στα χρόνια της χιτλεροφασιστικής κατοχής και μετά την απελευθέρωση σε όλες τις δοκιμασίες σε φυλακές και εξορίες.

Σήμερα, Κυριακή 2 Αυγούστου, τελούμε το ετήσιο μνημόσυνό του στη γενέτειρά του Αμφίκλεια (Δαδί) Λοκρίδας.

Η σύζυγός του Ευσταθία

Ο γιος του Νίκος

***

Σήμερα, 2 Αυγούστου, συμπληρώθηκαν 40 μέρες από τον θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, μαχητή του ΔΣΕ και μέλους του ΚΚΕ

ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΩΝΤΑ

Γεννήθηκε στο χωριό Πελεκάνος Κοζάνης, στις 10/6/1919. Νεαρός στην φαιστική κατοχή, εντάχθηκε στο ΕΑΜ. Εδρασε στις περιοχές Βοϊου Κοζάνης, Σιδηροκάστρου Σερρών και Θεσσαλονίκης. Πήρε μέρος στις μάχες του Γράμμου.

Μετά την ήττα του ΔΣΕ έφυγε στην Τασκένδη από όπου γύρισε το 1980. Μετην επιστροφή του δραστηριποιήθηκε και εντάχθηκε στο ΚΚΕ, στην οργάνωση ΚΟΒ - Μετεώρων. Οσοι τον γνώρισαν, φίλοι και αντίπαλοι, μιλούν με θασυμασμό για την αγωνιστικότητα, το ήθος και την συνέπεια που τον διέκρινε στον αγώνα ενάντια στους κατακτητές αλλά και μετέπειτα στην πάλη για το ανέβασμα του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του οι συγγενείς, καταθέτουν 50.000 δρχ. στην ΚΟΒ Μετεώρων για τα 80χρονα του ΚΚΕ και ενίσχυση του "Ριζοσπάστη", αχώριστου συντρόφου του.

Ας τους μαζέψουν

Η καταγγελία ήταν ανώνυμη. "Για το φόβο των Ιουδαίων". Φωνή λαχανιασμένη, γρήγορη, σπαστά τα ελληνικά. "Μας βρίζουν, μας δέρνουν, μας τρομοκρατούν. Δυο μέρες τώρα κάποιοι έχουν χτυπήσει τέσσερα παιδιά από την Αλβανία. Ψάχνουν στους δρόμους κι αν συναντήσουν ξένο τον σακατεύουν στο ξύλο". Αφορμή στάθηκε ένα επεισόδιο ανάμεσα σε Ελληνα και Αλβανό πριν λίγες μέρες.

Η καταγγελία είναι από τον Αγ. Σώστη, όπου τις τελευταίες μέρες κάποιοι "καθαρόαιμοι" Ελληνες δοκιμάζουν την αντοχή των ροπάλων τους στις πλάτες μεταναστών που μένουν στην περιοχή. Συγκεντρώνονται με τις μηχανές τους κι επιδίδονται σε σαφάρι ανθρώπων. Πριν τρεις μέρες ξυλοκόπησαν δυο Αλβανούς, προχτές άλλους δυο κοντά στον Αγ. Γιώργη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η ΕΛ.ΑΣ προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα. Σύλληψη δράστη δεν έχει γίνει. Φαίνεται ότι οι αρχές, εξαιρετικά αυστηρές στην παράβαση των νόμων από πλευράς αλλοδαπών, χαϊδολογούν όσους θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να χτυπούν όποιον - κατά τη γνώμη τους - "μαγαρίζει" με την παρουσία του τη χώρα μας. Κάποιος όμως πρέπει να μαζέψει αυτά τα φασιστοειδή. Πριν φτάσουν να θεωρούν αυτονόητο δικαίωμά τους το να δοκιμάζουν τα ρόπαλά τους στο σβέρκο όλων όσων θεωρούν εθνικά και πολιτικά ύποπτους. Κάπως έτσι ξεκινάει η κατάληψη του νου ορισμένων από το φασισμό.

Σήμερα οι ξένοι, αύριο κάποιοι άλλοι διαφορετικοί, όσοι αντιστέκονται, όσοι διεκδικούν και παλεύουν για τα δικαιώματά τους. Οσοι, όμως, σηκώνουν εύκολα το στειλιάρι στο κεφάλι του ανυπεράσπιστου, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι οι φασιστικές αγέλες που ματοκύλισαν την Ευρώπη δεν άφησαν πίσω μόνο πτώματα των "άλλων", αλλά τελικά και τα δικά τους.

Πέθανε ο Νώντας Αποστολίδης

Την Κυριακή 26 Ιούλη, μετά από πολύχρονη μάχη με ανίατη ασθένεια, άφησε την τελευταία του πνοή, ο αγωνιστής Νώντας Αποστολίδης.

Ο Νώντας Αποστολίδης γεννήθηκε το 1925 στο Μεταλλικό Κιλκίς. Το 1943, σε ηλικία 18 ετών εντάσσεται στο ΕΑΜ νέων του χωριού του και αργότερα στην ΕΠΟΝ, της οποίας υπήρξε στέλεχος του Νομού Κιλκίς, και στο ΚΚΕ. Το 1947 συλλαμβάνεται, καταδικάζεται από έκτακτο στρατοδικείο σε πέντε χρόνια φυλάκιση και εξορίζεται στη Γυάρο. Το 1948 τον ξαναφέρνουν στο Κιλκίς και ξαναδικάζεται ισόβια (πρόταση του Β' Επιτρόπου ήταν: Θάνατος) και ξαναστέλνεται στη Γυάρο.

Στην εξορία έμεινε μέχρι το 1960. Το 1967 κατά τη διάρκεια της Χούντας συλλαμβάνεται και εξορίζεται μέχρι το 1970. Συνολικά έμεινε στη φυλακή και σε τόπους εξορίας 17 χρόνια.

Πέρασε τα 55 από 73 χρόνια της ζωής του στις επάλξεις του αγώνα για τα δίκαια του λαού μας, πάντα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, στέλεχός του, γραμματέας της ΝΕ Κιλκίς και τα τελευταία χρόνια συνεχώς πρόεδρος του παραρτήματος Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ.

Το τελευταίο χαιρετισμό εκ μέρους του ΚΚΕ μετέφερε ο Τάσος Παπαδόπουλος, που μεταξύ άλλων τόνισε: "Ο Νώντας Αποστολίδης ήταν μια σημαντική μορφή λαϊκού αγωνιστή του Νομού Κιλκίς, έντιμος και συνεπής, πιστός στο Κόμμα του και στα πανανθρώπινα ιδανικά του σοσιαλισμού. Στάθηκε αλύγιστος σε όλες τις δύσκολες στιγμές, έμεινε όρθιος ακόμη και όταν τον εκβίαζαν να υπογράψει για να δει τον πατέρα του πριν αυτός πεθάνει και έτσι όρθιος πέρασε στην αιωνιότητα και στο ατέλειωτο πάνθεο των ηρώων, των Αγίων του λαού μας. Ξεχώριζε για την ηρεμία και νηφαλιότητά του και τη βαθιά του πίστη ότι παρ' όλες τις σημερινές δύσκολες συνθήκες, η δύναμη του λαού είναι ακατανίκητη". Και ο Τάσος Παπαδόπουλος κατέλεξε:

"Αγαπημένε μας σύντροφε Νώντα, Νώντα μας. Για όσα πολλά πρόσφερες και για όσα μας άφησες παρακαταθήκη έχουμε να σου δώσουμε την υπόσχεση ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσει το Κόμμα μας σταθερά την αταλάντευτη πορεία του. Καλό σου ταξίδι και αιωνία σου η μνήμη".

Στην κηδεία του Νώντα Αποστολίδη παραβρέθηκε ο Ηλίας Γκουτζιγιάννης μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας, αντιπροσωπεία της ΝΕ Κιλκίς, αντιστασιακοί και πλήθος κόσμου από ολόκληρο το νομό.

Η ΚΟΒ Μεταλλικού στη μνήμη του Ν. Αποστολίδη πρόσφερε 60.000 δρχ. στη ΝΕ Κιλκίς και 20.000 δρχ. στο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Κιλκίς.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ Αρκαδίας και Λακωνίας πραγματοποιούν σήμερα στις 11.30 π.μ., εκδήλωση για την επέτειο της ιστορικής μάχης κατά των Ιταλών κατακτητών στον Κοσμά Κυνουρίας.

- Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση στον Κοσμά Κυνουρίας, που ξεκινάνε από την πλατεία Κάνιγγος, στις 6.30 π.μ. Τηλέφωνα για περισσότερες πληροφορίες: 8234.296 και 8222.952.

  • Το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί συνεστίαση αφιερωμένη στους νεκρούς του αγώνα την Κυριακή 9 - 8 - 1998, και ώρα 8 μ.μ., στη ΣΚΑΛΑ Λακωνίας στο Κέντρο "Πολυτάκου". Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για τη συνεστίαση, το οποίο θα αναχωρήσει από την Πλατεία Κάνιγγος την Κυριακή 9 - 8 - 1998 στις8 π.μ..Τηλέφωνα για περισσότερες πληροφορίες: 8234.296, 8222.952 και 3844.853.

Η μεγάλη φυγή

Αυξημένη ήταν χτες η κίνηση και στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα, τα λιμάνια και στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Δυστυχώς, όμως, ούτε κι αυτή η έξοδος ήταν αναίμακτη. Από την Παρασκευή μέχρι χτες το πρωί ο τραγικός απολογισμός ήταν 11 νεκροί και 121 τραυματίες, σε 96 τροχαία δυστυχήματα.

Χτες, από τις 6 πμ μέχρι τις 11 πμ, από τα διόδια του Σχηματαρίου είχαν περάσει 25.000 αυτοκίνητα, ενώ συνολικά από την Παρασκευή 36.000 αυτοκίνητα. Από τα διόδια της Ελευσίνας είχαν περάσει 25.000 αυτοκίνητα, ενώ συνολικά από την Παρασκευή 65.000 αυτοκίνητα. Από το λιμάνι του Πειραιά έγιναν χτες 31 δρομολόγια για την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Μέχρι το πρωί είχαν φύγει 22.000 άτομα, ενώ συνολικά από την Παρασκευή έφυγαν 55.000 άτομα. Αυξημένη ήταν η κίνηση και στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Από την "Ολυμπιακή Αεροπορία" μας ενημέρωσαν ότι οι πτήσεις διεξάγονται ομαλά, ενώ συνιστούν σε όσους δεν έχουν βγάλει εισιτήριο να μην πηγαίνουν στο αεροδρόμιο, καθώς η λίστα αναμονής - ιδίως για νησιά, όπως Κρήτη, Μύκονος, Ρόδος - είναι τεράστια. Τα αεροσκάφη έχουν πληρότητα 95 - 97%. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχουν εισιτήρια για τη Ρόδο μέχρι και τις 11 Αυγούστου.

Για τους εναπομείναντες στην πρωτεύουσα ο καιρός θα είναι καλός σήμερα. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει αίθριο καιρό. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δυτικά ασθενείς, στα ανατολικά μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Δραστηριότητες της ΝΑΣ
  • Την Τετάρτη 5 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, ο Χάρης Παπαμάργαρης, υποψήφιος νομάρχης Αθήνας με τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία",θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Μηχανογραφικό Κέντρο της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", στο Ανατολικό Αεροδρόμιο.
  • Την Τετάρτη 12 Αυγούστου, στις 10 το πρωί, ο Νίκος Μπατιστάτος, στέλεχος της ΝΑΣ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα κεντρικά γραφεία της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" (Συγγρού 100).
  • Την Πέμπτη 20 Αυγούστου, στις 10 το πρωί, ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά της ΝΑΣ, θα περιοδεύσει στην Τεχνική Διεύθυνση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", στο Δυτικό Αεροδρόμιο.
Προσφορά

Η Ζ. Χ. από τη Θεσσαλονίκη προσφέρει 70.000 στο ΚΚΕ προς τιμήν της 80χρονης ζωής και δράσης του, μέσω της ΚΟΒ Περισσού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ