ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Αυγούστου 1998
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο αϊτός της μικρής Ολγας από τη Νεράιδα Τρικάλων

Η μικρή μαθήτρια Ολγα Σπύρου Ζάχου, ένα ορφανό από πατέρα κοριτσάκι, ηλικίας μόλις 11 χρόνων, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην Ευρώπη, σε διαγωνισμό ποίησης που έγινε για παιδιά μέχρι 13 χρόνων από τις χώρες της Ευρώπης. Η μικρή Ολγα, όπως αναφέρει το περιοδικό για την ιστορία, τη λαογραφία και τον πολιτισμό των Τζουμέρκων της Κοινότητας Νεράιδας του Νομού Τρικάλων, με το δάσκαλό της πέταξε στις Βρυξέλλες, όπου τιμήθηκε, κρατώντας στην αγκαλιά το ποίημά της, χωρίς τη συνοδεία κανενός επίσημου ούτε από το υπουργείο Παιδείας, ούτε από το υπουργείο Πολιτισμού, κάποιου τέλος πάντων.

Μέσα από τη σκέψη της, τα οράματά της και τον αθώο κόσμο που κουβαλούσε μέσα της, θέλησε να πετάξει έναν αϊτό σε όλα τα παιδιά της Ευρώπης και να τους στείλει ένα παιδικό χαμόγελο. Θα θεωρούσαμε παράλειψη να μην δημοσιεύσουμε αυτό το ποίημα στο "Ριζοσπάστη". Απολαύστε το:

Πήρα έναν αετό, το παιγνίδι π' αγαπώ

κι είπα θα τον στείλω ψηλά να χαμογελάσουν τα παιδιά.

Τον στόλισα με χρώματα όμορφα, φωτεινά

τού 'βαλα και κορδέλες ασημένιες, χρυσαφιές.

Τον είδαν τα παιδιά, μα το γέλιο πουθενά.

Εφτιαξα άλλον αετό όμορφο, καμαρωτό.

Τον ζωγράφισα με σπίτια, λουλούδια και πουλιά

και τον πέταξα ψηλά.

Τον είδαν τα παιδιά, μα γέλιο πουθενά.

Τότε σκέφτηκα το Χανς, τη Ζοζεφίνα και τον Πάτρικ,

τη Σαρίτα και τον Πιέρο, το Λάλοε, την Ελίζαμπεθ και τον Κωστή,

την Ισαβέλλα και τον Βιμ, την Ιζι, τον Ιλιτς και τον Ερικ.

Κι όλοι μαζί ετοιμάσαμε έναν αϊτό μεγάλο, λαμπερό, ξεχωριστό!

Ο ένας έφερε χαρά, ο άλλος την ειρήνη,

ο τρίτος είχε βοήθεια, αγάπη, καλοσύνη.

Βάλαμε ακόμη δύναμη, μόρφωση και φιλία

και δώσαμε ό,τι είχαμε κρυμμένο στην καρδιά

ευγένεια, ελπίδα, πολιτισμό και ανθρωπιά.

Κι όλοι μαζί σηκώσαμε τον αϊτό ψηλά.

Τον είδαν τα κανόνια και σιγήσανε

Τον είδανε τα σύννεφα κι έφυγαν μακριά.

Τον είδε κι ο ήλιος και γέλασε πλατιά.

Τον είδαν όλα τα παιδιά και γέλασαν και φώναζαν:

Αυτός είναι ο δικός μας αϊτός, ο ευρωπαϊκός!

Τ' άκουσε ο αϊτός

και γέλασε κι αυτός!

Μνήμη αλλά και πείρα

Στις όλο και πιο πυκνά εμφανιζόμενες συνεντεύξεις που δίνει τελευταία ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, είναι εμφανής η προσπάθειά του να εμφανίσει την προσωπική πολιτική του στάση και τις θέσεις του κόμματός του σαν το γνήσιο συνεχιστή του ΠΑΣΟΚ της "αλλαγής" και του Α. Παπανδρέου. Και δε λέμε, από τη μεριά του είναι ένα θεμιτό μέσο, μιας και έρχονται και δημοτικές εκλογές, και το... "ψάρεμα" στη μεγάλη δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι μπορεί να εξωραϊζεται, με την παρέλευση κάποιων χρόνων η πολιτική του ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου. Ετσι οι ισχυρισμοί για"υπερήφανη εξωτερική πολιτική της χώρας" και για "κοινωνική δικαιοσύνη και παροχές" δεν μπορεί να "θολώσουν τα νερά", στους καλοπροαίρετους και σκεπτόμενους εργαζόμενους αυτής της χώρας. Μήπως δεν ήταν επί κυβερνήσεων του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, που έμεναν οι βάσεις που... φεύγανε, μήπως και τότε δεν υπογράφονταν μυστικά οι συμφωνίες παραμονής τους; Μήπως και τότε δεν εφαρμόζονταν τα προγράμματα λιτότητας και οι ρουσφετολογικές υποσχέσεις για προσλήψεις στο δημόσιο;

Η μνήμη και η απαραίτητη πείρα που πρέπει να βγαίνει από τους εργαζόμενους, είναι και το καλύτερο κριτήριο για να κρίνονται και οι "νεόκοποι σοσιαλιστές" του ΔΗΚΚΙ.

Η Ελλάδα καίγεται κι αυτοί ... μπανιαρίζονται

Μερικοί "έγκυροι" αρθρογράφοι και αναλυτές υποστηρίζουν πως είναι "ίδιον του αφελούς και καχύποπτου Ελληνα" να αποδίδει τις καταστροφές από τις πυρκαγιές στις κυβερνήσεις και το κράτος. Οι ίδιοι, μάλλον, θα απέδιδαν τις καταστροφές είτε στο Θεό, όπως θα έλεγε ο αρχιεπίσκοπος, είτε στις κουκουνάρες, όπως έλεγε ο Γ. Ράλλης, είτε στη ζέστη και στον αέρα, όπως λέει ο Κ. Σημίτης, είτε στους υπαλλήλους του υπουργείου του, όπως ισχυρίζεται ο Στ. Τζουμάκας, ή στους καπνιστές κι άλλους απρόσεκτους.

Καλά, ρε παιδιά, δε φταίει η κυβέρνηση, που ψηφίζει δασοκτόνα νομοσχέδια, προσφέροντας το "δαδί" στους εμπρηστές και διευκολύνει τη "δουλιά" τους, βγάζοντας από τη "μέση" τους δασικούς υπαλλήλους; Δε φταίει το κράτος, που δεν προχωράει σε έργα υποδομής για την πρόληψη των πυρκαγιών και αφήνει αβοήθητους τους πολίτες, που βλέπουν να καίγονται τα σπίτια τους;

Και, εν πάση περιπτώσει, δε βλέπουν οι αναλυτές ότι η χώρα καίγεται και οι κυβερνώντες ...μπανιαρίζονται; Γιατί ο πρωθυπουργός δεν αποπέμπει από την κυβέρνηση τους υπεύθυνους υπουργούς, ως ελάχιστο δείγμα ευαισθησίας και συναίσθησης των ευθυνών; Τι άλλο πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, για να παραιτηθεί έστω κι ένας υπουργός;

Η τιμωρία διά της ψήφου

Χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί της Καρδίτσας δεν έχουν πληρωθεί ακόμα το υπόλοιπο της επιδότησης, ύψους 50 δραχμών, περίπου, το κιλό, για το βαμβάκι που παρέδωσαν πέρσι. Πέρασαν 10 μήνες από την έναρξη της παράδοσης του προϊόντος και 6 μήνες από το κλείσιμο των εκκοκκιστηρίων και οι παραγωγοί δεν εισέπραξαν τα χρήματά τους, εξαιτίας της καθυστέρησης των εκκοκκιστηρίων στην προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, αλλά και της Αγροτικής Τράπεζας, η "λίστα" πληρωμής της οποίας "τραβάει" μέχρι και τον ερχόμενο Οκτώβρη. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι κυβερνητικοί κι άλλοι παράγοντες υπόσχονταν πως φέτος τα επιστρεφόμενα θα δίνονταν γρηγορότερα και γι' αυτό συμπτύχθηκε η εκκοκκιστική περίοδος που τέλειωσε στις 31 - 1 - 98. Τελικά, όπως αποδεικνύεται, κι αυτό το μέτρο εφαρμόστηκε με στόχο να "στριμωχτούν" οι παραγωγοί για να πουλήσουν όσο όσο και να επωφεληθούν οι εκκοκκιστές.

Σχετική Ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ερωτάται ο υπουργός Γεωργίας πότε θα πληρωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί κι αν η κυβέρνηση προτίθεται ν' αλλάξει τον τρόπο πληρωμής του υπολοίπου της επιδότησης, καταθέτει ο Β. Μπούτας, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος νομάρχης Καρδίτσας. Πάντως, οι αγρότες έχουν τον τρόπο να "τιμωρήσουν" τους κυβερνώντες για τον εμπαιγμό σε βάρος τους καταψηφίζοντας, στις ερχόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους κυβερνητικούς υποψήφιους και υπερψηφίζοντας όσους στάθηκαν πάντα και στέκονται και τώρα στο πλευρό τους, υποστηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους.

Πιάστε την Λεβίνσκι

Αν πάρουμε στα σοβαρά τα γραφόμενα στον Τύπο και τα λεγόμενα στις τηλεοράσεις, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το ερώτημα αν είχε ή όχι σεξουαλικές σχέσεις ο Κλίντον με την Μόνικα Λεβίνσκι κρατάει σε αγωνία την ανθρωπότητα. Ενα ερώτημα που αναμένεται ν' απαντηθεί με την κατάθεση του Προέδρου, στις 17 τρέχοντος, σε διευρυμένο Σώμα ενόρκων και από την έρευνα του FBI στο φουστάνι της Λεβίνσκι στο οποίο, λέγεται, πως υπάρχουν ίχνη σπέρματος. Βεβαίως, ο ελληνικός λαός δε φαίνεται ν' αγωνιά ιδιαίτερα - καθότι"μακριά από... μας κι όπου... δε μας νοιάζει" - αλλά μάλλον αγωνιά η ελληνική κυβέρνηση. Διότι, οι σκοτούρες του πλανητάρχη - που φαίνεται ότι δεν προσέχει πότε, τι και πού - δεν του επιτρέπουν ν' ασχοληθεί προσωπικά με τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, όπως παρακαλούν κι ελπίζουν οι κυβερνώντες μας, οι οποίοι τώρα αναγκάζονται να συνδιαλέγονται με τον Μπερνς και πολύ τους πέφτει.

Μια λύση θα ήταν, ίσως, να "πιάσει" ο Πάγκαλος την Λεβίνσκι και να την πείσει ν' αφήσει ήσυχο τον Κλίντον, καθώς ούτε η άτακτη ελληνική υποχώρηση στο θέμα της εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο, ούτε η ταπεινή συγνώμη του υπουργού Εξωτερικών για όσα του "ξέφυγαν" σε βάρος των ΗΠΑ, έφεραν αποτέλεσμα. Αλλά γιατί ν' ασχοληθεί ο ίδιος ο πλανητάρχης όταν φτάνει ο Μπερνς για να προωθήσει τη "δουλιά" διχοτόμησης του Αιγαίου και της Κύπρου;

Ακόμα και στη Μύκονο...

Τι δουλιά έχει το αμερικάνικο πολεμικό πλοίο στην "μπούκα" του λιμανιού της Μυκόνου; Τι "φυλάει", τι επιτηρεί δυο βδομάδες τώρα, προκαλώντας ακόμη και προβλήματα στη ναυσιπλοϊα; Μπορεί κάποιος αρμόδιος να μας πει κάτι πειστικό επ' αυτού; Γιατί, η άποψη που ακούγεται αυτές τις μέρες στο κοσμοπολίτικο νησί, για ακριβού γούστου διακοπές του πληρώματός του, είναι φανερό πως λέγεται για να προσφέρει λίγη παραπάνω δροσιά στους ακροατές της.

Οι βαστάζοι του Μπόμπολα

Με απόλυτη ταξική συνέπεια η εφημερίδα "Εθνος" του μεγαλοεπιχειρηματία Γ. Μπόμπολα προσεγγίζει την κυβερνητική πολιτική: "Η εξέλιξη θεωρήθηκε και είναι ψήφος εμπιστοσύνης του επιχειρηματικού κόσμου προς την κυβέρνηση", γράφει στο χτεσινό κύριο άρθρο της η εφημερίδα. "Η εξέλιξη" για την οποία κάνει λόγο είναι, όπως τονίζει "οι 140 ημέρες που μεσολάβησαν από τότε που η κυβέρνηση κατέδειξε την απόφασή της να δρομολογήσει ταχύτερους ρυθμούς διαρθρωτικής αλλαγής και να επισπεύσει την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ... ". Η εκτίμηση αυτή που κάνει ο Γ. Μπόμπολας μέσα από την εφημερίδα του είναι απόλυτα σωστή.

Πράγματι οι επιχειρηματίες και ιδιαίτερα οι μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν κάθε λόγο να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τα κέρδη τους το '97 εξακοντίστηκαν στα ύψη, ενώ μετά τη λαίλαπα των αντεργατικών νόμων, που προωθεί η κυβέρνηση, τα κέρδη τους προβλέπεται να καταρρίψουν κάθε ρεκόρ ανόδου το 1998. Εχουν κάθε συμφέρον να υποστηρίζουν τους κυβερνητικούς βαστάζους με νύχια και με δόντια, όπως κάνει και ο Γ. Μπόμπολας, του οποίου η εφημερίδα πρωτοστατεί και διακρίνεται ιδιαίτερα στο χώρο του Τύπου, για την πλήρη και αποφασιστική στήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση. Απόλυτα κατανοητή στάση, αφού τα υπερκέρδη του συγκροτήματος Μπόμπολα, ιδιαίτερα αυτά των κατασκευαστικών του εταιριών, αυξάνονται αλματωδώς.

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες, λοιπόν, έχουν κάθε λόγο υπερψήφισης της κυβέρνησης. Ομως οι εργαζόμενοι, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, έχουν κάθε λόγο και με την ψήφο τους στις δημοτικές εκλογές να δώσουν ένα γερό μάθημα στους κυβερνητικούς, και μη, βαστάζους του κάθε κυρίου Μπόμπολα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ