ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΗ
Αυξήσεις στα τιμολόγια των εργασιών

Νέες αυξήσεις, μέχρι και 25%, αποφάσισε η διοίκηση της ΔΕΗ για τις περισσότερες από τις εργασίες που πραγματοποιούν συνεργεία της, λίγες μέρες μετά τις γενικευμένες αυξήσεις στα τιμολόγια της επιχείρησης. Με επιχείρημα το λεγόμενο "πραγματικό κόστος" των εργασιών αυτών, η διοίκηση προχώρησε στις ανατιμήσεις, σε επίπεδα που η ίδια δηλώνει πως καλύπτει το "90% της πραγματικής δαπάνης". Οι ανατιμήσεις αφορούν τους πελάτες χαμηλής και μεσαίας τάσης, ενώ λόγος γίνεται για εργασίες, όπως: Η διακοπή και η επανασύνδεση λόγω χρέους (από 6.000 γίνεται 7.000 δρχ.), η αντικατάσταση του τζαμιού στους μετρητές και η αντικατάσταση κομμένης σφραγίδας (από 4.000 γίνεται 4.500 δρχ.), οι θεωρούμενες άσκοπες επισκέψεις τεχνικών της εταιρίας (από 6.000 γίνεται 7.500 δρχ.), ο έλεγχος του μετρητή (από 8.500 γίνεται 10.000 δρχ.) κλπ. Η μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 25%, επιβάλλεται στην αντικατάσταση φυσιγγίου μετρητή λόγω τήξης που από 4.000 δρχ. γίνεται 5.000 δρχ.

Σημειώνεται ότι μόλις από τις 15 του προηγούμενου μήνα η ΔΕΗ είχε αποφασίσει αυξήσεις στα τιμολόγιά της, οι οποίες κατά μέσο όρο ήταν 3%.

"ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Ηθική ρύπανση από εν ενεργεία δημάρχους...

Ανακοίνωση του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, Λεων. Αυδή, για τη ρύπανση του δημοσίου βίου από έργα των διαχειριστών της κεντρικής εξουσίας. Καταγγέλλει προεκλογικού χαρακτήρα αποφάσεις της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, την ώρα που ο δήμαρχος Αθήνας κόπτεται για την εφαρμογή ενός φασιστικής έμπνευσης Κώδικα Δεοντολογίας

"Η κακή χρήση των εξουσιών των δημοτικών αρχών προκαλεί ηθική ρύπανση, πολύ σημαντικότερη από την "αφισορύπανση". Ο πραγματικός σκοπός των δήθεν δεοντολογικών ρυθμίσεων που προωθούνται είναι η διατήρηση των πολλαπλών ρυπάνσεων του δημοσίου βίου από τα έργα των διαχειριστών της κεντρικής και τοπικής εξουσίας".

Την επισήμανση αυτή έκανε χτες, με ανακοίνωσή του, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και επικεφαλής της "Συμπαράταξης για την Αθήνα", Λεων. Αυδής,με αφορμή μια σειρά προεκλογικού χαρακτήρα αποφάσεων που έλαβε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, στην πρόσφατη συνεδρίασή της. Αποφάσεις που, όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, λειτουργούν σαφέστατα ως προεκλογική ενίσχυση του δημάρχου, Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος "πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια κατάρτισης Κώδικα Δεοντολογίας, με σκοπό την παρεμπόδιση της διάδοσης του πολιτικού λόγου που αντιπαρατίθεται στην κυρίαρχη αντίληψη".

Ο Λεων. Αυδής επισημαίνει χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό, ότι "το φασιστικό σχέδιο Κώδικα Δεοντολογίας της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης έχει τεθεί ως βάση της συζήτησης που διεξάγεται μεταξύ των εκπροσώπων της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της κυβέρνησης και διαφόρων άλλων, με σκοπό την απαγόρευση της αφίσας, των πανό και των "φέιγ-βολάν", την επίπλαστη ισότητα και τις υποκριτικές ρυθμίσεις στη χρήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης".

Χαρακτηριστικό της υποκρισίας όσων καλύπτονται πίσω από το "αίτημα" για κατάρτιση Κώδικα Δεοντολογίας, είναι πως "ενώ ξοδεύονται από τον φιλοκυβερνητικό συνδυασμό τεράστια ποσά για άμεση τηλεοπτική διαφήμιση και καθημερινά γίνεται επιλεκτικά, υπέρ ορισμένων υποψηφίων, έμμεση τηλεοπτική διαφήμιση αξίας πολλών εκατομμυρίων, οι ευαίσθητοι "δεοντολόγοι" αναζητούν τρόπους φακελώματος των μικρών οικονομικών ενισχυτών των 50 και 100.000 δραχμών",τονίζει στην ανακοίνωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος της "Συμπαράταξης για την Αθήνα".

Στοιχειοθετώντας τη θέση του για "προεκλογικού χαρακτήρα ή ρουσφετολογικών αποφάσεων και εξαγγελιών των εν ενεργεία δημάρχων", ο Λεων. Αυδής, αναφέρει, στην ανακοίνωσή του, εφτά αποφάσεις που έλαβε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, στην πρόσφατη συνεδρίασή του. Συγκεκριμένα, αυτές είναι:

  • Εγκριση (πάλι) επιστροφής των προστίμων από την ελεγχόμενη στάθμευση, ώστε το θέμα (και οι ελπίδες των δικαιούχων), να "σέρνεται" ως τις εκλογές, παρ' όλο που η επιστροφή δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί στις σημερινές συνθήκες.
  • Εγκριση και νέας δαπάνης για το ειδικό στέγαστρο της οδού Ηφαίστου, παρ' όλο που είναι απίθανο να εγκριθεί η κατασκευή από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
  • Εγκριση για πλακόστρωση δρόμων στο χώρο του εργοστασίου Γκαζιού (που δεν ανήκει στο Δήμο Αθηναίων) με απευθείας ανάθεση, επειδή τάχα η πλακόστρωση απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις!
  • Εγκριση με απευθείας ανάθεση της "εξυγίανσης" χώρου πρώην χωνευτήριου στο Γ Νεκροταφείο.
  • Παραχώρηση δωρεάν τάφου στο Β Νεκροταφείο, χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις και για λόγους διαφορετικούς απ' αυτούς που αναγράφονται στην αίτηση των ενδιαφερομένων.
  • Παραχώρηση τάφου στο Α Νεκροταφείο "τιμής ένεκεν" μέχρι την ανέγερση Μαυσωλείου (δηλαδή στο διηνεκές) χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.
  • Επικύρωση της κατάφωρα και προκλητικά παράνομης και σκανδαλώδους άδειας καφενείου στο Θησείο, κατ' εξαίρεση της ισχύουσας αναστολής, επειδή μεταξύ του 1946 και 1958 είχε λειτουργήσει για 4 - 5 χρόνια καφενείο στο ίδιο ακίνητο!
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
"Βιτρίνα" κάλυψης της αθλιότητας

Οι φορείς που είχαν διοργανώσει το Συνέδριο για την Ψυχική Υγεία, ζήτησαν χτες την απόσυρση του νομοσχεδίου

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για "την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ψυχικής υγείας", του οποίου η φιλοσοφία είναι αντίθετη με αυτή της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, ζήτησαν χτες εκπρόσωποι των φορέων που διοργάνωσαν τον περασμένο Ιούνη το 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. Το νομοσχέδιο στοχεύει στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, τη διατήρηση του ασύλου, ενώ δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων ως πολιτών, δηλαδή το δικαίωμα στην κατοικία, την εργασία, την κατάρτιση, σ' ένα αξιοπρεπές και εγγυημένο εισόδημα. Επίσης, η συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού σε όλο αυτό το εγχείρημα αναφέρεται μόνο ως συγχρηματοδότηση των "Κοινωνικών Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης" από την Ευρωπαϊκή Ενωση ή διεθνείς οργανισμούς. Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, το μόνο που θα προχωρήσει "θετικά" είναι η δραστηριότητα των ιδιωτικών νευρολογικών και ψυχιατρικών κλινικών. Σημειώνεται ότι μολονότι το νομοσχέδιο δεν έχει "περάσει" ακόμη από τα οικονομικά υπουργεία, δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, με αφορμή την επίσκεψη στη χώρα μας του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Π. Φλιν.

Τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου διοργάνωσαν η Κ. Μάτσα,εκ μέρους της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ο Η. Μιχαλαρέας,από την Πανελλήνια Ενωση Νοσοκομειακών Ψυχολόγων (ΠΕΝΟΨΥ), ο Χ. Βαρουχάκης,από τα "Τετράδια Ψυχιατρικής" και ο Α. Μιχαλαρέας από την Επιστημονική Επιτροπή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Παραβρέθηκαν οι ψυχίατροι Θ. Μεγαλοοικονόμου,από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Λέρου, και ο Γ. Αστρινάκης από το "Δρομοκαϊτειο".

Σύμφωνα με την Κ. Μάτσα η χτεσινή συνέντευξη Τύπου είναι "η πρώτη στιγμή μιας μάχης που θα κρατήσει πολύ". Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο "εκσυγχρονιστική βιτρίνα", που προσπαθεί να κρύψει την υπάρχουσα αθλιότητα. Επίσης, εξήγησε ότι το νομοσχέδιο κατονομάζει τις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης"προγράμματα", διότι προέρχονται από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. "Ετσι - συνέχισε - η πολιτική Ψυχικής Υγείας ανάγεται επίσημα πλέον σε χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων ορισμένου χρόνου. Είναι φάρσα σε βάρος του ελληνικού λαού". Ο Θ. Μεγαλοοικονόμου υπενθύμισε την εμπειρίααπό"χρηματοδοτήσεις ορισμένου χρόνου", με τον κανονισμό της ΕΟΚ 815/84, που όταν έληξε άφησε ξεκρέμαστες όλες τις δομές που είχαν δημιουργηθεί.

Οι λειτουργοί της Ψυχικής Υγείας ζητούν την έναρξη διαλόγου για τη διαμόρφωση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου, για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. Αυτό απαιτεί, μεταξύ άλλων, την υπέρβαση του ρόλου του ψυχιατρείου και την υποκατάστασή του από ένα ολοκληρωμένο δίκτυο τομεοποιημένων κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και βέβαια τη γενναία χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Το παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί συνεστίαση αφιερωμένη στους νεκρούς του αγώνα το Σάββατο 8 - 8 - 1998 και ώρα 8 μ.μ. στη ΣΚΑΛΑ Λακωνίας, στο Κέντρο "Πολυτάκου". Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. - Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για τη συνεστίαση, που θα αναχωρήσει από την Πλατεία Κάνιγγος το Σάββατο 8 - 8 - 1998 στις 8 π.μ. Την επόμενη μέρα, πούλμαν της ΠΕΑΕΑ θα αναχωρήσουν από τη Σπάρτη για τα Σουδενά. Τηλέφωνα για περισσότερες πληροφορίες: 8234.296, 8222.952 και 3844.853.

  • Τη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τιμούν με εκδήλωση που θα γίνει την Κυριακή 9 - 8 - 1998 και ώρα 11.30 π.μ. στην Κοινότητα των Ανω Λούσων.Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Κοινότητα Ανω Λούσων, το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Καλαβρύτων και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ανω Λούσων "Τα Σουδενά".
  • Τέλος, με ανακοίνωσή του το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, τονίζει ότι τα γραφεία της Ενωσης θα είναι κλειστά από τη Δευτέρα 10 - 8 - 1998 μέχρι την Τετάρτη 26 - 8 - 1998.
ΛΑΡΙΣΑ
Οι νομάρχες έχουν ρόλο να παίξουν

Χωριά της Λάρισας επισκέφθηκε την Κυριακή, ο Γιάννης Πατάκης, υποψήφιος Νομάρχης της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) Λάρισας, συνοδευόμενος από το Νομαρχιακό Σύμβουλο Β. Κατή και το μέλος της Γραμματείας της Κίνησης Γιάννη Τατία.

Ο υποψήφιος Νομάρχης της ΝΑΣ συζήτησε στον Κοκκινοπηλό, στη Δολίχη και το Πύθειο με τους κατοίκους και εκπροσώπους των φορέων για τα προβλήματα που υπάρχουν, διαπίστωσε την έλλειψη αναπτυξιακών μέτρων, τόσο στον πρωτογενή τομέα, για την ενίσχυση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, αλλά και την έλλειψη σχεδίων για τον πολιτισμό και την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής.

Στη συνέχεια, ο Γ. Πατάκης επεσήμανε την αδιαφορία και την εγκατάλειψη από την πολιτεία αλλά και "τις ευθύνες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας, η οποία πάσχει από σχεδιασμό και προγραμματισμό, εφ' όσον ακολουθεί πιστά την κυβερνητική πολιτική η οποία έχει ως στόχο την εγκατάλειψη της υπαίθρου".

Στο Λιβάδι, ο υποψήφιος Νομάρχης, μίλησε στην κατάμεστη πλατεία της κωμόπολης και αναφέρθηκε στον ουσιαστικό ρόλο που πρέπει να παίξει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στο να μην ενημερωθεί η ύπαιθρος, να υπάρξει ανάπτυξη σε όλους τους τομείς στην περιοχή και σε όλο το Νομό και γενικότερα στη χώρα μας.

Εγινε αναφορά για τη διοικητική αυτοτέλεια και την οικονομική αυτοδυναμία που πρέπει να έχει η τοπική και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Αναφέρθηκε ακόμα στις θέσεις του προγράμματος της ΝΑΣ και στη σημασία να ψηφιστούν σε αυτές τις εκλογές Νομάρχες και Δήμαρχοι αγωνιστές.

Σαπίζουν στα κρατητήρια

Δώδεκα αλλοδαποί, οι οποίοι, σύμφωνα με αποφάσεις των αρχών, πρέπει να απελαθούν από τη χώρα, "μουχλιάζουν" επί μήνες στα αστυνομικά κρατητήρια, χωρίς κανένας αρμόδιος να ενδιαφερθεί για την τύχη τους.

Οπως καταγγέλλουν το Δίκτυο Κινήσεων για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα και το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, "κράτηση σε αστυνομικά κρατητήρια σημαίνει εφιάλτης χειρότερος από φυλακή, αφού ο κρατούμενος σ' αυτά δεν έχει ούτε τα ελάχιστα δικαιώματα που έχει ένας φυλακισμένος, δε βλέπει ποτέ το φυσικό φως και τον ήλιο, δεν έχει πρόσβαση στον καθαρό αέρα, δεν έχει δικαίωμα να περπατήσει σε κάποια αυλή ή κάποιο διάδρομο, δεν έχει συσσίτιο ούτε υποδομές υγιεινής, δεν μπορεί να αποταθεί σε κοινωνική υπηρεσία ούτε στον εισαγγελέα, δεν έχει γιατρούς, φαρμακείο, επισκεπτήριο. Η αγριότητα αυτή στηρίζεται σε διάταξη του νόμου 1975/91 για τους αλλοδαπούς, που επιτρέπει την κράτησή τους, χωρίς να θέτει χρονικό όριο, εφόσον εκκρεμεί απόφαση απέλασης. Ομως, ένα τέτοιο μέτρο είναι παράνομο και άδικο. Πρόκειται για ακραία εκδήλωση ρατσιστικής διάκρισης και βίας σε βάρος των ξένων και αποτελεί απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, αντίστοιχη με βασανισμό".

Οι 12 αλλοδαποί κρατούμενοι είναι: DOUGOZ MOHAMED (Σύρος πρόσφυγας), JONS WILSON (από την Τζαμάικα), AYUB MOHAMED (από τη Ρουάντα), MOHAMED EL SAYED(Ιρακινός), MAHMOUD SALUM (Σύρος), MAHMOUD HILAL (Σύρος Παλαιστίνιος), ALOMGIR MOHAMED (από το Μπαγκλαντές), BREICH KASSEM (Παλαιστίνιος), QUENTRY SAWKY YEN AL ABIDIN (Αλγερινός), TAHAL MOHAMED (Αλγερινός), FAYSSAL ALI(Παλαιστίνιος) και SATTALI FARHAN (Ιρανός).

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, υιό, αδελφό και θείο

ΚΥΡΙΑΚΟ ΔΕΣΥΛΛΑ

ετών 59

κηδεύουμε αύριο Πέμπτη 6.8.98 και ώρα 5.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Καισαριανής.

Η σύζυγος: Παρασκευή

Τα παιδιά: Χρήστος, Αλεξάνδρα

Η μητέρα: Μαρία Αλαμπέη

Τα αδέλφια: Γεράσιμος και Μαρία, Ανδρέας και Ευαγγελία, Χρυσούλα, Ειρήνη και Αλέκος, Ουρανία και Γιώργος

Τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ