ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εκδικητική πρακτική από τη ΣΕΚΕ

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή για τη μη επαναπρόσληψη συνδικαλιστριών από τη ΣΕΚΕ. Οργιο ασυδοσίας στις καπνοβιομηχανίες στην περιοχή

Το θέμα των επιλεκτικών προσλήψεων που εφαρμόζει η συνεταιριστική επιχείρηση ΣΕΚΕ στην Ξάνθη, στοχεύοντας ουσιαστικά να απαλλαγεί από την παρουσία συνδικαλιστριών που πρωτοστάτησαν στις περσινές κινητοποιήσεις, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις καπνού στην ευρύτερη περιοχή, φέρνουν στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Γεωργίας και Εργασίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μήτσος Κωστόπουλος.

Στην Ερώτηση των βουλευτών αναφέρεται ότι η ΣΕΚΕ καταδίκασε στην ανεργία τέσσερις εργαζόμενες, επειδή είναι δραστήριες συνδικαλίστριες. Πιο συγκεκριμένα το εργοστάσιο της ΣΕΚΕ, που μέχρι πέρυσι λειτουργούσε στην Καβάλα και φέτος μεταφέρθηκε στην Ξάνθη, προσλήφθηκαν μόνο 50 άτομα από αυτά που εργάζονταν πριν στο εργοστάσιο της Καβάλας. "Η διοίκηση της επιχείρησης - σημειώνεται στην Ερώτηση - ασκώντας ουσιαστικά πολιτική δίωξη, τοποθέτησε πρώτες πρώτες στη λίστα, για μη πρόσληψη, τις τέσσερις συνδικαλίστριες"

Μεταξύ τους, η Α. Ραζάκου,μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Καπνού, η οποία έχει πολύχρονη εμπειρία στην ειδικότητά της. Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι "παρ' όλο που προσλήφθηκαν όλες οι άλλες εργαζόμενες με την ίδια ειδικότητα και η επιχείρηση προχώρησε στην εκπαίδευση και άλλων εργατριών, για να καλύψει τις ανάγκες παραγωγής, η Α. Ραζάκου δεν προσλήφθηκε. Ανάλογες είναι οι περιπτώσεις της Φ. Λουλούδη,της Σ. Παντάζογλου και της Γ. Θεοδωρίδου, που είναι μέλη της διοίκησης της Καπνεργατοϋπαλληλικής Ενωσης Καβάλας. "Κοινό χαρακτηριστικό και των 4 συνδικαλιστριών - τονίζεται στην Ερώτηση - είναι το γεγονός ότι πρωτοστάτησαν στις περσινές κινητοποιήσεις και τώρα "τιμωρούνται"".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, αναφερόμενοι και στα γενικότερα προβλήματα του κλάδου, σημειώνουν ότι "η ανεργία στο νομό Καβάλας - ειδικά ανάμεσα στις καπνεργάτριες - είναι πολύ μεγάλη". Επίσης, κατονομάζουν και μια σειρά επιχειρήσεων, οι οποίες, βασιζόμενες στη μεγάλη ανεργία, καταπατούν βάναυσα τα εργατικά δικαιώματα. "Συγκεκριμένα - συνεχίζει η Ερώτηση, η "Αυστραλοελληνική" πήρε όλες τις παλιές εργάτριες, αλλά σταμάτησε να καταβάλλει τριετίες. Η επιχείρηση "Μισιριάν" άφησε εκτός δουλιάς παλιές καπνεργάτριες και προσέλαβε καινούριες, ώστε να μην έχει την υποχρέωση να πληρώνει τριετίες. Η επιχείρηση "Πετρίδου" - καθυστερεί και την εξόφληση των καπνοπαραγωγών - καταστρατηγεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και εξαναγκάζει τις εργάτριες να συνάπτουν ιδιωτικές - ατομικές συμφωνίες για καταβολή ημερομισθίου 5.000 δραχμών".

Τέλος, ερωτώνται οι δύο υπουργοί ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε:

  • Να σταματήσει αμέσως άμεση ή έμμεση μορφή πολιτικής δίωξης των εργαζομένων που διεκδικούν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους, μαζί και των 4 συνδικαλιστριών που αναφέρονται πιο πάνω.
  • Να προστατεύονται τα μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά, αλλά και τα πολιτικά - συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του κλάδου.
  • Να ελεγχθεί η ασύδοτη δράση των κάθε λογής εργοδοτών.
  • Να αντιμετωπιστεί η ανεργία των καπνεργατών της Καβάλας.
ΕΚ ΝΑΟΥΣΑΣ
Στο πλευρό των εργατών της ΒΕΤΛΑΝΣ

Σφοδρή καταγγελία προς όλους όσοι καλύπτουν, με οποιοδήποτε τρόπο, τον επινοικιαστή της ΒΕΤΛΑΝΣ ΝΑΟΥΣΑ,Θ. Τσίτση,να κάνει κάθε είδους παρανομία σε βάρος των 220 εργαζομένων της επιχείρησης, απευθύνει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Νάουσας.

Στην ανακοίνωση του ΕΚ Νάουσας, τονίζεται ότι ο Θ. Τσίτσης προσπαθεί με διάφορους τρόπους να απαλλαγεί από τους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι πέντε μήνες απλήρωτοι.Ο Θ. Τσίτσης λίγες μέρες πριν κατέθεσε στον ΟΑΕΔ "συμβάσεις εργασίας", οι οποίες εμφανίζονται να λήγουν στις 30 Απρίλη - αυτό, όταν οι εργαζόμενοι δούλευαν κανονικά ως το τέλος Μάη,ενώ από την 1η Ιούνη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας - μεθοδεύοντας με αυτόν τον τρόπο την απόλυση όλων των εργαζομένων!Πάντως, το ΙΚΑ αναγνωρίζει πραγματική απασχόληση των εργαζομένων και το μήνα Μάη.

"Αρα - σημειώνει η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου - οι συμβάσεις που κατέθεσε ο Τσίτσης στον ΟΑΕΔ πρέπει να είναι πλαστές ή, άλλως, παράνομες και καταχρηστικές, γιατί έγιναν ερήμην των εργαζομένων και γι' αυτό οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να τις δεχτούν. Επίσης ταυτόχρονα ο επιχειρηματίας αναγγέλλει "οικειοθελή αποχώρηση" από τις 30 Απρίλη και την κοινοποιεί στον ΟΑΕΔ χωρίς υπογραφή εργαζομένου, παρότι έχει βεβαιωθεί η απασχόληση και το Μάη και ο ΟΑΕΔ το δέχεται!".

Επίσης το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει την κεντρική Διοίκηση του ΟΑΕΔ ότι με παρεμβάσεις της προς το τοπικό υποκατάστημα προσπαθεί να σταματήσει η πληρωμή των εργαζομένων!

Τέλος, το ΕΚ Νάουσας ζητά την παρέμβαση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ασύδοτου εργοδότη και καταλήγει: "Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τον ιδρώτα των εργαζομένων και θα παλέψουμε έως το τέλος για τη δικαίωση και την πληρωμή των οφειλομένων".

Κρίσιμες ώρες για τη ΣΟΦΤΕΞ

Μέχρι τις 13 Αυγούστου, η επιχείρηση ή θα πωληθεί ή θα τεθεί σε εκκαθάριση, σύμφωνα με εκβιαστικό χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης

Στην τελική ευθεία του ξεπουλήματος μπαίνει, έπειτα από ένα χρόνο διεργασιών, η χαρτοβιομηχανία ΣΟΦΤΕΞ.Η επόμενη βδομάδα αναμένεται να είναι καταλυτική για το μέλλον της επιχείρησης, αλλά και για τη δουλιά των 1.660 εργαζομένων, αφού, σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που απέστειλε στους εργαζόμενους το υπουργείο Ανάπτυξης, από σήμερα ξεκινούν οι τελικές διαπραγματεύσεις με την αμερικανική εταιρία "Λόκριτς" για την πώλησή της.Στο χρονοδιάγραμμα αυτό αναφέρεται ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν ως τις 13 Αυγούστου,οπότε η επιχείρηση ή θα πωληθεί ή θα τεθεί υπό εκκαθάριση.

Με το χρονοδιάγραμμα αυτό επιχειρείται για μια ακόμη φορά ο εκβιασμός των εργαζομένων, προκειμένου να αποσπαστεί η ανοχή τους για τους ιδιαίτερα επαχθείς όρους που αξιώνει η υποψήφια αγοράστρια "Λόκριτς". Με το "ψευτοδίλλημα" που θέτει η κυβέρνηση, "ξεπούλημα ή εκκαθάριση", στοχεύει ουσιαστικά στην αποδοχή χωρίς αντιδράσεις άλλων 500 απολύσεων,αλλά και όλων των όρων που θέτει η "Λόκριτς".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η "Λόκριτς" είναι η εταιρία που κατέθεσε τη δεύτερη σε μέγεθος προσφορά και απαιτεί άμεσα την απόλυση 500 εργαζομένων. Ασχετα όμως αν η ΣΟΦΤΕΞ πωληθεί ή τεθεί σε εκκαθάριση, αυτό που καταδεικνύεται είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να απαλλαγεί το συντομότερο δυνατό από την εταιρία και, όπως φαίνεται, είναι διατεθειμένη να παράσχει όλες τις εγγυήσεις που απαιτεί η "Λόκριτς".

Μία από τις εγγυήσεις που αξιώνει η υποψήφια αγοράστρια είναι η επαναγορά τις επιχείρησης από το ελληνικό δημόσιο στην τιμή που θα καθορίσει η ίδια, στην περίπτωση που δικαιωθεί από τα δικαστήρια ο πρώην ιδιοκτήτης Κεφάλας που επιδιώκει την επιστροφή της εταιρίας στην κυριότητά του.

Το πρόγραμμα του χρονοδιαγράμματος προβλέπει συνάντηση των στελεχών της "Λόκριτς" με τους πιστωτές, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την ένταξη της εταιρίας στο άρθρο 44 του Ν. 1892, που προβλέπει τη ρύθμιση των χρεών. Επίσης στελέχη της "Λόκριτς" θα παρουσιαστούν και στους εργαζομένους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο έχουν απολυθεί περισσότεροι από 600 εργαζόμενοι,ενώ με τις 500 απολύσεις που αναμένονται, η μείωση του προσωπικού τον τελευταίο χρόνο θα ξεπεράσει το 50%.

Δουλεύουν 17ωρα!

Επικίνδυνα για την ασφάλεια των πληρωμάτων και των επιβατών, η ξέφρενη εντατικοποίηση και τα εξοντωτικά ωράρια σε ταχύπλοα σκάφη, που αποπλέουν από Πειραιά και Ραφήνα

"Ενας λάθος χειρισμός μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος"!Η φράση κυριαρχεί ανάμεσα στα πληρώματα που υπηρετούν στα έξι καταμαράν (ταχύπλοα σκάφη), που αποπλέουν από το λιμάνι του Πειραιά και της Ραφήνας για τα νησιά του Αιγαίου και το Πρίντεζι της Ιταλίας, εκφράζοντας έτσι την αγωνία τους για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους ίδιους και τους επιβάτες η ξέφρενη εντατικοποίηση που τους έχουν επιβάλει οι πλοιοκτήτες. Τα πληρώματα των έξι καταμαράν εργάζονται από τις 6 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ!Μοναδικά διαλείμματα είναι 15 με 30 λεπτά, που σταματάνε στα λιμάνια για να επιβιβάσουν ή αποβιβάσουν επιβάτες!

Τα τέσσερα καταμαράν αποπλέουν από το λιμάνι του Πειραιά και τα δύο από το λιμάνι της Ραφήνας. Οι πλοιοκτήτες τους είναι οι εφοπλιστές Στρίντζης,Γούτος,η εταιρία "Σέρρες" και οι "Μινωικές Γραμμές" και δρουν με την κάλυψη του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρου Σουμάκη,ο οποίος εδώ και δύο χρόνια κωλυσιεργεί τον καθορισμό των οργανικών συνθέσεων αυτής της κατηγορίας πλοίων. Ετσι, οι εφοπλιστές καθορίζουν αυθαίρετα τις συνθέσεις, χωρίς να υπολογίζουν έστω τις στοιχειώδεις ανάγκες των πλοίων και την ασφάλειά τους.

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες και σ' αυτήν την κατηγορία πλοίων εντοπίστηκαν από τους συνδικαλιστές της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, που από την περασμένη βδομάδα οργώνουν τα λιμάνια της χώρας, ενώ από την περασμένη Δευτέρα απόφαση για περιοδείες συνδικαλιστικών αντιπροσωπειών πήρε και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ. Η αιτία είναι ότι την τουριστική περίοδο που όλα τα επιβατικά πλοία μπαίνουν σε κίνηση η ασυδοσία των εφοπλιστών εντείνεται.

Ειδικά για τα καταμαράν, ο ταμίας της ΠΕΜΕΝ Νίκος Κοντός θα μας πει: "Είναι επιτακτική η ανάγκη να υλοποιηθούν οι προτάσεις μας για διπλά πληρώματα μέσα στα πλοία αυτά που να εργάζονται εναλλάξ. Δεν μπορεί ο πλοίαρχος να έχει τα μάτια του ανοιχτά επί 24 ώρες. Δεν μπορεί ο μηχανικός σε ένα μηχανοστάσιο, όπως αυτών των πλοίων, που οι κραδασμοί και ο θόρυβος είναι μεγαλύτεροι από ό,τι σε άλλες κατηγορίες πλοίων, να βρίσκονται εκεί μέσα τόσες ώρες. Οι ταχύτητες που αναπτύσσουν τα πλοία αυτά είναι μεγάλες. Μία λάθος κίνηση θα έχει τρομακτικές συνέπειες".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ