ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Αυγούστου 1998
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Στάχτη στα μάτια" για τις... στάχτες

Συγκροτείται επιτροπή κοινωνικού ελέγχου για τις μελέτες και την αποκατάσταση των δασών στην Πεντέλη και τον Αυλώνα

"Στάχτη στα μάτια" του κόσμου, για τις στάχτες που προκάλεσε η εμπρηστική πολιτική της, επιχειρεί να ρίξει η κυβέρνηση. Ετσι, έναν ολόκληρο μήνα μετά τις καταστροφές από τις πυρκαγιές σε ολόκληρη την Αττική και με την Πεντέλη να μυρίζει ακόμα καμένο, η κυβέρνηση αποφάσισε να συγκροτήσει... επιτροπή! Οι υπουργοί Γεωργίας, Στεφ. Τζουμάκας, και ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, υπέγραψαν κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία συγκροτείται 12μελής επιτροπή κοινωνικού ελέγχου, προκειμένου να παρακολουθήσει τις μελέτες και την ακριβή εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος και των έργων αποκατάστασης των δασών στην Πεντέλη και τον Αυλώνα. Τα έργα στις παραπάνω περιοχές θα εκτελεστούν με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Αττικής.

"Καίνε" Μεσολόγγι, Κεφαλλονιά και Ηλεία

Την ίδια στιγμή οι πυρκαγιές εξακολουθούν να καίνε ό,τι έχει απομείνει, ενώ κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν σχεδόν τη βεβαιότητά τους για νέες πυρκαγιές μέσα στον Αύγουστο.

Το καταστροφικό της έργο συνέχιζε και χτες η φωτιά στο Μεσολόγγι, η οποία μέχρι και αργά βρισκόταν σε εξέλιξη, χωρίς όμως να απειλεί κατοικημένες περιοχές. Η πυρκαγιά στην περιοχή Αγιος Γεώργιος μαινόταν μέχρι χτες το απόγευμα, ενώ οι φωτιές στα Ξυρέικα,Ανω και Κάτω Κουδούνι βρίσκονται σε έλεγχο.

Στην περιοχή Αγιος Συμεών, η φωτιά έφτασε χτες το πρωί σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένες περιοχές και καλλιέργειες, αλλά γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο. Για την κατάσβεση της φωτιάς βρίσκονται στο νομό 20 οχήματα και 90 άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σε ύφεση βρίσκονται οι φωτιές στα Τρωγιανάτα,τον Αθέρα Ληξουρίου,ταΚυκλώπεια Τείχη και τη Σκάλα Κεφαλλονιάς.Ωστόσο, οι καταστροφές σε δασικές εκτάσεις, σπίτια και καλλιέργειες είναι πολύ μεγάλες.

Τεράστιες είναι και οι καταστροφές στο νομό Ηλείας.Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, από χτες το πρωί οι πυρκαγιές που έχουν καταστρέψει σπίτια, καλλιέργειες και δασικές εκτάσεις βρίσκονται υπό έλεγχο, μετά από πέντε ημέρες ολοκληρωτικής καταστροφής.

ΑΧΑ'ΪΑ
Εκτακτη ανάγκη κατόπιν ... πυρκαγιών

Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" καλεί το λαό της Αχα'ϊας να αγωνιστούν μαζί, ενάντια στην εμπρηστική πολιτική της κυβέρνησης

Με σημαντική καθυστέρηση αρκετών ημερών, αποφάσισε ο νομάρχης Αχαϊας να κηρύξει το νομό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τη στιγμή που πέντε φωτιές εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα και κατέστρεψαν δάση, καλλιέργειες, αγροικίες και σπίτια. "Αλήθεια, η κίνηση αυτή έγινε για να προστατεύσει τα καμένα ή περιμένει και άλλες πυρκαγιές και δεν το λέει;", τονίζει σε ανακοίνωσή της η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Αχαϊας" και προσθέτει πως και η συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου έγινε και πάλι με καθυστέρηση.

Και η συνεδρίαση έγινε, όπως καταγγέλλει η ΝΑΣ Αχαϊας, "όχι βέβαια για να μας πουν τι φταίει και γιατί καήκαμε, ούτε τι πρόκειται να κάνουν για να σταματήσει το κακό, τι πρέπει να γίνει για να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα και οι περιουσίες των πληγέντων", αλλά για "να αρχίσει η καταγραφή των ζημιών και να συντονιστούν οι ενέργειες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές".

"Με τούτο το νομάρχη, μ' αυτήν την κυβέρνηση και τη λογική της, δε θα μείνει τίποτα όρθιο", επισημαίνει η ΝΑΣ για να συνεχίσει: "Οσο και να προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες τους και όσο και να προσπαθούν να παραπλανήσουν και να ξεγελάσουν, δεν πείθουν. Τώρα το πρόβλημα δε χτύπησε τον γείτονά μας. Μπήκε μέσα στα σπίτια μας. Και ο κυβερνητικός νομάρχης δε θέλει και δεν μπορεί να μπει μπροστά και να διεκδικήσει. Θέλει να σκεπάσει και τις δικές του ευθύνες και τις ευθύνες της κυβέρνησης. Γι' αυτό, μαυρίστε τον στις εκλογές".

Η ΝΑΣ καλεί το λαό της Αχαϊας να αγωνιστούν μαζί, ενάντια στην εμπρηστική πολιτική της κυβέρνησης, να ακολουθήσουν το δρόμο της αποφασιστικής ενίσχυσης της ΝΑΣ, δηλαδή το "δρόμο του αγώνα, της αντίστασης, της αντεπίθεσης των εργαζομένων, ενάντια στην πολιτική που τα σαρώνει και τα καίει όλα στο πέρασμά της".

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΙΘΑΚΗ
Για νομαρχία στήριγμα των λαϊκών συμφερόντων

Το Δημήτρη Μαντζουράτο γυμναστή και πρόεδρο επί σειρά ετών των καθηγητών, ανακήρυξε υποψήφιο Νομάρχη Κεφαλονιάς - Ιθάκης, η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ), σε μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποίησε η παράταξη πριν λίγες μέρες στο προαύλιο του Εργατικού Κέντρου στο Αργοστόλι."Αγωνιζόμαστε όχι μόνο για μια καλύτερη διαχείριση στη νομαρχία, αλλά κυρίως, για να μην περάσουν οι αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ που προπαγανδίζουν και στηρίζουν όλα τα άλλα κόμματα μαζί", τόνισε στην ομιλία του ο υποψήφιος νομάρχης.

Και κατέληξε: "Σε αυτή την προσπάθεια καλούμε κάθε τίμιο αγωνιστή - ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα ανήκει - που δεν υποτάσσεται στον αντιλαϊκό μονόδρομο να συμπορευτεί μαζί με τη ΝΑΣ. Για νομαρχία - στήριγμα των λαϊκών συμφερόντων, για νομαρχία - συμπαραστάτη του λαού".

Οπως αναφέρει και η ΝΑΣ Κεφαλονιάς και Ιθάκης, στη διακήρυξή της: "επιβεβαιώθηκε η εκτίμησή μας για τη χρησιμοποίηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, σαν συμπληρωματικό μηχανισμό εφαρμογής της πολιτικής που εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές, σαν μέσο επιβολής της Κεντρικής Εξουσίας πάνω στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα κάθε τόπου".

"Μια τετραετία τώρα, συνεχίζεται στη διακήρυξη, ο νομάρχης μαζί με τον αντινομάρχη στο όνομα του "εκσυγχρονισμού" προώθησαν την κυβερνητική πολιτική, αδιαφόρησαν για τις ελλείψεις στα σχολεία, την Πρόνοια, την Υγεία, τις συγκοινωνίες, στήριξαν και στηρίζουν τον αντιδραστικό νόμο Αρσένη για την Παιδεία, έμειναν συνειδητά μακριά από τα προβλήματα του λαού, απουσίαζαν από τους αγώνες του εργατικού δυναμικού και των συνταξιούχων".

Και καταλήγει: "Σε αυτή την προσπάθεια καλούμε κάθε τίμιο αγωνιστή - ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα ανήκει - που δεν υποτάσσεται στον αντιλαϊκό μονόδρομο να συμπορευτεί μαζί μας, μαζί με τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία".

Προσφορά

Στη μνήμη της μητέρας μου

ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ

που πέθανε την Πέμπτη, 6 Αυγούστου 1998, σε ηλικία 90 ετών, συνεπούς οπαδού του ΚΚΕ, αντί για στεφάνι, προσφέρω στο "Ριζοσπάστη" 15.000.

Ο γιος της Βασίλης

Περιοδείες του Γ. Παττάκη

Ο υποψήφιος νομάρχης Λάρισας της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Γιάννης Παττάκης,θα περιοδεύσει και θα μιλήσει στα παρακάτω χωριά του νομού:

Σήμερα Κυριακή,θα παρεβρεθεί στη συνέλευση του εξωραϊστικού συλλόγου Μεσαγγάλων και στις 9 μ.μ. θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Γόννων.

Την Τρίτη,11 Αυγούστου, θα περιοδεύσει στα χωριά Δένδρα και Αγ. Σοφία και στις 9.15 μ.μ. θα μιλήσει στα Πλατανούλια.

Την Τετάρτη,12 Αυγούστου, στις 9.30 μ.μ. θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στη πλατεία του Αργυροπουλίου.

Λεζάντα

Ο Χρ. Κακαριάρης επικεφαλής της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Πέτα

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Τη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τιμούν με εκδήλωση που θα γίνει αύριο Κυριακή 9 - 8 - 1998 και ώρα 11.30 π.μ. στην Κοινότητα των Ανω Λούσων.Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Κοινότητα Ανω Λούσων, το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Καλαβρύτων και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ανω Λούσων "Τα Σουδενά".
  • Με ανακοίνωσή του, το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων τονίζει ότι τα γραφεία της Ενωσης θα είναι κλειστά από αύριο Δευτέρα 10 - 8 - 1998 μέχρι την Τετάρτη 26 - 8 - 1998.
Στη μάχη για το Πέτα

Την υποψηφιότητα του Χρήστου Κακαριάρη,θα στηρίξει με ομόφωνη απόφασή της, στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, η "Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Πέτα" (ΔΑΣΠ) Αρτας, με τη δέσμευση να αγωνιστεί ενάντια στην ασκούμενη πολιτική στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να παλέψει για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του δήμου.

Στη συγκέντρωση, που έγινε στις 26.7.1998, για την ανακήρυξη του υποψήφιου δημάρχου, τονίστηκε ότι στις ερχόμενες εκλογές θα αναμετρηθούν δύο διαφορετικές αντιλήψεις, η μια της υποταγής και της υλοποίησης των αντιλαϊκών επιλογών και η άλλη που θα αγωνιστεί με συνέπεια για την υπεράσπιση των συμφερόντων του δημότη.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Πέτα, Χρήστος Κακαριάρης δεσμεύτηκε να συνεχίσει "την προσπάθεια συγκρότησης για ευρύτερη συσπείρωση που θα καταστήσει πιο αποτελεσματική την προσπάθειά μας, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και όσων τη στηρίζουν ή την εξωραϊζουν. Για ένα δήμο και μια Δημοτική Αρχή που θα είναι στην υπηρεσία του συνόλου των δημοτών και όχι φοροεισπρακτικός μηχανισμός και μηχανισμός υλοποίησης κεντρικών αντιλαϊκών επιλογών".

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζονται οι πολυθεματικές προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, ενόψει του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα, Κυριακή, διοργανώνεται εκδήλωση στην Αιδηψό, με ομιλητή τον Μάκη Κοψίδη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Εκδηλώσεις θα γίνουν και στο Αίγιο και στον Αποκορώνα στα Χανιά. Την Τρίτη θα γίνει εκδήλωση στις Θεσπιές Βοιωτίας.

Πριν απ' όλα χρειάζεται η αναδάσωση

Την Τετάρτη, 12 Αυγούστου, στις 12.30 το μεσημέρι, η υποψήφια δήμαρχος Νίκαιας Βέρα Νικολαϊδου θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Νίκαιας, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα την πολιτική δίωξη σε βάρος της, με την απόφαση του περιφερειάρχη να την θέσει σε "αργία".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ