ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Αυγούστου 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Μετατρέπονται σε Περιφερειακά Ιατρεία

Οι γιατροί της Καρδίτσας καταγγέλλουν την κοινή υπουργική απόφαση για τον περιορισμό των εφημεριών στα Κέντρα Υγείας

Εντονες είναι οι αντιδράσεις των γιατρών στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) για την κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και Υγείας - Πρόνοιας, με την οποία περιορίζονται οι εφημερίες των ειδικευόμενων, αλλά και των αγροτικών γιατρών στα ΚΥ και τα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ). Η παραπάνω υπουργική απόφαση εκδόθηκε σε εφαρμογή των διατάξεων του Ιατρικού Μισθολογίου (νόμος 2606/1998)

Με ανακοίνωσή τους οι γιατροί των Κέντρων Υγείας του Νομού Καρδίτσας επισημαίνουν ότι με την τελευταία υπουργική απόφαση τα ΚΥ μετατρέπονται σε ΠΙ και μακροπρόθεσμα οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές, τόσο για τον πληθυσμό της επαρχίας, όσο και για τους ίδιους τους γιατρούς. Στο Νομό Καρδίτσας υπάρχουν τρία ΚΥ - του Μουζακίου,του Παλαμά και των Σοφάδων.Το κείμενο διαμαρτυρίας των γιατρών των ΚΥ προσυπογράφει και η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας,ενώ προχτές έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

Οι γιατροί της Καρδίτσας θυμίζουν ότι με την - πριν από δώδεκα χρόνια - έναρξη λειτουργίας των ΚΥ μπήκαν ψηλοί στόχοι για την προσφερόμενη περίθαλψη και κάνοντας τον απολογισμό της δωδεκαετίας σημειώνουν: "Οι επισκέπτες γιατροί των ΚΥ, ενώ προσελήφθησαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα ΚΥ, ουδέποτε έγινε αυτό διότι στο σύνολό τους σχεδόν παρέμειναν στα νοσοκομεία και οι κάποιες επισκέψεις τους γίνονταν μόνο για τυπικούς λόγους. Ο εξοπλισμός και το βοηθητικό προσωπικό για τον ανωτέρω σκοπό παραμένει ακόμα και σήμερα αναξιοποίητος. Τα περισσότερα ΚΥ σήμερα λειτουργούν με παθολόγους και κάποια διαθέτουν παιδιάτρους και ακτινολόγο - μικροβιολόγο. Η προσφορά των ανωτέρων γιατρών είναι μεγίστη. Εκπονούνται και εφαρμόζονται προγράμματα πρόληψης (εμβολιασμοί - διαφώτιση σε θέματα αγωγής υγείας στα σχολεία - φθοριώσεις των δοντιών του παιδικού πληθυσμού κ.λ.π). Προσφέρονται ιατρικές υπηρεσίες τόσο στο καθημερινό τακτικό ωράριο, όσο και τις υπόλοιπες ώρες του εικοσιτετραώρου στις έκτακτες περιπτώσεις, σε πληθυσμό μάλιστα ασθενέστερο οικονομικά και με δυσκολία πρόσβασης στα αστικά κέντρα. Μεγάλη είναι η συμβολή των ακτινολογικών και μικροβιολογικών εργαστηρίων όπου λειτουργούν".

Μείωση των αποδοχών

"Να όμως που κοινή υπουργική απόφαση αναιρεί τον ίδιο το νόμο και προβλέπει ουσιαστικά τη λειτουργία των ΚΥ με τους παθολόγους και τους αγροτικούς γιατρούς, αφαιρώντας το δικαίωμα στους υπόλοιπους να εφημερεύουν. Ετσι ο πληθυσμός θα στερηθεί τις υπηρεσίες των υπόλοιπων γιατρών εκτός τους τακτικού ωραρίου. Ταυτόχρονα οι αποδοχές των γιατρών θα μειωθούν, καθώς οι εφημερίες αποτελούν το 40% περίπου των συνολικών τους αμοιβών" υπογραμμίζουν οι γιατροί και τονίζουν: "Μακροπρόθεσμα όμως οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές. Κάποιοι απ' τους γιατρούς θα συνταξιοδοτηθούν λίγο πριν την ώρα τους, άλλοι θα μετακινηθούν στα νοσοκομεία, αφού εκεί θα έχουν καλύτερες αποδοχές και οι θέσεις δεν πρόκειται να ξανακαλυφθούν, αφού θα έχει πια χαθεί και η εμπιστοσύνη των γιατρών προς την πολιτεία όσον αφορά την πρόθεσή της να λειτουργήσουν τα ΚΥ. Εάν η πορεία αυτή ξεκινήσει, γρήγορα, θα δούμε τα Κέντρα Υγείας να λειτουργούν μόνο με τους αγροτικούς γιατρούς, συνταγογραφώντας συνταγές ιδιωτών".

Και η ανακοίνωση των γιατρών καταλήγει με ένα ερώτημα - κόλαφο για τους εκσυγχρονιστές: "Η πολιτεία έδωσε κάτι στον άνθρωπο της υπαίθρου να βελτιώσει την υγεία του και έρχεται τώρα να το πάρει πίσω. Αναλογίστηκαν άραγε αυτοί που αποφασίζουν, πόσα χρήματα του ελληνικού λαού δαπανήθηκαν για κτίρια και εξοπλισμό και πόσα θα δαπανώνται για αμοιβές του προσωπικού των ΚΥ, που στην ουσία θα είναι χωρίς αντικείμενο εργασίας;".

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Β' ΖΩΝΗΣ
Συμπιέζουν κι άλλο τις εφημερίες

Με απόφασή τους ο Ν. Χριστοδουλάκης και ο Κ. Γείτονας προβλέπουν ότι η "οροφή" των εφημεριών θα είναι το ένα δεύτερο των υπηρετούντων γιατρών και όχι τα τρία πέμπτα, όπως έδινε τη δυνατότητα ακόμα και ο νόμος για το Μισθολόγιο

Σε παραπέρα συμπίεση των εφημεριών των νοσοκομείων της Β' Ζώνης και από αυτούς που προβλέπει ο νόμος για το Ιατρικό Μισθολόγιο (ΙΜ), προχωρά η κυβέρνηση με την κοινή υπουργική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα,η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Αρ. Φ. 76/ 24.7.1998).

Στη Β' Ζώνη περιλαμβάνονται 48 περιφερειακά και νομαρχιακά νοσοκομεία και ο νόμος για το ΙΜ προβλέπει ότι το ανώτατο όριο εφημεριών θα γίνεται μέχρι το "ένα δεύτερο των υπηρετούντων γιατρών, του ποσοστού δυναμένου να αυξάνεται, σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας μέχρι τα τρία πέμπτα των υπηρετούντων γιατρών".

Με την απόφασή τους ο Ν. Χριστοδουλάκης και ο Κ. Γείτονας προβλέπουν: "Τα ανώτατα όρια εφημεριών της παρούσας (μέχρι του 1/2 του συνόλου των υπηρετούντων γιατρών) αποτελούν την οροφή του συστήματος και σε καμία περίπτωση δεν εξαντλούνται υποχρεωτικά".

Μ' άλλα λόγια η επέκταση μέχρι και τα τρία πέμπτα καταργείται, τη στιγμή που και με αυτή την προοπτική ήταν σίγουρο ότι τα νοσοκομεία θα οδηγούνταν σε απορύθμιση. Σύμφωνα με την απόφαση θα εφημερεύουν όλες οι κατηγορίες γιατρών. Δηλαδή θα βρίσκονται ειδικευμένοι γιατροί σε εφημερία ενεργό ή ετοιμότητας, ανάλογα με τις ανάγκες του Νοσοκομείου και του αριθμού υπηρετούντων. Οσον αφορά τους ειδικευόμενους, εφόσον υπάρχουν, εφημερεύουν σε ενεργό εφημερία σύμφωνα με τις ανάγκες του Νοσοκομείου. Από τους αγροτικούς γιατρούς (μόνιμους ή μη) θα εφημερεύουν δύο έως τρεις, εφόσον κρίνεται απαραίτητο και ο αριθμός τους το επιτρέπει.

Για όλες τις κατηγορίες γιατρών, η ενεργός εφημερία γίνεται σε 16ωρη συνεχή υπηρεσία κατά τις εργάσιμες ημέρες και 24ωρη κατά τα Σάββατα, τις Κυριακές, αργίες και εξαιρέσιμες ημέρες.

Στους ειδικευόμενους γιατρούς υπάγονται οι πολίτες και οι στρατιωτικοί ειδικευόμενοι, οι ειδικευμένοι γιατροί (πλην αλλοδαπών) που τοποθετούνται με απόφασή μας σε Νοσοκομεία, ως άμισθοι υπεράριθμοι, προκειμένου να αποκτήσουν άλλη ειδικότητα.

Οι αποσπασμένοι και οι ευρισκόμενοι σε μετεκπαίδευση (ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι) είναι δυνατόν να πραγματοποιούν εφημερίες ανάλογα με το βαθμό τους, το Νοσοκομείο και τμήμα στο οποίο έχουν αποσπαστεί, μετεκπαιδεύονται ή(προκειμένου περί ειδικευομένων) ατύπως έχουν μετακινηθεί, στο πρόγραμμα του οποίου προστίθενται.

Γιατροί, συνοδοί περιστατικών βρίσκονται σε ενεργό εφημερία την ημέρα της διακομιδής, ανεξάρτητα αν ήταν ή όχι σε ενεργό εφημερία κατά το ισχύον μηνιαίο πρόγραμμα.

Στα νοσοκομεία της Β' Ζώνης υπηρετούν 4.740 γιατροί και η δαπάνη για τις εφημερίες θα φτάσει τα 19,5 δισ. δραχμές και θα καλυφθεί απ' τις υπάρχουσες πιστώσεις κάθε νοσοκομείου.

ΑΓΡΙΝΙΟ
Απαραίτητη η ανέγερση νέου νοσοκομείου

Το δίκαιο αίτημα των κατοίκων του Αγρινίου να ανεγερθεί Νοσοκομείο στην περιοχή αρνήθηκε να ικανοποιήσει ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας, Κ. Γείτονας,σε πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή. Οι κάτοικοι ζητούν να ανεγερθεί Νοσοκομείο δυναμικότητας 350 κλινών, με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, με επάρκεια σε προσωπικό και εύκολη πρόσβαση σ' αυτό, καθώς το υπάρχον Νοσοκομείο διαθέτει μόνο 100 κρεβάτια.

Στην Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, για τον υπουργό Υγείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και Αχιλ. Κανταρτζής,μεταφέρουν την αγανάκτηση των κατοίκων, οι οποίοι δεν καλύπτονται από το παλιό Νοσοκομείο, που - μεταξύ άλλων - έχει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή. Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου έχει καταγγείλει ότι η πρόσβαση στο Νοσοκομείο είναι δυσχερής, εξαιτίας του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης. Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας εάν προτίθεται η κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και ποια μέτρα πρόκειται να πάρει, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση Νοσοκομείου στην περιοχή, σύμφωνα με το αίτημα των κατοίκων, αλλά και τις αλλεπάλληλες προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Απογραφικά δελτία συνταξιούχων

Οι συνταξιούχοι μπορούν να καταθέσουν τα απογραφικά δελτία, που τους έστειλε το υπουργείο Υγείας, στις Διευθύνσεις Υγείας της Νομαρχίας Αθηνών (ανάλογα με τον τόπο κατοικίας των συνταξιούχων), από τις 15 Σεπτέμβρη 1998 έως τις 31 Μάρτη 1999.

Κανένα δελτίο δε θα παραλαμβάνεται πριν τις 15 Σεπτέμβρη, επειδή δεν έχουν σταλεί ακόμα από το υπουργείο Υγείας οι αριθμοί Μητρώων που θα πάρει ο κάθε ασφαλισμένος.

Απαλλακτικό βούλευμα για τους αδελφούς Παπαγεωργίου

Απαλλακτικό βούλευμα εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών για τους επιχειρηματίες αδελφούς Νικόλαο και Λεωνίδα Παπαγεωργίου,σχετικά με την κατηγορία της κακουργηματικής απάτης εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, που αντιμετώπιζαν ύστερα από καταγγελίες του πρώην ΓΓ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κ. Τζίμα ότι διέθεσαν λιγότερα από τα συμφωνηθέντα χρήματα για την ανέγερση του ομώνυμου νοσοκομείου τους στη Θεσσαλονίκη και ότι το έργο δεν προχωρεί. Οι αδελφοί Παπαγεωργίου διέθεσαν 27 εκατομμύρια δολάρια, ενώ σύμφωνα με την καταγγελία του περιφερειάρχη το ποσό που είχε συμφωνηθεί ήταν 30 εκατομμύρια δολάρια.

Κατά πληροφορίες, ο Κ. Τζίμας ανακάλεσε στο στάδιο της ανάκρισης όσα είχε καταγγείλει για τους αδελφούς Παπαγεωργίου, δηλώνοντας ότι είχε πέσει θύμα παραπληροφόρησης. Οι ίδιοι, εξάλλου υποστήριξαν ότι διέθεσαν ολόκληρο το ποσό που συμφωνήθηκε και ότι τα τρία επιπλέον εκατομμύρια δολάρια προέρχονταν από τόκους. Το Δικαστικό Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας δεν προκύπτουν ενδείξεις ενοχής για τους κατηγορουμένους και, έτσι, αποφάσισε την απαλλαγή τους. Στην ίδια υπόθεση ήταν αναμεμειγμένος και ο ιδιώτης Β. Παππάς, ο οποίος επίσης απαλλάχτηκε.

Πάντως, εναντίον των αδελφών Παπαγεωργίου εκκρεμεί και άλλη υπόθεση στη Δικαιοσύνη για απάτη εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και παράβαση του νόμου 2331/95 περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, μετά από μήνυση του δικηγόρου Λ. Σταματιάδη. Η υπόθεση αυτή αφορά το νομικό καθεστώς του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, που, ενώ εμφανίστηκε σαν δημόσιο, στην πραγματικότητα είναι ιδιωτικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ